Kristály Hotel Tata: szállás, rendezvényhelyszín, gasztronómia egyben!
Kristály Hotel Tata: szállás, rendezvényhelyszín, gasztronómia egyben!

A Tatabányai Múzeum egész évben változatos programokkal várja a múzeumlátogatókat Tatabányán. Az állandó kiállítások mellett számos időszaki kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont a múzeum.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Esemény, kiállítás

2018. március 31-ig
Újraélesztés
Kukán Géza festőművész (1890-1936) képei az Ernest Zmeták Művészeti Galéria, a Központi Bányászati Múzeum és a Tatabányai Múzeum gyűjteményeiben című kiállítás


„Mi az ábra?” Készítsünk együtt kiállítást! című gyerekrajz pályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitójára
2018. március 22-én, 17 órakor

a Tatabányai Múzeum központjában
(Tatabánya, Szent Borbála tér 1., A Vértes Agorája épületében)
A kiállítást megnyitja: A. Pál Gabriella múzeumigazgató
Kisné Cseh Julianna főmuzeológus
A kiállítás 2018. április 8-ig látogatható.


2018. július 1-ig
כל העולם כולו גשר צר מאוד... Az egész világ egy nagyon keskeny híd... A zsidó kultúra és vallásgyakorlat tárgyai című kiállítás
Helyszín: Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

A Tavaszi Fesztivál programsorozat keretében „...כל העולם כולו גשר צר מאוד - Az egész világ egy nagyon keskeny híd...” – A zsidó kultúra és vallásgyakorlat tárgyai címmel március 8-án nyílik időszaki kiállításunk a Tatabányai Múzeumban.
A Tatabányai Múzeum a Tatabányai Tavaszi Fesztivál programsorozat egyik résztvevőjeként művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból jelentős, kiemelkedő műtárgycsoportok bemutatásával, feldolgozásával várta és várja az érdeklődőket. Ezzel a már hosszú ideje tervezett kiállítással a honfoglalás óta a magyarsággal együtt élő, hagyományos zsidó kultúra néhány elemére kívántunk fókuszálni.
A kiállítás három fő részre oszlik.
Az első részben arra keressük a választ, hogy az olyan jelképek, mint a fény, a víz és az oltár milyen mélyebb értelemmel bírnak, milyen tárgyak közvetítésével jutottak, jutnak el a hívő zsidó és keresztény emberhez.
A következő egységben a zsinagóga, mint a vallási és szellemi élet központja jelenik meg. Szeretnénk rámutatni arra, milyen komplex jelentőséggel bír, mennyire sok szállal kapcsolódik a hozzá kötődő közösség életéhez.
A tárlat harmadik része az otthonról szól. Arról, milyen hagyományok, szokások, értékek és előírások mentén ünnepel a közösség legkisebb egysége, a család.
A kiállítás anyaga a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárból érkezik, ezt egészíti ki néhány, a Komáromi Zsidó Hitközség (SK) által őrzött, helyi vonatkozású tárgy.
A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond őexcellenciája Fares Saeb, Izrael Állam nagykövet-helyettese. A kiállítás szakmai megnyitója dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója lesz.
A kiállítás július 1-éig látható a Múzeum központi épületében.

 


2018.03.15. - 2018.07.01.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás: szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Tatabányai Múzeum programok 2018