Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Zorán - Ti kértétek... koncert 2018 - JEGYEK!
Zorán - Ti kértétek... koncert 2018 - JEGYEK!
Minecinema a Lurdy Házban
Minecinema a Lurdy Házban
Deák Bill Gyula 70. nagykoncert a Papp László Budapest Sportarénában
Deák Bill Gyula 70. nagykoncert a Papp László Budapest Sportarénában

Magyarországon a kortárs képzőművészet kánonformáló központja a 19. század vége óta folyamatosan működő Műcsarnok. Nemzeti intézmény, amelynek legfőbb hivatása a jelenkori magyar művészeti törekvések és a nemzetközi irányzatok legjavának bemutatása Budapesten. Meghatározó feladata a hazai képzőművészet nemzetközi pozicionálása is - külföldi kiállítások kezdeményezése és publikációk révén.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Program

2018. április 18. 18:00
Műcsarnok Filmkör | ÁTVÁLTOZÁS | Alex Garland: Ex Machina
(108 perc, 2015)
Elő­adó: Ba­ra­nyai Béla
Belépőjegy a beszélgetésre: 800 Ft

2018. április 22. 10:00 - 18:00
Szent György nap

A Kéz | Mű | Remek. Nép­mű­vé­szet. Nem­ze­ti Sza­lon 2018 c. ki­ál­lí­tás kí­sé­rő­ren­dez­vé­nye
A programok középpontjában a pásztorművészet áll.
A látogatók megismerkedhetnek a pásztorhangszerekkel, a pásztorság eszközeivel, viseletével. Kanásztáncot, eszközös táncokat és alföldi páros táncokat tanulhatnak.
A Szent György napi pásztorünnep házigazdái a kunsági és Dél-alföldi pásztorok Papp László vezetésével.
Muzsikál a szegedi Rozsdamaró zenekar, Bozsó Antal és Nagy István hagyományőrző citerások, valamint Bese Botond dudás és növendékei.

A kézműves programokban a pásztorsághoz köthető mesterségek kerülnek előtérbe.
Megismerhető az ostorfonás, pásztorkészség készítés, a szűrhímzés alapmotívumai és azok tervezése.
A nemez műhelyben a Vidák család három generációja foglalkozik kicsikkel és nagyokkal.
A hangszerek termében kipróbálható a pentaton facimbalom és az asztalcitera, valamint az elektromos dudasíp is.

A programok folyamatosan zajlanak, csatlakozás folyamatosan.

A program aznapi belépőjeggyel látogatható.

2018. április 25. 18:00
Műcsarnok Filmkör | ÁTVÁLTOZÁS | Billy Wilder: Sabrina 
(1954)
Elő­adó: Má­tyás Péter
Be­lé­pő­jegy a be­szél­ge­tés­re: 800 Ft

2018. május 8. 18:00
Exkluzív tárlatvezetés Lakatos Márk stylist,
show-rendező, divat-újságíró, jelmeztervezővel Sandro Miller: MALKOVICH MALKOVICH MALKOVICH – Tisztelet a kamera mesterinek c. kiállításán

Kiállítás

Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek
2018. március 1. - május 13.

A 2018-as Budapest FotóFesztivál nyitó kiállítása a Műcsarnokban
Amikor tizenhat évesen meglátta Irving Penn munkáit, Sandro Miller már tudta, hogy fotográfus lesz. Főként autodidakta módon képezte magát, az alapokat a fotóművészet kánonjához tartozó nagy művészek albumainak tanulmányozása jelentették számára. Ezeken a képeken keresztül sajátította el a kompozíció, a fény és a portré művészetét. Harminc évvel később, háta mögött olyan neves megrendelőkkel, mint a Forbes, a GQ, az Esquire, az American Express, a Coca-Cola és a BMW, Sandro a világ legnagyobb reklámfotósai között tudhatta magát.
Sandro a kilencvenes évek végén találkozott először John Malkovichcsal, a Steppenwolf színházzal végzett fotózás során. Több mint tizenhat év elteltével is számos közös projektet hoztak létre, melyek közül a legutóbbi a Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek címet viseli.
Sandro olyan emberek előtt akart tisztelegni, akiknek képei hozzájárultak pályája alakulásához. Miután kiválasztotta a felhasználni kívánt harmincöt fotót, kapcsolatba lépett Malkovichcsal, aki azonnal igent mondott a felkérésre. Sandro Malkovichcsal kapcsolatban így nyilatkozott: “John a legbriliánsabb és legproduktívabb ember, akit ismerek. Zsenialitása páratlan. Bármilyen hangulatot vagy ötletet pillanatok alatt magáévá tesz.”
A Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek fotóin John Malkovich, akit a 21. század egyik legnagyobb amerikai színészeként tarthatunk számon, kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra: hol Albert Einstein, hol Che Guevara, hol John Lennon vagy Andy Warhol képét ölti magára. Malkovich bámulatos átváltozó képességének és Sandro fotóművészeti látásmódjának hála, a Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek egy zseniális alkotó és múzsája együttműködésének köszönhetően igazi tiszteletadás a műfaj előtt.
Kurátor: Szarka Klára  fotótörténész

Exkluzív tárlatvezetések

2018. május 8. 18:00
Exkluzív tárlatvezetés Lakatos Márk stylist, show-rendező, divat-újságíró, jelmeztervezővel
Sandro Miller: MALKOVICH MALKOVICH MALKOVICH – Tisztelet a kamera mesterinek c. kiállításán


Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018
2018. április 21. - augusztus 20.
Megnyitó 2018. április 21. 11 óra

A kiállítás megnyitja Andrásfalvy Bertalan néprajztudós

A Műcsarnokban megrendezett Nemzeti Szalonok sorában 2018-ban azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.
A hetvenes évek Nomád Nemzedéke, táncházas generációja új, friss szemléletet hozott a népművészetről korábban alkotott képbe. A néptánc lekerült a színpadról, és a használat, a funkció és a forma előtérbe helyezésével életre keltek a kézműves tárgyak. Mindezek hatására a népi kultúra megélhetővé vált. Erre utal Sebő Ferenc híressé vált mondása: a hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell.
Ebben a szellemileg inspiráló időszakban egymásra talált a zene, a tánc, a kézművesség, az építészet, a társművészetek, valamint az akkor bontakozó ökotudatos szemlélet. Az azóta eltelt 50 év bebizonyította, hogy ez a mozgalom nem tiszavirág életű divat volt, nem egy lázadó, fiatal generáció szubkultúrája, hanem sokkal több annál. A hagyományőrzésnek ez a modellje a szellemi világörökség része lett, s kisugárzó, magával ragadó, közösségeket kovácsoló hatása következtében a magyar minta nyomán számos országban indult el a táncházmozgalom. Norvégiában a magyar modell példájára népművészeti egyetemet is alapítottak. Egy sor, kihalásra ítélt hagyományos mesterség tudása maradt fenn a mai kézműves mesterek keze által. Kiállítóink ezt az örökséget mai korunkban is használható, szerethető tárgyak képében őrzik meg és tárják a Népművészeti Szalon látogatói elé.

A kiállítás 12 termében a tárlat kurátorai betekintést nyújtanak a táncházmozgalom kezdeteibe, majd teremről-teremre reprezentálva, hogy a hagyományos paraszti kultúrából merítő kortárs kézművesség miképpen teheti szebbé, gazdagabbá mai életünket, megmutatva népművészetünk gazdagságát, sokszínűségét. Bemutatkoznak alkotásaikkal azok a kortárs kézművesek – több száz alkotó –, akik míves remekeikkel az elmúlt 5-10 évben a legfontosabb szakmai pályázatokon kiváló eredményeket érték el. A kiállítás ideje alatt arra is lehetőség nyílik, hogy a látogatók megtekintsék és kipróbálják a kézművesség fortélyait, különleges hangszereket szólaltassanak meg, vagy egy-egy jeles naphoz kötődő programsorozat keretében közös táncban, éneklésben vegyenek részt.
Beszprémy Katalin, a kiállítás vezető kurátora


Ez kit érdekel? Képzettársítások az iskoláról
2018. március 13. - május 27.

A művészetpedagógia, a tehetséggondozás ma már szinte minden múzeumban jelen van: segít az egyes kiállítások értelmezésében a legkülönfélébb korosztályok számára. A Műcsarnok és az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola Elméleti-történeti programjának közös kezdeményezése, a Labor, ez a projekttér más módszereket keres, másképpen fogalmazza meg a maga kérdéseit. Pontosabban és mindenekelőtt: kérdez. A Laborban tevékenykedő fiatalok a műtárgyak sűrűn és kifejező módon megfogalmazott környezetében saját problémáikat ismerik fel, a művészek és a mentorok kérdései foglalkoztatják őket.

A labor első projektjének témája maga az iskola. A gyerekek két-három éves kortól hosszú időszakon át az oktatási intézményrendszeren keresztül ismerik meg az őket körülvevő világot. A középiskolásoknak már határozott véleménye alakul ki az intézményrendszerről, a helyről, amely napról napra meghatározza kereteiket, feladataikat.

Forrás: Szervezők


2018.04.19. - 2018.05.23.

Megjegyzés az időpontokhoz:

kedd-vasárnap 10.00-18.00,
csütörtök 12.00-20.00,
hétfőn zárva

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Műcsarnok programok 2018

Programajánlat

Városligeti Majális 2018
Városligeti Majális 2018
 • Budapest
 • XIV. kerület
2018.04.28. - 05.01.
Rosalia Fesztivál 2018. Rosé és Pezsgő Liget
Rosalia Fesztivál 2018. Rosé és Pezsgő Liget
 • Budapest
 • XIV. kerület
2018. május 10 - 13.
Városligeti programok 2018. Online jegyvásárlás
Városligeti programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • XIV. kerület
2018. április 18 - 22.
Magyar Akác előadások 2018
Magyar Akác előadások 2018
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. április 22 - 23.
Fővárosi Állatkert és Növénykert programok 2018
Fővárosi Állatkert és Növénykert programok 2018
 • Budapest
 • XIV. kerület
2018. április 19 - 22.

Szolgáltató

Műcsarnok
Műcsarnok
 • Budapest
 • XIV. kerület
Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
 • Budapest
 • XIV. kerület
Benczúr Ház Kulturális Központ
Benczúr Ház Kulturális Központ
 • Budapest
 • VI. kerület
Borkápolna
Borkápolna
 • Budapest
 • VII. kerület