ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Mi a pergetőhorgászat sikerének titka?

Mi a kulcsa annak, hogy pergetőhorgászatnál sikerrel járjunk? Mi mindenre kell figyelni annak érdekében, hogy egy-egy átpergetett nap végén szép eredménnyel tudjunk zárni? Egyáltalán hogyan néz ki maga a pergetés? A cikkből máris kiderülnek a válaszok.

Miről szól egyáltalán a pergetés?

Ennél a módszernél a rablóhalak kapásra bírása a cél. Ezt olyan formában igyekszünk kivitelezni, hogy különféle műcsalikkal utánozzuk a csali viselkedését. Mindezt tudatos mozdulatokkal kivitelezve, akár sok tucat dobást leművelve a kapás érdekében.

A módszer lelkét a Damil.hu pergetőhorgászat szempontjából felderíthető műcsalik jelenthetik. Amelyek kapcsán meglehetősen széles a paletta, a körforgó és támolygó villantóktól kezdve a plasztik csalikon át egészen a wobblerekig.

A kulcs annak a felderítése, hogy a megfogni kívánt csukák, süllők, harcsák, kősüllők, sügerek, balinok vagy egyéb rablóhalak mire harapnak leginkább. Igazodva a meghorgászott víz sajátosságaihoz, az adott évszakhoz és időjáráshoz.

Hogyan néz ki a gyakorlat a vízparton vagy a csónakból?

Kezünkben a felszerelés, a szerelék végén egy a karabinerbe akasztott műcsalival. Kiakasztjuk az orsó felkapókarját, majd a kiszemelt helyre dobunk. Megvárjuk, amíg a műcsali a vízoszlop kívánt magasságáig süllyed, majd átváltjuk a felkapókart.

Ezután elkezdjük csévélni az orsóval a zsinórt. Közben a botot meg-megemelve, időnként visszaeresztve. Olyan sebességet és tempót választva, amivel a lehető leghatásosabban tudjuk utánozni a vízben jelenlévő táplálékhalak mozgását.

Amikor kiért a műcsali, akkor újradobunk. Ezzel a módszerrel végig pászázva a vízterület remélt haltartó helyeit. A pergetés ugyanis a cserkelésről szól. Nem egy helyben vagyunk egész nap, hanem a lehető legnagyobb területet járjuk végig.

Mi kellhet még a sikerességhez?

A módszer minél precízebb kivitelezésén túl maga a felszerelés lesz a siker kulcsa. Egyrészt horgászbot, orsó és zsinór formájában. De talán ennél is lényegesebb, hogy a halak ízléséhez leginkább passzoló műcsalikat sikerüljön bevetni.

Fel kell készülni arra is, hogy pergetésnél bizony szinte mindig variálni kell a műcsalikkal. Ami egyik nap még remekül hozza a halat, másnap akár teljességgel hatástalan is lehet. Ezért folyamatosan variálni, módosítani kell.

A kitartás és a türelem ezért kulcsfontosságú. Gyakorlást igényel továbbá az is, hogy a pergetés gyakorlatát tényleg minél inkább hatékonyan tudjuk kivitelezni. Ha az ember elég kitartó, akkor a fáradozásokért cserébe elképesztő élményekkel gazdagodhat.

Nincs is annál varázslatosabb, mint amikor a szép komótosan vontatott műcsalira egyszercsak áramütésként megérkezik a rávágás. Hogy aztán kezdetét vehesse a fárasztás semmivel össze nem hasonlítható élménye.


Kiemelt ajánlatok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig