Szent László Napok Győr 2019
Milyen autót vegyek? Ismerje meg a A Volkswagen SUV modelljeit!
Milyen autót vegyek? Ismerje meg a A Volkswagen SUV modelljeit!
Musical Szilveszter Budapesten! Sztárvendégekkel várjuk a Marriott Hotelben!
Musical Szilveszter Budapesten! Sztárvendégekkel várjuk a Marriott Hotelben!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tóparti wellness pihenés kedvező árakon - Irány Gyopárosfürdő!
Tóparti wellness pihenés kedvező árakon - Irány Gyopárosfürdő!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Szent László Napok Győr 2019


Régmúlt korokat felidéző időutazás a hajdani királyi városban. A nagy tömegeket vonzó fesztivál a kort megidéző időutazás, ahol a látogatók középkort idéző környezetben bolyongva találkozhatnak a hajdani királyi város hétköznapi pillanataival és kiváltságos, ünnepi eseményeivel. A Szent László Napokra látogató vendégeket lovagkort idéző hangulat, kézműves forgatag, mesterség bemutatók, korhű jelmezes felvonulás, jurták, lovagi táborok, harci tornák, játszóházak, koncertek várják.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
Élmények és értékek! Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Szent László Napok 2019

2019. június 28-30.
Győr, Aranypart, belvárosi utcák

Szent László király emlékét Győrben nem csupán a bazilikában látható herma őrzi, hanem öröksége túlmutat a városon, életén és tettein keresztül összeköti Győrt az Árpád-házi királyok térségben található emlékeivel. A győriek minden évben az Aranyparton zajló Szent László Napokkal emlékeznek rá. A fesztivál a középkort megidéző időutazás, melynek középpontjában a szent király alakja áll, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával.

A látogatók a középkori környezetben, jurták, lovagi táborok között bolyongva, a lovas és gyalogos bemutatókat nézve a korabeli hadviselés mellett képet kapnak arról, hogy élték mindennapjaikat elődeink. Az őshonos állatok bemutatása, a játszóházak, az íjászkodás, az erőkőkészítés, a sok-sok izgalmas program által a gyermekek egy történelmi élményutazáson vesznek részt. Ebben az évben is az erre az alkalomra íródott, Szent László életét feldolgozó lovasszínházi zenés show gazdagítja a programot.

Programok:

2019. június 28. péntek

16.00-17.00 Szórólapozás kikiáltóval és zenével

Közreműködik: Szelindek Együttes, valamint a hagyományőrző csapatok

Útvonal: Baross út (Csónakos szobor) – Kazinczy utca – Széchenyi tér – Aranypart

17.30-20.00 Közösségi jurtaépítés – Hogyan épül fel a jurta?
Minden, amit a jurtáról tudni kell.

Galántai Gábor, az Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület elnökének előadásából megtudhatjuk, miért épp így épül fel egy jurta, miért fontos a tájolása, hogyan éltek benne eleink, miközben az érdeklődők maguk is részt vehetnek a 6 méter átmérőjű közös jurta felépítésében. A rendezvény közösségi jurtája szombaton és vasárnap találkozási helyként, előadások helyszíneként várja látogatóit.

2019. június 29. szombat

09.00-10.30 Szent László és emlékezete Győrben - Legendás lovagkirályunk és a lovagkor történetei

A Szent László Herma és Szent László tisztelete nagy hagyományokra tekint vissza városunkban. Ezen a tematikus városnéző sétán idegenvezetőnk érdekes történeteket mesél Szent László király életéről és bemutatja Győrhöz fűződő kapcsolatát Győr gyönyörű barokk belvárosának látnivalói között sétálva.

Indulás: Baross úti Látogatóközpont

Idegenvezető: Husz Anikó, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetője

10.00 órától Lovagok, hagyományőrzők zenés, jelmezes felvonulása

Útvonal:

Városháza mögötti parkoló – Városház tér – Aradi vértanúk útja – Árpád u. – Teleki u. – Bajcsy-Zs. u. ‒ Aradi vértanúk útja – Virágpiac – Zechmeister u. – Bécsi kapu tér – Káptalandomb – Dunakapu tér ‒ Kossuth-híd – Kálóczy tér – Vásárhelyi Pál u. ‒ Aranypart

11.00-21.00 Lovagkort idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, középkori próba gyerekeknek, kemencében sült és bográcsban főtt ételek.

11.30 Azördögbeee!! – A Csavar Színház előadása

A magyar népmesék gyakran foglalkoznak az elmúlás, a halál utáni élet, a pokolbéli szörnyetegek birodalmával. A régmúlt parasztembere, mint a mai kor embere is, a legjobban az elmúlástól félt. Ennek követe az ördög. Ha ő megjelenik, vele együtt megjelenik a baj. De mesénk legnagyobb hőse a szegény ember, még a haláltól sem riad vissza.

Ki az, aki fél az ördögtől? Mindenki! Csak a szegény ember nem, mert neki már nincs sok vesztenivalója.  Sok furfanggal, sok játékkal és persze csavaros észjárásával még a pokolbéli legfelsőbb hatalmak eszén is túljár.  De az ördögnek a legnagyobb ellensége nem a szegény ember, hanem a székely asszony, aki még attól sem riad meg, ha belebújik az ördög. Hogy miért? Kiderül ez a Csavar Színház legújabb meséjéből. Előadásunkban felcsendülnek a legszebb hajdúsági és mezőségi dallamok. Mindez ütőgardon, gitár és hegedű kíséretében.

Rendezte: Gál Tamás

Előadják: Kiss Szilvia, Gál Tamás, Mester László

Zene: Gál Tamás, Mester László

14.00-17.00 Nyitott jurták – élő történelem

A kilátogatók betekintést nyerhetnek a hagyományőrzők életébe.

14.00-15.00 Bepillantás a Csókakői Hun-ok életébe

15.00-16.00 Előadás a Szent László Hadi Torna Egyesület életéről, történetéről

16.00-17.00 Lovasnomádok élete – A „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület előadása

15.00-17.00 Történelmi és szórakoztató előadások a Közösségi jurtában

15.00-16.00 Szent László arcvonások – tisztelet és arcrekonstrukció

Kiss Tamás, az Egyházmegyei Kincstár igazgatójának előadása

A Szent László Herma a Szent Korona és a Szent Jobb mellett a legfontosabb szakrális emlékünk. Egyes kutatók szerint a hermán látható arc hitelesen tükrözi egykori királyunk képmását. Az ereklyetartóban lévő koponya tudományos vizsgálata alapján arcrekonstrukció készült, ami választ adhat erre a felvetésre. S akkor megtudhatjuk azt is, létezik-e hiteles ábrázolásunk Szent Lászlóról.

16.00-17.00 A vívás mint művészet, harc és fizika

A „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola előadása

17.00-17.20 Király és kíséretének érkezése dobszó kíséretében

17.20-17.40 Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület honfoglalás kori bemutatója (íjászat, szablyavívás, botvívás) korhű viseletekben

17.40-18.00 Szkíta Sólyom Baranta Közösség Győr bemutatója

A baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata, mely a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikát mutatja be. Legfontosabb fegyvereik: íj, szablya, kard, pajzs és az ostor.

18.00-18.40 HajduX – Középkori tánczene, középkori hangszereken

Az évszázadok óta használt historikus és népi hangszerek a mai kor zenei kihívásainak is megfelelnek, ha értő kezekben szólalnak meg. A zenekar tagjai gyakorlott mesterekként, méltó módon szólaltatják meg ritka hangszereiket. Az ősi bőrdudák mellett az 1000 éves tekerőlant, a koboz, a dob adja a kíséretet a régi énekekhez, a táncdallamokhoz. A koncerteken, táncmulatságokon az elmúlt századok slágereit, táncdalait szólaltatják meg,
mai feldolgozásokkal színesítve.

18.40-19.15 Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület XI-XII. századi harci bemutatója (számszeríjászat, íjászat, kardvívás) korhű viseletekben

19.15-20.00 A lovak nyelvén – a szabadon idomítás művészete – Hamza Viktória lovas bemutatója

20.00-20.30 Onogur Hagyományőrző Egyesület harci bemutatója

Az egyesület a magyar honfoglalás korának harcászatát, kézművességét és életmódjának hiteles megismertetését tartja legfontosabb feladatának.

20.30-21.00 Jaurinum Győri Történeti Társaság szórakoztató előadása

Hagyományőrzés, kísérleti régészet és életmód-rekonstrukció a 10-11. század tükrében.

21.15 Szent László, A Lovagkirály - lovasszínházi zenés show

Szereplők:

  • Szaszák Zsolt
  • Kecskés Tímea
  • Siménfalvy Ágota
  • Jegercsik Csaba
  • Sándor Dávid
  • Zöld Csaba

Közreműködnek:

Győri Ördöglovasok és a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület

Zeneszerző és rendező: Derzsi György

Szöveg: Pesti-Nagy Kati

Producer és látványtervező: Tóth Szilárd

22.30 Csókakői Hun-ok tűzzsonglőr bemutatója

2019. június 30. vasárnap

10.00-20.00 Lovagkort idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, középkori próba gyerekeknek, parázson sült és bográcsban főtt ételek

10.30 A Teremtésmese – Az Árgyélus Meseszínház előadása

Születik az Ég, születik a Föld, muzsikálni kezdenek a szférák. Gondolt egyet az Úr és meglett a Világ. Fel is díszítette a Földet Ádám részére hegyekkel-völgyekkel, virágokkal, kanyargó folyókkal, állatokkal és madarakkal. De a legnagyobb ajándék, amit Ádámnak adhatott, Éva volt. Vajon elég-e az ő erejük ahhoz, hogy jól sáfárkodjanak a rájuk bízott kinccsel?
4 éves kortól ajánlott.

11.30 A Szent László Napok gyermekrajz pályázatának eredményhirdetése

11.30 Görömbő Kompánia - „Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese”

Aki hagyja magát elvarázsolni, tekerőnk és dudánk hangjainak szárnyán olyan mesébe csöppen, hol a gyengék és kicsik, a szegények és kikacagottak meglelik igazságukat, megtáncoltatják a hatalmaskodó, gonosz, csemer lelkű nagyokat s bizonyosan elnyerik jutalmukat.

15.00-17.00 Nyitott jurták, sátrak

15.00-16.00 Kik voltak az onogurok, hogyan éltek? – az Onogur Hagyományőrző Egyesület előadása

16.00-17.00 A kardforgatás titkai – a „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola előadása

15.00-17.00 Történelmi és szórakoztató előadások a Közösségi jurtában

15.00-16.00 Kísérleti régészet és életmód-rekonstrukció – Horváth Tamás Ariel, a Jaurinum Győri Történeti Társaság tagjának előadása

16.00-17.00 Családi mesedélután – Illyés-Ser Gergely mesemondó, a Szent László Haditorna Egyesület vezetője mesél a gyermekeknek

14.00 -14.30 A Győri Ördöglovasok kaszkadőr bemutatója vágtázó lovakon

14.30 -15.00 Hamza Viktória lovas bemutatója

15.00-15.30 A visegrádi Szent György Lovagrend műsora

A Lovagrend a legrégebbi világi, magyarországi alapítású lovagrend. Elsősorban a XIV-XV. századi hagyományokat ápolják.

15.30-16.00 Csókakői Hun-ok gyalogos-íjász bemutatója

A Csókakői Hun-ok a IV-V. századi hun szellemiség, harcművészet bemutatását tűzték zászlajukra. Bemutatójukon megismerkedhetnek a korabeli fegyverekkel (íj, ostor, lándzsa, kelevéz, szablya, kard és pallos).

16.00-16.30 „Harc és játék a lovasnomád hagyományban” – a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója

Az Egyesület célja őseink nagyszerű lovasnomád kultúrájának felelevenítése és átadása a közönségnek. Külön hangsúlyt fektetnek a kun hagyományok ápolására.

16.30-17.10 Az Aranysólyomfészke solymászcsapat bemutatója

17.15-18.00 Szelindek Együttes koncertje

A Szelindek nagy népszerűségnek örvendő világzenei zenekar, több éve zenélnek Magyarországon és külföldön egyaránt. Zenéjük idő- és világkörüli utazás a középkorban, Arábiától Isztambulon át magyarhonig csábítják a közönséget, kiknek fülük s táncos lábuk a Régi-Világzenében talál otthonra.

18.00 Lovagi torna, lovagi játékok – kopjatörés

A középkori lovagi torna egyik kedvelt és látványos eleme volt a kopjatörés. A két résztvevő lovag egymással szemben állva indult el és céljuk az volt, hogy saját kopjájukat eltörjék a másik pajzsán. A győzelmet az jelentette, ha az ellenfelet sikerült kivetni a nyeregből.

Kísérőprogram

Naplemente túra

Esti hajós városnézés, új utak, új élmények a folyók városában. Győr a folyók városa! Győződjön meg erről Ön is velünk!  Egyórás hangulatos hajókázásra várjuk, ami egy kis sétával és élményprogrammal egészül ki. Kellemesen ismerkedhet Győr történeteivel, különleges értékeivel, amihez a díszletet a napnyugta színei, a belváros esti fényei adják.

Időpont: 2019. június 29. 19.30-22.00

A program részvételi díja: 3.900,- Ft

Előzetes regisztráció szükséges.

Folyamatos programok

2019. június 28-30.

Interaktív Játszóházas Jurta "Pihenő Sarok"

Az Ómagyar Hagyományőrzők Csapata népi játékok sokaságát vonultatja fel a kedves betérő vendégek számára.

Jurtájukba invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Népzene, ismeretterjesztő beszélgetések; népi kül- és beltéri játékok; nem utolsó sorban hangulatos berendezés gondoskodik a szórakozásról és kikapcsolódásról.

Pénteken 17.00-20.00 óráig, szombaton 10.00-13.00 és 16.00-20.00 óra között, míg vasárnap 10.00-13.00 és 16.00-19.00 óra között várják a kicsiket és nagyokat.

2019. június 29-30.

A Pásztorka Játszóházban a foglalkozások során a kizárólag természetes alapanyagokból készített játékok segítségével a gyermekek játszva megismerkedhetnek az őshonos magyar állatfajtákkal, az állattartó gazdák mindennapjaival, valamint játékos formában maguk is próbára tehetik tudásukat, ügyességüket.

A Kisállat simogató során a gyermekek megismerkedhetnek több őshonos magyar állatfajtával: mangalica malacok, kendermagos tyúkok, parlagi kecskegida, hortobágyi rackabárány, magyar kacsák, vadas kisnyulak.

Szombaton és vasárnap 10.00-20.00 óra között várja a gyerekeket az állatsimogató és a játszóház.

Toma és csapatának jelmezes játékmesterei tréfás játékokkal, kislovag vetélkedőkkel, gondűző gondolkodósokkal és egyéb meglepetésekkel várják a gyermekeket szombaton 15.00 órától 20.00 óráig, valamint vasárnap 10.00-13.00 óra és 15.00-19.00 óra között.

Szombaton 13.00-19.00 óra között, vasárnap 10.00-13.00 óra és 15.00-19.00 óra között íjászkodás, csatacsillag dobás, erőkőfestés gyerekeknek a Gyepű Farkasai Hagyományőrző Udvar jurtájánál.

Szombaton 11.00-13.00 és 15.00-20.00 óra között, vasárnap 10.00-13.00 és 15.00-19.00 óra között kézműves játszóház a MOKKA Alkotócsoport közreműködésével (falra akasztható szentély, bőrszütyő, korona, ereklyetartó házikó, boszorkány seprű, talizmán).

Mindkét napon 11.00-19.00 óráig ingyenes omnibuszos utazás. Indulás minden egész órában az Aranypart töltéséről.

További ajánlataink

2019.11.21. Műhely-estek Győr 2019
2019.11.29. - 2019.12.23. Adventi Téli Fesztivál és Vásár Győr 2019
2019.01.01. - 2019.12.31. 4 Évszak Fesztivál 2019
2020.01.18. - 2020.01.19. Esküvői Kiállítás 2020 Győr
Találatok száma: 1

Land-Plan Hotel*** & Restaurant

Land-Plan Hotel*** & Restaurant

A Land-Plan Hotel *** Győrtől 8 km-re, az M1-es autópálya székesfehérvári lehajtója közvetlen közelében helyezkedik el. Legyen szó kikapcsolódásról, pár napos üzleti útról vagy átutazásról, mindenkit szívesen várunk egy forgalmas út mellett, mégis nyugodt környezetben. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Land-Plan Hotel*** & Restaurant

Land-Plan Hotel*** & Restaurant

A Land-Plan Hotel *** Győrtől 8 km-re, az M1-es autópálya székesfehérvári lehajtója közvetlen közelében helyezkedik el. Legyen szó kikapcsolódásról, pár napos üzleti útról vagy átutazásról, mindenkit szívesen várunk egy forgalmas út mellett, mégis nyugodt környezetben. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Újévi operett gála

Kiemelt ajánlatok

4 Évszak Fesztivál 2019
4 Évszak Fesztivál 2019
  • Győr
2019.01.01. - 12.31.

Közeli ajánlatok

Győri Balett műsor előadások 2019
Győri Balett műsor előadások 2019
  • Győr
2019. november 22. 19:00
Győri Könyvszalon 2019
Győri Könyvszalon 2019
  • Győr
2019. november 15 - 17.

Hasonló ajánlatok


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
9022 Győr , Győr-Belváros, Káptalandomb, Aranypart
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
SZUBJEKTÍV - Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Tekintse meg a kiemelt események listáját!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás