A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

Veszprém emblematikus épületegyüttese a vár, amely a legnagyobb egységes lakott várnegyed Magyarországon a budai vár után. Ebben a barokk környezetben működik Veszprém kortárs művészeti központja a Művészetek Háza. Az intézmény megalapítása óta szerves része Veszprém város, Veszprém megye és régió kulturális életének. Olyan intézmény, melyben a munkatársak szellemi műhelyt teremtenek, napi alkotómunkájuk révén az intézményhez kötik a városban élő művészeket, vonzzák a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat, bevonják a határokon túli magyarság szellemi tőkéjét, s nem utolsósorban nemzetközi alkotókat.


Gyűjteményei:

a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény,  Tegulárium. A Művészetek Háza galériái: a Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár. Rendezvényhelyszínein kiállítás megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, irodalmi estekkel, folyóirat- és könyvbemutatókkal, szerzői estekkel, koncertekkel, filmesítésekkel, művészeti konferenciákkal várják a művészet iránt érdeklődő közönséget. A Művészetek Háza rendezésében valósul meg háromévente a Veszprémi Tavaszi Tárlat Triennálé a régió egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. A tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról.

Program

2017. november 21., 17:00–19:00
Tungli M. Klára / Nadi és Lara kötetbemutató

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota Vár u. 29.
Házigazda és moderátor:
Kilián László, a könyv szerkesztője
Közreműködik:
Rábai Zsanett, előadóművész (TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad),
valamint a Csermák Antal Zeneiskola növendékei.
A kötet Veszprém város önkormányzatának támogatásával jött létre


Csend Napok 2017
2017. november 18 – december 16.

A MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM és az ITTMOST Egyesület szervezésében, rendezésében

A helyszínek az egyes programoknál feltüntetve!

November 18., szombat 16 óra
ZENÉS BESZÉLGETÉS CSENDRŐL ÉS LÁRMÁRÓL, BÉKESSÉGRŐL ÉS KÁOSZRÓL

Vendégeink: JUHÁSZ-LACZIK ALBIN bencés atya, OBERFRANK PÁL a Petőfi Színház igazgatója és a RECERCARE RÉGIZENEI MŰHELY tagjai, vezetőjük NAGY CSABA lantművész
Dubniczay-palota – Veszprém, Vár utca 29.

November 24., péntek 15 óra
CSEND KÓSTOLÓ BÁNDON

Vendéglátónk BUVÁRI TAMÁS filmrendező
Közös magány: séta az Essegvárhoz, beszélgetés, csendutazás Ingmar Bergman Csend című filmjével.
A különjáratú autóbusz 15 órakor indul a Köd utcai autóbusz parkolóból (a buszpályaudvarral szembeni idősek otthona mögül). Hazaindulás kb.: 17,30 órakor.
A bándi látogatásra előzetes bejelentkezés szükséges:
Részvételi díj: 500 Ft

November 25., szombat 16 óra
SZÜLETHET CSEND EGY KONCERTEN?

S ha igen, akkor hol lakik?
Erre a kérdésre is keresi a választ a DALLAM-SZIGETEK pihenőszékes koncert, ahol megjelenik a csend előtti állapot, párbeszéd szövődik a hangszerek, érzések és hangzások között.
Előadók: PREJCZER KATALIN és FRANCZIA DÁNIEL
Megszólaló hangszerek: handpan, sansula, nyelvesdob, zongora, meditációs hangszínek, tibeti hangtálak
Belépődíj: 1.000 Ft
Dubniczay-palota – Veszprém, Vár utca 29.

November 27., hétfő 17 óra
A GYILKOS ZAJ

A Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének vezetője, DR. DOMOKOS ENDRE vendégeként sok mindent megtudhatunk a zajról (illusztrált előadása révén), és a tökéletes csendről (a süketszobában).
Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Környezetmérnöki Intézet – Veszprém, Egyetem utca 10.
Találkozó a Pannon Egyetem aulájában

December 1., péntek 16 óra
IGEN A MOSOLYRA!

Vendégünk HORVÁTH NIKOLETTA, a vidámság, az életöröm, a tudatos boldogság „nagykövete”, aki 2014-ben megkapta „Az Év Embere” címet, s aki vakon, művese kezeltként éli napjait. Tanuljunk tőle élni!
Közreműködnek: HADA VERONIKA és SZILÁGYI ÁDÁM ének, GYŐRFI JUDIT zongora
A Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal közös program
Dubniczay-palota – Veszprém, Vár utca 29.

December 12., kedd 18 óra
KÖNYV-SZERTARTÁS

KILIÁN LÁSZLÓ Niomé I., A fa mítosza című, most megjelent könyvéből
a kötet szerzőjének performansza.
Utas és holdvilág antikvárium – Veszprém, Szabadság tér 13.

December 16., szombat 15 óra
RÓZSASZÍNBEN LÁTNI A VILÁGOT

Advent harmadik vasárnapjának színe a rózsaszín, a Szeretet színe. Mit jelent rózsaszínben látni a világot 2017-ben? Beszélgetés és alkotás gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak.
Vezeti: KÖRNYEI ÁGOTA képzőművész, múzeumpedagógus
A foglalkozás 16,30-ig tart, részei egymásra épülnek, pontos megjelenésedre számítunk!
Részvételi díj: 500 forint
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény – Veszprém, Vár utca 3-7.

Időszaki kiállítás

Bokros László / Lidércfény című kiállítása - rajzok, metszetek, nyomatok
2017. november 17 -  2018. január 28.

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota - Várgaléria Vár u. 29.
A kiállítás megtekinthető: 2018. január 28-ig naponta 10-17 óráig, szünnap: hétfő

2018. január 20-ig
Erdélyi Gábor / Hordozó 2.0
Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény Vár u- 3-7.

Erdélyi Gábor Veszprémben bemutatott munkái részben válogatás az elmúlt időszakának önálló kiállításaiból, de látható olyan mű is, amely először kerül a nyilvánosság elé.
A művész a hordozó fogalmát járja körül. Már lényegesen korábban, a ’90-es évek ciklusaiban felmerül, de az utóbb készült, festővászon alapú műveinél válik egyik legkardinálisabb kérdéssé, hogy miként lehet a kép szürkés alapú központi terét, illetve annak birtokba vett színnel teli széleit, még inkább éleit egyformán hordozóként és hordozottként elgondolni.
Más típusú képeinél a hagyományos festővászon helyett hordozóként megjelenő, iparilag színezett szatén vagy selyembélés és annak befestett felülete kerül a képzeletbeli mérleg két serpenyőjébe. A sokszor látványosan irizáló textília felfeszítésekor bő ráhagyással a vakráma mögé kerül, a betűrt anyag így a festés fázisában még láthatatlan. A feszített szövetre rétegekként felhordott, egy színre kikevert festék bársonyszerű, máskor vakolatszerűen erős matéria. Száradás után a vakráma hátoldaláról visszabontott és kihajlított textilhalom dús körítést ad a festett mezőhöz. Ugyanakkor olyan mű is akad, amelynél csak a sarkoknál, rügyszerűen bukkan elő a hordozó. A létrejött művön így nyilván nem az önmagában festett felület, hanem a különböző struktúrák és kiterjedések között kialakult kapcsolat a lényegi momentum. Valójában egy összeérési folyamat zajlik. A kibontás mozzanata által az addig láthatatlan alap és a megfestett felület valós viszonyba kerül egymással. A szövet a hordozó, de a végső munkafolyamat révén oda-vissza játék indul: a konstrukció egy pillanatra az inverzébe fordul, maga a festett felület lesz a hordozója a dekoratív szövetnek, majd újra fordítva. Az alap és festett felület külön identitás. Ennek apropóján egyformán igaz lesz mindkettőre a befogadás, az átadás, az egymástól való függés, a másik javára való lemondás igénye.

A tárlat megtekinthető 2018. január 20-ig.

Állandó kiállítás

FÉNY-SZÍN-FORMA
Polikróm harmóniák – A Vass-gyűjtemény hatodik állandó kiállítása

MODERN KÉPTÁR – VASS LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNY
Veszprém Vár u. 3-7.

Az újrarendezett gyűjtemény felkínál egy olyan nyelvezetet a modern művészetek megértéséhez, amelynek tulajdonképpen már birtokában vagyunk: ez pedig a színek és formák látása. A kiállítás praktikus szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok, vagy formák dominanciája adja.
A kiállítás térképét magunk elé kiterítve optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termeket jelölhetnénk ki.

A Művészetek Háza 2015 nyarán otthont adott Bernard Venet, francia képzőművész szobrainak és grafikáinak a Modern Képtár falain belül. Ehhez az kellett, hogy a Vass-gyűjtemény egyes darabjai lekerüljenek korábbi helyükről és raktárban várják további sorsukat.
A ciklikusan cserélődő rendezés (ugyanis a gyűjtemény meghaladja az egyszerre kiállítható mennyiséget) számunkra is mindig új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk.  Az év végén történt friss válogatás eredménye egy olyan kiállítás, amelynek hatására tulajdonképpen egy színdinamikai kísérlet részeseinek érezhetjük magunkat, és e kísérletet laboránsai maguk a művészek.

A rendezési elv, csak úgy, mint maga a gyűjtési koncepció, egy saját rendszer alapján működik, mind- emellett érezhető egy koherens erő, amelytől a képek összessége kiállítássá lesz. Az épület sok kis terét bejárva, bármilyen művészetelméleti képzettség nélkül is aktív befogadói lehetünk a látottaknak, nem kell ehhez más, csak a szemünkre, az érzékeinkre hagyatkoznunk.
Mindegyik térrész külön-külön történetet mesél el, melynek szereplői a Vass László által felállított szubjektív (de nonfiguratív, geometrikus elkötelezettségű) a legmagasabb minőséget preferáló rendszer alapján kerültek egy ernyő alá.

A jelen kiállításban feltűnik a magyar művészek többségi jelenléte.  A magyar szereplők egyúttal azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és magyar szereplőkkel indult útjára, és a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne.
Ennek a lendületnek az eredője Vass László Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján.
A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb mestereinek műveit.
A közel kilencven kiállított mű a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg.
A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.

Kiállító művészek:

Alviani, Getulio
Bak Imre
Barcsay Jenő
Bézie, Charles
Bruch, Helmut
Carter, John
Charlton, Alan
Christo
Csiky Tibor
deSpirt, Daniel
Deim Pál
Dubreuil, Jean-François
Fajó János
Gasteiger, Jakob
Gieraga, Andrzej
Glass, Ingo
Haász István
Halász Károly
Haraszty István
Hencze Tamás
Heritész Gábor
Hetey Katalin
Honegger, Gottfried
Kałucki, Jerzy
Ketting, Ditty
Konok Tamás
Lakner László
Luther, Adolf
Mata Attila
Megyik János
Mohr, Manfred
Molnár, Vera
Morellet, François
Nádler István
Pan, Marta
Pihl, Thomas
Popet, Yves
Prosi, Henri
Rathke, Dirk
Ridell, Torsten
Roy, Reinhard
Rudin, Nelly
Schoen, Klaus J.
Stella, Frank
Szikora Tamás
Tomasello, Luis
Venet, Bernar
Vilim Kati
Wilding, Ludwig
Wolsky András
Yoshikawa, Shizuko

Forrás: Művészetek Háza Veszprém honlapja és sajtóanyaga

 


2017.11.18. - 2018.01.28. CSEND NAPOK 2017
2017.11.11. - 2018.01.20.
Találatok száma: 1

Hotel Magister

Hotel Magister

A Hotel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas ...
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Művészetek Háza Veszprém programok 2017. Események, rendezvények, kiállítások