Őrségi Lepkekaland 2019
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Őrségi Lepkekaland 2019


Töltsön egy izgalmas hétvégét a lepkék csodálatos világában! Májusban az Őrségben találkoznak a lepkebarátok. Játszóházak, lepkésztúrák, előadások és az Őrség páratlan hangulata várja az érdeklődőket!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Őrségi Lepkekaland 2019

2019. május 17. 09:00-17:00
2019. május 18. 09:00-17:00
2019. május 19. 09:00-17:00  

Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Éjszakai lepke megfigyelés
Időpontok:
Május 17. Péntek 21:00-24:00
Május 18. Szombat 21:00-24:00
Helyszín: Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Bepillantás az éjszakai lepkék titokzatos világába a pityerszeri skanzen hangulatos környezetében.
Bár a nappali lepkék sokkal ismertebbek, az éjszakai lepkék csoportja sokkal több fajt foglal magába. Ezeknek a különleges rovaroknak az izgalmas, ritkán látható világába kalauzoljuk a résztvevőket a program során.

A számukra ellenállhatatlanul vonzó fényt kibocsátó, nagy teljesítményű lámpák segítségével a lepkéket a közeli rétekről és erdőkből egy fehér felületre csalogatjuk. Itt a lepkék nyugodtan tűrik, hogy alaposan szemügyre vegyük őket. Dr. Horváth Bálint lepkeszakértő segítségével felfedezhetjük, hogy milyen szépségeket rejt a nyári éjszaka. Az éjszakai lepkék közelről ugyanis legalább olyan mutatósak, mint nappali rokonaik. A program során azt is megtudhatjuk, hol élnek az adott lepkefajok, mivel táplálkoznak a hernyóik és mennyire számítanak veszélyeztetettnek.

Természetfotós túra
Lepkefotózás a gödörházi lápréten, és Orfaluban a faluvégi réten Havas Márta és Szombathelyi Ervin természetfotósok vezetésével.
Időpontok:
Május 18. Szombat 5:00-8:00
Helyszín: Magyarszombatfa, Gödörházi láprét
Május 19. Vasárnap 5:00-8:00
Helyszín: Orfalu, faluvégi rét

A napkelte körüli legszebb fényviszonyokat felhasználva, a fűszálakra, virágokra felkapaszkodott harmatcseppes lepkékről csodaszép felvételeket készíthetnek a nemzeti park gödörházi láprétjén, és Orfaluban, a faluvégi réten.
Közben szakavatott természetfotósaink, Szombathelyi Ervin és Havas Márta segít a szükséges praktikák elsajátításában és kipróbálásában.

Előzetes regisztráció szükséges: Havas Márta

Ismerd meg a lepkéket!
Játékos vetélkedő 8 állomással, ahol a családok és gyerekek megismerkedhetnek a lepkék csodálatos világával.
Időpont: május 18. szombat 10:00-16:00
Helyszín: Szalafő, Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén a családokat 8 állomásból álló vetélkedővel várjuk, melynek során megismerkedhetnek a lepkék varázslatos átalakulásával életük során, táplálkozásukkal, rejtőzködési és védekezési módszereikkel és azzal is, hogy milyen hasznot hajtanak nekünk, embereknek. Mindezt a gyerekek izgalmas és az ügyességüket is próbára tevő játékok során tanulhatják meg.

Túlélés
Minden lepke, így a fecskefarkú pillangó is peteként kezdi életét. Amíg azonban hernyó lesz belőle, számos veszély leselkedik rá. Megtámadhatják az élősködő fürkészek, kiszáradhat az élőhelye, megehetik a madarak vagy lekaszálhatják a növényt, amellyel táplálkozik.

Átváltozás
A lepkehernyók életüket nagyrészt táplálkozással töltik. De fontos, hogy megtalálják a megfelelő növényt, hiszen nem képesek bármelyiket elfogyasztani. Ha sikerül elég sokat enniük és elég nagyra nőniük, bekövetkezik az átváltozás. Előbb mozdulatlan bábbá alakulnak, majd ebből bújuk ki a lepke.

Védekezés
A lepkehernyók élete sem mentes a veszélyektől. Elsősorban a rovarevő madaraktól kell tartaniuk. Ragadozóik ellen egyes lepkefajok álcázással védekeznek, például madárürüléknek tettetik magukat. Mások teste mérgező nedveket tartalmaz, vagy mérgező szőröket növesztenek. A mérgező hernyókra pedig csak nagyon kevés madár fanyalodik rá.

Nektárgyűjtés
A kifejlett lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, amelyet, hosszú szívószálhoz hasonló pödörnyelvükkel vesznek fel. Azonban nem minden virág ad elegendő nektárt, ráadásul az sem mindegy, milyen mélyre rejti az édes nedűt. A mélyebb csészéjű virágok nektárjához csak a hosszabb nyelvű lepkék férnek hozzá.

Beporzás
Miközben a lepkék a nektárt szívogatják, rájuk ragad a virágpor. A következő virágra szállva aztán a lepkékről a virágpor a bibére kerül, így megtermékenyíti a növényt. Ezzel a lepkék az emberek számára is sok hasznot hajtanak, mert segítenek abban, hogy a fák gyümölcsöt, más haszonnövények pedig magot érleljenek.

Álcázás
A madarak nem csak a hernyókra, hanem a kifejlett lepkékre is vadásznak. Üldözőik ellen azonban a lepkék több faja is álruhát fejlesztett ki. Az összecsukott szárnyú citromlepke, vagy a tölgylevél pohók megszólalásig hasonlítanak egy falevélre, így a madaraknak eszükbe sem jut megenni őket. Az összecsukott szárnnyal a földön szívogató nappali pávaszem is észrevétlen marad. Ha azonban túl közel kerül hozzá támadója, felvillantja szárnyának élénk színű felszínét, hogy elriassza.

Lepkebarát kert
Ha viszonozni szeretnénk a lepkéknek a beporzásban nyújtott segítséget, vagy egyszerűen csak gyönyörködni akarunk bennük, odacsalogathatjuk őket a kertünkbe. Ehhez olyan növényeket kell ültetnünk, amelyeket a lepkék szeretnek: például levendulát, nyári orgonát vagy loncot. Érdemes úgy megválogatni a növényeket, hogy tavasztól őszig mindig virágozzon valami.

Lepkekészítés
A színpompás lepkék a természet csodái, a teremtés remekművei. De miért is tetszenek nekünk annyira? Próbáld meg, alkoss lepkét te magad és díszítsed vele környezeted. Papírból, fából, vagy pillepalackból is készíthetsz lepkét.

Vezetett lepkésztúrák
Élő nappli lepkék bemutatása testközelből.
Időpontok:  2019. május 18., szombat, 10:00, 11:30, 13:30, 15:00

Helyszín: Szalafő, Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Akik élő lepkékkel szeretnének találkozni, azoknak ajánljuk 30 perces lepkésztúráinkat. Itt minden vállalkozó szellemű résztvevő lepkehálót ragadhat a kezébe és kipróbálhatja ügyességét a lepkefogásban. Testközelből ismerkedhet meg a nappali lepkék törékeny testfelépítésével és káprázatos színvilágával. A legszerencsésebbek kezükből engedhetik szabadon ezeket a légies rovarokat

PROGRAM

MÁJUS 17. PÉNTEK

16:00-18:00
Előadások lepkékről az Őrségi Nemzeti Parkban és más egzotikus helyeken
Helyszín: Őriszentpéter, Natura 2000 Látogatóközpont

21:00-24:00
Éjszakai lepke megfigyelés
Helyszín: Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes

MÁJUS 18. SZOMBAT

5:00-8:00
Természetfotós túra Szombathelyi Ervin és Havas Márta vezetésével.
Előzetes regisztráció szükséges
Helyszín: Magyarszombatfa, Gödörházi láprét

10:00-16:00
Ismerd meg a lepkéket!Játékos vetélkedő 8 állomással
Vezetett lepkésztúrák: délelőtt 10-kor és ½ 12-kor, délután ½ 2-kor és 3-kor
Fotókiállítás az előző évi természetfotós túra legjobb képeiből egész nap
Helyszín: Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes

9:00-16:00
Lepkevadászat: ritka fajok felkutatása és megismerése az Őrségi Nemzeti Parkban lepkeszakértők vezetésével

21:00-24:00
Éjszakai lepke megfigyelés
Helyszín: Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes

MÁJUS 19. VASÁRNAP

5:00-8:00
Természetfotós túra Szombathelyi Ervin és Havas Márta vezetésével. Előzetes regisztráció szükséges 
Helyszín: Orfalu, faluvégi rét

Forrás: az esemény honlapja

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
9942 Szalafő , Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás