Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság


A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt részeként, a Sajó és a Hernád folyók között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta állnak világörökségi védettség alatt.

Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hang­súlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre. Az Aggteleki karsztvidék mai formája elsősorban a mészkő alapkőzet lepusztulásával kapcsolatos folyamatok és a karsztjelenségek eredménye. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésében található továbbá az illetékességi területén három országos jelentőségű Természetvédelmi Terület: a felsőtelekesi Őshominida-lelőhely, a Keleméri Mohos-tavak , illetve a szendrőládi Magyar nőszirmos.

A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni – ökológiai, botanikai, zoológiai – túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység kertén belül.

Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Park területén

Kúria Oktatóközpont - Jósvafő, Táncsics u. 1. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenysége, 2005-ben, a Kúria Oktatóközpontban kapott otthont. Az egykori kisnemesi kúria épületében folyó oktató-nevelő tevékenység fő célja az Aggteleki-karszt (az Aggteleki Nemzeti Park) területén és térségében élő, valamint az idelátogató óvodás, általános és középiskolás gyermekek természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek bemutatása.

Mohos-Ház - Kelemér. A házban állandó kiállítás látható, amely a Mohos-tavakat, a Mohos földvár történetét, valamint a falut bemutató táj- és kultúrtörténeti, és más időszaki kiállítások tekinthetők meg. A ház alagsorában foglalkoztató terem várja a környékbeli, valamint a kiránduló iskolás csoportokat, ahol rendhagyó természetismeret órára és egyéb környezeti nevelési programokra van lehetőség.

Erdei Iskola - Szalamandra-ház Szögliget. Az Aggteleki Nemzeti Park erdei iskolai programjának helyszíne Szögliget falutól 1,5 km-re, gyönyörű természeti környezetben található turistaszállás, a Szalamandra Ház kiváló helyszínt biztosít erdei iskolai programok lebonyolításához, illetve a nyári időszakban különféle táborok, osztálykirándulások, terepi programok megszervezéséhez.

Előzetes egyeztetést követően 1-5 napos szakmai programmal várjuk a csoportokat. Az erdei iskola programot egészként, de annak egyes elemeit kiegészítő programként is igényelhetik a csoportok.

Tanösvények

Baradla Tanösvény /Aggtelek – Jósvafő/ – sárga jelzés
1983-ban létesült az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és egyben leglátogatottabb tanösvénye.

Tohonya-Kuriszlán Tanösvény /Jósvafő/ – sárga jelzés
A tanösvény az ANP tíz éves fennállása alkalmából, 1995-ben létesült. A közel 9 km-es, kb. 250 m szintemelkedésű körtúrát főként azon érdeklődőknek ajánljuk, akik a térség földtani értékeiről szeretnének részletesebb ismereteket szerezni.

Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény /Bódvaszilas/ fehér körben piros T
A 8,5 km-es körtúra az Alsó-hegy jó néhány kiemelkedő jelentőségű sombolyához (függőleges aknabarlang) vezeti el a látogatókat. A 2000-ben létesült tanösvény 14 állomáshelyet érint, amely kb. 5 óra alatt járható be. A 355 méter szintemelkedésű terep csak gyakorlott turisták számára ajánlott.

Szádvár tanösvény /Szögliget/
A 4,5 km-es tanösvény kiinduló, és egyben végpontja a Szalamandra Ház. Önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, ill. jelölés nélküli erdei utakon halad. A sajátos karsztos felszínen egyaránt megtaláljuk a hegyvidéki, a mediterrán, illetve a kontinentális erdőssztyepre jellemző fajok képviselőit. Itt található a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értéke, a romjaiban is impozáns látványt nyújtó Szádvár.

Fürkész-ösvény /Jósvafő/
Az állomáshelyeket jelölő táblák mindegyikén megjelenik a tanösvény logója, egy fürkészdarázs mesefigura, aki egy-egy, a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére, vagy játékra szólítja a túrázókat. Az ösvény bejárása 1,5-2 órát vesz igénybe, főként óvodás és kisiskolás csoportoknak ajánljuk.

Borz tanösvény /Szin-Szelcepuszta/
A 2001-ben kiépített tanösvény célja, hogy a természeti értékek mellett a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással, jellegzetes erdőtípusokkal, az erdők gazdag élővilágával kapcsolatos ismeretek elsajátítására ösztönözze a látogatókat. Információ: Északerdő Rt. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság

Három újabb tanösvény, a Kincskereső játékösvény, a Bokorlabirintus tanösvény és a Huculok nyomán ösvény.

Hucul Ménes

A Jósvafőn található törzstenyészetben a cél az ősi jellegek megőrzése, a tarpán jegyeket viselő lovak lehetőség szerinti törzstenyészetben tartása. A lovak egész évben szabadon járják a mintegy 200 hektáros fennsíki jellegű legelőterületet, az éjszakát egy oldalról nyitott karámépületben töltik. Hazánk egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban található, így az ANP lovasturisztikai szolgáltatásai is erre a lófajtára alapulnak. A rideg ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelőkön, ami a Jósvafői Kúriából kiindulva akár fogatról vagy lóhátról is elérhető. Nyitvatartás: április 1. - szeptember 30. 08.00-17.00, október 1. - március 31. 08.00-17.00

Barlangok

Baradla-barlang - Aggtelek: A Baradla-barlang, aggteleki szakasza -közismertebb nevén az "Aggteleki Cseppkőbarlang" -Magyarország talán legismertebb természeti jelensége. Általános információ: Tourinform-Aggtelek, 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.

Baradla-barlang - Vörös-tó - Jósvafő: A mintegy 25 km-es Baradla- barlang nem csak az aggteleki szakaszán látogatható. Az "Aggteleki Cseppkőbarlang" vagyis az aggteleki rész mellett a főág Vörös-tó-Jósvafő közötti kb. 2,3 km hosszúságú, kiépített szakasza is nyitott a látogatók számára. Hatalmas méretei, változatos képződményei mellett külön érdekessége ennek a barlangrésznek, hogy ez a világ leghosszab villanyvilágítással, kiépített járdákkal bíró idegenforgalmi barlangja. Információ: lásd Baradla-barlangnál

Béke-barlang - Aggtelek. A Béke-barlang az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja. Tágas, képződményekben gazdag járataiban minden képződmény típus felfedezhető. A barlang csak a bejárati szakaszán kiépített, de onnan bejutva már az érintetlen rész következik és egy idő múlva már -főleg csapadékos időszakban- a patakban gázolva vezet az út egészen a Kötélhágcsós-szifonig a túra végpontjáig. Előzetes bejelentkezés. időpont egyeztetés, információ: lásd Baradla-barlangnál

Vass Imre-barlang - Jósvafő. A jósvafői Papp Ferenc Kutatóállomás közelében, a Tohonya-völgy végében található a barlang, amelyet a túra során a a jósvafői jegypénztártól indulva közelítenek meg a látogatók. A túra hossza oda-vissza felszínen 6 km, barlangban kb. 500 m. Időtartama kb. 3 óra, ebből a barlangban töltött idő nagyjából 1 óra.

Kossuth-barlang - Jósvafő. A Kossuth-barlang aktív patakos járatának bejárása a nagyobb nehézség fokozatú túra. Cseppkőképződményekben szegény főágában sziklákon mászva, kötélhídon, létrákon átkelve lehet elérni a végpontot, majd ugyan azon az úton visszatérve ér véget a barlangtúra. Általános információ:Tourinform-Aggtelek. Előzetes bejelentkezés (min. 2 hét) szükséges!

Rákóczi-barlang - Esztramos - Bódvarákó. A Esztramosi-hegy (a volt tornaszentandrási kőbánya) területén nyíló Rákóczi-barlang Bódvarákó felől közelíthető meg, ugyanakkor Tornaszentadrás község közigazgatási határában található. Kristályai, sajátos képződményei, tavai miatt kiemelkedik a látogatható cseppkőbarlangok sorából. A barlang megközelítése egy bányatárón történik. Ezért az itt történő közlekedés körültekintést igényel. A barlangot célszerű túraruhában látogatni, annak ellenére hogy a teljes barlangszakasz kiépített, mivel a meredek lépcsőkön összesározódhat a ruházat csapadékos időszakban a beszivárgó víztől. Előzetes bejelentkezés szükséges (min. 2 hét)!

Meteor-barlang - Bódvaszilas. A Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör alján nyílik az ANP egyik leglátványosabb víznyelőbarlangja. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang látogatása állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli egyben a legjobb erőnlétet. A barlang bejáratának eléréséhez először fel kell mászni az Alsó-hegyre, majd a töbör alján nyíló szűk bejáraton át lehet bejutni a Meteor-barlangba. A túra időtartama mintegy 5 óra, amelyből a barlangban töltendő idő kb. 3 óra. A barlang végigjárása igazi extrém túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges.
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.

Forrás: A Nemzeti Park honlapja

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 7

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt részeként, a Sajó és a Hernád folyók között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta állnak világörökségi védettség alatt. Bővebben


Fürkész ösvény

Fürkész ösvény

A Baradla-barlang jósvafői kijáratától induló Fürkész ösvény egy-egy állomásán a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat várja a kirándulókat. A feladatok a jelenségek, növények, állatok alaposabb megfigyelését, a természeti környezet sokoldalú ... Bővebben


Huculok nyomán ösvény

Huculok nyomán ösvény

Kirándulásra hívjuk Önöket! Kellemes túra keretében mesélünk erről a különleges lófajtáról és az Aggteleki Nemzeti Parkról. Az ösvény Jósvafőről, a Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis épületétől indul és a hucul ménes Gergés-bércen található karámjához vezet. Az állomásokon elhelyezett tájékoztató táblák ... Bővebben


Jósvafő Tájház

Jósvafő Tájház

Az 1994-ben alapított tájházban Jósvafő múltját, a népi bútorokat és a paraszti élet eszközeit mutatják be. A tájházat magában foglaló épületegyüttes - az ún. Szakál-porta - 1890-ben épült. A lakóház a vidékre jellemző egy szobasoros, nyeregtetős, oromfalas épület, udvara felől faoszlopos tornáccal. Bővebben


Tohonya-Kuriszlán ösvény

Tohonya-Kuriszlán ösvény

Útvonala a karsztvidék Jósvafőtől északra, északkeletre található természeti - főként geológiai - látnivalóit fűzi fel, melyekről 26 bemutatóhelyen (tábla) lehet részletes ismereteket szerezni. A két körtúra az Aggteleki Nemzeti Park sajátos tájképi értékeivel, a karsztos felszín formavilágával és ... Bővebben


Vass Imre-barlang

Vass Imre-barlang

A Vass Imre-barlang az Aggteleki-karszt egyik legjobban kutatott és negyedik leghosszabb barlangja. Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb üregrendszere a Jósvafőtől északnyugatra 2 km távolságban, a Tohonya-völgy északi végén nyíló, a Kis-Tohonya-forrás felszín alatti vízrendszerében kialakult ... Bővebben


Baradla Galéria Jósvafő

Baradla Galéria Jósvafő

A Baradla Galéria célja a képzőművészet eszközeivel is közkinccsé tenni a természet csodáit, mely Jósvafő és Aggtelek térségében oly pazar bőséggel nyűgözi le a vendégeket. A magángyűjtemény a barlangvilág ihlette művészi alkotásoknak ad otthont. A kiállítás alapját a Budapesti Barlangtani Intézet ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
3785 Jósvafő , Tengerszem oldal 1.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Jósvafői programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események