Tóth Vera akusztikus koncert - Bükfürdő
Tóth Vera akusztikus koncert - Bükfürdő
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar koncertje.
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar koncertje.
A huligánok Kaposvárra érkeznek egy hatalmas karácsonyi szuperkoncert keretein belül!
A huligánok Kaposvárra érkeznek egy hatalmas karácsonyi szuperkoncert keretein belül!

A zenei tradíciókat mindig is ápoló Károlyiak fehérvárcsurgói kastélyában – ahol a Károlyi József Alapítvány jóvoltából az utóbbi években ismét élénk, európai szellemiségű kulturális élet folyik – július 7. és 15. között a kamarazenéé lesz a főszerep: Fülei Balázs zongoraművész ötlete nyomán és művészeti vezetésével rendezik meg második alkalommal az Echo Nyári Akadémiát, azt a koncertekkel színesített mesterkurzust, amelyre magyar és külföldi hegedűsöket, csellistákat, és zongoristákat várnak. A rangos Liszt Akadémia három tanára, Kováts Péter hegedűművész, Varga István gordonkaművész, valamint Fülei Balázs neve garantálja az elmélyült művészi munka színvonalát, amelynek eredményeit a koncertekre nézőként ellátogató érdeklődők is megtapasztalhatják majd. A kurzus résztvevőinek pedig bizonyára az jelent majd különleges, új élményeket, hogy a „zenei pihenők” során, egy-egy kirándulás alkalmával, felfedezhetik a környék érdekességeit, és a táj szépségeit.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész ötlete nyomán és művészeti vezetésével ez év július 8. és 15. között második alkalommal rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban. A magyar kamarazenei hagyomány, a Weiner Leó nevéhez kapcsolódó tradíció már tavaly is sokakat vonzott a nyári kurzusra, idén pedig az érdeklődők száma megsokszorozódott.

A magyar zenészek mellett Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Svájcból, Belgiumból, Romániából, az Egyesült Államokból, Vietnámból, és Indiából is jelentkeztek fiatal muzsikusok, hogy a Zeneakadémia három tanára, Kováts Péter hegedűművész, Varga István gordonkaművész, valamint Fülei Balázs irányításával részt vegyenek az egyéni hangszeres órákon és a kamarazenei műhelymunkában.

Ez utóbbinak az az egyik különlegessége, hogy a kamaraórákon formálódó triókban a kurzus résztvevői együtt játszanak egyik tanárukkal. A jelentkezők elsősorban a magukkal hozott repertoárdarabokkal dolgoznak, ezek mellett Beethoven, Brahms, Mendelssohn, és Schubert triói adják magukat az idei munkához – és a kurzus egy hete alatt tartandó nyilvános koncertekhez.

Az Echo Nyári Akadémia a három tanár nyitókoncertjével kezdődik július 8-án, és a résztvevők hangversenyével zárul július 15-én. Az idei kurzust új programok is színesítik: az úgynevezett kávékoncertek, amelyek július 11-én, 12-én, 13-án, és 14-én, délután 3 órától meglepetés-műsorral várják a látogatókat. Akit pedig nem csak az „eredmény”, hanem a műhelymunka, a felkészülés háttere is érdekel, passzív hallgatóként az órákon is részt vehet.

KONCERTEK A FEHÉRVÁRCSURGÓI KÁROLYI - KASTÉLYBAN, A FŐISPÁN TEREMBEN

NYITÓKONCERT 2017. JÚLIUS 8. 19 ÓRAKOR

  • Beethoven, Ravel, Sztravinszkij, Csajkovszkij
  • Előadják a Echo Nyári Akadémia tanára:
  • Kováts Péter - hegedűművész
  • Varga István - gordonkaművész
  • Fülei Balázs - zongoraművész

Kávékoncertek

  • 2017. július 11, 12, 13, 14 - én 15 órakor
  • Fellépnek a Nyári Akadémia résztvevői és tanárai

A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogadunk a nyári akadémia javára.

Professzorok

Hegedű
Kováts Péter

Meghatározó mesterei között tudhatja Kurtág Györgyöt, Simon Albertet, Végh Sándort, és Szemjon Sznyitkovszkijt, David Ojsztrah asszisztensét. A Liszt Akadémián eltöltött éveket követően az Egyesült Államokban tanult, majd hazatért szülővárosába, és megalapította a Mendelssohn Kamarazenekart, amelynek immár harminc éve művészeti vezetője és szólistája.

Játszott az európai és az amerikai kontinens híres színpadain, valamint Ghánában és Marokkóban. Játékát hallhatta a közönség a neves, Buenos Aires-i Teatro Colón-ban épp úgy, mint a milanói Verdi-teremben. A világ számos rádió-, és tévéállomása közvetítette koncertjeit, több, itthon és külföldön megjelent CD és DVD szólistája. Partnere volt Vásáry Tamás, Rohmann Imre, Perényi Miklós, és Tokody Ilona – hogy csak néhány nevet említsünk.

Színpadi karrierje mellett is mindig fontos volt számára a tanítás: veszprémi Dohnányi Konzervatórium, valamint a budapesti Liszt Akadémia tanára, tagja a Central European Initiative Nemzetközi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar oktatói karának. Európa szerte tart kurzusokat, és évek óta vezeti az általa alapított Auer Ifjúsági Szimfonikusokat.

Művészi munkáját a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével, és a Bartók-Pásztory Díjjal is elismerték.

Gordonka
Varga István

Szabadkán született, vándorévei során tanult a budapesti Liszt Akadémián, a Belgrádi Zeneakadémián, és a Párizsi Konzervatóriumban. Tanárként visszatért szülőföldjére, oktatott a Belgrádi, valamint az Újvidéki Zeneakadémián.

Nevéhez fűződik a Camerata Academica Kamarazenekar és a Goldberg Vonóstrió megalapítása, amelyeket hamarosan az egykori Jugoszlávia legismertebb együttesei között tartottak számon.

Az Újvidéki Zenei Ünnepségek művészeti igazgatójaként nagyszabású nemzetközi kamarazenei fesztiválokat szervezett, mellette rengeteget koncertezett.

Jelentős szerzők írtak számára darabokat, és a Jugoszláv Zeneszerzők Egyesületének Díját is elnyerte. A legnevesebb hangversenytermekben adott koncertet – így a londoni Wigmore Hall-ban, a párizsi Salle Gaveau-ban, a moszkvai Rahmanyinov Teremben.

Rendszeresen tart mesterkurzust Magyarországon, Horvátországban, Franciaországban. 1999-ben települt át Magyarországra, jelenleg a Liszt Akadémia gordonka tanára. Állandó kamarapartnere Csalog Gábor zongoraművész, akivel rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön.

Zongora
Fülei Balázs

Junior Prima Díjas zongoraművész. A budapesti Liszt Akadémia legnagyobb múltra visszatekintő tanszékét végezte, Liszt Ferenc tanítványainak ötödik generációjától tanulva azt, ami a szakmából tanítható.

Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A 2011-es Liszt Emlékév egyik legfoglalkoztatottabb előadója volt. Számos hazai és külföldi szimfonikus zenekarral dolgozott együtt, zenekari és szólókoncerteket adott olyan színpadokon, mint a bécsi Konzerthaus, az amszterdámi Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, az NCPA Mumbaiban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban, ahol 2008-ban debütált szólóestjével.

Több magyar zeneszerzővel áll munkakapcsolatban, ősbemutatók és rádiófelvételek sora fűződik a nevéhez. 2015 karácsonyán jelent meg legutóbbi CD-je, melyen Beethoven, Brahms, Debussy, és Virágh András Gábor darabjai szerepelnek.

2012 óta a Zeneakadémia tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Mesterkurzusokat tartott Kínában, Indiában, Texasban, és ez év tavaszán Izraelben, a tel avivi egyetemen.

 

loading...
KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Nyári Akadémia Fehérvárcsurgó 2017. Echo nyári zeneakadémia kamarazenei mesterkurzus koncertekkel