Mi a pergetőhorgászat sikerének titka?
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló
Téli programajánló

Mi a pergetőhorgászat sikerének titka?

Mi a kulcsa annak, hogy pergetőhorgászatnál sikerrel járjunk? Mi mindenre kell figyelni annak érdekében, hogy egy-egy átpergetett nap végén szép eredménnyel tudjunk zárni? Egyáltalán hogyan néz ki maga a pergetés? A cikkből máris kiderülnek a válaszok.

Miről szól egyáltalán a pergetés?

Ennél a módszernél a rablóhalak kapásra bírása a cél. Ezt olyan formában igyekszünk kivitelezni, hogy különféle műcsalikkal utánozzuk a csali viselkedését. Mindezt tudatos mozdulatokkal kivitelezve, akár sok tucat dobást leművelve a kapás érdekében.

A módszer lelkét a Damil.hu pergetőhorgászat szempontjából felderíthető műcsalik jelenthetik. Amelyek kapcsán meglehetősen széles a paletta, a körforgó és támolygó villantóktól kezdve a plasztik csalikon át egészen a wobblerekig.

A kulcs annak a felderítése, hogy a megfogni kívánt csukák, süllők, harcsák, kősüllők, sügerek, balinok vagy egyéb rablóhalak mire harapnak leginkább. Igazodva a meghorgászott víz sajátosságaihoz, az adott évszakhoz és időjáráshoz.

Hogyan néz ki a gyakorlat a vízparton vagy a csónakból?

Kezünkben a felszerelés, a szerelék végén egy a karabinerbe akasztott műcsalival. Kiakasztjuk az orsó felkapókarját, majd a kiszemelt helyre dobunk. Megvárjuk, amíg a műcsali a vízoszlop kívánt magasságáig süllyed, majd átváltjuk a felkapókart.

Ezután elkezdjük csévélni az orsóval a zsinórt. Közben a botot meg-megemelve, időnként visszaeresztve. Olyan sebességet és tempót választva, amivel a lehető leghatásosabban tudjuk utánozni a vízben jelenlévő táplálékhalak mozgását.

Amikor kiért a műcsali, akkor újradobunk. Ezzel a módszerrel végig pászázva a vízterület remélt haltartó helyeit. A pergetés ugyanis a cserkelésről szól. Nem egy helyben vagyunk egész nap, hanem a lehető legnagyobb területet járjuk végig.

Mi kellhet még a sikerességhez?

A módszer minél precízebb kivitelezésén túl maga a felszerelés lesz a siker kulcsa. Egyrészt horgászbot, orsó és zsinór formájában. De talán ennél is lényegesebb, hogy a halak ízléséhez leginkább passzoló műcsalikat sikerüljön bevetni.

Fel kell készülni arra is, hogy pergetésnél bizony szinte mindig variálni kell a műcsalikkal. Ami egyik nap még remekül hozza a halat, másnap akár teljességgel hatástalan is lehet. Ezért folyamatosan variálni, módosítani kell.

A kitartás és a türelem ezért kulcsfontosságú. Gyakorlást igényel továbbá az is, hogy a pergetés gyakorlatát tényleg minél inkább hatékonyan tudjuk kivitelezni. Ha az ember elég kitartó, akkor a fáradozásokért cserébe elképesztő élményekkel gazdagodhat.

Nincs is annál varázslatosabb, mint amikor a szép komótosan vontatott műcsalira egyszercsak áramütésként megérkezik a rávágás. Hogy aztán kezdetét vehesse a fárasztás semmivel össze nem hasonlítható élménye.

2022-10-12 10:45:33


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG