Tikverőzés Moha 2024
Mohán tél vége felé furcsa szokásnak hódolnak: a farsang utolsó napján a fiatal legények hagyományos maskarákba öltözve járják végig a portákat, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást. Persze nem csak a baromfiudvar lakóira fordítanak gondot: a rítushoz az is hozzátartozik, hogy korommal kenjék meg a lányokat-asszonyokat, gyerekeket, de a járókelőket, érdeklődőket is. 2024. február 13-án, reményeink szerint, újra megelevenedik ez a népi hagyomány.
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
Tikverőzés Moha
A falu életének kétségkívül legjelentősebb eseménye a húshagyókeddi tikverőzés.
Farsangi népszokások az egész országban fennmaradtak, azonban a mohai különlegessége, hogy külső beavatkozás, felsőbb szervezés nélkül él.
A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát).
A szokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet a jószág termékenységét hivatott elősegíteni.
A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.
A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.
A tikverőzés kezdeti időpontját meghatározni nem tudjuk. A szokás eredetével kapcsolatban csupán annyit tudunk megállapítani, hogy több mint 100 éves lehet. A néprajztudomány számára Pesovár Ferenc, néprajz-, néptánc- és népzenekutató, fedezte fel a mohai hagyományt. Az első írásbeli említés is Pesovár Ferenc és Bartha Tibor újságcikkéhez fűződik, a Fejér Megyei Hírlap 1961.05.03. számában olvashattunk először a tikverőzésről Mohával kapcsolatosan. A község hivatalos iratai között erre semmiféle adat nem utalt, hiszen az ilyen és ehhez hasonló népszokások elismerés híján - bizonyos időkben tiltás ellenére - a hivatalos szervektől függetlenül éltek, hagyományozással továbböröklődve.
A fiatalok kitartása a népszokás megszervezésében nagymértékben hozzájárult a fennmaradásához. Mind a mai napig kulcsfontosságú a mohai fiúk dicséretreméltó vállalkozó kedve. A falu közössége minden évben tudatosan készül a jeles napra, a szervezés már szerves gyakorlatát képezi a falu életének. A hagyományt nem szükséges újra tanítani, az egymást követő generációk tagjai fokozatosan adják tovább egymásnak a szokás menetrendjét, az öltözetek készítésének praktikáit, és azon tudást, fortélyokat és taktikákat, amelyek a külső szemlélők számára láthatatlanok maradnak.
A tikverőzést soha nem kellett újra tanítani, hiszen a mindenkori mohai fiatalok többé-kevésbé gyakorolták, évről-évre átadták egymásnak. Az 50-es, 60-as évek politikai rendszerében a kihalás, betiltás veszélye fenyegette, a faluközösség a ragaszkodásával, valamint Pesovár Ferenc a kitartó szakmai érdeklődésével tartotta életben. A hagyomány ismertetésében és népszerűsítésében a 60-as években fellendülést hozott a televízió elterjedése.
Moha község lakossága egyedülálló módon megőrizte, és napjainkban is példaértékűen fenntartja ezt a különleges néphagyományt, büszkén és féltve őrzött kincsét. A mohai tikverőzés 2011 szeptemberében felvételt nyert a SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉRE, amely azt a nemes célt szolgálja, hogy a nemzet tudatosan megőrizze kulturális arcát, élő identitását, hogy átörökíthesse az örökség-elemeket az eljövendő generációknak, és megóvhassa a feledéstől.
Forrás: a Szervezők honlapja
Hotel Magyar Király****
Megnyitotta kapuit Székesfehérvár legújabb és egyben legrégibb szállodája. A négycsillagos Hotel Magyar Király**** a közel 200 éves patinás műemlék épületben kívül-belül megújulva várja vendégeit. A `királyi` vendégeket 79 szoba és négy lakosztály, közel 400 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, egy három ...
Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont
Összesen 5 szobában 34 főt tudunk elhelyezni. 10 db teljesen új emeletes ágyon összesen 28 főt, emeletes ágyon, heverőn további 6 főt, és igény esetén további pótágyakat tudunk biztosítani.
Sandokán Panzió Étterem Bodajk
Minden kedves vendégünket szeretettel várjuk a festői környezetben lévő - a Bakonyi dombokkal szemben a Vértes lábánál elhelyezkedő - SANDOKAN panzió-étteremben. Székesfehérvárhoz közel, a nagyváros zajától mégis távol.
Sushi Bar Székesfehérvár
Letisztult, innovatív belsőépítészeti megoldásokkal, és magas színvonalú autentikus Japán ételekkel várjuk kedves vendégeinket, amelyek a legkiválóbb alapanyagokból, legmodernebb konyhatechnológiával elkészítve kerülnek szervírozásra.
Ízek Háza Székesfehérvár
Király ízek a királyok városában.. Folyamatosan frissen, nagy odafigyeléssel, szigorú higiéniai eljárásokkal készített napi ebédkínálatunkkal állunk vásárlóink rendelkezésére.
Aranyalma Cukrászda Székesfehérvár
Székesfehérvár és környéke kedvenc cukrászdája 2003 óta. Egyedi torták, fenséges sütemények, glutén- és tejmentes készítmények készülnek az Aranyalma Cukrászdában.
Borbár Székesfehérvár
150 féle borkínálatból több mint 60 kóstolható, ezen kívül kézműves sörök, sajtok, kávék, üdítők is szerepelnek a kínálatban. Borszakértő segítségével céges, baráti összejövetelek alkalmával Borbárukban, vagy kitelepülve borkóstolók, borbemutatók megtartását is vállalják.
Bányató Vendéglő Székesfehérvár
A Bányató Vendéglő 1999. márciusa óta várja szeretettel kedves vendégeit, Székesfehérváron az Öreghegyen. Szándékaink szerint a századelőn kialakult kirándulóhely szerepét kívánjuk feléleszteni, megtartani. Vendégeink bizalmát jó ételekkel, figyelmes kiszolgálással szeretnénk megnyerni.
CorvinCafe Székesfehérvár
A CorvinCafe 3 perc sétára található az Országalmától a Virágóra mellett zöld és csendes környezetben a színház szomszédságában várja a betérőket.
Diófa Étterem Székesfehérvár
A kétszintes étterem légkondicionált, 110 illetve 50 fő befogadására alkalmas. Egyedülálló mediterrán hangulatú kerthelyiségünkben pedig 90 fő fér el. A belső tér melegséget, kényelmes polgári miliőt sugall. Étlapunk kínálatát évente többször újítjuk meg annak érdekében, hogy magyar specialitásokon ...
Fiastyúk Udvarház
A Fiastyúk Udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől. Van viszont házi bio szörp, kézműves sör és sajt, frissen gyúrt tészta, saját sütésű kenyér. És csönd, lelassulás, kiszakadás a rohanó, városi életmódból, séta a fűszerkertben, barangolás a veteményesben, a gyerekeknek ...
Grafit Bistro
Reggelizzen nálunk! A la carte étlapunkról többek között frissen facsart gyümölcslevet, frissen őrölt olasz Varesina kávét és az Ön igényei szerint elkészített hideg és meleg ételeket választhat executive reggelink keretében. Ebédeljen nálunk! Minden héten érdemes meglátogatni éttermünket. Séfünk hetente ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!