Látogasson el a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Várjuk Zircen!
Látogasson el a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Várjuk Zircen!
Az arborétum minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.
Az arborétum minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.

Veszprém emblematikus épületegyüttese a vár, amely a legnagyobb egységes lakott várnegyed Magyarországon a budai vár után. Ebben a barokk környezetben működik Veszprém kortárs művészeti központja a Művészetek Háza. Az intézmény megalapítása óta szerves része Veszprém város, Veszprém megye és régió kulturális életének. Olyan intézmény, melyben a munkatársak szellemi műhelyt teremtenek, napi alkotómunkájuk révén az intézményhez kötik a városban élő művészeket, vonzzák a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat, bevonják a határokon túli magyarság szellemi tőkéjét, s nem utolsósorban nemzetközi alkotókat.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Gyűjteményei:

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény,  Tegulárium. A Művészetek Háza galériái: a Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár. Rendezvényhelyszínein kiállítás megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, irodalmi estekkel, folyóirat- és könyvbemutatókkal, szerzői estekkel, koncertekkel, filmesítésekkel, művészeti konferenciákkal várják a művészet iránt érdeklődő közönséget. A Művészetek Háza rendezésében valósul meg háromévente a Veszprémi Tavaszi Tárlat Triennálé a régió egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. A tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról.

Program

2018. október 10., szerda 17:30–19:30
Gyermekkorom // Kari Piippo finn grafikusművész és alkotótársai

Kari Piippo finn grafikusművész és alkotótársai a GYERMEKKOROM című plakátszerkesztői workshopján készült műalkotások kiállításának megnyitójára 2018. október 10-én, szerdán, 17.30-ra a Csikász Galériába.
Köszöntőt mond: Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja: Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, az esemény házigazdája
Résztvevő alkotók: Fónagy Dániel, Navratil Ferenc, Tom Boergonje, Vad Bence, Varga Zsófia
Cím: Csikász Galéria – 8200 Veszprém, Vár utca 17.
A kiállítás megtekinthető 2018. november 10-ig, hétfőtől szombatig 10 és 17 óra között.
2018. október 22-én és 23-án a Galéria zárva tart.

Időszaki kiállítás

Gyermekkorom // Kari Piippo finn grafikusművész és alkotótársai kiállítása
2018. október 11 - 2018.  november 10.

Kari Piippo finn grafikusművész és alkotótársai a GYERMEKKOROM című plakátszerkesztői workshopján készült műalkotások kiállítása
Résztvevő alkotók: Fónagy Dániel, Navratil Ferenc, Tom Boergonje, Vad Bence, Varga Zsófia

ÉZSIÁS ‘75 +
2018. november 11-ig

Ézsiás István, a művészi pályáján Veszprémben induló szobrászművész 75 éves jubileumi kiállítását rendezte meg a veszprémi Művészetek Háza a Dubniczay-palotában, a Várgalériában.

A művész pályája Veszprémből indult, Európa hírű magyar világpolgár-művész lett. A palota udvarán színes konstruktivista acélszobrok tárlata, a termekben kiplasztikák, képek, medálok, érmek, írásos dokumentumok, könyvek, katalógusok, a folyosón itáliai dokumentumok tekinthetők meg.

A pályára indító Veszprém és Olaszország nem véletlenül szerepel hangsúlyosan a jelen kiállításon, mert napjainkban a Velencei Biennálé rendszeres látogatása szervezésével a Művészetek Háza szellemi hidat teremtett a nemzetközi kortárs művészettel és kontinuitást az olasz kortárs művészekkel. A művész utóbbi évtizedeinek fő művei és legújabb alkotásai szép számban jelennek meg a jelen kiállításon.

A nagyszabású tárlaton az általa és felesége által alapított olaszliszkai Kelet-Európa Modern Képtárból és Nemzetközi Szoborparkból, valamint a - Vináron (szülőfalujában) létrehozott - „Pannónia-Geometria Széchenyihez” szoborparkból is kerültek alkotások kiállításra. A Soproni Lábasházban idén megrendezett díjnyertes éremművészek kiállításán bemutatott Ézsiás alkotásokat is láthatja a nagyközönség, valamint a művész Szentendrén, a budapesti Stefánia Palota szoborparkjában és a berlini Art in Process nemzetközi kiállításon szereplő művei is megtekinthetők. A Római Magyar Akadémián ösztöndíjasként általa szervezett szimpózium, valamint a római Café Europe Centro di Arte Contemporanea galériában rendezett önálló kiállításáról is bemutatásra kerülnek műtárgyak, dokumentumok, fotók. Utoljára, de nem utolsó sorban a Veszprémhez és a térséghez kapcsolódó művésztelepek, szimpóziumok szervezései dokumentumokkal szerepelnek: Veszprémi FMS, Ajkai Alumínium Szimpózium, Bakonyi Műhely Faszobrász Művésztelep, valamint a több, mint 10 évig szervezett és vezetett Győri RÁBA Acélszobrász Művésztelep.

Tombor Balázs Változatlan változó című kiállítása
 2018. november 11-ig

Tombor Balázs tervező építészként dolgozik, hét gyermek édesapja, lovas íjász – és képes ábrázolni a mozgást: fehér papírra, fekete tussal, mozdulatlan képen. Rajzainál fontos a fekete és fehér kontrasztja, és fontos a lendület. Gyorsan készülnek művei, a gondolat, az érzés azonnal megjelenik a papíron, a pillanat művészete az övé.

„A világ két erő találkozásánál alakul ki, azok felületén. Mivel mindig változik a két erő minősége és mennyisége, nincs állandó, biztos pont. A világban csak a változás örök. Minden valódi művészet a változó világban a változatlant keresi. Megérteni nem lehet, csak átadni magunkat az érzésnek.
A tus látszólag feketére és fehérre osztja a képet, teret, világot. A két véglet találkozásánál, egyesülésénél jön létre a kép. Ez változtatja a kétséget egységgé. Ha meg akarjuk érteni magát a világot, a természet érzését kell megfigyelnünk, szűrőktől mentesen.”  // Tombor Balázs

Lakner László / Áttekintés / Monochromia / válogatott művek
2018. október 27-ig

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériája
Veszprém, Vár u. 3-7.

A kiállítás megtekinthető 2018. október 27-ig naponta 10-18 óráig, szünnap vasárnap.

Állandó kiállítás

FÉNY-SZÍN-FORMA
Polikróm harmóniák – A Vass-gyűjtemény hatodik állandó kiállítása

MODERN KÉPTÁR – VASS LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNY
Veszprém Vár u. 3-7.

Az újrarendezett gyűjtemény felkínál egy olyan nyelvezetet a modern művészetek megértéséhez, amelynek tulajdonképpen már birtokában vagyunk: ez pedig a színek és formák látása. A kiállítás praktikus szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok, vagy formák dominanciája adja.
A kiállítás térképét magunk elé kiterítve optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termeket jelölhetnénk ki.

A Művészetek Háza 2015 nyarán otthont adott Bernard Venet, francia képzőművész szobrainak és grafikáinak a Modern Képtár falain belül. Ehhez az kellett, hogy a Vass-gyűjtemény egyes darabjai lekerüljenek korábbi helyükről és raktárban várják további sorsukat.
A ciklikusan cserélődő rendezés (ugyanis a gyűjtemény meghaladja az egyszerre kiállítható mennyiséget) számunkra is mindig új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk.  Az év végén történt friss válogatás eredménye egy olyan kiállítás, amelynek hatására tulajdonképpen egy színdinamikai kísérlet részeseinek érezhetjük magunkat, és e kísérletet laboránsai maguk a művészek.

A rendezési elv, csak úgy, mint maga a gyűjtési koncepció, egy saját rendszer alapján működik, mind- emellett érezhető egy koherens erő, amelytől a képek összessége kiállítássá lesz. Az épület sok kis terét bejárva, bármilyen művészetelméleti képzettség nélkül is aktív befogadói lehetünk a látottaknak, nem kell ehhez más, csak a szemünkre, az érzékeinkre hagyatkoznunk.
Mindegyik térrész külön-külön történetet mesél el, melynek szereplői a Vass László által felállított szubjektív (de nonfiguratív, geometrikus elkötelezettségű) a legmagasabb minőséget preferáló rendszer alapján kerültek egy ernyő alá.

A jelen kiállításban feltűnik a magyar művészek többségi jelenléte.  A magyar szereplők egyúttal azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és magyar szereplőkkel indult útjára, és a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne.
Ennek a lendületnek az eredője Vass László Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján.
A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb mestereinek műveit.
A közel kilencven kiállított mű a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg.
A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.

Kiállító művészek:

Alviani, Getulio
Bak Imre
Barcsay Jenő
Bézie, Charles
Bruch, Helmut
Carter, John
Charlton, Alan
Christo
Csiky Tibor
deSpirt, Daniel
Deim Pál
Dubreuil, Jean-François
Fajó János
Gasteiger, Jakob
Gieraga, Andrzej
Glass, Ingo
Haász István
Halász Károly
Haraszty István
Hencze Tamás
Heritész Gábor
Hetey Katalin
Honegger, Gottfried
Kałucki, Jerzy
Ketting, Ditty
Konok Tamás
Lakner László
Luther, Adolf
Mata Attila
Megyik János
Mohr, Manfred
Molnár, Vera
Morellet, François
Nádler István
Pan, Marta
Pihl, Thomas
Popet, Yves
Prosi, Henri
Rathke, Dirk
Ridell, Torsten
Roy, Reinhard
Rudin, Nelly
Schoen, Klaus J.
Stella, Frank
Szikora Tamás
Tomasello, Luis
Venet, Bernar
Vilim Kati
Wilding, Ludwig
Wolsky András
Yoshikawa, Shizuko

Forrás: Művészetek Háza Veszprém honlapja és sajtóanyaga


2018.10.08. - 2018.11.11.
Találatok száma: 1

Hotel Magister

Hotel Magister

A Hotel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas fürdőszobás-minikonyhás apartmanokkal várja kedves vendégeit. A 800 férőhelyes „Hotel Magister` ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Művészetek Háza Veszprém programok 2018. Események, rendezvények, kiállítások

Könyvtár

Legjobb élmények

Őszi szüneti gyerekprogramok Budapesten,  izgalmas programok az egész családnak a Miniversumban
Corvina-kiállítás Budapesten - A Corvina Könyvtár budai műhelye
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Darufesztivál a Hortobágyon
11619
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket