Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Árpád-kori Templomromok
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Árpád-kori Templomromok

A Balaton-felvidéki Dörgicse három, középkori eredetű település, az egykori Boldogasszonydörgicse, Szentpéterdörgicse és Szentmihálydörgicse, ma Alsódörgicse, Felsődörgicse és Kisdörgicse egyesítésével jött létre a XX. század közepén. A településen a három, a falvak védőszentjeinek nevét viselő, Árpád-kori templomrom szabadon látogatható.

További információk


Még több a településen (Dörgicse):

ALSÓDÖRGICSE, BOLDOGASSZONY TISZTELETÉRE SZENTELT TEMPLOM ROMJAI

A templom a XIII. század közepén épült, román stílusban. Az épület egyhajós, téglalap alaprajzú, nyugati végén, a hajó teljes szélességében, háromemeletes torony emelkedik, legfelső szintjén ikerablakokkal. A templom északi oldalán a sekrestye régészeti feltárás nyomán ismertté vált, konzervált alapfalai láthatók. Alsódörgicse a középkorban a fehérvári prépostság birtoka volt. Az írott források szerint az egyházi építmény a XVI. századtól protestáns, majd 1754-től katolikus templomként funkcionált. 1816-ban már romos állapotban volt.

FELSŐDÖRGICSE, SZENT PÉTER TISZTELETÉRE SZENTELT TEMPLOM ROMJAI

A három dörgicsei, középkori templom közül ez az építmény a legrégebbi. Felsődörgicse településrész központjában helyezkedik el, a mai evangélikus templom mögött. Az építmény korábbi része a XI. – XII. században épült, részben egy római kori épület megmaradt falazatára (a helyszínen heverő köveit is felhasználva). A korai templomnak egyhajós alaprajza volt, a hajóval megegyező szélességű ál-kereszthajóval; szentélye belül íves, kívülről azonban egyenes záródású. Ezt a templomot a település birtokosa, a Bogát-Radvány nemzettség építette. Később a tihanyi apátság is birtokot kapott a faluban, így a templom bővítése – a nyugati templomszárny megépítése – valószínűleg már ehhez az időszakhoz kapcsolható.
Az eredeti falazat és a konzerválás során beépített kövek között piros téglacsík mutatja a határvonalat.

KISDÖRGICSE, SZENT MIHÁLY TISZTELETÉRE SZENTELT TEMPLOM ROMJAI

A három középkori eredetű dörgicsei templom közül ez a legkisebb építmény. Bazaltkövekből épült a XIII. században. Alaprajza egyhajós, íves szentéllyel. Déli és nyugati homlokzatának egy része maradt meg nagyobb magasságban. Az oltár fedlapja feltételezhető eredeti helyére lett visszahelyezve. A középkori falazat és a konzerválás során beépített kövek között ebben az esetben is piros téglacsík mutatja a határvonalat.

A településrészre vezető út mentén található egy hazánkban ritkaságnak számító, felújított állapotú XVIII. századi kőhíd, amely szintén műemlék.

LÁTOGATHATÓSÁG

Mindhárom templomrom szabadon látogatható.

Forrás: Forster Központ honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Dörgicse):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer