Műsor és online jegyvásárlás!
Műsor és online jegyvásárlás!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

Veszprém emblematikus épületegyüttese a vár, amely a legnagyobb egységes lakott várnegyed Magyarországon a budai vár után. Ebben a barokk környezetben működik Veszprém kortárs művészeti központja a Művészetek Háza. Az intézmény megalapítása óta szerves része Veszprém város, Veszprém megye és régió kulturális életének. Olyan intézmény, melyben a munkatársak szellemi műhelyt teremtenek, napi alkotómunkájuk révén az intézményhez kötik a városban élő művészeket, vonzzák a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat, bevonják a határokon túli magyarság szellemi tőkéjét, s nem utolsósorban nemzetközi alkotókat.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Gyűjteményei:

a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény,  Tegulárium. A Művészetek Háza galériái: a Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár. Rendezvényhelyszínein kiállítás megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, irodalmi estekkel, folyóirat- és könyvbemutatókkal, szerzői estekkel, koncertekkel, filmesítésekkel, művészeti konferenciákkal várják a művészet iránt érdeklődő közönséget. A Művészetek Háza rendezésében valósul meg háromévente a Veszprémi Tavaszi Tárlat Triennálé a régió egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. A tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról.

Program

Fototaxis / Kiállítás megnyitó Veszprémben

2018. május 18

Veszprém Város Önkormányzata és a Művészetek Háza Veszprém tisztelettel meghívja Önt a Csikász Galériába, Veszprém, Vár utca 17.

FOTOTAXIS
című kiállítás megnyitására

kiállító művészek: Bakonyi Bence, Biró Dávid, Dobokay Máté, Kaszás Tamás, Klenyánszki Csilla, Koleszár Adél, Máté Balázs, Pomsár Miklós, Schmied Andi, Sivák Zsófi, Szántói Lilla, Vékony Dorottya, Zellei Boglárka

köszöntőt mond: Hegyeshalmi László igazgató, Művészetek Háza Veszprém

a tárlatot megnyitja: Gadó Flóra esztéta, kurátor

a kiállítás kurátorai: Áfrány Gábor és Gerhes Gábor

Időszaki kiállítás

Kastélyok a téglák között - makett kiállítás a Művészetek Háza Veszprémben
2018. május 25 - 2018. július 29.

Megnyitó: 2018. május 25, péntek 18 óra
Helyszín: Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota-Tegulárium (Veszprém, Vár u. 29)

A kiállítás megnyitón köszöntőt mond Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese.
A maketteket bemutatja alkotójuk, Szűcs Pál nyugalmazott rendőr alezredes.
A kiállitás 2018. július 29-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

KÖZTÜK ÉLTÜNK / Kerámiatárgyak a ’60-as évekből
2018. április 27 - 2018.  június 10.

Helyszín: Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota – Várgaléria, Veszprém Vár u. 29.
A kiállítás anyaga válogatás abból a gyűjteményből, amelyet Hittig Gusztáv ajándékozott a Művészetek Háza Veszprémnek. A gyűjtőt – építészként – először a színes épületkerámiák nyűgözték le, amelyek kiutat jelentettek a szürke egyhangúságból. Majd elkezdte vásárolni a kerámia tárgyakat, amelyek az 1960-as években a lakások legdivatosabb, legkedveltebb díszei voltak.
A csaknem 250 darabból álló kollekcióban vázák, tálak, kaspók, hamutartók, italos készletek és apró figurák találhatóak. Olyan tárgyak, amelyek mindenki számára ismerősek: szüleink, nagyszüleink otthonában valamelyik biztosan ott volt. Sőt, jó néhány, családi örökségként a fiatalok lakásait is díszíti.
A régiségkereskedők kínálatát figyelve kiderül: ma is keresik őket, az „ikea-szögletességet” kiválóan oldják e fél évszázados dísztárgyak.
A Hittig Gusztáv gyűjteményben elismert keramikusok – például Gorka Géza, Gorka Lívia – alkotásai ugyanúgy szerepelnek, mint azóta már megszűnt kicsiny kerámia háziipari szövetkezetek tömegárui.
A Művészetek Háza Veszprém Várgalériájában nyíló tárlaton nem csak a kerámia tárgyakat láthatják majd. Retro hangulatot teremtenek a kiállítás installációjával, korabeli bútorokkal, a ’60-as évekre jellemző tárgyakkal.
Köszönik Herczeg István rádiógyűjtő, a Balatonfűzfői Kreitli Ferenc Veterán Autós és Motoros Egyesület és a Laczkó Dezső Múzeum segítségét a kiállítás megvalósításában.
A tárlat 2018 június 10-ig látogatható.

Állandó kiállítás

FÉNY-SZÍN-FORMA
Polikróm harmóniák – A Vass-gyűjtemény hatodik állandó kiállítása

MODERN KÉPTÁR – VASS LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNY
Veszprém Vár u. 3-7.

Az újrarendezett gyűjtemény felkínál egy olyan nyelvezetet a modern művészetek megértéséhez, amelynek tulajdonképpen már birtokában vagyunk: ez pedig a színek és formák látása. A kiállítás praktikus szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok, vagy formák dominanciája adja.
A kiállítás térképét magunk elé kiterítve optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termeket jelölhetnénk ki.

A Művészetek Háza 2015 nyarán otthont adott Bernard Venet, francia képzőművész szobrainak és grafikáinak a Modern Képtár falain belül. Ehhez az kellett, hogy a Vass-gyűjtemény egyes darabjai lekerüljenek korábbi helyükről és raktárban várják további sorsukat.
A ciklikusan cserélődő rendezés (ugyanis a gyűjtemény meghaladja az egyszerre kiállítható mennyiséget) számunkra is mindig új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk.  Az év végén történt friss válogatás eredménye egy olyan kiállítás, amelynek hatására tulajdonképpen egy színdinamikai kísérlet részeseinek érezhetjük magunkat, és e kísérletet laboránsai maguk a művészek.

A rendezési elv, csak úgy, mint maga a gyűjtési koncepció, egy saját rendszer alapján működik, mind- emellett érezhető egy koherens erő, amelytől a képek összessége kiállítássá lesz. Az épület sok kis terét bejárva, bármilyen művészetelméleti képzettség nélkül is aktív befogadói lehetünk a látottaknak, nem kell ehhez más, csak a szemünkre, az érzékeinkre hagyatkoznunk.
Mindegyik térrész külön-külön történetet mesél el, melynek szereplői a Vass László által felállított szubjektív (de nonfiguratív, geometrikus elkötelezettségű) a legmagasabb minőséget preferáló rendszer alapján kerültek egy ernyő alá.

A jelen kiállításban feltűnik a magyar művészek többségi jelenléte.  A magyar szereplők egyúttal azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és magyar szereplőkkel indult útjára, és a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne.
Ennek a lendületnek az eredője Vass László Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján.
A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb mestereinek műveit.
A közel kilencven kiállított mű a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg.
A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.

Kiállító művészek:

Alviani, Getulio
Bak Imre
Barcsay Jenő
Bézie, Charles
Bruch, Helmut
Carter, John
Charlton, Alan
Christo
Csiky Tibor
deSpirt, Daniel
Deim Pál
Dubreuil, Jean-François
Fajó János
Gasteiger, Jakob
Gieraga, Andrzej
Glass, Ingo
Haász István
Halász Károly
Haraszty István
Hencze Tamás
Heritész Gábor
Hetey Katalin
Honegger, Gottfried
Kałucki, Jerzy
Ketting, Ditty
Konok Tamás
Lakner László
Luther, Adolf
Mata Attila
Megyik János
Mohr, Manfred
Molnár, Vera
Morellet, François
Nádler István
Pan, Marta
Pihl, Thomas
Popet, Yves
Prosi, Henri
Rathke, Dirk
Ridell, Torsten
Roy, Reinhard
Rudin, Nelly
Schoen, Klaus J.
Stella, Frank
Szikora Tamás
Tomasello, Luis
Venet, Bernar
Vilim Kati
Wilding, Ludwig
Wolsky András
Yoshikawa, Shizuko

Forrás: Művészetek Háza Veszprém honlapja és sajtóanyaga


2018.05.18. - 2018.07.29.
Találatok száma: 1

Hotel Magister

Hotel Magister

A Hotel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas ...
KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Művészetek Háza Veszprém programok 2018. Események, rendezvények, kiállítások