Mindenkit vár a Füzéri Vár!
Mindenkit vár a Füzéri Vár!

Történelmi Emlékhely. Idén 24. alkalommal kerül megrendezésre a várjáték. A rendezvénnyel, a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Drégely – a név ismerősen cseng azok számára is, akik még sosem jártak a drégelyi várban. Olvashatunk e helyről történelmünk lapjain, szépirodalmi alkotásokban, de szólnak a vitézségből példát adó hőséről, Szondi Györgyről  népballadák, (Arany János: Szondi két apródja) legendák, mondák is.
A név megszólít – „felhőbe hanyatlik a drégeli rom”- erőteljesen jelen van történelmi tudatunkban. Történelmünk, szellemi kultúránk egyik kiemelkedő, fényes csúcsa bújik meg a tájban, rejtőzik a Börzsöny erdői között.

Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 000 főnyi seregével kezdi meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesik. A sziklavár, amely napjainkban is épül, a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak. Néhány éve folyik a vár régészeti feltárása, részbeni rekonstrukciója és állagvédelme.

DRÉGELYVÁR OSTROMA

1552. július 6-án Ali budai basa több mint tízezer főnyi haddal indult Drégely felé. Körülzáratta a várat, s felszólította Szondit, hogy adja fel a harcot. Miután a kapitány a basa ajánlatát visszautasította, megindult a támadás. A törökök rövid időn belül elpusztították a külső várat. Július 9-én a magas kaputornyot is rommá lőtték. A...li Mártont, a nagyoroszi papot küldte Szondihoz, s kérte, beszélje rá a kapitányt a vár feladására. Szondi az ajánlatot ismét visszautasította, s a törökök szinte teljesen elpusztították Drégely várát, csak a kapitány két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, akiket Szondi már korábban Ali basához küldött, kérve, hogy életükről gondoskodjék.

Szondi (Szondy) György (?-1552) a legbátrabb magyar hősök egyike volt, aki Hont megye kis végvárában példát mutatott az egész országnak, életét áldozva hazájáért. Embersége, bátor magatartása még az ellenséget is meghatotta, ezért temettette őt el díszes pompával a hatalmas Ali basa.

Drégely vára megközelíthető a 2-es számú főúton, vagy a Vác-Drégelypalánk-Balassagyarmat vasútvonalon a község külterületén lévő Schaffer-kútig vonattal, gyalog vagy autóval,  majd onnan gyalog az erdőben kb. 45 perces sétával a várig. Vagy Nagyoroszi vasúti állomástól (Nagyállomás) a volt katonai táboron keresztül 8.5 km gépjárművel járható úton, majd 1,2 km-es gyalogtúrával érhető el a vár.

Forrás: A rendezvény sajtóanyaga


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
Forrás: Szervezők

loading...
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Szondi Várjátékok 2017. július 8.