Múzeumok Éjszakája Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum 2019

Múzeumok Éjszakája Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum 2019


Múzeumok Éjszakája 2019. június 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. MÚZEUM GALAXIS - útikalauz stopposoknak. Intergalaktikus utazás a Nemzeti Múzeumban kalandkeresőknek. Egy éjszakára a Magyar Nemzeti Múzeum olyan galaxissá változik, ahol az elmúlt évezredek kultúrái egy időben nyitják ki időkapujukat a kalandvágyó látogatók számára. Lépjünk ki saját jelenünkből és stoppoljunk az emlékezet kanyargós útjain.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas programok már kora délután elkezdődnek a Múzeum körúton: a kalandorokat 15 órától archeozoológus és régész várja emberi és állati csontokkal, szerepjátékkal Az ősök kincsei – kincskeresés és kódfejtés címmel. Aki teljesíti a feladatokat és összegyűjti a pecséteket a régészeti kiállításban, az kipróbálhatja magát a „poncolás” mesterségében is.
De nem muszáj ilyen távoli időbe utaznunk! Elég, ha csak 30 évvel tekerjük vissza az világegyetem óráját, és máris a rendszerváltás időszakában találjuk magunkat. A Nemzeti Múzeum KÖZÖS IDŐNK – 1989 kampánya azokat szólítja meg, akik az örökkévalóságra (azaz a múzeumok gondos őreire) szeretnék bízni rendszerváltós emlékeiket. A Nemzetiben egész éjjel várják az utazásokkal, stoppolással kapcsolatos tárgyakat, szuveníreket!
Egészen más perspektívából tekint az utazásra, a helyváltoztatásra a Nemzeti Múzeum erre az alkalomra létrehozott pop-up kiállítása. A Kupolacsarnokban felállított CIPŐPIRAMIS nemcsak a női cipődivatra reflektál, hanem Körtvélyes Évára, az ELITE magazin, Magyarország első életmódmagazinjának alapítójára emlékeztet. A 2018-ban elhunyt neves újságíró fantasztikus ruhatárát a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye örökölte.
Mint minden évben, az idei Éjszakán is főszerepet kapnak az intézmény új kincsei és friss kutatásai. A történeti, régészeti előadások, különleges tárlatvezetések mellett az MNM HAUL vloggerei most is megmutatják, milyen tárgyakkal gyarapodott a szezonban a Nemzeti Múzeum. Láthatóak a legújabb ötvöstárgyak, a Történeti Fényképtár darabjai és az 1989-es felhívásra eddig beérkezett tárgyak. A Múzeumok Éjszakájának visszatérő főszereplői, a RÉGÉSZETI HELYSZÍNELŐK is újra akcióba lépnek: A transzcendencia anatómiája címmel az emberiség természetfelettivel való kapcsolatáról mesélnek őseink csontjain keresztül, segítségül hívva az antropológiát és az irodalmat.

A Múzeumok Éjszakáján nem csupán a régészek hagyják ott a lelőhelyeket a színpad kedvéért, hanem a színészek is a kiállításokat választják a világot jelentő deszkák helyett! Az ismeretlen Görgei című kiállításban Görgei Artúr életének titkai, részletei Für Anikó, Rába Roland, Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás előadásával fűszerezett színházi tárlatvezetésen tárulnak fel.
Krapek  címmel pedig a Zabhegyezőből ismert 16 éves Holden most a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról. A helyspecifikus monodrámában, amelyet Salinger kultikus regénye inspirált, Georgita Máté Dezső kelti életre a főszereplő fiút.

A nyár este komoly- és könnyűzenei programokat is kínál. A díszteremben Felix Mendelssohn dallami csendülnek fel a Con Spirito Oktett tolmácsolásában, miközben Rubin Eszter Árnyékkert című regényéből hangzanak el részletek az írónő előadásában. A Múzeumkertben felállított színpad a könnyebb műfajé, fellép a Shaibo, a Pankastic!, Pálinkás Gergely és zenekara, valamint Zolbert.

2019. június 22-én felfedezhetik az univerzum titkait, évszázadokat utazhatnak az időben, végigtáncolhatják a csillagos éjszakát, miközben fénnyel festett, kivilágított úton érhetik el a MÚZEUM GALAXIS 42 különböző állomását. Jelszó: DON’T PANIC!

Belépés karszalaggal: 12:00-02:00
Belépés rendes árú jegyekkel: 12:00-18:00
A programok csak Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók.

EGÉSZ ÉJJEL TÁRGYGYŰJTÉS #1989, #rendszerváltoztatás

30 éve volt a rendszerváltás. A Nemzeti Múzeum KÖZÖS IDŐNK kampánya azokat szólítja meg, akik az örökkévalóságra (azaz a múzeumok gondos őreire) szeretnék bízni rendszerváltós emlékeiket. Hozza be tárgyát, mondja el történetét! A Múzeumok Éjszakáján az utazásokkal, stoppolással kapcsolatos tárgyakat, szuveníreket NON STOP várjuk!

CSALÁDI PROGRAMOK

15:00 – 18:00  Az ősök kincsei – kincskeresés és kódfejtés

Légy részese annak az időutazásnak, amely során különböző korok embereinek bőrébe bújva kiderítheted, milyen kihívásokkal szembesültek elődeink az őskortól a középkorig. A nyomok a Múzeumkertből indulnak és a régészeti kiállításba vezetnek! (Ajánlott: 5 éves kortól)

15:00 – 18:00 Állatok az emberek körül a jégkorszaktól napjainkig
Eredeti, tapintható csontmaradványokon keresztül játékosan vágtatunk át az állatvilággal való kapcsolatunk történetén (Ajánlott: 5 éves kortól)

15:00 – 17:00 ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny győzteseinek bemutatkozása
Film, prezentáció – ahogyan a múltat a jövő nemzedéke látja

18:00 – 19:00 Középkori fegyvermustra és páncélsimogató
Szeretnéd, ha egyszer a különleges fegyverek nem csak a vitrinből hívogatnának? Az MNM történeti kiállításában, egy tematikus tárlatvezetés keretében, kedvedre vehetsz kézbe számos tárgyat, az este folyamán. (Ajánlott: 3 éves kortól)

18:00   Vissza a 80-as évekbe – Retró kvíz a Múzeumban
Mindent tudsz a ’80-as évekről? Felismered a tárgyakat egyetlen kép alapján? Emlékszel még a korszak hírességeire? Teszteld kvízünk segítségével!

15:00 – 24:00  Titokzatos KÖTŐDÉSEK az állandó kiállításban. Fejtsd meg a rejtvényt, fedd fel a titkos kapcsolódási pontokat!
Mit mutatnak a tárgyak az emberi kapcsolatok sokféleségéről a történelemben, és mai szemmel nézve vajon hogyan, hányféleképpen köthetők össze egymással? Járják be az egész épületet, kutassák fel azokat a tárgyakat, amelyeket a múzeum állandó kiállításaiban rejtettünk el. Kincskereső játékunk megfejtői ráadásul ajándékot kapnak. (Ajánlott: 7 éves kortól)

15:00 – 02:00  KŐ / PAPÍR / FRESKÓ: Megmentett műkincsek 2019
A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor hallgatóinak diplomamunka-kiállítása – folyamatos tárlatvezetéssel, izgalmas történetekkel.

RÉGÉSZETI HELYSZÍNELŐK ÚJRA AKCIÓBAN

20:00, 21:30, 23:00      A transztendencia anatómiája

Hogyan lépte át az emberiség egykor saját hétköznapi határait? Az emberiség természetfelettivel való kapcsolatáról mesélünk őseink csontjain keresztül. A holt anyagot mi ruházhatjuk fel újra lélekkel, elmondva azt: hogyan születtek, szerettek, mentek el, hogyan tartották a kapcsolatot a nem láthatóval, miként keltek útra, hogy a szellemekkel találkozhassanak. Korhatáros program, csontokkal, régészeti leletekkel, az antropológia és az irodalom erre az éjre kikevert műfajkavalkádjával!

UTAZÁS AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA

16:00 – 17:00
Időcsavar a Múzeumkertben – Debreczeni-Droppán Béla történész a megújult Múzeumkert idősíkjait köti össze szabadtéri tárlatvezetésén

17:00 – 18:00
Mit mesél az oxitocin?

Milyen hasonlóságok kötötték össze a kisebb-nagyobb közösségek tagjait? Milyen különbségek választották el őket egymástól? Fisli Éva kurátori vezetése a Kötődések útvonalán - meglepetéssel.

18:00 – 18:30
Cipőpiramis
– Körtvélyes Éva ELITE magazin, Magyarország első életmódmagazinjának alapítója ruhatárát a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye örökölte az újságíró fájdalmas halála után.  A pop up kiállítás az utazásra sajátos perspektívából tekint.

18:30 – 20:00
MNM Haul
– Hogyan gyarapodott a szezonban a Nemzeti Múzeum? Az MNM Haul vloggerei pedig a valós térben mutatják meg, mivel gyarapították a múzeumot. Muzeológus performansz a gyűjtemények legfrissebb tárgyairól fél óránként.

20:00 – 24:00
Úton, útfélen, keresztúton, úttalanul.
A Magyar Nemzeti Múzeum legizgalmasabb régészeti, történeti kutatási eredményei. Lélegzetelállító információk első kézből, előadások fél óránként.

TÁRLATVEZETÉSEK EXTRÁKKAL

16:00-tól         Kurátori tárlatvezetések az állandó kiállításban

16:00 – 17:00 Az ismeretlen Görgei | Rendezői változat. Hermann Róbert történész, kurátor tárlatvezetése

20:00 – 21:00 Az ismeretlen Görgei | Rendezői változat. Radnóti Klára történész, kurátor tárlatvezetése

22:00   Élő fényképalbum 2.0 – egy 20. századi családregény
Családi fényképalbum? Nagyszülők, nagynénik, unokatestvérek képbe merevedett mosolya? De mi lenne, ha a képek megmozdulnának, és a szereplők megszólalnának? Ha kíváncsi vagy a varázslatra, most négy megelevenedő képen keresztül élheted át a 20. század nagy fordulópontjait a Magyar Nemzeti Múzeum falai között. Találkozz az MTI gépírókisasszonyával vagy pillants be a ’60-as évek táncdalfesztiváljainak világába az életre kelt fényképalbumban!

24:00 – 01:00 Elemlámpás tárlatvezetés a Múzeumkertben – Debreczeni-Droppán Béla történész éjféli kerti sétája.

23:00   Középkori szerelem
Titkos pillantások, csókok és ölelések. A szerelemről alkotott képünk gyökeres változásokon ment át az évszázadok alatt. Miről álmodott egy ifjú lovag? Mit rejtegetett egy középkori szerelmes hölgy? Hogyan ábrázolták tüzes érzéseiket? Az állandó történeti kiállításban a régmúlt szerelmek legpikánsabb titkaira derül fény!

SZÍNHÁZ

17:30   Színházi tárlatvezetés Für Anikóval, Rába Rolanddal, Kiss-Végh Emőkével, Ördög Tamással | Az Ismeretlen Görgei címet viselő időszaki kiállítás kulisszái között megelevenedik Görgei Artúr és életének több fontos szereplője. A Dollár Papa Gyermekei színházi társulat visszatérő színészei olvasnak fel részleteket emlékiratokból, melyek segítenek Görgei személyiségének, leginkább privát oldalának megismerésében. Előzetes regisztráció kötelező!

22:30   Krapek - monodráma
A Zabhegyezőből ismert 16 éves Holden most a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról. A helyspecifikus monodrámában, amelyet Salinger kultikus regénye inspirált, Georgita Máté Dezső kelti életre a főszereplő fiút. Rendező: Ördög Tamás

TÁNC

18:00-20:00 Átjáró az érzékek világába | Tangózz a Múzeumban – Tangó táncbemutató és tánctanítás a Tangofactory-val.

Egész éjjel koncertekkel, fényfestéssel várjuk a látogatókat! DON'T PANIC! Hozz törülközőt!

LÉGY A NEMZETI MÚZEUM MECÉNÁSA!

Az idei Múzeumok Éjszakájának újdonsága a támogatói/ VIP jegy. Ennek a karszalagnak két előnye is van, egyrészt a látogató soron kívül bejuthat a múzeumba, így adott esetben elkerüli a több órás sorban állást. Ami pedig még fontosabb, hogy a 10 000 Ft-ból 5 000 Ft-al támogathatja a Nemzeti Múzeumot. Fontos megjegyezni, hogy ez a jegytípus csak online vásárolható!

A Múzeumok Éjszakáján a múzeumokban nem lesz kapható a támogatói/VIP jegytípus.

További ajánlataink

2020.06.06. Tematikus tárlatvezetés online a Magyar Nemzeti Múzeumban a Rotschild Klára divatkiállításhoz
2020.06.06. 11:00 Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2020.06.05. - 2020.07.09. Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
Összetartozás éve virtuális fotógaléria
2020.06.04. - 2020.07.09. Online fotó kiállítás Budapesten, a Nemzeti Múzeumban - Összetartozás éve virtuális fotógaléria
2020.06.10. 17:00 Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
Könyvbemutató a Múzeumkertben! Élőben!
2020.06.10. 17:00 Szabadtéri könyvbemutató a Magyar Nemzeti Múzeum kertében
2020.06.01. - 2020.06.30. Online múzeumlátogatás, múzeumozz a szobádból! A Magyar Nemzeti Múzeum hív a virtuális térbe
2020.06.13. Tematikus tárlatvezetés online a Magyar Nemzeti Múzeumban a Rotschild Klára divatkiállításhoz
2020.06.13. 11:00 Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2020.05.18. - 2020.06.18. Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
Őseink hagyatéka - Mit rejt a kincsesláda? Időutazós kaland és nyomozós játék a dualizmus időszakából
2020.06.19. Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
Régészkalandok | Pizsamaparti
2020.06.20. Tematikus tárlatvezetés online a Magyar Nemzeti Múzeumban a Rotschild Klára divatkiállításhoz
2020.06.20. 11:00 Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2020.05.18. - 2020.08.31. Közös időnk`89-90 virtuális kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2020.06.27. Tematikus tárlatvezetés online a Magyar Nemzeti Múzeumban a Rotschild Klára divatkiállításhoz
2020.06.27. 11:00 Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2020.05.01. - 2020.06.30. Időszaki kiállítás Budapesten, #KARANTEUM – Te is a négy fal között ragadtál? című online kiállítás
2020.07.04. 11:00 Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2020.07.17. Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020 Budapest
Régészkalandok | Pizsamaparti
2020.09.24. - 2020.10.25. World Press Photo kiállítás Budapest 2020. Fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház

Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház

A kávézó hétfő kivételével, nyitvatartási időben, gazdag étel-ital kínálattal várja a múzeumba látogatókat a középkori kőemlékeket bemutató hangulatos térben. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG