Bábszínház az egész családnak!
Bábszínház az egész családnak!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

Veszprém emblematikus épületegyüttese a vár, amely a legnagyobb egységes lakott várnegyed Magyarországon a budai vár után. Ebben a barokk környezetben működik Veszprém kortárs művészeti központja a Művészetek Háza. Az intézmény megalapítása óta szerves része Veszprém város, Veszprém megye és régió kulturális életének. Olyan intézmény, melyben a munkatársak szellemi műhelyt teremtenek, napi alkotómunkájuk révén az intézményhez kötik a városban élő művészeket, vonzzák a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat, bevonják a határokon túli magyarság szellemi tőkéjét, s nem utolsósorban nemzetközi alkotókat.


Gyűjteményei:

a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény,  Tegulárium. A Művészetek Háza galériái: a Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár. Rendezvényhelyszínein kiállítás megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, irodalmi estekkel, folyóirat- és könyvbemutatókkal, szerzői estekkel, koncertekkel, filmesítésekkel, művészeti konferenciákkal várják a művészet iránt érdeklődő közönséget. A Művészetek Háza rendezésében valósul meg háromévente a Veszprémi Tavaszi Tárlat Triennálé a régió egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. A tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról.

Program

Kulturális Örökség Napjai 2017
2017. szeptember 16-17.

Mindkét napon térítésmentesen látogatható a Dubniczay-palota és a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény.
A Művészetek Háza Veszprém – az önkormányzat megbízásából – az elmúlt négy évben elkészítette a Veszprém közigazgatási területén található szobrok, emlékművek, emléktáblák pontos és szakszerű regiszterét. Több, mint 250 alkotás került a nyilvántartásba. A regiszter 2017. szeptemberében, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából felkerül a veszprem.hu oldalra, így mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik. A digitális szobor regisztert még izgalmasabbá teszik a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 16-án és 17-én:

SZOBOR-SÉTA VESZPRÉMBEN
Szeptember 16-án, szombaton 14 órától a belvárosban található szobrokról, emléktáblákról tudhatnak meg érdekességeket, pletykákat, és hallhatnak műelemzéseket a résztvevők. A szakszerű vezetéssel kísért közös belvárosi szobor-sétára gyülekező a Tűztorony lábánál, a veszprémi Panteonban, 14 órakor.
Szeptember 17-én, vasárnap 14 órától
a belvároson kívül csavaroghatnak, megnézzük az egyes városrészekben lévő műalkotásokat. Ez gyalog hosszadalmas lenne, ezért a Művészetek Háza, az Agóra Városi Művelődési Központ és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. közös szervezésében, mikrobuszokkal látogatják végig a köztéri alkotásokat. Indulás 14 órakor a Köd utcai autóbusz parkolóból (a buszpályaudvarral szembeni idősek otthona mögött-alatt).
A vasárnapi programra előzetes regisztráció szüksége


Olvasólámpa Tóth Krisztina József Attila-díjas költővel
2017. szeptember 21., 18:00–20:00

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota Veszprém, Vár u. 29.
Moderátor: Kilián László, szerkesztő


Prométheuszról / táncszínházi előadás
2017. szeptember 22., 20:00–21:00
A TMK Alkalmi Társulás új táncszínházi darabja
a DUBNICZAY-PALOTÁBAN
Veszprém, Vár u. 29.
Előadó: Turós-Máté Kinga
Rendező-koreográfus: Katona Gábor
Hangmérnök: Szegedi Mátyás
Producer: Buvári Tamás

Prométheusz. Isten. Hős. Lázadó, akinek személyes tragédiája egyúttal az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, Prométheusznak is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért. Száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas, Ethon minden nap a májából lakmározik.
„Könnyű annak, kit baj nem ért, a szenvedőt
a biztos partról bölcs szavakkal inteni.
Magam tudom legjobban, mit követtem el,
amit tettem, megtettem, most is vállalom:
az emberek pártját fogtam s elbuktam én.
De mégse vártam büntetésemül, hogy itt
égnek törő sziklák között sorvadjak el,
magányos ormon, mit szomszéd se látogat."
/részlet/ Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz
Fordította: Trencsényi-Waldapfel Imre

Kiállítás

Feledy Gyula Zoltán / Reflexió című kiállítása
2017. szeptember 9 - 2017. november 5.

A kiállítás kurátora: Hegyeshalmi László képzőművész

Haász István képzőművész így ír Feledy Gyula munkásságáról:
„…Feledy Gyula festői munkásságának a legfőbb szereplője a szín. Első látásra csak színfelületeket látunk. A szín következetes, radikális használatát. Nem valami látvány visszaadásáról, nem valaminek a leképezéséről van itt szó. Ha valami, akkor ennek a valami újnak a létrejöttének vagyunk a részesei. S ekkor jön a rácsodálkozás, hiszen itt „csak” a szín van jelen. De nem csak a színnek van itt szerepe ezekben az alkotásokban, hanem annak a megformált felületnek, annak a tárgynak is, amire fest a művész. A felület titokzatos szépsége mellett a képek oldalain lecsorgó festék brutális természetessége adja azt a feszültséget, ami egyben a jó kép tartozéka. Tessék ezt is tudom! Tessék így is lehet! Azután a tökéletes lakk felületek alatt a véletlen ecsetmozgások által kialakult foltok, felületek kompozíciói adnak meditációra alkalmat.
A szín ilyen egységes használatát a kortárs művészettörténetben monokróm festészetnek nevezik. Ennek a festészeti irányzatnak nagy elődeit már ismerjük, Mark Rothko, Yves Klein példái mai napig hatnak a kortársakra.
A magyarországi monokróm festészeti törekvések szintén adtak szakmai támogatást Feledy munkásságához. A Műcsarnok nemzetközi monokróm kiállítása, a Szépművészeti Múzeumban kiállított Vass László Gyűjteményből levő monokróm művészek munkái csak erősítik és igazolják Feledy Gyula alkotói elhívatottságát...”

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 5. naponta 10-18 óráig, november 1-től 10-17 óráig szünnap: hétfő


Maurer Dóra / A megfigyelés tárgya
2017. július 15 - október 28.

Modern Képtár. Vass László-gyűjtemény


SZILÁGYI 50 - A KÜLÖNBSÉGEK SZIGETE
Szilágyi László „Lackó” (Veszprém, 1966. október 17 - Veszprém, 2007. február 03.)
Helyszín: Szilágyi László Utcagaléria /Veszprém, Budapest úti aluljáró/.

Szilágyi Lászlóra emlékezik a nevét viselő „Szilágyi László Utcagaléria” legújabb kiállítása születésének ötvenedik évfordulóján. A Különbségek szigete című kiállításon bemutatjuk Szilágyi Lackó két művét és meghívtunk hét kiváló kortárs magyar művészt. A meghívott művészek jól ismerték Lackót, és/vagy az ő művészetfelfogásának világértelmezésének jelenkori követői. Akik valóban szerették és értékelték Szilágyi László munkásságát, azoknak nem szokatlan a kritikus, érdes, vad hang és a szenvedélyes, sokrétegű Kép-Világ.
Kiállító művészek:
Szilágyi László (1966-2007)
Boros Viola (1966) Fuchs Tamás (1962) Gyarmati Zsolt (1968) Király Gábor (1979) Menyhárt Menyus Tamás (1966) Szilágyi von Neuwirth Zoë (1966) & Brush Ramones (1969)
„Folyamatában kell szemlélni a világot: ez egy mozgó gépezet, ebben benne vagy! Ez egy szerves tényező, te vagy középen, és besűrítesz magadba mindent. Az ember is egy alkatrész, a világegyetem élő alkatrésze. Régebben még én is valami eredendő, felsőbb régiót kerestem magamban, mint egy idealista: elrugaszkodni, és kilépni a világból…”
Szilágyi László, részlet egykori interjúból, lejegyezte Jokesz Antal

Állandó kiállítás

FÉNY-SZÍN-FORMA
Polikróm harmóniák – A Vass-gyűjtemény hatodik állandó kiállítása

MODERN KÉPTÁR – VASS LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNY
Veszprém Vár u. 3-7.

Az újrarendezett gyűjtemény felkínál egy olyan nyelvezetet a modern művészetek megértéséhez, amelynek tulajdonképpen már birtokában vagyunk: ez pedig a színek és formák látása. A kiállítás praktikus szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok, vagy formák dominanciája adja.
A kiállítás térképét magunk elé kiterítve optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termeket jelölhetnénk ki.

A Művészetek Háza 2015 nyarán otthont adott Bernard Venet, francia képzőművész szobrainak és grafikáinak a Modern Képtár falain belül. Ehhez az kellett, hogy a Vass-gyűjtemény egyes darabjai lekerüljenek korábbi helyükről és raktárban várják további sorsukat.
A ciklikusan cserélődő rendezés (ugyanis a gyűjtemény meghaladja az egyszerre kiállítható mennyiséget) számunkra is mindig új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk.  Az év végén történt friss válogatás eredménye egy olyan kiállítás, amelynek hatására tulajdonképpen egy színdinamikai kísérlet részeseinek érezhetjük magunkat, és e kísérletet laboránsai maguk a művészek.

A rendezési elv, csak úgy, mint maga a gyűjtési koncepció, egy saját rendszer alapján működik, mind- emellett érezhető egy koherens erő, amelytől a képek összessége kiállítássá lesz. Az épület sok kis terét bejárva, bármilyen művészetelméleti képzettség nélkül is aktív befogadói lehetünk a látottaknak, nem kell ehhez más, csak a szemünkre, az érzékeinkre hagyatkoznunk.
Mindegyik térrész külön-külön történetet mesél el, melynek szereplői a Vass László által felállított szubjektív (de nonfiguratív, geometrikus elkötelezettségű) a legmagasabb minőséget preferáló rendszer alapján kerültek egy ernyő alá.

A jelen kiállításban feltűnik a magyar művészek többségi jelenléte.  A magyar szereplők egyúttal azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és magyar szereplőkkel indult útjára, és a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne.
Ennek a lendületnek az eredője Vass László Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján.
A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb mestereinek műveit.
A közel kilencven kiállított mű a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg.
A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.

Kiállító művészek:

Alviani, Getulio
Bak Imre
Barcsay Jenő
Bézie, Charles
Bruch, Helmut
Carter, John
Charlton, Alan
Christo
Csiky Tibor
deSpirt, Daniel
Deim Pál
Dubreuil, Jean-François
Fajó János
Gasteiger, Jakob
Gieraga, Andrzej
Glass, Ingo
Haász István
Halász Károly
Haraszty István
Hencze Tamás
Heritész Gábor
Hetey Katalin
Honegger, Gottfried
Kałucki, Jerzy
Ketting, Ditty
Konok Tamás
Lakner László
Luther, Adolf
Mata Attila
Megyik János
Mohr, Manfred
Molnár, Vera
Morellet, François
Nádler István
Pan, Marta
Pihl, Thomas
Popet, Yves
Prosi, Henri
Rathke, Dirk
Ridell, Torsten
Roy, Reinhard
Rudin, Nelly
Schoen, Klaus J.
Stella, Frank
Szikora Tamás
Tomasello, Luis
Venet, Bernar
Vilim Kati
Wilding, Ludwig
Wolsky András
Yoshikawa, Shizuko

Forrás: Művészetek Háza Veszprém honlapja és sajtóanyaga

 


2017.09.15. - 2017.11.05.