Turizmus Világnap 2023 Budapest

Turizmus Világnap 2023 Budapest

Népszerűség
Kiemelt ajánlat

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára és politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire. Az esemény a különböző globális kihívásokra is fel kívánja hívni a figyelmet.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Turizmus Világnap Budapest

2023. szeptember 27.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre ezt az eseményt, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2011. szeptember 27-én ünnepelte először a Turizmus Világnapját, 2013 óta a BKIK által létrehozott BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) is állandó szereplője a Turizmus Világnapja budapesti programjainak. A sétákat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetői Továbbképző Központhoz kapcsolódó képzett idegenvezetők közreműködésével, az utcákban lévő vállalkozók együttműködésével és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával valósítjuk meg.

Programok

2023. szeptember 27. (szerda)

    14.00 - Liszt Ferenc tértől a Király utcán át a Gozsdu udvarig
    16.00 - Nagykörút rejtelmei
    18.00 - Budai Várnegyed

Programok

14.00

A Liszt Ferenc tértől a Gozsdu-udvarig

Sétánkat a Zeneakadémián kezdjük. Belépünk a Zene szentélyének előcsarnokába, zeneoktatásunk világhírű intézményébe. Tovább a Liszt Ferenc téren sétálunk, ahol a vendéglátóipari vállalkozások a semmi helyén ’ teremtettek világokat’. Vendégmarasztaló teraszaik, kávézóik, éttermeik Budapest gasztro-kulturális térképén egy évtizede immár referencia pontok.

Torony iránt sétálva a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templomba látogatunk, miután átszeltük a pesti Broadway-t, bekukkantottunk a Capa Központként működő Ernst Lajos műgyűjtő bérházának az előcsarnokába. A GP monogramot, sárkányt, meg Dávid-csillagot a homlokzatán viselő háztól és a sokak kedvelte egykori Gólya áruháztól elrugaszkodva a Király utcán haladunk tovább. Egészen a Gozsdu –udvarig.

Megfigyeljük a régi pesti zsidónegyed reformkorban épült házait, romantikus, klasszicista épületeit, szecessziós házait. Megmutatjuk, melyik házban született Weisz Mórként Szomori Dezső az író, hol lakott Petschauer Attila kardvívó bajnok, hol áll a Zür Stadt Pest- felirat, hol volt az első mozi. Elmeséljük, mit keresett a Jálics- pincében Viktória királynő fia, a walesi herceg; hol voltak a zengerájok, lebujok, a Kék macska, Vörös macska mulatók. Megmutatjuk a tanúját az évnek, amikor a kacajok megtörtek, a vigalom csenddé foszlott utcaszerte.

A példásan felújított Gozsdu –udvarhoz érve tapasztaljuk, az utóbbi évtizedekben hogyan alakult bontások, újjáépítések, az örökségvédők, kivált a Perczel Anna építész vezette Óvás! Egyesület és az ingatlanfejlesztők többször össztüzében a Király utca és környezete. Ami visszatért: az élet. Ismét bulinegyed az utca és környéke, ahogy egykor régen.

Találkozó:13.45-kor a Zeneakadémia előtt (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Bp. VI. Liszt Ferenc tér 8.)

A séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Miklósi Flóra idegenvezető

16.00

A szecesszió bűvöletében - az eklektika forgatagában

Séta a Nyugati pályaudvar környékén és a Teréz körúton

Mielőtt a Teréz körút felfedezésére indulnánk, megismerkedünk az egykori Gyár (ma részben Jókai) utca és a Nyugati pályaudvar környezetével. Betekintünk az Eiffel Palace irodaházba, mely megőrizte a Légrády-nyomda belső építészeti értékeit, ipartörténeti emlékeit. Felkeressük a Weinréb - Spiegel és más építész-páros szecessziós épületeit: megfejtjük, mit üzennek homlokzati díszeik.

Meglátogatunk három, történetükben különleges vendégváró helyet. Sétánkon megidézzük Skála kópét, a Hacsek és Sajó párost, a Teréz körút kávéházakkal, mozikkal, üzletekkel tarkított világát – ahogy elődeink ismerhették, ahogy él emlékeinkben, és ahogy tapasztaljuk a jelenét.

Aki a boldog békeidők nosztalgiájára vágyik, sétánk után keresse a Zsolnay kávéház és cukrászda kínálatát (egyéni fogyasztással).

Találkozó: 15.45-kor a Budapest, VI. Nyugati téri óra alatt

A séta időtartama: kb. 2 óra

A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető

18.00

Séta a Budai Várnegyed polgárvárosában

Eljött az idő, amikor a Duna vízén járók a Várhegy fennsíkjára feltekintve várfalakkal kerített város képét pillanthatták meg. IV. Béla király városában a Magyar Királyság fővárosát köszönthették.

Az 1243-tól önellátásra berendezett, védőművekkel megerősített, várkapukkal védett, későbbi korokban lerombolt, majd újjáépülő város: a Budai palotanegyed és történelmi lakónegyede 1987 óta Világörökségi színhely

Sétánkat a Budai várnegyed északi pontján kezdjük. Éppen ott, ahol a nagy királyi ház (latinul magna curia regis, németül Kammerhof) épületegyüttese állt. Ezután a budavári polgárváros utcáin, terein, két fő egyházi (a Mária Magdolna és a Nagyboldogasszony (Mátyás) templom) és közigazgatási központja (a régi és új Városháza) között a történelmi városrész műemléképületei mentén kanyarogva a Halászbástyához jutunk. Innen tekintünk alá, a Dunára, a budai és a pesti partszakaszra.

Míg a múlt eseményeit vesszük számba és elmúlt korok üzenő jeleit (mesterek monogramjait, évszámokat, cégéreket, az ülőfülkék, a budavári pincerendszer titkát) böngésszük, megfigyeljük, milyen környezetben fogadják és szolgálják ki a vendégeket korunk vállalkozói.

Találkozó: 17.45 I.Táncsics M.u. 7. Erdődy palota előtt

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Selmeczi Andrea idegenvezető

FONTOS!

A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára legkésőbb 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá kötelező a Headset (tourguide) készülék használata, ami ingyenes az Önök számára ez alkalomból. Erre a megfelelő távolság betartása, valamint a környezeti zaj minimalizálása érdekében van szükség. Aki nem veszi igénybe, annak nem tudjuk biztosítani, hogy az idegenvezetőt mindig megfelelően hallja. A helyszínre annyi készülék kerül kiszállításra, ahányan regisztráltak. Egyetlen kivétel, ha valaki egészségügyi okból nem tudja használni a készüléket, természetesen ebben az esetben eltekintünk tőle. Javasolt továbbá saját fülhallgató használata mind kényelmi, mind környezetkímélési okokból. Normál jack dugós a készülék, tehát, amit saját telefonhoz használnak, az itt is működni fog. Akinek nincs saját, természetesen adunk egy darabot a készülékhez.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Találatok száma: 279

Budapest Hotel**** Budapest - Körszálló

Budapest Hotel**** Budapest - Körszálló

Budapest Hotel**** Budapest - Az 1970-es években épült szálloda különleges a maga nemében: kör alakjával 15 emelet magasan emelkedik a város fölé, így páratlan panorámát biztosít valamennyi szobájából. Szálljon meg az emblematikus Hotel Budapest-ben és a főváros látnivalói elérhető közelségbe kerülnek: a ... Bővebben


Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben


Kiemelt partner
Haris Park

Haris Park

A Haris Park Buda új találkozóhelye, ahol egy kertvendéglő mellett sokoldalú rendezvénytermek kapnak helyet. Egy igazi közösségi tér, amely történetéhez hűen a budai értelmiség és polgárság törzshelye, a környékbeliek kedvelt étterme, elegáns esküvők, kiállítások, koncertek, rendezvények otthona. Bővebben


Hírlevél feliratkozás
Ajándékutalvány
Asztalfoglalás
Kiemelt partner
12 Revay Hotel Budapest

12 Revay Hotel Budapest

Az újonnan nyílt 12 Revay Hotel Budapest szívében helyezkedik el a főbb nevezetességek gyűrűjének ölelésében. Az Oktogon, Deák Ferenc tér, Parlament, Opera, Szent István Bazilika, Andrássy út és a Király utcai pezsgés mindössze néhány perc sétával elérhető. Bővebben


22 Rendezvényközpont és Boutique Hotel Budapest

22 Rendezvényközpont és Boutique Hotel Budapest

A Rendezvényközpont Budafok központi részén, a Törley Kastély és Törley Hungarikum Múzeum tőszomszédságában helyezkedik el. A rendezvényközpont négy teremből, azok kiszolgáló egységeiből, egy kültéri rendezvényhelyszínből és a 27 szobás Boutique Hotelből áll. Termeink minden típusú rendezvényhez ... Bővebben


ARCadia Hotel Budapest****

ARCadia Hotel Budapest****

Az ARCadia Hotel Budapest**** szállodának helyet adó történelmi épület a 20. század elején épült, az adott kor építészeti divatját, stílusirányzatát követve, mely vonzó választást jelenthet a fővárosba látogatók számára. 6 emeleten 113 szobával (economy, standard, superior, lakosztály) és egy kellemes ... Bővebben


Adina Apartment Hotel Budapest

Adina Apartment Hotel Budapest

A budapesti Adina Apartment Hotel pár percnyi távolságra található Budapest üzleti, szórakozó, bevásárló - és éttermi központjától. Bővebben


Alice Hotel Budapest

Alice Hotel Budapest

A negyvenegy szobás Alice Hotel otthona az az 1800-as évek második felében épült Kallina Mór által megálmodott villa, amely eleganciájával tökéletesen illeszkedik az UNESCO által védett Andrássy út varázsához, miközben modern felszereltségének köszönhetően korunk minden elvárásának megfelel. Bővebben


Alta Moda Fashion Hotel**** Budapest

Alta Moda Fashion Hotel**** Budapest

Szállodánk a divatos elegancia képviselője, a közösségi terek letisztult stílusát élénk sárgák, visszafogott kékek, kényelmes bútorok jellemzik. A szállodai szolgáltatások között olyan újítások is megtalálhatók, mint az élő, kontaktus nélküli chat a recepcióval, vagy a vezeték nélküli készüléktöltés a ... Bővebben


Ambra Hotel**** Budapest

Ambra Hotel**** Budapest

Szállodánk 37 egyedi tervezésű szobával várja vendégeit a város szívében, csak néhány lépésre a legfontosabb turisztikai látnivalóktól, helyi éttermektől, bároktól. Élvezze széles választékú büfé reggelinket egy tartalmas városnézés előtt. A nap további részében snack és ingyenes kávé fogyasztható lobby ... Bővebben


1 2 3 4 ... 28   
Találatok száma: 914

Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó

Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó

Ha könnyed, mégis nívós zenei élményre vágyik, ha a jazz elkötelezett híve, vagy épp most barátkozik a műfajjal, látogasson el a főváros jazzéletének központjába, a Budapest Jazz Clubba! A különleges atmoszféra és kiváló hangminőség mellett, barátságos hangulatú jazzkávézóval és bisztró-fogásokat ... Bővebben


Jegyvásárlás
Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Stifler Ház Music Klub & Sport Pub & Játékterem Budapest

Stifler Ház Music Klub & Sport Pub & Játékterem Budapest

A Stifler Ház egy igazi partyközpont, ahol 4 külön tánctérrel, ingyenes bulikkal és élő zenével várjuk a mulatni vágyókat minden egyes nap, egészen reggelig. A hatalmas, fedhető, fűthető és légkondicionálható kert tökéletes helyszín a felejthetetlen bulikhoz, koncertekhez és közös meccsnézésekhez ... Bővebben


Asztalfoglalás
Ajánlatkérés
Kiemelt partner
Stifler32 Bar & Club Budapest

Stifler32 Bar & Club Budapest

A Stifler 32-ben rengeteg játék várja a vendégeket, péntekenként és szombatonként pedig hajnalig tartó bulik, karaoke estek, házibulik és retro partik szórakoztatják a közönséget. Kalandozz be az éjszaka rejtelmeibe, és légy részese egy felejthetetlen élménynek! 21 db TV, privát boxok, biliárd, ... Bővebben


Asztalfoglalás
Ajánlatkérés
Újdonság
Kiemelt partner
Budapest Hotel Étterem

Budapest Hotel Étterem

A Hotel Budapest étterme bőséges büféreggelivel és igény esetén vacsorával várja kedves vendégeit. A lobbyban található Budapest Presso egy ideális hely, hogy lazítson egy ital mellett. Bővebben


Kiemelt partner
Budapest Retro Bisztró

Budapest Retro Bisztró

Ülj be hozzánk egy igazi retro hot dogra, vagy egy pohár Bambira, és hagyd hogy átjárjon a nosztalgikus érzés: ráadásul, ha rákaptál az múlt ízére, jó hír, hogy napi menüvel (leves + főétel) is várunk hétfőtől péntekig! Hangulatos bisztrónk számos retró étellel és itallal várja a látogatókat. ... Bővebben


Kiemelt partner
Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Szeretettel várjuk önt és kedves vendégeit elegáns környezetben, történelmi helyszínen, Budapest egyik legszebb panorámájával. Tőlünk nem mehet el éhesen! Páratlan ízű finom ételekkel, desszertekkel és hozzájuk illő, különleges italokkal várjuk. Bővebben


Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Bártfai Vendéglő Budapest

Bártfai Vendéglő Budapest

Régi magyar ételek újragondolva Buda szívében, a Móricz Zsigmond körtérhez közel! A magyar konyha ízei a XXI. század igényeihez igazítva. A hét minden napján várunk Benneteket, ha ennétek valami igazán különlegeset! Lehet ebéd, vagy vacsora, nálunk biztos, hogy találtok kedvetekre valót! Bővebben


Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Scruton Belváros Közösségi tér és Kávézó Budapest

Scruton Belváros Közösségi tér és Kávézó Budapest

Scruton Belváros egy klasszikus találkozóhely a város szívében. A Scruton Belváros az V. kerületi Zoltán utcában, a Duna és a Szabadság tér gyönyörű környezetében található igazán különleges közösségi hely, mely a klasszicista miliő és a kortárs belsőépítészeti enteriőr tökéletes ötvözetét kínálja. Az ... Bővebben


Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Scruton MCC Közösségi tér és Kávézó Budapest

Scruton MCC Közösségi tér és Kávézó Budapest

Scruton MCC, a természet közelében rejlő közösségi élmény, találkozóhely a Feneketlen-tónál. Egykor a híres Flamenco Hotel épületében helyet foglaló létesítmény az évek során átalakult, hogy otthont adjon neves kulturális és oktatási tevékenységeknek. Ismerd meg történetét és fedezd fel a Scruton MCC ... Bővebben


Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Scruton V.P. Közösségi tér és Kávézó Budapest

Scruton V.P. Közösségi tér és Kávézó Budapest

Scruton V.P. inspiráló találkozóhely a Veres Pálné utcában, a város szívében. Fedezd fel a Scruton V.P.-t, a budapesti üzleteink közül a legfiatalabb találkozóhelyet, mely az V. kerületi Veres Pálné utcában található. Az inspiráló Scruton életérzés 2022. március 15-én költözött be a Veres Pálné utcába. A ... Bővebben


Asztalfoglalás
Kiemelt partner
1 2 3 4 ... 92   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kapcsolat, elérhetőség

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG