Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Faluház Albertirsa
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Faluház Albertirsa

Vonzó idegenforgalmi látványosság az értékes néprajzi gyűjtemény a nagyközségbe látogató szlovák és magyar turisták számára. A szlovák faluházak, tájházak csoportjába tartozó helytörténeti gyűjtemény.

További információk


Még több a településen (Albertirsa):

A hagyománytisztelet és a faluház 27 éve.

Évszázados hagyományok keltek életre az 1981-es helytörténeti kiállítás nyomán.A régi ládákból előkerült a népviselet nagy örömmel öltötte fel idős ,fiatal beleélve magát abba a korba mikor még ez volt a mindennapi viselet.

Film és fotók őrzik emlékét.

A falualapító elődeink múltját jellemző lakáskultúráját,használati eszközeit,öltözködési,népviseleti szokásait tükrözte a kiállítás.

Szerencsés voltam a gyűjtésben,mert az én családom nagyon hagyománytisztelő,hiszen a családfánk visszavezethető az 1711-ben idetelepült falualapító őseinkre akiknek az emlékeit a mai napig őrizzük.
Ez a tudat vezérelt engem a több mint 27 évnyi önérdek nélküli munkában.
Igyekeztem minden fellelhető néprajzi anyagot felkutatnia múltból,hogy meglegyen a mának és megmaradjon a jövőnek.

Minél jobban belemélyedtem elődeink életének tanulmányozásába,annál jobban csodáltam önellátó életmódjukat ,misztikus szokás-és hiedelemviláguk gazdagságát.

Nagyon istenfélő hívők és vallásosak voltak,de hittek a rontásban,az ördögben,szellemekben,és a boszorkányokban, és a varázslással védekeztek ellenük.

Az életem során összegyűjtött,feldolgozott,lejegyzett néprajzi gyűjtőmunkámat " Mesélnek az évszázadok " Albertin (Albertirsán) címmel beküldtem a Néprajzi Múzeumnak,ahol országos II. helyezést nyert el.

A helyi néprajzi szokásokból szemelvényeket közöltem a Pest Megyei Hírlap hasábjain,majd az Albertirsai híradóban folytattam mind a mai napig,melyeket néprajzi gyűjtésem során fellelt újabb anyagokkal egészitek ki.
Az összegyűjtött néprajzi szokásokat színpadi változatokra feldolgozta Kovács Katalin tanárnő a hagyományőrző csoport vezetője,amelyek különböző rendezvényeken és több városban helyiségben nagy sikerrel kerültek előadásra,némelyiket a Tv is közvetítette.

Az eddigi munkásságomban sok segítséget kértek és adtam a diplomadolgozatokat író fiataloknak,akik hozzám fordultak különböző hagyományos témakörök feldolgozásának érdekében. A helytörténeti kiállítás Szántó József helytörténetíró kezdeményezésére valósult meg.

Az összegyűjtött kiállítási anyag elrendezésében nagy segítséget nyújtott Mótyovszkiné Szegvári Erzsébet képzőművészünk.

Kovács Károlyné

Forrás: Facebook

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Albertirsa):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer