Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Mézesvölgyi Nyár 2020 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2020 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Gyere Fehérvárra! Nyiss az élményekre, a romantikára, az ízekre, a természetre, a játékra!
Gyere Fehérvárra! Nyiss az élményekre, a romantikára, az ízekre, a természetre, a játékra!
Új autó jó áron! Ismerje meg Ön is az új Golfot!
Új autó jó áron! Ismerje meg Ön is az új Golfot!
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság


A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt részeként, a Sajó és a Hernád folyók között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta állnak világörökségi védettség alatt.

Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hang­súlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre. Az Aggteleki karsztvidék mai formája elsősorban a mészkő alapkőzet lepusztulásával kapcsolatos folyamatok és a karsztjelenségek eredménye. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésében található továbbá az illetékességi területén három országos jelentőségű Természetvédelmi Terület: a felsőtelekesi Őshominida-lelőhely, a Keleméri Mohos-tavak , illetve a szendrőládi Magyar nőszirmos.

A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni – ökológiai, botanikai, zoológiai – túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység kertén belül.

Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Park területén

Kúria Oktatóközpont - Jósvafő, Táncsics u. 1. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenysége, 2005-ben, a Kúria Oktatóközpontban kapott otthont. Az egykori kisnemesi kúria épületében folyó oktató-nevelő tevékenység fő célja az Aggteleki-karszt (az Aggteleki Nemzeti Park) területén és térségében élő, valamint az idelátogató óvodás, általános és középiskolás gyermekek természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek bemutatása.

Mohos-Ház - Kelemér. A házban állandó kiállítás látható, amely a Mohos-tavakat, a Mohos földvár történetét, valamint a falut bemutató táj- és kultúrtörténeti, és más időszaki kiállítások tekinthetők meg. A ház alagsorában foglalkoztató terem várja a környékbeli, valamint a kiránduló iskolás csoportokat, ahol rendhagyó természetismeret órára és egyéb környezeti nevelési programokra van lehetőség.

Erdei Iskola - Szalamandra-ház Szögliget. Az Aggteleki Nemzeti Park erdei iskolai programjának helyszíne Szögliget falutól 1,5 km-re, gyönyörű természeti környezetben található turistaszállás, a Szalamandra Ház kiváló helyszínt biztosít erdei iskolai programok lebonyolításához, illetve a nyári időszakban különféle táborok, osztálykirándulások, terepi programok megszervezéséhez.

Előzetes egyeztetést követően 1-5 napos szakmai programmal várjuk a csoportokat. Az erdei iskola programot egészként, de annak egyes elemeit kiegészítő programként is igényelhetik a csoportok.

Tanösvények

Baradla Tanösvény /Aggtelek – Jósvafő/ – sárga jelzés
1983-ban létesült az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és egyben leglátogatottabb tanösvénye.

Tohonya-Kuriszlán Tanösvény /Jósvafő/ – sárga jelzés
A tanösvény az ANP tíz éves fennállása alkalmából, 1995-ben létesült. A közel 9 km-es, kb. 250 m szintemelkedésű körtúrát főként azon érdeklődőknek ajánljuk, akik a térség földtani értékeiről szeretnének részletesebb ismereteket szerezni.

Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény /Bódvaszilas/ fehér körben piros T
A 8,5 km-es körtúra az Alsó-hegy jó néhány kiemelkedő jelentőségű sombolyához (függőleges aknabarlang) vezeti el a látogatókat. A 2000-ben létesült tanösvény 14 állomáshelyet érint, amely kb. 5 óra alatt járható be. A 355 méter szintemelkedésű terep csak gyakorlott turisták számára ajánlott.

Szádvár tanösvény /Szögliget/
A 4,5 km-es tanösvény kiinduló, és egyben végpontja a Szalamandra Ház. Önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, ill. jelölés nélküli erdei utakon halad. A sajátos karsztos felszínen egyaránt megtaláljuk a hegyvidéki, a mediterrán, illetve a kontinentális erdőssztyepre jellemző fajok képviselőit. Itt található a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értéke, a romjaiban is impozáns látványt nyújtó Szádvár.

Fürkész-ösvény /Jósvafő/
Az állomáshelyeket jelölő táblák mindegyikén megjelenik a tanösvény logója, egy fürkészdarázs mesefigura, aki egy-egy, a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére, vagy játékra szólítja a túrázókat. Az ösvény bejárása 1,5-2 órát vesz igénybe, főként óvodás és kisiskolás csoportoknak ajánljuk.

Borz tanösvény /Szin-Szelcepuszta/
A 2001-ben kiépített tanösvény célja, hogy a természeti értékek mellett a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással, jellegzetes erdőtípusokkal, az erdők gazdag élővilágával kapcsolatos ismeretek elsajátítására ösztönözze a látogatókat. Információ: Északerdő Rt. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság

Hucul Ménes

A Jósvafőn található törzstenyészetben a cél az ősi jellegek megőrzése, a tarpán jegyeket viselő lovak lehetőség szerinti törzstenyészetben tartása. A lovak egész évben szabadon járják a mintegy 200 hektáros fennsíki jellegű legelőterületet, az éjszakát egy oldalról nyitott karámépületben töltik. Hazánk egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban található, így az ANP lovasturisztikai szolgáltatásai is erre a lófajtára alapulnak. A rideg ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelőkön, ami a Jósvafői Kúriából kiindulva akár fogatról vagy lóhátról is elérhető. Nyitvatartás: április 1. - szeptember 30. 08.00-17.00, október 1. - március 31. 08.00-17.00

Barlangok

Baradla-barlang - Aggtelek: A Baradla-barlang, aggteleki szakasza -közismertebb nevén az "Aggteleki Cseppkőbarlang" -Magyarország talán legismertebb természeti jelensége. Általános információ: Tourinform-Aggtelek, 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.

Baradla-barlang - Vörös-tó - Jósvafő: A mintegy 25 km-es Baradla- barlang nem csak az aggteleki szakaszán látogatható. Az "Aggteleki Cseppkőbarlang" vagyis az aggteleki rész mellett a főág Vörös-tó-Jósvafő közötti kb. 2,3 km hosszúságú, kiépített szakasza is nyitott a látogatók számára. Hatalmas méretei, változatos képződményei mellett külön érdekessége ennek a barlangrésznek, hogy ez a világ leghosszab villanyvilágítással, kiépített járdákkal bíró idegenforgalmi barlangja. Információ: lásd Baradla-barlangnál

Béke-barlang - Aggtelek. A Béke-barlang az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja. Tágas, képződményekben gazdag járataiban minden képződmény típus felfedezhető. A barlang csak a bejárati szakaszán kiépített, de onnan bejutva már az érintetlen rész következik és egy idő múlva már -főleg csapadékos időszakban- a patakban gázolva vezet az út egészen a Kötélhágcsós-szifonig a túra végpontjáig. Előzetes bejelentkezés. időpont egyeztetés, információ: lásd Baradla-barlangnál

Vass Imre-barlang - Jósvafő. A jósvafői Papp Ferenc Kutatóállomás közelében, a Tohonya-völgy végében található a barlang, amelyet a túra során a a jósvafői jegypénztártól indulva közelítenek meg a látogatók. A túra hossza oda-vissza felszínen 6 km, barlangban kb. 500 m. Időtartama kb. 3 óra, ebből a barlangban töltött idő nagyjából 1 óra.

Kossuth-barlang - Jósvafő. A Kossuth-barlang aktív patakos járatának bejárása a nagyobb nehézség fokozatú túra. Cseppkőképződményekben szegény főágában sziklákon mászva, kötélhídon, létrákon átkelve lehet elérni a végpontot, majd ugyan azon az úton visszatérve ér véget a barlangtúra. Általános információ:Tourinform-Aggtelek. Előzetes bejelentkezés (min. 2 hét) szükséges!

Rákóczi-barlang - Esztramos - Bódvarákó. A Esztramosi-hegy (a volt tornaszentandrási kőbánya) területén nyíló Rákóczi-barlang Bódvarákó felől közelíthető meg, ugyanakkor Tornaszentadrás község közigazgatási határában található. Kristályai, sajátos képződményei, tavai miatt kiemelkedik a látogatható cseppkőbarlangok sorából. A barlang megközelítése egy bányatárón történik. Ezért az itt történő közlekedés körültekintést igényel. A barlangot célszerű túraruhában látogatni, annak ellenére hogy a teljes barlangszakasz kiépített, mivel a meredek lépcsőkön összesározódhat a ruházat csapadékos időszakban a beszivárgó víztől. Előzetes bejelentkezés szükséges (min. 2 hét)!

Meteor-barlang - Bódvaszilas. A Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör alján nyílik az ANP egyik leglátványosabb víznyelőbarlangja. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang látogatása állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli egyben a legjobb erőnlétet. A barlang bejáratának eléréséhez először fel kell mászni az Alsó-hegyre, majd a töbör alján nyíló szűk bejáraton át lehet bejutni a Meteor-barlangba. A túra időtartama mintegy 5 óra, amelyből a barlangban töltendő idő kb. 3 óra. A barlang végigjárása igazi extrém túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges.
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.

Forrás: A Nemzeti Park honlapja

2020.01.01 - 2020.12.31

Találatok száma: 3

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt részeként, a Sajó és a Hernád folyók között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta állnak világörökségi védettség alatt. Bővebben


Baradla Galéria

Baradla Galéria

Az 1996 nyarán megnyitott Baradla Galéria célja a képzőművészet eszközeivel is közkinccsé tenni a természet csodáit, mely Jósvafő és Aggtelek térségében oly pazar bőséggel nyűgözi le a vendégeket. A magángyűjtemény a barlangvilág ihlette művészi alkotásoknak ad otthont. A kiállítás alapját a Budapesti ... Bővebben


Jósvafői Tájház

Jósvafői Tájház

A tájház technikai okok miatt jelenleg nem látogatható. Jósvafői Tájházban helytörténeti kiállítás és egy barlangokat bemutató gyűjtemény is várja a látogatókat a Borsod megyei Jósvafő magántulajdonban lévő tájházában, amely 2008-ban elnyerte az Év Múzeuma címet. Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
3785 Jósvafő , Tengerszem oldal 1.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Jósvafői programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események