Élmények egész évben, szeretettel várjuk!
Élmények egész évben, szeretettel várjuk!
Fedezze fel a Zemplén csodálatos tájait! Pihenjen nálunk!
Fedezze fel a Zemplén csodálatos tájait! Pihenjen nálunk!

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. Az Acetánia Ecetmúzeum egy olyan kiállítótér, ahol a látogatók a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját. A múzeum élményszerűen mutatja be az érdeklődőknek ennek az emberiséggel közel egyidős fűszernek a kultúrtörténetét. A látogatás során megismerkedhetnek a­­z ecetek megannyi fajtájával, elkészítésük mikéntjével és kalandos történelmükkel. Az Acetánia, a Borecet Művek alagsorában nyílt meg, Bodrogkeresztúron.


Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, ipari ecetsav jut eszébe. Mire is használjuk ezt? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és olykor, nagyon óvatosan mérve, ezzel savanyítjuk a bablevest. Szégyenletes kép egy olyan fűszerről, melynek készítésének hagyománya visszanyúlik időszámításunk előttig.

Nincs benne a köztudatban, hogy olyan ecetalapanyagok léteznek, mint a bor, sör, rizs, gyümölcsök, vagy akár a méz. Ezekből rengeteg féle ecet készül, amelyek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- illatanyagokat. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek, és nem savanyítószerek. Pár csepp minőségi bor-, balzsam-, vagy gyümölcsecettel bármilyen ételt „megbolondíthatunk”, izgalmasabbá tehetünk.

A modern kialakítású múzeum élményszerűen mutatja be az érdeklődőknek ennek az emberiséggel közel egyidős fűszernek a kultúrtörténetét. A látogatás során megismerkedhetnek az ecetek megannyi fajtájával, elkészítésük mikéntjével és kalandos történelmükkel.

Az Acetánia Ecetmúzeum a bodrogkeresztúri Borecet Művek pincéjében található, egy olyan kiállítótérben, ahol a látogatók a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját.

A múzeumot Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította. Az egyesület létrejöttének célja is az volt, hogy megismertesse az emberekkel a természetes eceteket illetve megváltoztassa az érdeklődők ecetről kialakult képét.

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek 08:00 – 16:00
Egyéb időpontban: egyeztetés alapján,
Hétvégi látogatás esetén kérjük jelentkezzen be!

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Acetánia Ecetmúzeum

Szolgáltató

Tokaji Borecet Manufaktúra
Tokaji Borecet Manufaktúra
  • Bodrogkeresztúr
Gabi Vendégház
Gabi Vendégház
  • Bodrogkeresztúr
Rátkai Vendégház
Rátkai Vendégház
  • Bodrogkeresztúr
Zakator Vendégház
Zakator Vendégház
  • Bodrogkisfalud
Magyar Motorok Múzeuma
Magyar Motorok Múzeuma
  • Bodrogkeresztúr
Füleky Pincészet
Füleky Pincészet
  • Bodrogkeresztúr