Mamma Mia előadás és online jegyvásárlás!
Mamma Mia előadás és online jegyvásárlás!
Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.

Rekordszámú borászat, közel ötven kulturális program, traktor-túra és többszáz fellépő várja a Villányi Vörösbor Fesztivál látogatóit az ország egyik legismertebb szüreti fesztiválján.A Villányi Vörösbor Fesztivál, az ország egyik legismertebb szüreti fesztiválja, amely fennállásának több mint negyed százada alatt a bor- és gasztrokultúra, a hagyományőrzés, a sokszínű művészeti is kulturális programok legnagyobb hazai eseménye, ahol a borkultúra népszerűsítése mellett Villány, a vitalitás, a kvalitás és a kreativitás városa is évről évre bemutatkozik turisztikai látványosságaival.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

30. Villányi Vörösbor Fesztivál

2017. október 6 – október 8.

Októberben ismét a villányi vörösborokat ünnepeljük!

Villányban, a „Szőlő és a bor városában” régi hagyomány, hogy a betakarított termést a helyi lakosok vidám szüreti felvonulással, reggelig tartó mulatozással köszöntik. Ezt a hagyományt ünnepli a város és az 1988-ban megalakult Villányi Borrend évről évre október első hétvégéjén immár harmincadik éve a Villányi Vörösbor Fesztivállal. Ma már több tízezer embert vonz október első hétvégéjén a háromnapos rendezvény, amely a bor- és gasztro-kultúra, a hagyományőrzés, a sokszínű művészeti is kulturális programok egyik legnagyobb hazai eseménye, ahol a borkultúra népszerűsítése mellett Villány, a vitalitás, a kvalitás és a kreativitás városa is évről évre bemutatkozik turisztikai látványosságaival.

A Vörösbor Fesztivál programja ebben az évben is a péntek délutáni polgármesteri megnyitóval és a Villányi Borrend avatási ünnepségével kezdődik a fesztivál központi helyszínén, a villányi Rendezvénytéren. Már a pénteki nyitónapra is több különleges programmal készülnek a szervezők. A Borudvarban 19 órától neves villányi borászcsaládok, a Jekl, a Günzer és a Gere família apái és gyermekei szakmai beszélgetésére kerül sor. A Kisszínpadon a magyar zenei élet egyik legújabb formációja, az Esszencia Csík János, Balogh Kálmán, Lakatos Róbert és zenésztársaik Magyar Küvé című produkcióját láthatjuk. 20 órától a Rendezvénytéren a magyar könnyűzene egyik legnépszerűbb fiatal állócsillaga, Molnár Ferenc Caramel koncertje indítja a nagyszínpadi koncertek sorát. Szombaton bor-virág virágkötészeti bemutató, szüreti bemutatók, térzenék, táncházak, bortúrák és borkostolók szerepelnek a délelőtti programban. A bátrabbak 11 és 15 órától traktorra pattanhatnak Günzer Tamás pincészeténél és egy különleges Ördögárok túrán vehetnek részt. A fesztivál egyik leglátványosabb programja minden bizonnyal idén is a 13.30-tól induló Veteránautó felvonulás, amely mintegy felvezeti az ország egyik legvidámabb szüreti felvonulását, amely több száz résztvevővel a Pincesortól 14 órakor indul, majd a Rendezvénytéren a 15 órakor kezdődő ünnepélyes hordócsapolással ér véget. A nagyszínpadi koncertek 18 órakor a Honeybeast, 19.30-kor a Bohemian Brass Band koncertjével kezdődnek, majd 21 órakor a sláger-gyáros gyulai zenekar, a Magna cum Laude tűzijátékkal záruló produkciója lesz az este egyik fő attrakciója. A vasárnapi programok ezúttal is főként a gyermekek számára tartogatnak néhány meglepetés produkciót: 11 órakor Kökény Matyi gólyalábas mesejátéka, 15.30-kor pedig az Iszkiri gyermekzenekar koncertje várja őket. 

Jegyinformációk:
Napijegy: 1500 Ft
Fesztiváljegy: 2500 Ft (péntek-szombat)
A vasárnapi program INGYENES. A belépés  mindhárom napon 14 éves kor alatt INGYENES.

Kedvezményes elővételes jegyek szeptember 15-ig válthatók:
napijegy: 1200 Ft, fesztiváljegy: 2000 Ft

Pécsről és Mohácsról fesztiválbuszok, Pécs és Villány között pedig fesztiválvonat közlekedik.

Programok

Megnyitó
október 6. 17:00

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Beszédet mond: Takáts Gyula polgármester. Bemutatkozik a Villányi Borrend és a Villányi Fúvószenekar.

Borrendi avatás
október 6. 17:30

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Ünnepélyes borrendi avatás.

Bevezetés a borkóstolásba
október 6. 18:00

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
A résztvevők bepillantást nyerhetnek a borral kapcsolatos legfontosabb témákba. Melyek Magyarország borvidékei? Melyek a fő szőlőfajták? Hogyan készül a bor? Hogyan érdemes kóstolni? Melyik borhoz milyen étel illik? A tanfolyam alatt egy profi sommelier segítségével 5 bor kóstolására nyílik lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött. Tervezett létszám: 30 fő / tanfolyam

Generációs különbségek / Apa – gyerek szerepek a borászatban
október 6. 19:00

Borduvar, Villány
Borászcsaládok második generációs ifjainak lenni nem egyszerű. A felmenők szakmai megkérdőjelezhetetlensége mellett, a határaikat feszegető fiatalok új generációs borainak térhódítása is meghatározó. A témáról beszélget: Jekl Béla - Jekl Flóra, Günzer Tamás - Günzer Roland, Gere Attila - Gere Andrea. Moderátor: Győrffy Zoltán.

Esszencia Produkció – Magyar Küvé
október 6. 19:00

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
Csík János, Balogh Kálmán, Lakatos Róbert, Kacsó Hanga Borbála, Kunos Tamás, Kováts Gergő és Bognár András egyedülálló programsorozata, amelyet a magyar bor és a magyar kultúra összekapcsolására alakítottak ki, s amelyben az irodalom, a zene, a tánc, a történelem és a gasztronómia is helyet kap.

Caramel
október 6. 20:00

Nagyszínpad, Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Tíz év... ott álltam az Aréna színpadán 2005-ben, amikor legmerészebb álmaimat túlszárnyalva engem hoztatok ki győztesen. Nem akartam elhinni, nem hittem, hogy az érzés fokozható. Az álmok azóta is folyamatosan teljesültek, általatok. Most, egy évtized elteltével is csak ámulok. Sokat változott a világ, vele együtt én is, Ti is. Együtt. Ezt a tíz évet ünneplem meg idén, régi dalokkal és újakkal, bensőséges hangulatban. Veletek.

DJ TOM-I
október 6. 21:00

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
A hamisítatlan funky hangulat felelőse DJ TOM-I, aki rég hallott csemegéket és különleges party szettjeit állította sorba.

Bohemian Brass Band
október 6. 21:15

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Lendületes, vérpezsdítő muzsikával, megannyi ismert régi és új slágerrel, könnyűzenei, rézfúvós formában átírt zenékkel, a Jazztől a Hip-hop-ig, a klasszikus rocktól az R&B-ig, Jacko-tól Macklemore-ig színes palettán szolgáltatják a kiváló hangulatot.

Utcabál
október 6. 22:00

Nagyszínpad, Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Hagyományos utcabál a Royal zenekarral.

Szüreti bemutató
október 7. 10:00 - 16:00

Diofás tér, Diofás utca
Nem tudod, hogy készül a bor? Kíváncsi vagy a feldolgozás különböző fázisaira? A fesztivál alatt lehetőséged nyílik arra, hogy megismerkedj a borkészítés kulisszatitkaival, elsajátítsd a folyamat minden csínját-bínját. A bogyózástól, a préselésen át a must kóstolásáig a te feladatod a folyamatok irányítása.

„Bor-virág”
október 7. 10:00 - 12:00

Teleki Szakképző Tanpincéje, Rákóczi utca 17
Virágkötészeti verseny és bemutató.

Borbarangolás
október 7. 10:00 - 17:00

Szársomlyó, Nagyharsányi szoborpark
Újra lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy túrvezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a borvidékre. Találkozási pont: Szoborpark Táv: 4 km Javasolt alsó korhatár: 5 év

Pincelátogatás és borkóstoló
október 7. 10:00 - 17:00

Teleki Szakképző Tanpincéje, Rákóczi utca 17
Több, mint 100 éves tanpince és korszerű feldolgozó és gyakorlóhely bemutatása és a borász-diákok által készített borok kóstoltatása.

Folkfusion
október 7. 11:00

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
Bemutatkoznak a környékbeli települések kulturális csoportjai.

Traktoros Ördögárok túra
október 7. 11:00

Günzer Tamás Pincészete, Baross Gábor utca 79.
Pattanj traktorra és ismerd meg a Villányi borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermő dűlőjét, ahonnan a legnagyobb villányi borászatok bor-alapanyagai származnak. A részvétel regisztrációhoz kötött. A túra 10 főtől indul.

Veteránautó felvonulás
október 7. 13:30

Baross Gábor utca

Szüreti felvonulás
október 7. 14:00

Pincesortól a Rendezvénytérig, Baross Gábor utca
Az ország egyik legszínesebb és legvidámabb szüreti felvonulása.

Borsuli
október 7. 14:30

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
Szakmai beszéltetés fiatal villányi borászokkal a borvidék borairól, borkultúráról, a borkóstolás rejtelmeiről, valamint a bor és az egészséges életmód kapcsolatáról, nem csak borszakértők számára. Résztvevő borászok: Gere Andrea, Gere Zsolt, Günzer Norman, Jekl Flóra. A beszélgetést Győrffy Zoltán vezeti.

Ünnepélyes hordócsapolás
október 7. 15:00

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor

A bor évszázados útja – Tárlatvezetés
október 7. 15:00

Gál Pince és Bormúzeum, Bem utca 8.
A Villányi Bormúzeum a Fesztivál ideje alatt is várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb hagyományos eszközeit. Tárlatvezetéseken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Egyéb időben a múzeum belépő ellenében látogatható.

Debreceni Népi Táncegyüttes
október 7. 15:00

Diofás tér, Diofás utca
Bemutató és táncház.

Traktoros Ördögárok túra
október 7. 15:00

Günzer Tamás Pincészete, Baross Gábor utca 79.
Pattanj traktorra és ismerd meg a Villányi borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermő dűlőjét, ahonnan a legnagyobb villányi borászatok bor-alapanyagai származnak. A részvétel regisztrációhoz kötött. A túra 10 főtől indul.

Bartók Béla Férfikar koncertje
október 7. 15:10

Nagyszínpad, Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Az 1945-ben alakult kórus az utóbbi években számos nemzetközi kórusversenyen és fesztiválon szerepelt kiemelkedő sikerrel.

KultúrSzüret
október 7. 15:30

Diofás tér, Diofás utca
A Villányi Kulturális Egyesület bemutatója.

Térzenék és táncházak
október 7. 16:00

A felvonuláson résztvevő kulturális csoportok programjai.

Patché
október 7. 16:30

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
A zenekar Pákay Petra (ének) és Cséry Zoltán (billentyűs hangszerek) a neo-soul-pop-jazzy vonalon mozog, saját dalaik spirituális szövegvilágot képviselnek. A duó (ének-zongora, effektek) egy különleges világot tár a közönség elé.

Borbarangolás
október 7. 17:00

Szársomlyó, Nagyharsányi szoborpark
Újra lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy túrvezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a borvidékre. Találkozási pont: Szoborpark Táv: 4 km Javasolt alsó korhatár: 5 év

A bor évszázados útja – Tárlatvezetés
október 7. 17:00

Gál Pince és Bormúzeum, Bem utca 8.
A Villányi Bormúzeum a Fesztivál ideje alatt is várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb hagyományos eszközeit. Tárlatvezetéseken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Egyéb időben a múzeum belépő ellenében látogatható.

Debreceni Népi Táncegyüttes
október 7. 17:00

Diofás tér, Diofás utca
Bemutató és táncház.

Bohemian Brass Band
október 7. 17:30

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29

Bevezetés a borkóstolásba
október 7. 18:00

Művelődési ház, Baross Gábor utca 13
A résztvevők bepillantást nyerhetnek a borral kapcsolatos legfontosabb témákba. Melyek Magyarország borvidékei? Melyek a fő szőlőfajták? Hogyan készül a bor? Hogyan érdemes kóstolni? Melyik borhoz milyen étel illik? A tanfolyam alatt egy profi sommelier segítségével 5 bor kóstolására nyílik lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött. Tervezett létszám: 30 fő / tanfolyam

Borakadémia
október 7. 18:00

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
Szakmai beszélgetés villányi borászokkal a borvidék borairól, borkultúráról, a borkóstolás rejtelmeiről nem csak borszakértők számára. Résztvevő borászok: Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán, Tiffán Ede. A beszélgetést vezeti: Győrffy Zoltán.

Honeybeast
október 7. 18:00

Nagyszínpad, Rendezvénytér, Ady Endre Fasor

Debreceni Népi Táncegyüttes
október 7. 19:00

Diofás tér, Diofás utca
Bemutató és táncház.

Bohemian Brass Band
október 7. 19:30

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor

Tűzzsonglőr bemutató
október 7. 20:00

Pincesor, Baross Gábor utca 87

Magna Cum Laude
október 7. 21:00

Nagyszínpad, Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
A sláger-gyáros gyulai zenekart már senkinek sem kell bemutatni. Szívhez szóló dalaik, emberközeli stílusuk és igazi lüktető koncertjeik révén a fesztiválok főattrakciójává és sokak kedvencévé váltak alig több mint egy évtized alatt. A szakmai díjak és a közönség elismeréseként teltházas koncertek, aranylemezek és többek közt olyan dalok, mint az Átkozott nők, Lehet hogy eltört, Vidéki sanzon, Színezd újra, a Főnököm, vagy a Pálinka dal jelzik a csapat sikeres menetelését.

Tűzzsonglőr bemutató
október 7. 21:30

Fő tér, Baross Gábor utca 29

Jáde Nyúl
október 7. 22:00

Kisszínpad, Baross Gábor utca 29
Addiktív refrének és offenzív verzék! A budapesti zenekar saját bevallása szerint "Űrnyúlpopot" játszik, szeretnek különböző stílusokat, rendhagyó dalszerkezeteket kipróbálni.

Tűzijáték
október 7. 22:30

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor

Bohemian Brass Brand
október 7. 22:45

Borduvar, Villány, Baranya 7773 Magyarország + Google Térkép

Szüreti bál
október 7. 23:30

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Igazi sváb utcabál a UnterRock zenekarral.

Szüreti hálaadás
október 8. 10:00

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Ökumenikus Istentisztelet.

Traktoros Ördögárok túra
október 8. 10:00

Günzer Tamás Pincészete, Baross Gábor utca 79.
Pattanj traktorra és ismerd meg a Villányi borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermő dűlőjét, ahonnan a legnagyobb villányi borászatok bor-alapanyagai származnak. A részvétel regisztrációhoz kötött. A túra 10 főtől indul.

Kökény Matyi gólyalábas mesejáték
október 8. 11:00

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Elveszett egy leány, aki válaszúthoz ért, és bolond fejjel az ördög útján indult el. Elveszett két legény is, akik húgukért az ördöggel akasztották össze a bajuszt. De hirtelen csupa csoda, ami itt történik: megszületik egy gyerek, aki ahogy világra jön, mindjárt beszélni kezd, s olyan rettentő nagy az ereje, hogy a legnagyobb fát is kicsavarja a töviből. Hanem azért mégis kicsike, ezért hívja őt az anyja is csak Kökény Matyinak. De ahogy három mázsás kalapácsát legényesen gatyája korcába tűzi, azt…

Iszkiri gyermekzenekar
október 8. 15:30

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Tekergő mamutok, ijedős szuperhősök, száguldó manók... az ISZKIRI gyermekzenekar dalaiban bármi megtörténhet. Tagjai többgyermekes apukák és pedagógusok, így nagyon könnyen megtalálják a közös hangot a gyerekekkel. Üdítően friss produkciójukban a modern világ és a mese játékos könnyedséggel keveredik, szellemes szövegeiken pedig nem csak a gyerekek, a felnőttek is remekül szórakoznak.

Zengő együttes
október 8. 16:30

Rendezvénytér, Ady Endre Fasor
Villányi borvidék ihlette bordal műsor. A magyar nyelvterület szinte valamennyi boros témájú dalát aprólékos munkával átvizsgálva állítottuk össze ezt a repertoárt. Arra törekedtünk, hogy – a közismert dallamokon túl – ritkán hallható anyagot tárjunk a közönség elé a Kárpát-medence egészéből.

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Villányi Vörösbor Fesztivál 2017

Programajánlat