Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!

Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2018. június 23-án (szombat) a szegedi Somogyi Könyvtárban. Alkalmi, „egy estés” kiállításokkal és bemutatókkal várjuk látogatóinkat. A program délután 6 órától éjfélig tart. A gyerekek játékos foglalkozásokon vehetnek részt a Gyermekkönyvtárban.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Programok

18.00–21.00 ALAGSOR

Családi kincsek a padlásról, avagy
Legyen tisztában értékeivel!

Sok ember emlékeiben él nosztalgikus érzés, ha a nagyszülei padlására gondol...
Arra a rejtelmes, kincsekkel teli világra, amit gyermekként fedezett fel pl. egy nyaralás alkalmával, amikor is a gerendák alatt, pókhálók és régi kosarak, kopott ládák között egy régi világ tárgyait lelte meg. Törött bútorokat, színes üvegeket, megfakult fényképeket, képeslapokat hátoldalukon szálkás betűkkel, patinás sakkészletet, érdekes játékokat, századeleji mesekönyveket, érméket, megsárgult lapú családi Bibliát,  csorba porcelánokat, szokatlan kinézetű konyhai kellékeket stb.

Sok tárgy eredete homályba vész. Nem tudjuk, anno miként került hozzánk, örökség, esetleg ajándék volt-e, illetve fogalmunk sincs, milyen értéket képvisel, mi a története, hol, hogyan és mikor készült, milyen funkcióval bírt eredetileg.

Ha a Múzeumok Éjszakáján 18.00 és 21.00 óra között a Somogyi-könyvtárba behozza a család régi kincseit, szakértőnktől érdekességeket tudhat meg féltve őrzött tárgyainak történetéről.

18.00–22.00 GYERMEKKÖNYVTÁR

KÖNYV-ERŐD

A könyv-erő legyen veled!
Labirintus- és szabaduló játék a gyermekkönyvtári birodalomban

18.00–24.00 KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK

FÖLDSZINT

A nótakirály – 160 éve született Dankó Pista

1858-ban született a századforduló leghíresebb cigányprímása, a magyar népies műdal műfajának felvirágoztatója és legjelentősebb alkotója. A szegedi dalköltő alakját írók, költők örökítették meg, szobrát 1912-ben avatták fel a Stefánián.
A Somogyi-könyvtár kiállítása korabeli dokumentumok, kortársakhoz írott levelek, kéziratos kották és fotóritkaságok tükrében idézi meg Dankó Pista legendás életútját és emlékezetét.
Tárlatvezetés: 21.00 és 22.00

Egy szegedi patrióta, aki ismerte Thália titkait – 130 éve született Lugosi Döme

Lugosi Döme az 1910-es évektől egészen a második világháborúig a szegedi szellemi élet meghatározó alakja volt. A főállású ügyvéd (1931-től tiszteletbeli főügyész) sokrétű munkássága az irodalmi és színházi élet mellett művészeti és helytörténeti kutatásokra is kiterjedt, melyek máig maradandó értékűek.
A Somogyi-könyvtár kiállítása Lugosi Döme művein és az életéhez kapcsolódó dokumentumokon keresztül mutatja be sokoldalú tevékenységét, betekintést nyújtva a korabeli Szeged kulturális közegébe is.

1. EMELET

Kelmébe nemezelt szivárvány – Brankovics Dózsa Magdolna kiállítása

„Nemezeimet egyaránt jellemzik a természet sokszor robbanásszerűen élénk színkombinációi és a modern kor letisztult, csak fekete-fehér minimál stílusa. Küldetésemnek érzem a selyemnemez viselet megszerettetését. Tartós, egyedi megjelenésű viselet mind ünnepi alkalmakra, mind hétköznapi ruhaként.”

Bevezetés a nemezelés titkaiba

Brankovics Dózsa Magdolna a nemezkészítés technikájába avatja be a látogatókat, akik megismerkedhetnek a hernyóselyem különféle fajtáival (minták alapján) valamint a kiállításban látható nemezekhez használt gyapjúkkal. Az érdeklődők betekinthetnek az időigényes munkafolyamatba, sőt, és közreműködhetnek is benne, hogy a végén megcsodálják a közösen elkészített alkotást.

Zsolnay és a Zsolnayak: egy gyár és egy család története

A Múzeumok Könyvtári Éjszakáján a 190 éve született, a gyárat felvirágoztató és világhírűvé tevő Zsolnay Vilmosra emlékezünk. Könyvtári dokumentumok, valamint Zsolnay-kerámiák segítségével mutatjuk be a gyár kialakulását és fejlődését, bepillantást nyerünk a gyártási folyamatokba és a család életét is nyomon követhetjük, hiszen a gyár és a család története szorosan összefonódik.
A látogatók játékos formában ismerkedhetnek a jellegzetes mintákkal, motívumokkal, dísztárgyakkal.

20.00

„Lédererné, mi van a kosárban? Kodelkának keze, feje, lába!” — Egy hátborzongató gyilkosság részletei

Nagy Gyula  mb. főigazgató-helyettes (SZTE Klebelsberg Könyvtár) előadása

Egy hátborzongató gyilkosság részletei a napilapok hasábjain... Hogyan követi végig a kor sajtója az 1920-as évek egyik leghíresebb és legbrutálisabb gyilkosságát? Rendkívül részletesen – csak a Délmagyarország majdnem 50 cikkben számolt be az esetről, amelyek segítségével folyamatosan nyomon követhetjük az ügy alakulását, kiváló példát nyújtva arra, hogy mennyire jól is használhatóak az internetes források egy esemény és az általa vetett hullámok végigkövetésére.

3. EMELET

Apja fia, anyja lánya ...

A Helyismereti gyűjtemény „éjszakai” kiállításán a látogatóinkat játékos barangolásra hívjuk a város múltjában. Fotókon, térképeken elevenedik meg Szeged 19-20. századi története.

Kossuth-zarándokút Amerikába, 1928 – emlékek a Vasváry-gyűjteményből

Korabeli fotók, beszámolók, híradások a New York-i Kossuth-szobor felavatásáról

Autopszia. Nagyban játszunk! Nyomozás a magyar irodalom híres kéziratai és első kiadásai után

QR-kódos játék keretében próbálhatják ki a látogatók, hogyan boldogulnak a régi nyomtatványok, a híres magyar írók és költők kéziratának olvasásával.

AR – Augmented Reality

"Kiterjesztett valóság" a könyvtárban: képek a Somogyi-gyűjtemény ritkaságairól

EMLÉKKÖNYVTÁR

A kétféle bemutató félóránként követi egymást.

„Családi kör” – nevelés- és kultúrtörténeti barangolás az alapítványi gyűjtemény könyvritkaságai segítségével a Családok évéhez kapcsolódóan

A Somogyi-könyvtár kincsei – irodalmi kéziratok, első kiadások (a kódfejtő játékokhoz kapcsolódóan)

Játékaink résztvevői a Borháló Szeged jóvoltából ajándék fröccskupont kapnak, amely szombat éjfélig váltható be a Gutenberg utca 10. szám alatti üzletükben.

Napközben:
10.00–15.00 – a könyvtár előtt

Használt könyvek vására és ANTIK cserebere

Neked kacat – másnak kincs!

Most itt az alkalom, hogy megunt, fölösleges, több példányban meglévő "antik" dolgaidat (régi könyv, porcelán tárgy, szamovár, retró társasjáték, gyöngysor, érem és még sorolhatnánk) elcseréld valakivel, és egy új kinccsel gazdagíthasd az otthonodat!
Gyere el szombaton a könyvtár elé, hozd el a cserére szánt holmidat és talán rád kacsint a szerencse, és találsz egy számodra értékes, eddig hiányzó tárgyat a gyűjteményedbe.

Kincsvadászatra fel!

Találatok száma: 3

Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a régió legpatinásabb szállodája. A hotelben 5 db kényelmes korabeli hangulatú lakosztály és 45 db ... Bővebben


Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő vendégeket. A szálloda megálmodóinak jelszava a `Merész stílus és kényelem a belvárosban.` volt, mely a ... Bővebben


Szivárvány Panzió

Szivárvány Panzió

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Múzeumok Éjszakája Somogyi Könyvtár 2018

Könyvtár

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Vigyázz, mert jövök és lövök. Próbáld ki milyen!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Darufesztivál a Hortobágyon
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket