Kristály Hotel Tata: szállás, rendezvényhelyszín, gasztronómia egyben!
Kristály Hotel Tata: szállás, rendezvényhelyszín, gasztronómia egyben!
Olcsó szállás  - Fedezze fel Tatát, a ` vizek városát`!
Olcsó szállás  - Fedezze fel Tatát, a ` vizek városát`!

A Tatabányai Múzeum egész évben változatos programokkal várja a múzeumlátogatókat Tatabányán. Az állandó kiállítások mellett számos időszaki kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont a múzeum.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Programok

"CSUDÁKNAK ÉVE"
Képek a szabadságharcból a forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulója alkalmából. Válogatás Dr. Hermann Róbert gyűjteményéből. című kiállítás megnyitója

A vendégeket köszönti:
Kiss Vendel történész, a kiállítás kurátora
A kiállítást megnyitja:
Dr. Hermann Róbert
Hadtörténeti Intézet és Múzeumfőtanácsos, tudományos-helyettes
A megnyitóra való belépés ingyenes!
A kiállítás 2018. július 1-ig tekinthető meg.

Helyszín: Tatabányai Múzeum (Tatabánya, Szent Borbála tér 1.).

2018. május 24., 10:00–12:00
Szakmai nap a Tatabányai Múzeumban

Helyszín: TMJV Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen
A Tatabányai Múzeumban összegyűlnek az egykori bányásztelepek lakói, hogy közösen idézzék fel a múltat, tájékozódjanak a múzeum telepekhez kötődő programjairól és a MOKK országos és helyi feladatairól.
Program: Köszöntőt mond John Katalin TMJV alpolgármesterasszonya
10:00 - 10:30 „Most”-telepi gyerekek a skanzenben Kovács Éva Zsuzsanna Komárom-Esztergom megyei MOKK koordinátor beszámolója országos és helyi jó gyakorlatokról
10:30 - 11:00 Dallos István fotóművész vetített képes előadása
11:00 – 12:00 Kiss Vendel történész előadása Iskolarendszer a MÁK RT. időszakában címmel
12: 00- Kötetlen beszélgetés a múzeumi programokról és a MOKK 2018-as feladatairól, tablóképek vetítése

2018. május 24., 10:00–14:00
Telepiek V. Találkozója

Bányászati és Ipari Skanzen (Tatabánya, Vágóhíd u. 1.)
Szeretettel meghívjuk Önt a Tatabányai Múzeum rendezvényére, az egykori bányatelepeken élőknek, a régi Arany, Kossuth, Táncsics és Petőfi iskola egykori tanulóinak találkozójára. Immáron ötödik alkalommal gyűlnek össze a régi bányásztelepek lakói, hogy közösen idézzék fel a múltat. A találkozás helyszíne ezúttal is a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen lesz, amely rekonstruált "hatajtós" házaival méltó színhelye lesz a rendezvénynek.
Aki teheti, és szeretne, hozzon magával az asztalra „telepi süteményt” (krumplis, sajtos, töpörtyűs pogácsa, lekváros bukta) a beszélgetés, emlékidézés mellé.
A Tatabányai Múzeumtól (A Vértes Agorája épülete előtt, a négysávos, Köztársaság úti oldalon) ingyenes autóbusz indul a skanzenbe május 24-én, 9.30 órakor.

Program

  • 10.00 John Katalin, Tatabánya Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője
  • 10.15-10.30 "Most" - Telepi gyerekek a skanzenben - Kovács Éva Zsuzsanna múzeumpedagógus és MOKK koordinátor múzeumi információs beszámolója a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében
  • 10.30 Dallos István vetített képes előadása
  • 11.00 Kiss Vendel: Iskolarendszer a MÁK Rt. időszakában
  • 11.15 Tablóképek vetítése, kötetlen beszélgetés

Várjuk a jelentkezéseket 2018. május 20-ig!

2018. május 26. 15:00
Régészet Napja

 „Elfogyni az ölelésben” - előadás
Az „Elfogyni az ölelésben” című előadáson A. Pál Gabriella régész mutatja be a 2016 őszén, Tatabányán megtalált, nagyjából ötezer éve eltemetett, ölelkező emberpárról való eddigi ismereteinket. A sírlelet több szempontból is különleges és figyelemreméltó eredményekkel szolgál a rézkori életre és hiedelmekre vonatkozóan.
Előadó/programvezető: A. Pál Gabriella, régész-néprajzos

„Metamorfózis”
Az előadás után lehetőség nyílik szakvezetés mellett az – többek között – emberpár megtekintésére is a múzeum „Metamorfózis” című állandó kiállításában. A tárlat a történeti ökológia eszközeivel mutatja be ember és természet kapcsolatát az Által-ér völgyében, egy olyan területen, ahol megjelenésétől számítva szinte folyamatosan kimutatható az emberi jelenlét. Az egyes régészeti korszakok bemutatásával fény derülhet az ember valódi „ezerarcúságára” is.
Előadó/programvezető: A. Pál Gabriella, régész-néprajzos

Találd meg a föld mélyén megbúvó csontokat, és illeszd össze őket!
Az előadás és tárlatvezetés alatt a legkisebbeket „miniatűr ásatási” és restaurálási feladatok várják: találd meg a föld mélyén megbúvó csontokat, és illeszd össze a „kirakós” darabjait!
Előadó/programvezető: A. Pál Gabriella, régész-néprajzos

2018. június 8., 14:00–22:00
Dadabánya | Underground Művészeti Fesztivál

A Vértes Agorája és a Tatabányai Múzeum bemutatja: Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál.
- Hagyományteremtő szándékkal végzett kísérlet a helyi társadalom művészetekre való nyitottságának vizsgálatára
- Zenés-táncos szórakozásnak álcázott mélyfúrás a kultúra izzó magmájáig
- Ingyenes zenei tűrőképesség vizsgálat
- Menedék a kommersz kultúra szörnyetegei elől (kivéve italok)
- Kultikus zenék, bányamély gondolatok
- Friss levegő!
Rendel dr. Kondor, Lyuhász Lyácint addig üti a vasat, amíg mozog, új látásmódra tanít Gáspár Kornél és Csermanek Csaba, élőben jól fest a Tapasztalt ecsetek, feltámad a Happy Dead.
Te is lehetsz híres 15 percig – ragadj ecsetet és alkoss Kopasz Tamással, Chris Allannel, Szurcsik Józseffel és Wahorn Andrással együtt! Az 500. látogató megérinthet egy kortárs képzőművészt!
Fellépnek:
Flexible Juice (Budapest) | Lyuhász Lyácint Bt. (Debrecen) | Dr. Kondor (Debrecen) | Tapasztalt ecsetek (Budapest et al.) | Új Látásmód Fúzió és Csermanek Csaba (Pécs) | Ef Zámbó Happy Dead Band (Szentendre)
Festenek:
Chris Allen | Kopasz Tamás | Szurcsik József | Wahorn András

Helyszín: Tatabányai Múzeum Bányászati és Ipari Skanzen, 2800 Tatabánya, Vágóhíd u. 1.,

2018. augusztus 4.

Skanzen Nap

Kiállítások.

2018. július 1-ig
כל העולם כולו גשר צר מאוד... Az egész világ egy nagyon keskeny híd... A zsidó kultúra és vallásgyakorlat tárgyai című kiállítás
Helyszín: Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

A Tavaszi Fesztivál programsorozat keretében „...כל העולם כולו גשר צר מאוד - Az egész világ egy nagyon keskeny híd...” – A zsidó kultúra és vallásgyakorlat tárgyai címmel március 8-án nyílik időszaki kiállításunk a Tatabányai Múzeumban.
A Tatabányai Múzeum a Tatabányai Tavaszi Fesztivál programsorozat egyik résztvevőjeként művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból jelentős, kiemelkedő műtárgycsoportok bemutatásával, feldolgozásával várta és várja az érdeklődőket. Ezzel a már hosszú ideje tervezett kiállítással a honfoglalás óta a magyarsággal együtt élő, hagyományos zsidó kultúra néhány elemére kívántunk fókuszálni.
A kiállítás három fő részre oszlik.
Az első részben arra keressük a választ, hogy az olyan jelképek, mint a fény, a víz és az oltár milyen mélyebb értelemmel bírnak, milyen tárgyak közvetítésével jutottak, jutnak el a hívő zsidó és keresztény emberhez.
A következő egységben a zsinagóga, mint a vallási és szellemi élet központja jelenik meg. Szeretnénk rámutatni arra, milyen komplex jelentőséggel bír, mennyire sok szállal kapcsolódik a hozzá kötődő közösség életéhez.
A tárlat harmadik része az otthonról szól. Arról, milyen hagyományok, szokások, értékek és előírások mentén ünnepel a közösség legkisebb egysége, a család.
A kiállítás anyaga a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárból érkezik, ezt egészíti ki néhány, a Komáromi Zsidó Hitközség (SK) által őrzött, helyi vonatkozású tárgy.
A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond őexcellenciája Fares Saeb, Izrael Állam nagykövet-helyettese. A kiállítás szakmai megnyitója dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója lesz.
A kiállítás július 1-éig látható a Múzeum központi épületében.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Tatabányai Múzeum programok 2018
© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket