Bábszínház az egész családnak!
Bábszínház az egész családnak!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

Művészetek Háza Veszprém programok 2017. Események, rendezvények, kiállítások

2017.08.16. - 10.28. 8200 Veszprém, Veszprémi vár

Veszprém emblematikus épületegyüttese a vár, amely a legnagyobb egységes lakott várnegyed Magyarországon a budai vár után. Ebben a barokk környezetben működik Veszprém kortárs művészeti központja a Művészetek Háza. Az intézmény megalapítása óta szerves része Veszprém város, Veszprém megye és régió kulturális életének. Olyan intézmény, melyben a munkatársak szellemi műhelyt teremtenek, napi alkotómunkájuk révén az intézményhez kötik a városban élő művészeket, vonzzák a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat, bevonják a határokon túli magyarság szellemi tőkéjét, s nem utolsósorban nemzetközi alkotókat.


Gyűjteményei:

a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény,  Tegulárium. A Művészetek Háza galériái: a Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár. Rendezvényhelyszínein kiállítás megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, irodalmi estekkel, folyóirat- és könyvbemutatókkal, szerzői estekkel, koncertekkel, filmesítésekkel, művészeti konferenciákkal várják a művészet iránt érdeklődő közönséget. A Művészetek Háza rendezésében valósul meg háromévente a Veszprémi Tavaszi Tárlat Triennálé a régió egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. A tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról.

Program

2017. augusztus 19., szombat, 20:00–21:00
Prométheuszról - táncszínházi előadás

Dubniczay Palota
A TMK Alkalmi Társulás táncszínházi előadása

Előadó: Turós-Máté Kinga
Rendező-koreográfus: Katona Gábor
Hangmérnök: Szegedi Mátyás
Producer: Buvári Tamás

Az előadásban Franz Kafka: Prométheusz című írása hangzik el Tandori Dezső fordításában.

Prométheusz. Isten. Hős. Lázadó, akinek személyes tragédiája egyúttal az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, Prométheusznak is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért. Száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas, Ethon minden nap a májából lakmározik.

Kiállítás

Bernát András A táj konfigurációja című kiállítás
2017. július 22 -  szeptember 10.

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota - Moholy-Nagy-terem, Veszprém Vár u. 29.


Maurer Dóra / A megfigyelés tárgya
2017. július 15 - október 28.

Modern Képtár. Vass László-gyűjtemény


Szurcsik József – Bálványok és hősök című kiállítása
2017. július 8 -  szeptember 2.

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota - Várgaléria, Veszprém, Vár u. 29.

A kiállítás válogatást mutat be Szurcsik József több évtizedes munkásságából, amelynek fő témája az ember. A művészt pályája kezdetétől foglalkoztatják társadalmi és pszichológiai kérdések, a lélek gyötrelmei, az egyén viszonya a hatalomhoz, a társadalomhoz, környezetéhez. A magányosság és az együttlét, az összetartozás és elkülönülés, illetve szembenállás is gyakran megjelenik munkáin.
Személytelen, szimbolikus emberi motívumai művein sajátos formában öltenek testet, különös módon olvasztja össze azokat a környezet elemeivel. Munkáira oly jellemző agglutinációi, szürreális képzettársításai az egyén belső világának és a külvilágnak sokszor lehetetlen kapcsolódásait, az élethelyzetek abszurditását tárják elénk.


Gerhes Gábor A négy elem
2017. június 24 - szeptember 9.

Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galéria Veszprém Vár u. 17.

A magyar konceptuális művészet egyik legfontosabb hazai képviselőjének, Gerhes Gábornak a veszprémi Csikász Galériában megnyílt egyéni kiállítása egy koncentrált válogatás a művész utóbbi években készült munkáiból.
A művek nagy része a Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége (AICA) által az év kiállításának címzett 2013-as Trafó Galéria-beli Neue Ordnung, valamint a 2015-16-ban a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban megvalósult nagysikerű Jelentés című kiállítás anyagából került ki, kiegészülve újabb művekkel, közülük néhány a nagyközönség számára most lesz először látható.
Gerhes sokoldalú művészetének – mely a fotográfián, és az installáción keresztül széles skálán terjed – legfontosabb jellemzője, olyan sajátos, jelentésgyártó mechanizmusok befogadására alkalmas terek kialakítása, amelyekben a történelem egyszerre fiktív és valós, privát és kollektív, kortalan és korhoz köthető.  


SZILÁGYI 50 - A KÜLÖNBSÉGEK SZIGETE
Szilágyi László „Lackó” (Veszprém, 1966. október 17 - Veszprém, 2007. február 03.)
Helyszín: Szilágyi László Utcagaléria /Veszprém, Budapest úti aluljáró/.

Szilágyi Lászlóra emlékezik a nevét viselő „Szilágyi László Utcagaléria” legújabb kiállítása születésének ötvenedik évfordulóján. A Különbségek szigete című kiállításon bemutatjuk Szilágyi Lackó két művét és meghívtunk hét kiváló kortárs magyar művészt. A meghívott művészek jól ismerték Lackót, és/vagy az ő művészetfelfogásának világértelmezésének jelenkori követői. Akik valóban szerették és értékelték Szilágyi László munkásságát, azoknak nem szokatlan a kritikus, érdes, vad hang és a szenvedélyes, sokrétegű Kép-Világ.
Kiállító művészek:
Szilágyi László (1966-2007)
Boros Viola (1966) Fuchs Tamás (1962) Gyarmati Zsolt (1968) Király Gábor (1979) Menyhárt Menyus Tamás (1966) Szilágyi von Neuwirth Zoë (1966) & Brush Ramones (1969)
„Folyamatában kell szemlélni a világot: ez egy mozgó gépezet, ebben benne vagy! Ez egy szerves tényező, te vagy középen, és besűrítesz magadba mindent. Az ember is egy alkatrész, a világegyetem élő alkatrésze. Régebben még én is valami eredendő, felsőbb régiót kerestem magamban, mint egy idealista: elrugaszkodni, és kilépni a világból…”
Szilágyi László, részlet egykori interjúból, lejegyezte Jokesz Antal

Állandó kiállítás

FÉNY-SZÍN-FORMA
Polikróm harmóniák – A Vass-gyűjtemény hatodik állandó kiállítása

MODERN KÉPTÁR – VASS LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNY
Veszprém Vár u. 3-7.

Az újrarendezett gyűjtemény felkínál egy olyan nyelvezetet a modern művészetek megértéséhez, amelynek tulajdonképpen már birtokában vagyunk: ez pedig a színek és formák látása. A kiállítás praktikus szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok, vagy formák dominanciája adja.
A kiállítás térképét magunk elé kiterítve optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termeket jelölhetnénk ki.

A Művészetek Háza 2015 nyarán otthont adott Bernard Venet, francia képzőművész szobrainak és grafikáinak a Modern Képtár falain belül. Ehhez az kellett, hogy a Vass-gyűjtemény egyes darabjai lekerüljenek korábbi helyükről és raktárban várják további sorsukat.
A ciklikusan cserélődő rendezés (ugyanis a gyűjtemény meghaladja az egyszerre kiállítható mennyiséget) számunkra is mindig új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk.  Az év végén történt friss válogatás eredménye egy olyan kiállítás, amelynek hatására tulajdonképpen egy színdinamikai kísérlet részeseinek érezhetjük magunkat, és e kísérletet laboránsai maguk a művészek.

A rendezési elv, csak úgy, mint maga a gyűjtési koncepció, egy saját rendszer alapján működik, mind- emellett érezhető egy koherens erő, amelytől a képek összessége kiállítássá lesz. Az épület sok kis terét bejárva, bármilyen művészetelméleti képzettség nélkül is aktív befogadói lehetünk a látottaknak, nem kell ehhez más, csak a szemünkre, az érzékeinkre hagyatkoznunk.
Mindegyik térrész külön-külön történetet mesél el, melynek szereplői a Vass László által felállított szubjektív (de nonfiguratív, geometrikus elkötelezettségű) a legmagasabb minőséget preferáló rendszer alapján kerültek egy ernyő alá.

A jelen kiállításban feltűnik a magyar művészek többségi jelenléte.  A magyar szereplők egyúttal azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és magyar szereplőkkel indult útjára, és a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne.
Ennek a lendületnek az eredője Vass László Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján.
A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb mestereinek műveit.
A közel kilencven kiállított mű a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg.
A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.

Kiállító művészek:

Alviani, Getulio
Bak Imre
Barcsay Jenő
Bézie, Charles
Bruch, Helmut
Carter, John
Charlton, Alan
Christo
Csiky Tibor
deSpirt, Daniel
Deim Pál
Dubreuil, Jean-François
Fajó János
Gasteiger, Jakob
Gieraga, Andrzej
Glass, Ingo
Haász István
Halász Károly
Haraszty István
Hencze Tamás
Heritész Gábor
Hetey Katalin
Honegger, Gottfried
Kałucki, Jerzy
Ketting, Ditty
Konok Tamás
Lakner László
Luther, Adolf
Mata Attila
Megyik János
Mohr, Manfred
Molnár, Vera
Morellet, François
Nádler István
Pan, Marta
Pihl, Thomas
Popet, Yves
Prosi, Henri
Rathke, Dirk
Ridell, Torsten
Roy, Reinhard
Rudin, Nelly
Schoen, Klaus J.
Stella, Frank
Szikora Tamás
Tomasello, Luis
Venet, Bernar
Vilim Kati
Wilding, Ludwig
Wolsky András
Yoshikawa, Shizuko

Forrás: Művészetek Háza Veszprém honlapja és sajtóanyaga

 


2017.08.16. - 2017.10.28.
KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Művészetek Háza Veszprém programok 2017. Események, rendezvények, kiállítások