Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet


Látogasson el hozzánk, és ismerje meg jobban a Disznókő birtokot, dűlőinket, az aszúkészítés titkát és borkülönlegességeinket! A Disznókő birtok vezető szerepet tölt be a tokaji történelmi nagy borok újjászületésében.

Disznókő Tokaj

A Disznókő birtok 1732 óta jegyzett első osztályú besorolású dűlőivel vezető szerepet tölt be a tokaji történelmi nagy borok újjászületésében. A tiszta, friss aszúk titkának keresése a Disznókő Szőlőbirtokot a szó legnemesebb értelmében vett úttörővé tette. A Disznókő nemes édes borai¬ban eszményi egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a szőlőfajtákra jellemző frissesség és a botritisz által megteremtett összehasonlíthatatlan aromagazdagság.

Csúcstechnológiát megtestesítő, modern, mégis hagyományos borászatot tervezett a díjnyertes építész, Ekler Dezső. Munkájában természetes anyagok, organikus formák és a napfény különleges alkalmazása ötvöződik a hagyományos tokaji pincék hangulatával. Ez az 1995-ben befejezett ikonikus épület mágnesként vonzza a modern közép-európai építészet egyik leglátványosabb példájának felfedezésére vágyó látogatókat.

A legalsó szint pinceágai a földfelszín alatt tíz méterrel, a riolit alapkőzetbe vágva futnak. Az állandó, 12˚C körüli hőmérséklet és a magas (90-95%-os) páratartalom, valamint a falakat borító finom fekete penészréteg (Cladosporium cellare, újabb nevén Zasmidium cellare) tökéletes környezetet teremt a nemes borok hosszú évekig tartó érlelődéséhez. Az aszúk érlelése több mint ezer tölgyfa hordóban, az Eszenciákkal teli üvegballonok és a palackérlelés alatt álló, aranyszínű borok szomszédságában történik.

Alakját a jurták és a boraink „tüzéért” tápláló vulkánok ihlették. Nemcsak a traktorok, hanem a szőlőben dolgozó munkatársaink is nagyszerűen érzik magukat benne. Nevezetes traktorgarázsunk mindemellett alighanem az egyik legnépszerűbb magyarországi koncertterem is – és biztos, hogy az egyik legkülönlegesebb.

Birtoklátogatás

A séta, amit látogatóink a birtokon bejárnak, azonos azzal az úttal, amit a szőlő is megtesz, amíg borrá válik. A túra az ültetvényekben kezdődik és felmegy a pompás kilátóig, amely a XIX. században épült a névadó Disznókő szikla mellé. E pontról délre tekintve, ameddig csak a szem ellát, az Alföld síkja nyújt lélegzetelállító látványt, amelyet délkeleten a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy), valahol nyugaton pedig a Bükk-hegység távolba vesző nyúlványai kereteznek. A birtok felújított, kővel kerített teraszai az egész hegyoldalt elfoglalják. Aki innen körülnéz, fogalmat alkothat az UNESCO által 2002-ben világörökségi rangra emelt Tokaji Borvidék dimenzióiról.

Az út innen csúcstechnológiás borászatunk ikonikus épületébe vezet, amely híven mutatja az AXA Millésimes borvidékünk iránti elkötelezettségét. Az épületet a hagyományos tokaji pincék ihlették. Egyedülálló belső terének leglátványosabb jegye a természetes napfény hihetetlen mennyisége, szakmai szempontból pedig a szőlő kíméletes, gravitációs elven történő mozgatása jellemzi a legjobban.

A túrát az eredeti présház alatti történelmi pincénkben tartott borkóstoló teszi teljessé. Tapasztalja meg minden érzékszervével, hogy borainkat miért jegyzik oly magasan: válasszon egyet felfedezés értékű borkóstolóink közül! A birtoklátogatáshoz vegye fel velünk a kapcsolatot.

Beszélt nyelvek: magyar, angol, német és francia.

Borkóstolás

Fedezze fel a Disznókő borait: válasszon borkóstolóink közül, vagy állítsa össze borainkból a saját kóstolósorát!

Minden borkóstoló magába foglalja a szőlőben, a borászatban és a pincében tett látogatást is. A borkóstolóra a séta végén, történelmi pincénkben kerül sor. (A program becsült időtartama: egy-másfél óra).

Hívjon minket vagy írjon nekünk, és válasszon felfedezés értékű borkóstolóink közül – Disznókő Klasszikus Tokaji Borsor, Eszenciakóstoló, Vertikális Aszúkóstoló –, vagy állítsa össze borainkból a saját kóstolósorát.

Egyedi látogatókat és akár ötvenfős csoportokat is szeretettel várunk. A zökkenőmentes fogadtatás érdekében kérjük, hogy a népesebb csoportok a látogatás ellőtt előre jelentkezzenek be.

Borbutik

A Borbutikban az 1992-es évjárattól kezdve a Disznókő összes palackozott bora megtalálható, a Tokaji Borvidékről és borairól szóló könyvekkel egyetemben.

Az Borbutik május elsejétől október 31-ig 10–18 óra között a hét minden napján nyitva tart. Ha máskor látogatna meg minket, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba, hogy felkészülten fogadhassuk.

Aszútéka

Vegyünk egy utazást az idő és a tér között. A Disznókö Tokaji Aszú az ízlés, az illat és az érzelem emlékeit elárasztja. Több mint 20 éve gyűjtött szakértelmünk azt jelenti, hogy az 1992-től kezdődő Aszú-évjárat gyűjteménye valószínűleg a legátfogóbb.

  •     DISZNÓKŐ TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS
  •     DISZNÓKŐ TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS
  •     DISZNÓKŐ KAPI VINEYARD TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS
  •     DISZNÓKŐ TOKAJI ASZÚ ESZENCIA
  •     DISZNÓKŐ TOKAJI ESZENCIA

Sárga Borház Étterem

Lónyay Menyhért, későbbi miniszterelnök építette a XIX. században, klasszicista stílusban, eredetileg présháznak. Ma a borvidéknek ebben az ikonikus épületében a helybeliek és látogatók népszerű találkozóhelyeként szolgáló elegáns étterem működik. A Sárga Borház a klasszikus magyar konyha és Tokaj-Hegyalja helyi fogásait kínálja. Az egyedülállóan komplex borok és a friss alapanyagokból készült ételkompozíciók találkozása feledhetetlen élményt nyújt.

Forrás: A birtok honlapja

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 1
Tokaj-Hegyalja Piac 2021

Tokaj-Hegyalja Piac 2021 2021. december 12.

Kézműves piac Tokaj-Hegyalján, minden hónap második vasárnapján, a Disznókő birtokon, a Sárga Borház parkolójában 10-16 óra között. A vidék egyedi minőségű, kis mennyiségben előállított élelmiszereit és kézműves termékeit kínálja a piac. És élményt, izgalmas időtöltést és nagyon-nagyon kellemes, jó ... Bővebben
Találatok száma: 1

Disznó-kői Filagória kilátó Mád

Disznó-kői Filagória kilátó Mád

A Mád határában, de közigazgatásilag Mezőzomborhoz tartozó Disznó-kő tőszomszédságában áll a fehérre meszelt Filagória kilátó. A minikilátóból körpanoráma tárul a tokaj-hegyaljai, szőlőültetvényekkel tarkított, nyugalmat árasztó tájra. A kilátópont egész évben szabadon, ingyenesen látogatható. Bővebben

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Tokaj-Hegyalja Piac 2021
Tokaj-Hegyalja Piac 2021
  • Mezőzombor
2021. december 12.

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
3931 Mezőzombor , Disznókő-dűlő a 37-es
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Mezőzombori programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események