Bartók Emlékház Budapest

Bartók Emlékház Budapest


Budapest 2. kerületének zöldövezetében található a Bartók Emlékház, a zeneszerző egykori budapesti lakhelyét, lakóhelyiségeit, bútorait, zongoráját, személyes gyűjteményeit, használati tárgyait bemutató múzeum. Az Emlékház szobáiból kialakított hangversenyterem rendszeres komolyzenei koncertek helyszíne. A fellépő művészek közül kiváló fiatal, tehetséges pályakezdő muzsikusok, neves előadóművészek, kamaraegyüttesek adnak emlékezetes hangversenyeket. A sokszínű program hozzájárul a főváros zenei életének gazdagításához. Kultúrturisztikai jelentőségének növekedésével egyre inkább kivívja a zenei élet elismerését is. Az Emlékház zeneműboltjában képeslapok, prospektusok, könyvek, kották, CD-k, DVD-k vásárolhatók.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES NYITVATARTÁSI IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt információk már lehet, hogy NEM AKTUÁLISAK! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kedves Vendégeink!

A Magyarországon 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet intézkedéseivel összhangban 2020. március 17-től további értesítésig a Bartók Béla Emlékház épülete bezár, és rendezvényeink vis maior okokból elmaradnak.

Programjainkra a jegyárusítást további döntésig szüneteltetjük. Kérjük, kövessék figyelemmel weboldalunkat a várható nyitással és a programokkal kapcsolatban.

Az elmaradt koncertekre online megvásárolt jegyek árát a jegy.hu visszatéríti, a személyesen megváltott belépők visszaváltásáról kérjük az info@bartokemlekhaz.hu címen érdeklődjenek.

Megértésüket köszönjük!

Bartók Béla Emlékház
2020. március 17.


A látogatók Buda egyik legszebb helyén, a Pasarét felett (1025 Budapest, Csalán út 29.) tekinthetik meg nagy zeneszerzőnk utolsó magyarországi lakóhelyét, a Bartók Emlékházat. A háromszintes szecessziós villa 1932. április 20-tól 1940. október 12-ig adott otthont a Bartók családnak. A mester itt, ebben a csodálatosan szép, romantikus környezetben számos remekművet alkotott.

Emlékmúzeumként és koncerthelyszínként 1981. március 25-én, Bartók Béla születésének 100. évfordulóján nyitotta meg a Főváros azzal a szándékkal, hogy hagyatékának őrzője és emlékének megtartója legyen. 2006-ban, Bartók születésének 125. évfordulóján a zeneszerző jogörököse, Vásárhelyi Gábor felajánlásaként - Virághalmy Ágnes belsőépítész tervei alapján (beépítve a tetőteret és visszaadva a ház eredeti külső megjelenését) - az egész épület megújult.

Az első emeleten kialakított hangversenyteremben - kiemelt figyelmet fordítva Bartók művészetére - rendszeresek a kamarazenei koncertek.

A második emeleti és tetőtéri kiállítási tér bemutatja Bartók otthonának bútorait, valamint a zeneszerző személyes tárgyait, gyűjtéseit.

A második emeleten a Bartók család ebédlő, nappali és dolgozószobájának berendezése tekinthető meg. Ez utóbbiban található Bösendorfer zongorája, kottatartó szekrénye, faragott íróasztala, kedves bőrfotelje, Remington táskaírógépe, aktatáskája és más munkaeszköze, pl. a népdalgyűjtéshez használt Edison-gyártmányú fonográfja, amelyről az erdélyi fafaragó mester fia, Péntek Ferenc a következőket írja: "Vót neki egy kis felvevő dalosgépje - én csak így tudom a nevit -, s amit beledanoltunk, a géppel mind visszadalolta nekünk."

Az emlékszoba falán zeneművészeti és tudományos társaságok oklevelei, többek között Bartók akadémiai tagságát igazoló diplomája látható.

A tetőtérben Bartók tárgyi gyűjtései (ásvány-, növény-, rovar-, éremgyűjteményei) láthatók. Ez a kiállítási anyag nagy zeneszerzőnk természet iránti csodálatát, szeretetét és szenvedélyes érdeklődését tükrözi. Számára a természet a "zseniális egyszerűség"-et és "nagyszerűség"-et jelentette. Művészi hitvallása is ez volt: "Mi a természet nyomán alkotunk." Jól érzékelteti szemléletét a Szabadban című ciklusának az "Éjszaka zenéje" tétele, amelyben a természet hangjait jeleníti meg.

A népdalok gyűjtése mellett jelentősek Bartók természettudományos jellegű gyűjtései is. Ezeknek ugyan csak a töredéke maradt ránk, de még ez is 250 rovarfajt, 208 növényfajtát, 25 puhatestűt (kagylót, csigát) és egy kis ásványkollekciót tartalmaz. Különösen feltűnő a gyűjtött anyag változatossága. Bartók mindemellett numizmatikus is volt: régi pénz- és éremgyűjteménye szintén a kiállítást gazdagítja. Gyűjtőszenvedélye mellett meg kell említenünk fejlett rendszerező készségét is. A felsorolt kiállítási tárgyakon túl említésre méltó Bartók népi hangszergyűjteménye (doromb, furulya, gyermekhegedű, síp stb.) Különös figyelmet érdemelnek gazdag kerámiagyűjteménye (cseréptálak, tányérok, bokályok, korsók stb.) és más népművészeti relikviái(faliszőnyegek, párnák, hímzett ingek, ruhák stb.) is.

Bartók jól érezte magát a parasztemberek között. Nem véletlen, hogy lakását is olyan bútorokkal, felszerelési tárgyakkal rendezte be, amelyeket népművészek készítettek. A népi életmód harmóniáját és szépségét pedig a népdalokban találta meg.

Nyitvatartás: 

Keddtől vasárnapig 10 -17 óráig, hétfőn zárva.

TÉLI NYITVATARTÁS
2020. január 2-től február 29-ig keddtől vasárnapig 10.00-16.00 óráig, hétfőn zárva.

Esti rendezvény esetén az esemény végéig.
A múzeum állami és egyházi ünnepeken zárva tart!

INGYENES BELÉPÉS

  • Idegenvezetők, utazásszervezők valamint újságírók részére, nemzetközi igazolvánnyal.
  • Ingyenes belépésre jogosító okmány: Budapest kártya; ICOM kártya; Nemzetközi újságíró igazolvány
  • Szervezett iskolás csoportok részére a múzeumpedagógai foglalkozásra a belépés díjtalan.

JEGYÁRAK

Belépő felnőtteknek tárlatvezetéssel 1 600HUF

Belépő diákoknak (magyar állampolgároknak) 800 HUF

Csoportos belépő diákoknak
(10 fő felett) 700 HUF

Belépő nyugdíjasoknak (magyar állampolgároknak) 800 HUF
Csoportos belépő nyugdíjasoknak
(10 fő felett) 700 HUF

KIADVÁNYOK

Az Emlékház zeneműboltjában képeslapok, prospektusok, könyvek, kották, CD-k, DVD-k vásárolhatók.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

Megközelíthető a Széll Kálmán tér - Pasaréti tér útvonalon az 5-ös busz vonalán; a Szépvölgyi út felől a 29-es autóbusszal; az 56, 56A, 61-es villamossal a Kelemen László utca vagy a Zuhatag sor megállótól. Az Emlékház az 5-ös autóbusz Pasaréti téri végállomásától a Csévi úton gyalogosan kb. 5-8 perc alatt érhető el. A helyszín nem akadálymentesített.

BARTÓK EMLÉKHÁZ HÍRLEVÉL

Feliratkozás az Emlékház hírlevelére weboldalunkon, Facebook oldalunkon.

Szeretettel várjuk az emlékkiállításon és rendezvényeinken!

A helyszín nem akadálymentesített!

Kapcsolódó témák:

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Kapcsolat, elérhetőség
Kontakt személy:
Farkas Zoltán
igazgató
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG