7. FINA Junior Úszó Világbajnokság a budapesti Duna Arénában!
7. FINA Junior Úszó Világbajnokság a budapesti Duna Arénában!
Téged is vár Budapest legnagyobb augusztus huszadikai bulija a Városligetben!
Téged is vár Budapest legnagyobb augusztus huszadikai bulija a Városligetben!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
A vakáció alatt minden nap izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
A vakáció alatt minden nap izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
Airshow Budaörsön, légiparádé a levegő királyaival!
Airshow Budaörsön, légiparádé a levegő királyaival!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Ősök Napja Bugac 2019. Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés


Ma a Kurultaj- Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. A Bugacon megrendezett ünnep a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A 2019-es V. Ősök Napja programja

Ősök Sátrai régészeti, antropológiai kiállítások

A Kurultájoknak és az Ősök Napjának egyik legsikeresebb eleme az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével két óriásjurtában rendeznek be. A kiállítások főleg a hun, avar és honfoglalás kor régészeti és antropológiai hagyatékából adnak ízelítőt. Fegyverek, lószerszámok, ékszerek és néhány használati tárgy mellett eredeti koponyák is ki lesznek állítva a különböző korokból. . Mindezek mellett az megtekinthető lesz az Atilla Sátrában megvalósuló – ”Ősök arcképcsarnoka”- nevű kiállítás. Itt a az előző évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciók mellett láthatóak lesznek előkelő hun vezetők arcrekonstrukciói is. Több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett, megtekinthetjük a nomád korszakok szép régészeti leleteit is. További érdekesség, hogy a nagyközönség láthat egy besenyő  harcos koponyája alapján készült rekonstrukciót.

Atilla Sátra, “A hunok bejövetele” félkörkép, tárlatok

A két kiállító jurta között ismét felépül a világ legnagyobb jurtája, Atilla sátra. A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedik meg régészeti lelet rekonstrukciók, antropológiai arcrekonstrukciók és festmények segítségével.

A világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtájában a régészeti kiállítás mellett megcsodálhatjuk “A hunok bejövetele” című hatalmas félkörképet. A több mint 20 méter hosszú festmény tisztelgés a Kárpát-medencében birodalmat kialakító Atilla nagyfejedelem előtt.

Az “Atilla Sátra” antropológiai és régészeti kiállítást egy tudományos szakértői csapat koordinálja. A három óriás jurtából álló “Ősök Sátrai” kiállítási együttes több tudományos intézmény összefogásával valósul meg.

Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, hun vezéri viselet, hun sereg, magyar tized

A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció volt, 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelentek. 2014-ben pedig megcsodálhatunk egy hun kori vezéri viseletet amely eredeti hun leletekből készült szemkápráztató rekonstrukció volt, majd a két év múlva a hun vezért csapata  követte a küzdőtéren. 2018-ban szent madarunk a Turul madár vezette a seregszemle csapatát, most egy magyar honfoglalás kori magyar tized vonult fel utána.

Kísérleti régészeti bemutatók

A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában. E mellett láthatjuk a kor egyik legfontosabb –mára már ritkaságnak számító- mesterét, a fegyverkovácsot munka közben.

Nomád lovas-, íjász- és sport versenyek

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. 2017-es Ősök Napján újabb érdekes nomád eredetű sportokkal bővült a “pusztai játékviadal”. Idén megrendezzük a nagyszabású övbirkózás bajnokságot, és bugaci ünnepünkön kerül megrendezésre a magyar bothúzás országos versenye is.

Gyalogos – páncélos párbajverseny

A páncélos-gyalogosok IX-XI. századi öltözetben, páncélban és fegyverekkel vívnak meg egymással. A harc nem előre megrendezett koreográfia szerint zajlik, hanem szabad küzdelem, mely leginkább hasonlít a kor valódi harcaihoz. A “párbajverseny” nagy közönségsikerre számíthat, melyen a résztvevő versenyzők jelentős díjakért szálnak harcba.

Lovas harci bemutatók a legjobbaktól

A három nap alatt számos lovasíjász és lovas harci bemutatót láthatunk. Bemutatkozik többek között a Vermes törzs a Felvidékről, a Pusztai rókák, a Bodnár törzs, a Nagy törzs, a Magyar Turán Válogatott és még sokan mások… Nagyszabású hadi bemutatók is megtekinthetők, a leglátványosabb a keleti lovas-nomádok és a nyugati páncélos katonák összecsapása, illetve a honmegtartó pozsonyi csata diadala előtt tisztelgő hadi bemutató.

Előadások

A régészeti és antropológiai kiállítások közelében felállított előadósátorban idén is tudományos előadások lesznek hallhatók, neves hazai és idén neves külföldi előadók közreműködésével. Néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel. A Kurultajon az előadók mind tudományos szakemberek és saját szakmájuknak nemzetközileg is elismert kutatói.

Kézműves bemutató és vásár

A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek. A vásárban kizárólag Kárpát-medencei magyar alapanyagból készített magyar kézműves termékkel lehet részt venni. Ennek az előírásnak következetes betartásával a Kurultaj és az Ősök Napja kézműves vásárai a Kárpát-medence legszínvonalasabb kézműves vásárai közé tartoznak.

Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban

Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók.

A 2019-es Ősök Napján több magyar népzenei és néptánc bemutatót fognak tartani a Kárpát-medence különböző tájegységeiről. A modernebb, elektronikusabb hangzású, népzenei alapú koncertek sem maradhatnak el. A nagyszámban érkező látogatóknak, pedig elengedhetetlen vigassága az éjjelig tartó táncház. Az Ősök Napja kifejezetten Kárpát-medencei magyar ünnep, de természetesen a keleti turáni rokonnépeink előadói is koncerteket, tánc-előadásokat fognak bemutatni a Nagyszínpadon.

Emlékezés őseinkre – szertűz

A magyar ősvallás felelevenítői, tucatnyi táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából. 2019-ben a Kárpát-medencei magyarság együtt élheti át az összetartozás érzését, ismét együtt emlékezhetünk dicső őseinkre, és újra találkozhatunk az Ősök Napjára is szép számban érkező turáni  rokon népeink képviselőivel.  Legyen közöttünk Ön is. Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

A 2019-es évi programok pénteken kora délután kezdődnek, a programelemek folyamatosan bővülnek, amit majd nyomon követhet az oldalunkon.

Az Ősök Napjára nincs belépődíj. Minden programelem díjtalanul látogatható!

Részletes program

Péntek ( 2019. augusztus 16.)

14.00 Megnyílik a ”Kárpát medencei nagy kézműves vásár”

17.00 Nomád vonulás főpróbája

18.00 Seregszemle főpróbája

  • Színpad

20.00 Avar Horda / zenei megnyitó

21.00 Romantikus Erőszak / Mondák Könyve

22.30 Kovács Nóri / Szabadon -  szóló koncert

23.45 Hajdux / táncház: középkori tánczene, középkori hangszereken

Szombat (2019. augusztus 17.)

08.00 Nevezés, gyakorlás a Tradicionális íjászversenyre – 10.00 az íjászversen kezdete

09.00 Puszták Népe lovasviadal selejtezőinek kezdete

10.00 Agár bemutató és vadászat

10:30 Lovasbirkózás

11.00 ”Turul népe” – lovassolymász bemutató (Krekács Zoltán)

11:30 Zengő nyíl – hagyományőrző csapat lovasharc bemutatója

12.00 Őseink lova – az aranyszőrű paripa (Ahal teke lovak felvezetése)

13.00  Nomád vonulás – a ”Magyarok bejövetele” – a Honfoglalás korát idéző monumentális felvonulás, lovakkal, szekerekkel, tevékkel

13.30 Seregszemle- a Kárpát medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb lovas és gyalogos felvonulása

13:50 Díszbeszédek

14:15 Csata – a Magyar törzsszövetség hódoltatja a Kijevi Ruszt

Lovas és gyalogos seregek összecsapása valamint a lovasságok összecsapása

14:40 Mónus József tradicionális íjász világbajnok bemutatója és tisztelet lövése a nagy ősök emlékére

15.00 Dabasi csikós bemutató

15:25 a Turán válogatott lovasharc bemutatója

15:55 Bagatur – bolgár hagyományőrszó csapat harci bemutatója

16:20 ”Puszta vágta” lovas gyorsasági verseny

17.00 Gyalogos hadi bemutató (Nyugati Gyepű és a Ceglédberceli Turán Hagyományőrző Egyesület)

17:30 Köböre viadal (nomád, lovassport viadal)

18:30 Anda lovascsapat és a Nyugati Gyepű Pajzsa lovasharc bemutató

  • Óriás Sport Sátor

10.00 Övbirkózó bemutató

10:15 Mérlegelés az Övbirkózó Bajnokságra

11.00 Nemzeti Övbirkózó bajnokság /Ifjúsági nyílt (szabad nevezésű) bajnokság/

  • Színpad

10.00 Regélő Fehér Táltosok / Hun Sárkány - dobkoncert

11.00 Fehér Holló Öskü és a Karabaksák / Hagyaték - koncert

11.45 Keszkentyű / néptánc bemutató

12.30 Fehér Boglárka / koncert

15.00 Arasinda együttes

16.45 Varkocs együttes / dorombzene Csallóközből

18.00 Petrás Mária / Dalok Napkelettől Napnyugatig

19.45 Bordó Sárkány Régizene Rend / középkori világzenei koncert

21.00 Örökség / koncert

22.00 Fokos / koncert

23.15 Hajdux / táncház: középkori tánczene, középkori hangszereken

  • Állandó Programok

Atilla Sátra (Óriás jurta), Ősök Sátrai: Az ősök arcképcsarnoka, hun lelet rekonstrukciók. Hunok, avarok, magyarok, besenyők – régészeti és antropológiai kiállítások

Kézműves vásár

Délvidék Kézműves Pavilon

Íjászat kipróbálási lehetőség érdeklődőknek

Gyermekudvar, kézműves foglalkoztató, pancsoló

Baba-mama pihenőjurta

Színpad mellett egész nap haditornák és bemutatók: Párbajverseny, látványos vívó párbajok, a gyalogos páncélosok viadala (egyéni és csapat verseny),  illetve szablyavívó verseny

Vasárnap (2019. augusztus 18.)

10.00 Agár bemutató és vadászat

10:30 Lovasíjász bajnokság

11:50 ”Turul népe” – lovassolymász bemutató ( Krekács Zoltán)

13.00 Nomád vonulás- a ”Magyarok bejövetele” – a Honfoglalás korát idéző monumentális felvonulás, lovakkal, szekerekkel, tevékkel

13:30 Seregszemle – a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb lovas és gyalogos felvonulása

14:15 Hadi bemutató – a magyar törzsszövetség hódoltatja a Kijevi Ruszt

Lovas és gyalogos seregek összecsapása valamint a lovasságok összecsapása

14:40 Puszták népe lovasviadal – döntő

15:30 Pusztai Rókák hagyományőrző csapat harci bemutatója

16.00 a Felvidéki Dalia harci bemutatója

16:30 Köböre viadal (nomád, lovassport viadal)

17:15h Puszta  vágta (lovas gyorsasági verseny)

18.00 Szertűz

  • Óriás Sport Sátor

10.00 Övbirkózó bemutató

10:15 Mérlegelés az Övbirkózó Bajnokságra

11 Nemzeti Övbirkózó bajnokság /Felnőtt nyílt (szabad nevezésű) bajnokság/

  • Színpad

10.00 Széljáró Balladás és Ónodi András Máté / Igazi betyáros koncert

11.15 Sólyomfi Nagy Zoltán / Tépjen szél…

12.15 Regélő Fehér Táltosok / Hun Sárkány - dobkoncert

14.45  Kaya Kuzucu / Türk népek hősi énekei

15.30 Holló-Sevi-Tanaka / Ősök nyomán - koncert

16.45 Palmetta / Kavalkád - jubileumi nagylemez bemutató rock koncert

  • Állandó Programok

Atilla Sátra (Óriás jurta), Ősök Sátrai: Az ősök arcképcsarnoka, hun lelet rekonstrukciók. Hunok, avarok, magyarok, besenyők – régészeti és antropológiai kiállítások.

Kézműves vásár

Délvidék Kézműves Pavilon

Íjászat kipróbálási lehetőség érdeklődőknek

Gyermekudvar, kézműves foglalkoztató, pancsoló

Baba-mama pihenőjurta

Színpad mellett egész nap haditornák és bemutatók: Párbajverseny, látványos vívó párbajok, a gyalogos páncélosok viadala (egyéni és csapat verseny),  illetve szablyavívó verseny

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Hasonló ajánlatok

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

7. FINA Junior Úszó Világbajnokság 2019. Szurkoljunk együtt a fiatal magyar úszótehetségeknek!
Iglauer Park
Tánctanfolyam Budapest 2019. Próbáld ki az argentin tangót teljesen kezdő intenzív tanfolyamunkon!
RiverRide Budapest
Lepence Spa Fürdő- és Wellness Központ
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket