Ünnepi Könyvhét Debrecen 2021
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Ünnepi Könyvhét Debrecen 2021


A Debreceni Ünnepi Könyvhét szeptember 1 és 5. között vár a Csapó utcán mindenkit, aki szeret olvasni és aki érdeklődik az új könyvek iránt. Irodalmi programok, gyerekprogramok, könyvbemutatók, dedikálások és természetesen könyvek minden mennyiségben! Vendégeink lesznek mások mellett: Fábián Janka, Szűcs Péter, Simon Márton, Dániel András, Csabai László. Könyvvel könnyebb!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Debreceni Ünnepi Könyvhét 2021

2021. szeptember 1-5. szerda-vasárnap 10.00-20.00

Helyszín: Debrecen, Csapó utcai sétálóövezet, Méliusz mobilkönyvtár

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint kilenc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek - az élő szó, az ének, a zene és a tánc - szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.
Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában. A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike. Nagyon fontos művelődési és lélektani szerepe van: az olvasók évről évre várják, készülnek az írókkal való személyes találkozásra. Alapítása óta csak kétszer maradt el: 1957-ben és tavaly. Az ideit tehát az is nevezetessé teszi, hogy a pandémia okozta kényszerű szünet után ismét megrendezhetjük offline és közösségi formában – hirdetvén mindannyiunk tapasztalatát: „Könyvvel könnyebb!”
A 2021-es Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége Garaczi László, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotója, versek, rövidprózai munkák, fiktív önéletrajzi regények, drámák és forgatókönyvek népszerű szerzője. Más mellett a Nincs alvás!, a Pompásan buszozunk, a MetaXa, a Hasítás, az Imoga és az Ovibrader írója. Életművének középpontjában az idő és a nyelv küzdelmes összeszövődése, s ezekkel kapcsolatban a folyton megújuló, önnön romjait újjáépítő emlékezés áll, amelyről egy helyütt a következőt idézte föl: „Négyéves koromban álltam a kisszobánkban az ablak előtt, meglebbent a függöny, leszállt egy galamb az erkélyre, félrefordította a fejét, és egy pillanatig egymásra néztünk. A negyedik születésnapomon történt, és mikor a galamb elrepült, arra gondoltam, hogy úristen, milyen öreg vagyok már, és ebből a végtelen időből, ebből a felfoghatatlan négy évből alig emlékszem valamire. Nem történt semmi drámai akció, de ez valami evidenciapillanat volt számomra. Vannak ilyen pimf, közönségesnek tűnő pillanatok, amiket sokáig nem tudunk kiverni a fejünkből. Mint egy makacs dallamtapadás. Nem tudjuk, miért kell emlékeznünk ezekre. Mintha üzenni akarnának valamit a létezésünkről.” A Könyvhét díszvendégével ezekről a talányos pillanatokról, emlékezésről és felejtésről, a nyelv zabolálatlanságáról és kedves olvasmányairól fogunk beszélgetni.
Az idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában, valamint a Déri Múzeum és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: mások mellett Markó Bélával és Csabai Lászlóval, Gurubi Ágnessel és Dániel Andrással, de lesz Zenebölcsi, kézműves foglalkozás és társasjáték is.
Szeretettel és tisztelettel várjuk Önt is! Nézelődni, a kiadványokba belelapozni, olvasni, mert lehet ugyan könyvek nélkül élni, csak nem érdemes!

Programok

2021. szeptember 1.

17:00 Ünnepélyes megnyitó
A programsorozatot megnyitja: Garaczi László író

18.00
Könyvbemutató
Bemutatkozik a Székely Könyvtár
Zsidó Ferenc kiadóigazgatóval, szerkesztővel Szénási Miklós beszélget
Közreműködnek a Csokonai Színház színészei
A Partium Ház programja.

19.00
A szépíró olvas – a Déri Múzeum beszélgetéssorozata
Vendég: Garaczi László
Helyszín: Debreceni Irodalom Háza, Péterfia utca 28.

Az olvasás rendkívül különös tevékenység. Mi visz rá valakit arra, hogy órákon keresztül csendben üljön, és bekötött papírlapokat nézegessen? Milyen elképzelések, gondolatok és érzések kötnek egyéneket és közösségeket az olvasáshoz, a könyvekhez? S mit jelent egy könyv elolvasása? Művelődést? Szórakozást? Az olvasó önmagára találását? Egy elérhetetlenül távoli világ átélését? A mindennapi valóságától való elszakadás lehetőségét? Az irodalomtudomány, a kultúratudományok, a pszichológia és a művelődéstörténet újra és újra beleütközik e kérdésekbe.
A modern irodalomelméletek a szerző-mű-befogadó hármasságának viszonyából indulnak ki. A szépíró olvas című beszélgetéssorozatunk esetében az említett szerepek látszólag egymásba csúsznak, átfedésbe kerülnek: írókat, költőket kértünk fel, hogy valljanak arról, mit és hogyan olvasnak. Ezáltal az érdeklődők írás és olvasás gyakorlatának bonyolult, izgalmas összefüggéseibe nyerhetnek betekintést, valamint hallhatnak kedvenc szerzőik legfontosabb olvasmányélményeiről, anyaggyűjtéssel, inspirálódással kapcsolatos műhelytitkairól. A beszélgetések, reményeink szerint, a kortárs irodalom olvasásának népszerűsítéséhez is hozzájárulhatnak azáltal, hogy egy olyan, alaposan talán ritkábban feldolgozott témát érintenek majd, amely széleskörű érdeklődésre tarthat számot.
A Déri Múzeum programsorozatában első alkalommal Garaczi László íróval Vigh Levente kritikus beszélget 2021. szeptember 1-jén, szerdán, 19.00 órától.
A rendezvény helyszíne a Debreceni Irodalom Háza (Péterfia utca 28.).

2021. szeptember 2.

10.00
Cserkó zenebölcsi az Olvasóligetben
A Debreceni Pagony programja.

11.00
A Kárpát-medence nagy mesekönyve – interaktív könyvbemutató gyerekeknek
Közreműködnek a Csokonai Színház színészei
A Partium Ház programja.

16.00
Könyvbemutató és dedikálás
Fábián Janka: Cholera-napló
Moderátor: Papp Csilla

„190 évvel ezelőtt, 1831-ben Magyarországon kolerajárvány pusztított. A tizenhét éves Gruber Georgina a budai Várban, az édesapja cukrászműhelye fölötti lakásukban próbálja átvészelni szűk családjával együtt a karantén hónapjait.
A ma élőknek hátborzongatóan ismerős problémákkal kell megküzdeniük: a közeledő, halálos kór rémével, a pánikkal, a korlátozásokkal, az álhírekkel, a járványtagadókkal, a különböző – néha életveszélyes – gyógymódok hirdetőivel és magával a rejtélyes betegséggel, ami egyre közelebb hozzájuk szedi az áldozatait.
Ráadásul kedvenc újságjukban, a Magyar Kurírban rendszeresen olvashatják a beszámolókat a járvány ijesztő adatairól: hányan betegedtek meg az ország különböző megyéiben, közülük mennyi a gyógyult és a halott.
Az ország főorvosa, Lenhossék Mihály is a sajtón keresztül próbálja csitítani a kedélyeket, életmódbeli tanácsokat ad, és biztonságos megelőzési módokat, vagy alternatív terápiákat ajánl, közben pedig feltétlen bizalmat kér a városi és országos hatóságok, valamint az orvosok munkája iránt.
Georginának és a családjának egy modern kommunikációs eszközök nélküli világban kell túlélniük a bezártságot, a szorongást, a betegségtől és a haláltól való félelmet és végső soron akár a fertőzést is.
Fábián Janka kisregényében egy régmúlt halálos ragály történetét olvasva furcsán ismerős körülmények közé csöppenhetünk, és megállapíthatjuk, hogy 190 év alatt sok szempontból vajmi keveset változott a világ.”

A Libri programja.

17.00
Könyvbemutató és dedikálás
Papp Csilla: Minden életemben szerettelek

„Egy történet, amelyben a múlt a jelennel kéz a kézben jár” – Palotás Petra

Ha Párizs, akkor szerelem. Ez evidens. De vajon akkor is, ha a nő magyar és a férfi francia?
Julien Morelle, párizsi irodalomprofesszor és dr. Varga Júlia, orvos egy francia kávézó teraszán pillantják meg egymást először – így indul a történetük, ami lehetne egy szokványos love story is, ám nem az… A férfi titkai évekkel, évszázadokkal ezelőtti eseményekig nyúlnak vissza, felvillannak az ír burgonyavész, az amerikai polgárháború és a varsói gettó jelenetei is. De vajon mi köze ehhez a XXI. századi irodalmárnak?
Julien cseppet sem szokványos és nyitott gondolkodást igénylő múltja nem riasztja-e el Júliát, a földhözragadt gyermekgyógyászt? Vajon van esélyük ebben az életben együtt a boldogságra? Vajon a szerelem minden esetben elegendő?
Papp Csilla legújabb regénye túlmutat a hétköznapi történéseken, elkalauzol bennünket egy olyan lelki utazásra, amely átlépi a megszokott életünk konvencióit. A regény más, mint azt korábban az írónőtől megszokhattuk, de a stílus, a komoly tartalom mellett felvillanó humor és a főhősöket érzelmi túlélőtúrára utaztató történetmenet most sem hiányozhat.

A beszélgetést a szerzővel Dobos Zita vezeti.

17.00
Könyvbemutató
10 könyv Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról

A bemutatón részt vesz:
dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány elnöke
Holczer Gábor történész, a könyvek kiadásának vezetője
A könyveket bemutatja:
dr. Pósán László történész, országgyűlési képviselő
Közreműködnek a Csokonai Színház színészei.
A Partium Ház programja.

2021. szeptember 3.

10.00
Lehetsz király! foglalkozás Pagony-mesékkel

A Debreceni Pagony programja

16.00
Könyvbemutató és dedikálás
Dániel András: A kuflik és az Akármi

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

Biztosan ti is ismeritek azt az érzést, amikor reggel kinéztek az ablakon, és nem tudjátok eldönteni, tél van vagy nyár. Nos, pontosan ez történik a hét kuflival is!
Mielőtt nagyon összevitatkoznának, elmennek a varázsgombákhoz, ahol kiderül, hogy új évszak köszöntött be. Rögtön meg is próbálnak nevet keresni neki: vajon a szörcsönd vagy a langyofagyolán lenne jobb?
Persze ha csak simán ősz van, akkor is akad látnivaló az elhagyatott réten – Titusz és Fityirc például kiállításra mennek. Igaz, Titusz eleinte nem igazán érti az Akármit, ám végül alig akarja záráskor elhagyni a terepet…
Mert a kuflik akármit csinálnak, az sosem unalmas!
A szerzőről:
Sokoldalú grafikus, aki újságok, magazinok címlapjától kezdve gyerekkönyvekig sok mindenhez készített már illusztrációt. Mindemellett elismert kortárs festő, számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Infografika, plakát, könyvborító egyaránt szerepel a repertoárján. Írói munkássága ifjú korára nyúlik vissza, ám a képzőművészet előtérbe kerülésével az háttérbe szorult. 2012-ben jelenik meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta a Pagony Kiadónál. Kiváló párbeszédei, különös, vizualitásból eredő ötletei és groteszk játékossága művelt nyelviséggel párosul. Kicsibácsi és Kicsinéni című kötete Szép Magyar Könyv-díjat kapott.

A beszélgetés moderátora: Lapis-Lovas Anett Csilla.
A Debreceni Pagony programja.

16.00
Könyvbemutató és dedikálás
Gurubi Ágnes: Szív utca

„A múlt végül mindannyiunkat utolér. Ott visszhangzik indulatos mondatainkban, zátonyra futott kapcsolatainkban, megmagyarázhatatlan testi tüneteinkben. Ahhoz, hogy rájöjjünk, a nagyon is mainak gondolt életünket át- meg átszövi az elmúlt idő, el kell kezdenünk az ismerkedést. Az ismerkedést anyáink, nagyanyáink, dédanyáink bánataival, örömeivel, szenvedéseivel, veszteségeivel. Ezekből, mint apró igazságdarabokból, végül összeállíthatjuk sorsunk képletét. Megérthetjük döntéseinket, vonzalmainkat, választásainkat. Menjünk vissza a Szív utcába, mert nekünk is van Szív utcánk! Kérdezzünk, kutassunk, emlékezzünk, ahogy Gurubi Ágnes teszi ebben a lebilincselő családregényben, ami visz, sodor magával, mintha egy színes, szélesvásznú filmet néznénk. Ahogy a múlt, úgy a Szív utca története sem múlik el nyomtalanul. Képei, szereplői napok, hetek múlva is felbukkannak, pontosan úgy, ahogyan a legjobb regényekkel történni szokott.”
Orvos-Tóth Noémi

A beszélgetést vezeti: Urbán Andrea.
A Kalligram Kiadó programja.

17.00
Könyvbemutató

Lukács Flóra, Katona Ágota, Juhász Márió, Makáry Sebestyén – bemutatkoznak a Fiatal Írók Szövetsége elsőkötetes szerzői
Moderál: Vigh Levente.
A Fiatal Írók Szövetsége programja.

18.00
Simon Márton és Iamyank zenés estje

Simon Márton és Iamyank közös estje valami egészen különleges fúzió. Felolvasásnak nem hívhatjuk, hiszen élőzene kíséri, koncert sem lehet, hiszen versek és slam poetry szövegek is elhangzanak. Akkor mi? Gyertek el, és döntsétek el Ti!
Simon Márton költő, slammer, az utóbbi tíz évben három verseskötete jelent meg – Dalok a magasföldszintről, Polaroidok és Rókák esküvője. A legutóbbival, amellett, hogy 2019-ben Libri Irodalmi Díjra és az Aegon Művészeti Díjra is jelölték, 2018-ban elnyerte a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. Legújabb könyve szeptemberben jelenik meg Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel.
Iamyank zeneszerző, producer munkáinak jellegzetessége elsősorban semmibe révedő, pozitív melankóliába süppedő hangulat és a néhol barátságos, néhol hűvös zenei szövetek összessége. Az utóbbi években a klasszikus zenei hagyományok és konceptuális ambient felfogás közös nevezőit kutatja. Simon Mártonnal közös fellépéseik során bátrabb, határozottabb mozzanatokkal igyekszik önmaga és a kiszámíthatóság kontrasztjaként funkcionálni.

A program kb. 70 perc.
Az előadás ingyenes!

2021. szeptember 4.

10.00
Cserkó zenebölcsi az Olvasóligetben

A Debreceni Pagony programja.

11.00
Kutyás mesefoglalkozás
A Debreceni Pagony programja.

15.00
Könyvbemutató és dedikálás
Markó Béla: A haza milyen?

„A mind mélyebb és kidolgozottabb csöndek felé tart Markó Béla letisztult, elegáns és igen személyes költészete. Szinte magától értetődően jutott el abba a szakaszba, amikor már mer egyszerűen és tud jól írni valaki. (…) a nagyon letisztult, szinte az élőbeszéd eszköztelenségét idéző, rafinált (mert finoman mégis átitatja a költészet, hártyaként feszül a szavak mögött, és tartja meg az egész építményt) szövegek ezek. Markó Béla az a költő, aki mer egyszerűen és tud jól írni, így a kötet versei nem állítják megugorhatatlan kihívások elé az olvasót, tán csak a tekintetben, hogy érdemes megtalálni az egyes darabok mélyrétegeit, és nem elfogadni az egyből kínálkozó értelmezéseket. Amúgy pedig csupa emlékezetes, csupa emlékezetes mondat.” (Papp Sándor Zsigmond)

Beszélgetőtárs: Áfra János.
A Kalligram Kiadó programja.

16.00
Modem: 15 év/15 katalógus

Beszélgetés a Modem 15. születésnapja alkalmából

17.00
Dedikálás
Kornya István: Csikos Sándor – kulisszák nélkül

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

17.00
Könyvbemutató és dedikálás
Korpa Tamás: A lombhullásról egy júliusi tölggyel

„Láttál már jégesőben végrendelkező fát?” Korpa Tamás ismer egyet. Ahogyan a Szádelői-völgy valamennyi fáját ismeri, emlékezetből és képzeletből. De nemcsak őket hallgatja ki, hanem a Szlovák-karszt elhagyott katonai bunkerét, egy jégbarlangot vagy éppen a Blatnica patakot is. Meghatározó kérdése ezúttal is az, hol gyökeredzik a nyelv. Harmadik kötetének sűrű ágrendszerében pedig csönd és levélzaj, suttogás, függő beszéd. Lassan bizonytalanná lesznek az érzékek: mi az emberi, és mi az emberen túli? Az avarra vetülő árnyékom, például? Mennyit érthetni a vízcsobogásból? Hogyan hullajtja lombját a tölgy, amikor senki nem figyeli? És ami emberi, abban feltétel nélkül megbízhatok? „A kettős látásnál nem ismerek szívszorítóbb csapdát.”
Szívszorító csapda Korpa Tamás érzékeny és merész költészete is, amelybe érdemes belesétáni, míg „egy árnyék, másodmagával, elvonul utánad”.

Beszélgetőtárs: Herczeg Ákos.
A Kalligram Kiadó programja.

17.45
Két jelenet felolvasószínházi előadása Alexis Michalik Edmond című darabjából

Közreműködnek a Csokonai Színház színészei.
A Csokonai Színház programja.

2021. szeptember 5.

10.00
Pöttyös Panni kézműves foglalkozás

Helyszín: Méliusz mobilkönyvtár, Csapó utca
A Móra Kiadó programja.

10.00
Játssz jól! Interaktív foglalkozás Lencse Máté pedagógus-játékfejlesztővel

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca
A Debreceni Pagony programja.

15.00
Könyvbemutató és dedikálás
dr. Márián Zoltán: Államfők dedikáltak – Világhírű autogramok és történetük
Beszélgetőtárs: Váradi Ferenc

szeptember 5. 16.00
Könyvbemutató és dedikálás

Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter sodró regényfolyamának forrásvidéke a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. Az ötvenes évek közepén itt kapja meg katonai behívóját Kamuti István, akit a messzi fővárosba vezényelnek. Az egyszerű paraszti sorból indult fiú kalandos utazásának azonban csak első állomása Budapest: a sors hamarosan egészen az óceánon túlra repíti, hogy az otthoniakat maga mögött hagyva New Yorkban, majd pedig Rio de Janeiróban keresse a boldogulást és a szerelmet.
Tamás és Andrea általános iskolásként a szocialista Magyarország utolsó óráiban szeretnek egymásba, hogy aztán együtt éljék meg a rendszerváltozás első évtizedeit, annak minden kihívásával és kudarcával. Tamás hiába menő reklámszakember, élete és Andreával való kapcsolata mégis válságba kerül, amivel Párizsban szembesülnek. Ezután Tamás Marokkóból indulva Iránon át szinte az egész világot beutazza, hogy választ találjon a kérdéseire.
Léna önfeledten éli az y generációs fiatalok látszólag gondtalan életét, és elismert táncművészként dolgozik. Egy születésnapi ajándék kapcsán azonban minden, amit önmagáról tudni vélt, megkérdőjeleződik számára.
Léteznek véletlenek? Valóban olyan kiszámíthatatlan a sors, mint gondolnánk? És vajon milyen misztikus kapcsok fonják össze István, Tamás és Léna életét? A válaszokért egészen Indiáig, pontosabban a világ legszentebb folyójának, a Gangesznek a partjáig kell utaznunk.
A Dharma érzelmekben gazdag, magával ragadó regény, amelyben olyan, valóban megtörtént személyes drámák és történetek elevenednek meg, amelyeket a szerző utazásai során vagy saját személyes családi örökségeként ismert meg.

A Libri programja.

16.00
Zalka Csenge Virág mesél

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

A magyar népmesék királylányai többet tudnak annál, hogy csak a herceget várják. Ribizli és társai csupa rendhagyó hős és hősnő népmesekincsünk rejtett zugaiból: némelyikük most először nyomtatásban.
A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Zalka Virág Csenge gördülékeny stílusban újramesélt, minden motívumában hiteles forrásokat felhasználó történetei közül több korábban sohasem jelent meg nyomtatásban. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát.
„A mese akkor él, ha mesélik. Bár számtalan csodálatos történettel találkozhatunk a levéltárakban és a néprajzi gyűjteményekben, ezek eredeti formájukban elérhetetlenül távoliak a mai olvasó számára. Fontos, hogy megőrizték őket, mint Hófehérkét az üvegkoporsó, de ahhoz, hogy új életre keljenek, mai mesemondókra van szükség. A jó mesemondó tudós és előadóművész egy személyben: felkutatja és összeveti a különböző változatokat, majd tisztelettel és hozzáértéssel nyúl a régi szövegekhez. Zalka Csenge Virág ilyen mesemondó.
A kötetben összegyűjtött régi magyar népmesék valóban mai gyerekeknek szólnak. Szerepel bennük vagány királylány, aki nem fél egyedül nekivágni egy nagy kalandnak, vidám királyfi, aki csakis a szíve után megy, jólelkű boszorkány és önbizalomhiányos kamasz – csupa összetett, ma is eleven személyiség. Ez a könyv bizonyíték arra, hogy a magyar népmesekincs csöppet sem poros vagy kiszámítható: tele van váratlan fordulatokkal, most is érvényes kérdésekkel és torokszorítóan izgalmas, elfeledett történetekkel. Ezért olyan fontos, hogy minden korban akadjon valaki, aki életre meséli őket.” – Gimesi Dóra író, a Budapest Bábszínház dramaturgja.

A Móra Kiadó programja.

17.00
Könyvbemutató és dedikálás
Csabai László: Inspektor Szindbád

Csabai László sokak által szeretett nyomozója, Szindbád ezúttal Nyugat-Európából jelentkezik. Az ’56-os forradalom után a detektív emigrál, és a Német Szövetségi Köztársaságban folytatja munkáját. 1961-et írunk, a német gazdasági csoda egyre több polgár számára érezhető, de a terjeszkedő jólét nem jelenti, hogy a bűn eltűnne az életből. Szindbádnak van feladata bőven, a nyomozások során ráadásul lépten-nyomon ott kísért a háborús múlt.
A könyv sűrű szövésű, klasszikus detektívregényként (vagy akár detektívregény-paródiaként) is felfogható, bár Csabai ebben a művében is csak eszközként használja a pszichokrimi formát, hogy arra koncentrálhasson, ami a meseszövésen túl mindig is a legjobban érdekelte: az egyén sorsára, szabadságlehetőségeire egy adott helyszínen, egy adott történelmi, társadalmi környezetben.
Az Inspektor Szindbád lapjain a főszereplő mellett feltűnik egy később világhírűvé vált német rendőrfelügyelő is.

Beszélgetőtárs: Juhász Tibor.
A Líra programja.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár TOP-6.9.2-16-DE1-2017 projektek keretében működteti mobilkönyvtárát, amely Debrecen lakosságát, közösségeit hivatott szolgálni. A Csapó utcára az Ady park, a Kerekestelepi Termálfürdő, az Angyalföld tér, a Liget tér, az Akadémia utca és a Zsuzsi Erdei Vasút végállomása után érkezik a mobilkönyvtár. A könyvheti programok befogadása mellett a rendezvény ideje alatt, szeptember 1-5-ig 9 óra és 15 óra közötti nyitva tartással, kölcsönzési lehetőséggel és az egész könyvtári hálózatba érvényes ingyenes beiratkozással várja az olvasókat.

Forrás: Szervezők

További ajánlataink

2021.12.08. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
CAMPUS Party - Yamina
2021.12.11. - 2021.12.12. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
GRINCS (ami nincs?) - családi musical
2021.12.12. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Kistemplomi Advent
2021.12.13. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Pápai Joci & Caramel - Acoustic
2021.12.14. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Modern renaissance
2021.12.16. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Péter Szabó Szilvia - NOXTALGIA Unplugged
2021.12.18. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Kistemplomi Advent
2021.12.19. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Debreceni Régiségvásár
2021.12.19. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A kaktusz virága
2021.12.20. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Kaláka Együttes - Csak az egészség meglegyen!
2021.12.20. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
XI. Dance Universe Évzáró Gála
2021.12.21. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Demjén 75 Születésnapi Koncert
2021.12.21. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Karácsonyi koncert
2021.12.26. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Karácsonyi Fergeteg Party + Dj Dominique
2021.12.27. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A Dal a Miénk-Csík zenekar és az LGT dalok, Presser Gábor - Karácsony János
2021.12.28. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Légy férfi! - Hadházi László önálló előadása, műsorvezető: Fülöp Viktor
2021.12.31. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Szilveszter a LOVARDA Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpontban
2021.12.31. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
HALL Szilveszter 2021
2021.12.31. 18:30 Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Fergeteges szilveszteri buli és gálavacsora | Kölcsey Központ - Lycium Hotel
2022.01.13. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
The Original Golden Voices of Gospel
2022.01.14. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Boldogság, avagy élet 50 felett
2022.01.18. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Orosz történetek
2022.01.21. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Kettőskereszt vagy amit akartok - Dombóvári István önálló estje, műsorvezető: Bellus István
2022.01.25. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Nagy korok - Nagy mesterek
2022.02.01. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Remény és bizalom
2022.02.08. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Brahms-sorozat - II. hangverseny
2022.02.12. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Hamu és pálinka
2022.02.17. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A Concerto Budapest hangversenye
2022.02.24. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje
2022.02.25. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Amerikából jöttem
2022.03.01. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Brahms-sorozat - III. hangverseny
2022.03.08. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Brahms-sorozat - IV. hangverseny
2022.03.11. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A hit ereje
2022.03.29. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Híres szerenádok
2022.04.12. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Nagyheti hangverseny
2022.04.19. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Traccs! Dr. Zacher Gábor
2022.04.22. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Királyi muzsika
2022.04.26. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Tavaszi vallomás
2022.05.10. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A szív billentyűi
2022.05.20. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Magyarok, tinéktek szólok
2022.05.22. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Vangelis - Filmzene-koncert
2022.05.27. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Stand up for Rózsa!
2022.05.27. - 2022.05.29. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Időpontváltozás! - Debrecen Drive 2022 - Járműipari Kiállítás
2022.05.28. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Stand up for Rózsa!
2022.06.17. - 2022.06.26. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny
2022.07.20. - 2022.07.24. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Campus Fesztivál 2022
2022.08.17. - 2022.08.20. Debreceni programok 2021/2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Farmer Expo - Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
Találatok száma: 32

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a főtéri korzó, a hangulatos belvárosi teraszok szállodánktól karnyújtásnyira helyezkednek el. Bővebben

Kiemelt partner

Erdőspuszta Club Hotel**** Debrecen

Erdőspuszta Club Hotel**** Debrecen

Az Erdőspuszta Club Hotel**** Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív pihenésre egyaránt alkalmas. A város zajától távol, mégis a látnivalóktól és a színes programoktól alig ... Bővebben

Kiemelt partner

Amulett Panzió

Amulett Panzió

Vendégházunk Debrecen óvárosában a Lovarda, a Főnix Csarnok és a Debreceni Sportuszoda közelében található. Bővebben


Aquaticum Debrecen Termál- és Wellness Hotel****

Aquaticum Debrecen Termál- és Wellness Hotel****

Felejthetetlen élmények kicsiknek és nagyoknak! Nagyvárosi, de mégis zöldövezeti - Az Aquaticum Hotel az ország első természetvédelmi területén, Debrecen pihenőövezetében, a Nagyerdő szívében helyezkedik el. A komplexumban egyszerre élvezheti a vendégünk egy erdei szálloda pihentető nyugalmát és egy városi ... Bővebben


Auguszta Apartman Hotel és Diákszálló Debrecen

Auguszta Apartman Hotel és Diákszálló Debrecen

Debrecen zöldövezetében, a Nagyerdő szívében a Debreceni Klinika területén található az Auguszta Apartman Hotel és Diákszálló. A Debreceni Egyetem Orvos Egészségtudományi Centruma és a Hunép Universal között létrejött szerződés értelmében a komplexum a külföldi orvostanhallgatók hosszú távú ... Bővebben


Blue Dreams Panzió Debrecen

Blue Dreams Panzió Debrecen

Családias hangulatú panziónkat 2002. augusztus 16.-án nyitottuk. Jelenleg 7 szobával várjuk vendégeinket, Debrecen kervárosi részén a centrumtól és a Nagyerdőtől 20 percre gyalogosan és kb. 5 percre autóval. A panzió tömegközlekedési eszközökkel is kiválóan megközelíthető. Bővebben


Boglárka Vendégház Debrecen

Boglárka Vendégház Debrecen

Vendégházunk Debrecen kertvárosi részében, a Homokkertben található csöndes, családias környezetben, ahonnan a belváros 15 perc sétával elérhető. A ház 2001-ben épült és 2009 óta működik vendégházként. Felújítva, megszépülve várjuk kedves vendégeinket. Két szoba, fürdőszoba és jól felszerelt étkezős konyha áll ... Bővebben


Centrum Hotel*** Debrecen

Centrum Hotel*** Debrecen

A Centrum Hotel Debrecen *** Superior 65 szobás szálloda, ami Debrecen óvárosának központjában várja kedves vendégeit, a Református Nagytemplom és a Kulturális rendezvények színhelyéül szolgáló Főtértől mindössze 50 méterre, nem messze Debrecen legfontosabb nevezetességeitől, irodáitól és ... Bővebben


Centrum Panzió Debrecen

Centrum Panzió Debrecen

A három csillagos minősítést elnyert Centrum Panzió Debrecen belvárosában - csendes, családias, szabadtéri gyerekjátszóteres, parkosított környezetben, a Nagytemplomtól 500 méterre található. Bővebben


Debreceni Egyetem Kollégiumai

Debreceni Egyetem Kollégiumai

A Debreceni Egyetem jelenleg 4.983 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, amelyből 922 Magyarország egyik legkorszerűbb diákotthonában, a Campus Hotelban található. További 1.700 férőhelyet az elmúlt öt évben újítottak fel, illetve 600 férőhely tíz éven belül épült, jó állapotban lévő épületekben ... Bővebben


1 2 3 4   


Találatok száma: 32

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem Debrecen

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem Debrecen

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha remekei is. A palettánkon szereplő ételeket az esetek túlnyomó többségében a szálloda tanyáján ... Bővebben

Kiemelt partner

Agrár Étterem Debrecen

Agrár Étterem Debrecen

A DE AGTC Böszörményi úti Campus területén található a felújított Agrár Étterem. 600 adagos konyha, 250 férőhelyes éttermet üzemel 650 m2-en. A terem körben üveges, természetes megvilágítású és saját terasszal rendelkezik. Bővebben


Belga Étterem Debrecen

Belga Étterem Debrecen

A Belga jelenleg a debreceni társasági élet egyik fő központja. Nyáron a belső kerthelyiség, az itt található látványkonyha és játszótér, illetve a Piac utcai korzóra kihelyezett, élőzenés rész jelenti legfőbb vonzerejét. Bővebben


Creppy PalacsintaBistro Debrecen

Creppy PalacsintaBistro Debrecen

Debrecenben nyílt meg a Creppy PalacsintaHáz első franchise étterme. A Creppy PalacsintaBistro Debrecen elkápráztatja Debrecent a Creppy palacsinta csodáival, elhozza a cívisvárosba az egyedülálló Creppy élményt. A bisztróban 40 féle palacsintát kínálnak. A Creppy nem csupán egy kiváló étterem, nem egy remek ... Bővebben


Don Pedró Pizzéria Debrecen

Don Pedró Pizzéria Debrecen

A Don Pedro Pizzéria kis csapata minden nap arra törekszik, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljon ki Téged, hogy minden egyes alkalommal, akár rendelsz tőlünk, akár bejösz hozzánk, tökéletesen elégedett legyél. Bővebben


Gilbert Pizzéria Debrecen

Gilbert Pizzéria Debrecen

Családias hangulatú éttermünket 1991-ben nyitottuk a Kálvin téren, a belváros szívében, mely Debrecen első olyan látványkonyhás pizzériája volt, ahol a helyszínen készítették el a pizza tésztát. A névadó egy bizonyos Gilbert Lupher (szül. 1946 május 30. Colmar, Franciaország) volt, aki nemcsak festőként volt ... Bővebben


Govinda Vegetáriánus Étterem Debrecen

Govinda Vegetáriánus Étterem Debrecen

A GOVINDA éttermek világszerte híresek konyhájukról, és egyedülállóan barátságos hangulatukról. Bárhol térjen is be egy Govinda Étterembe, biztos lehet benne, hogy tökéletes tiszta vegetáriánus - húst, halat, tojást nem tartalmazó - ételféleségeket ízlelhet meg. GOVINDA egy név, mely arra a személyre ... Bővebben


Incognito Club

Incognito Club

Az Incognito Club egy igazi kultúrkocsma Debrecen óvárosának a szívében. Családias hangulatú hely, amely a kezdetektől igényes arra, hogy milyen zenével várja vendégeit. Az eltelt több mint egy évtizedben fő hangsúlyt a minőségi, élő zenei koncertek kapták. Elsősorban a jazz és a blues, valamint ezek ... Bővebben


Kashmir Indiai Étterem Debrecen

Kashmir Indiai Étterem Debrecen

Mi itt a Kashmírban egy jó indiai étterem atomoszférájának tükrözéséhez szükséges feltételek egyensúlyát teremtettük meg. Arról vagyunk híresek, hogy kiváló ételeket szolgálunk fel, ami a visszatérő vendégeink számából egyértelműen kitűnik. A központi elhelyezkedés, a hibátlan belső dekoráció, ... Bővebben


Kismandula Cukrászda Debrecen

Kismandula Cukrászda Debrecen

A Mandula, Kismandula Cukrászda és a Mandula Cafe már 30 éve a debreceniek közkedvelt sütizős helyei. Ideális helyszíne délutáni sulis beszélgetéseknek, napközbeni üzleti tárgyalásoknak, családi programoknak. Süteményeink születés- és névnapok elengedhetetlen tartozékai. Bővebben


1 2 3 4   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Pici Piac Budapest 2021
Pici Piac Budapest 2021
  • Budapest
  • XII. kerület
2021. december 12.
Termelői piac Székesfehérvár 2021
Termelői piac Székesfehérvár 2021
  • Székesfehérvár
2021. december 11.
Gozsdu Green Market 2021
Gozsdu Green Market 2021
  • Budapest
  • VII. kerület
2021. december 12.

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
4024 Debrecen , Csapó utcai sétálóövezet
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események