Múzeumi foglalkozás a debreceni Szabó Magda Emlékházban iskolás csoportoknak

Múzeumi foglalkozás a debreceni Szabó Magda Emlékházban iskolás csoportoknak

Kiemelt ajánlat
2020.01.01. - 06.15.

A Szabó Magda Emlékház különböző témájú múzeumi foglalkozásokkal várja 5-18 éves gyerekeket Debrecenben a tanév folyamán. A múzeumpedagógiai órákon megismerkedhetnek a tanulók Szabó Magda életével, műveivel, az írónő legismertebb alkotásával az Abigéllel, és apai örökségével, a református hit által betöltött szereppel az életében.

Múzeumpedagógiai foglalkozások - 2019. szeptember 1. - 2020. június 15. között

„ Szüntelenül olvastam…” – Olvass te is szüntelenül!
Szabó Magda, amint megismerte a betűket szüntelenül olvasott. Lakásukban mindenütt könyv volt: nemcsak a könyvszekrényben, hanem a legképtelenebb helyeken is. Legelső könyvei összefűzött lapokból álltak, édesanyja készítette. Gyermekkorában Milne Micimackóját, Grimm, Benedek Elek és Andersen meséit, majd Petőfi és Arany műveit forgatta.
A foglalkozáson megbeszéljük, miért is jó olvasni, ki mit szeret, milyen típusú könyvek vannak, megkeressük Szabó Magda kedvenc könyveit, saját műveit és végezetül fűzött könyvecskét készítünk.
Ajánlott korosztály: 7–10 éves korig

„Hangot hallok, ma gyönyörű mesét kapsz este!”
Szabó Magda gyermekkorában sokat betegeskedett, édesanyja, akinek bizalmas barátja és segítőtársa volt a Törpekirály, és képzeletbeli hintóját, képzeletbeli, János kocsisa hajtotta, nagyszerű, lebilincselő mesélő lévén varázslatos történeteket talált ki számára, hogy könnyebbé tegye az lábadozást. Szülei segítségével papírszínházat is készített. Későbbi gyermekműveit, a Szigetkék, Bárány Boldizsár, Tündér Lala, mind-mind az anyai esti mesék hatására születtek.
Megismerkedünk Szabó Magda meséivel, egy-egy rövid meserészlet erejéig, majd papírszínházasdit játszunk, és természetesen mindenki elkészítheti a saját papírszínházát is.
Ajánlott korosztály: 5–10 éves korig

Tündérország lakói
Anyjáról, úgy nyilatkozott, „mikor még nem tudtam, hogy író, azt gondoltam, tündér, akit valami varázslat emberré változtatott.” A tündérek világa elevenedik meg a Tündér Lala című meséjében. Ezen a foglalkozáson, Tündérországba repítjük el a gyerekeket, amit Jablonczay Lenke fényt hozó alakja, fantáziája teremtett. Az édesanyja szobájában beszélgetünk színekről, tárgyakról, és természetesen Tündér Laláról.
A foglalkozáson készítünk tündérport és varázspálcát, melyekkel talán sikerül megfejtenünk, hogy valóban tündér volt-e Jablonczay Lenke!
Ajánlott korosztály: 5–10 éves korig

Emlékezés kertje
Vajon milyen az Emlékezés kertje? Mi minden található benne? Virágok, pad, szobrok? Mi az az emlékezet? Ki mire emlékszik szívesen vissza? Tárgyakra? Eseményekre? Színekre? Formákra? Illatokra? Az írónő szerint az emlékezet mágikus erővel bír. A természet hangjai, színei, illatai jelennek meg a foglalkozáson, úgy ahogyan Szabó Magda emlékezett. Megismerkedünk az Emlékkerttel, benne a gályarabok emlékoszlopával, Szenczi Molnár Albert kéztartásával, a haldokló oroszlánnal, a Kossuth szoborral – amelyek Szabó Magda képzelete szerint –, éjszakánként
leszállnak talapzatukról és sétálnak egyet az ódon belvárosban.
A foglalkozást emlékőr készítésével zárjuk.
Ajánlott korosztály: 5–10 éves korig–

Ki vagy te Abigél?
Az írónő Abigél című ifjúsági regényében eleveníti fel iskolai emlékeit, a munkafegyelmet és szigorúságot adó Dócziról. Miben különbözött Szabó Magda iskolája a mai iskoláktól? Milyen tantárgyak voltak? Hogyan öltözködtek? Mit takart az iskolai szabályzat? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat egy „bőrönd” segítségével. A foglalkozás végén megfejtjük vajon ki volt Abigél a regény szerint és a valóságban, és kipróbáljuk a Gedeon napi Horn Mici-féle játékot.
Ajánlott korosztály: 10–18 éves korig

Az apai örökség – (a református hit értékei és a magyarságtudat Szabó Magda műveiben)
Szabó Magda vallási nevelését édesapjának köszönhette. Nemcsak imádkozni és zsoltárt énekelni tanította, hanem tőle hallott először a görög-római mítoszok és az 1848/49-es szabadságharc hőseiről. A kiállításban egy tárgyjáték segítségével megkeressük az apai műveltség jelképeit, szót ejtünk a családi legendáriumról, Petőfiről, Kossuthról, az aradi vértanúk kivégzéséről.
Ajánlott korosztály: 10–18 éves korig

Szabó Magda és a Holtig haza: Debrecen
„Az ókút fenekén ott a város: gyönyörűnek találtam.” – írja Szabó Magda Ókút című regényében. Három emblematikus épületet járunk körül, a Nagytemplomot, mely Szabó Magda szerint „a város, s hitem…, alighanem a világ szíve is”, a Városházát, mely segítette az élet dolgaiban való eligazodást, és a Református Kollégiumot, mely tudást, műveltséget nyújtott. Körbejárjuk Debrecent, a szülővárost, a korabeli jellegzetes épületeket. A játéklap segítségével, jelképeket, emblematikus formákat keresünk és tervezünk. Végezetül az Ókút fenekén lévő város egy kavicsát festjük meg.
Ajánlott korosztály: 8–14 éves korig

Múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama:
45–90 perc, ára: 500 Ft/fő iskolásoknak
Bejelentkezés, elérhetőség, a kért időpont előtt 2 héttel.

Nyitva tartás:

Március 1-től október 31-ig
Hétfő: 9:00 - 17:00
Kedd: 9:00 - 17:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 9:00 - 17:00
Péntek: 9:00 - 17:00
Szombat: 10:00 - 16:00
Vasárnap zárva

November 1-től február 28-ig
Hétfő: 9:00 - 17:00
Kedd: 9:00 - 17:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 9:00 - 17:00
Péntek: 9:00 - 17:00
Szombat Csak előre bejelentett csoportokat fogadunk 10 és 13 óra között!
Vasárnap zárva


2020.01.01. - 2020.06.15.
Találatok száma: 2

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a főtéri korzó, a hangulatos belvárosi teraszok szállodánktól karnyújtásnyira helyezkednek el. Bővebben

Kiemelt partner

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****. Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív pihenésre egyaránt alkalmas. A város zajától távol, mégis a látnivalóktól és a színes programoktól alig ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha remekei is. A palettánkon szereplő ételeket az esetek túlnyomó többségében a szálloda tanyáján ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kiemelt ajánlatok

Szabó Magda Emlékház program 2020 Debrecen
Szabó Magda Emlékház program 2020 Debrecen
  • Debrecen
2020. június 22 - 26.
Szabó Magda kiállítás Debrecen
Szabó Magda kiállítás Debrecen
  • Debrecen
2020.01.01. - 12.31.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Debrecen TOP szállás