Egyedülálló élmények, különleges fény-és hanghatások!
Egyedülálló élmények, különleges fény-és hanghatások!
Várjuk Zalában!
Várjuk Zalában!
Mamma Mia musical Zalaegerszegen! Jegyvásárlás!
Mamma Mia musical Zalaegerszegen! Jegyvásárlás!

Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai Kiállítótér Múzeum

A vonyarcvashegyi Helikon Taverna épülete 1820 táján eredetileg présháznak épült, érdekessége, hogy az eredeti tervdokumentációja levéltárban fellelhető. Az épület szerepel a keszthelyi Festetics-uradalom épületeinek 1858. évi lajstromában is, mint „Pincze és présház`. A vonyarci pince az egyik legjelentősebb borászati Festetics-központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket. 2012–2013-ban a műemléki pincében – az eredeti szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokhoz kapcsolódva – országosan egyedülálló, tematikus múzeumi tér került kialakításra. Ezzel egy időben a Taverna külső klasszicista homlokzata díszkivilágítást kapott.

Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai Kiállítótér Múzeum

„Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás:

2013 októberétől látogatható a „Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás a Helikon Tavernában. A kiállítás főbb tematikai részei a következők:

1. Térségi szőlő- és borkultúra a római kortól napjainkig

E körben a gazdag leletanyag (római és középkori szőlőművelési eszközök, római szőlőmotívumos sírkő, középkori szőlőmotívumos Krisztus-ábrázolás, néprajzi vitrinek érdekességekkel) az illusztrált tablókkal nyújt áttekintést 2000 év térségi szőlőkultúrájáról. A kiállítás legértékesebb kiállított tárgya a 2000 éves „Da Bibere" kancsó, amely egy cserszegtomaji kelta sírból került elő, és latin szövegével (magyarul: „Adj innom") a borkultúra régmúlt hagyományaira utal. A pincében található, 200 éves restaurált, ma is üzemképes bálványprés a pince szőlőfeldolgozó kapacitását hivatott bemutatni.

Da Bibere kancsó

A balatoni borfogyasztás egyik legkorábbi bizonyítéka a kiállításon látható kétfülű edény, melyet mintegy 2000 éve helyeztek – több más tárggyal együtt – egy kora római hamvasztásos rítusú sírba, a mai Cserszegtomaj területén. A lelet formájában, kialakításában még a római hódítás előtt – a Dunántúlon is – megtelepedett kelta népcsoport fazekasságának hagyományait tükrözi. A nyakán viszont már a hódítók nyelvén, latinul olvasható a következő szöveg: DA BIBERE, azaz 'ADJ INNOM'. A kiemelkedő jelentőségű lelet a Balaton környéki borászok jelképe, a rajta található felirat pedig jelmondatuk lett.

Bálványprés

A szőlő feldolgozásának, a bor készítésének legfontosabb eszköze a prés. A teljes lényerés érdekében a szőlőzúzalékból véglegesen ki kell nyerni a bornak szánt szőlőmustot. E műveletnek kétféle módja volt: a taposás/tiprás és a préselés. Délkelet-Európa és a Közel-Kelet régi és kiterjedt borkultúráját a prések hiánya jellemzi, itt a taposás volt a szőlőmust kinyerésének módszere. A teljes lényerés másik technológiája az, amikor nyomó- vagy szorító-, illetve csavaróerő hatására távozik a must a szőlőzúzalékból. E technológia körébe tartozik a szőlőpréssel történő mustnyerés.

A pincében elhelyezett borsajtó egy különösen szép, ép állapotban megmaradt, jellegzetes Balaton környéki darab. Az aszimmetrikus melencés, rögzített végorsós főfás prések csoportjába tartozik. Talapzata eredetileg nagyobb volt, de valamikor levágtak belőle egy darabot (alul a kilógó részt). Az egyik sérült regőn látható évszám alapján az a regő pótlásnak tekinthető (1902).

A prést a következő faragással díszítették: csillagokat, mértanias rózsákat, kacskaringós szíveket, farkasfogas vonalakat és egy cserépből kinövő virágot vésett alkotója gerendájába és ábrocfáiba. A megközelítőleg 200 éves prést, kis karbantartás után, ma is használhatnánk a szőlő levének kisajtolására.

A kiállítás tárgyi anyagának gerincét a szőlőtermesztéshez, -feldolgozáshoz és a borkészítéshez kapcsolódó, értékes néprajzi tárgyak képezik. Szőlőtermesztési és szőlőművelési tárgyaink közül kiemeljük az egyik elsőként használt, közel százéves, Jubileum márkájú sárgaréz permetezőt, illetve egy hordó aljáról összegyűjtött borkővel teli melencét.

Hegyközségi és bortárolási vitrinünkből figyelmükbe ajánljuk a köveskáli hegyközség 1805-ből származó, ünnepnapokon használt hegyközségi kancsóját, valamint az egyik környéki borosgazda díszes bortároló edényét (csobolyó 1874-ből).

Valamennyi tematikus részhez érintőképernyőn digitális tartalmakat, képeket, hang- és videoanyagokat találhatnak látogatóink.

2. Digitális tartalmak múzeumi érintőképernyőkön

A magyar mellett angol és német nyelven kidolgozott szakmai tartalmak 4 érintőképernyőn kerültek elhelyezésre. A néprajzi érintőképernyők szakmai tartalma a szőlőtermesztéstől a borkészítésen keresztül a bor tárolásáig és fogyasztásáig terjed. A bálványprés érintőképernyő bemutatja, hogyan működtették a hatalmas préseket a régmúlt korokban. A Festetics érintőképernyő (mint az ország legnagyobb múzeumi érintőképernyője) interaktív módon segíti a térség fejlődésében meghatározó szerepet betöltő Festetics család megismerését, természetesen külön kitérve a Helikon Taverna történetére. Külön képernyőn régi fényképeket (képeslapok, fotók) alakítottunk át 3 dimenziós képekké.

3. 3 dimenziós vetítőterem

3 dimenziós vetítőtermünkben látogatóinknak egyedi filmvetítési élményt kínálunk. 5 perces filmünk a Festetics család történetével ismerteti meg a nézőket, 3 percben pedig Vonyarcvashegy történetét dolgozzuk fel látogatóink számára. Mindkét film esetében, a térhatású moziélményen felül, egyedi látványt kínál a helikopteres légi felvételek alkalmazása.

4. Környezeti nevelés és értékmentés

Külön tablókon mutatjuk be és magyarázattal szemléltetjük a kiállítótér 100%-ban megújuló energia felhasználásával történő működtetését (fűtés, áramellátás).

5. Gyermekeknek és családoknak

A Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai kiállítótér mindenben gondolt a gyermekekkel érkező családokra. Tematikus kiállítóterünkben a legkisebbek is megtalálják az életkoruknak megfelelő érdekes tartalmakat (3D-s vetítőterem, LEGO makett és játszóasztalok, gyermekfellépővel ellátott érintőképernyők), kültéri játszóterünk pedig segít a múzeumlátogatás előtti vagy utáni mozgásigény kielégítésében. Egyedi fajátékaink a gyermekek (és persze a felnőttek) nagy kedvencei.

Gondolva gyermek (és gyermeklelkű) látogatóinkra, a 2013-as évben megépítettük részükre a Helikon Taverna épületének 2 négyzetméteres, méretarányos makettjét LEGO kockákból. A 25.000 kockából készült modell az épületet 1902-es állapotában mintázza szőlőtőkékkel, szüreti időszakban. A teraszon Lady Hamilton köszönti a szüretelőket, akik szekerekkel szállítják a szőlőt és préselik azt hamarosan a pince elé elhelyezett bálványpréssel.

Ha látogatóink kedvet kapnak egy kis építkezésre, akkor várja őket LEGO játszóasztalunk! Figyelem! Nem csak gyerekeknek!

A kiállítás megtekintését megelőzően vagy azután kültéri játszóterünk izgalmas szabadidős programot kínál gyermekek és felnőttek részére egyaránt. A gyermekeket játszóvár, homokozó, ugróiskola, ügyességi játékok, rajztáblák várják, a felnőttekre pedig egy burkolatba épített – két nehézségi szinten játszható – logikai lépegetős játék vár.

Nagy vonzerőt jelentenek a „századelő” fajátékai, amelyek egyedi gyártású ügyességi és logikai fajátékok.

6. Mindent a borkóstolásról

A pince és présház eredeti funkcióját megőrizve, a felnőtteknek lehetőséget biztosítunk a legjobb balatoni borok kóstolására is. Kínálatunkban közel 100-féle bor kóstolható meg. Kóstolás közben a bemutató borospoharaink betekintést nyújtanak az egyes borstílusokhoz használatos borospoharak rejtelmeibe, sőt illatmintáink segítségével lehetőség nyílik a borokban fellelhető aromák játékos beazonosítására is. Szervezett borkóstolók csak előzetes bejelentkezés alapján!

A Festetics Helikon Taverna Kiállítótér borszaküzletének széles és rendszeresen frissülő kínálatában közel 100 féle bor található, a Balatoni Borrégió legjobb pincészeteitől és a villányi Bock  Pincészettől Szakképzett sommelier-nk  készséggel áll rendelkezésre és segít az Ön ízlésének legmegfelelőbb bort kiválasztani, legyen szó akár ünnepi vacsora kísérőjéről vagy hétköznapi fogyasztásra szánt borról egyaránt.
Az alábbi kedvezményes lehetőségeket kínáljuk vásárlóinknak:

  •     15% kedvezmény min 3 palack vásárlása esetén.
  •     20% kedvezmény Lakodalmi rendezvények esetén vásárolt borok áraiból, bizományosi lehetőséggel.
  •     6 palack rendelése esetén ingyenes házhoz szállítás Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely és Hévíz területén. (Visszaigazoló sms üzenet bemutatásával jogosult a borok átvételére.)

7. Green box fotóterem

A múzeumi kiállítótérben lehetőséget biztosítunk – különböző érdekes és mulatságos háttér mellett – egyedi, a kiállítási tematikához kapcsolódó fényképek elkészítésére. Az elkészült képeket igény szerint kinyomtatjuk látogatóinknak, elküldjük e-mailben.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a kiállítás megtekintése (borkóstolók nélkül) 60–90 percet vesz igénybe. Gyermekkel érkező látogatóink részére (tekintettel a gyermekek részére elsődlegesen érdekes tartalmakra) a látogatás tervezhető időtartama 60 perc.

A Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai kiállítótér ideális helyszíne szervezett családi, iskolai vagy céges rendezvényeknek. Legyen szó akár valamely jeles alkalom megünnepléséről, egy többnapos családi programról vagy kikapcsolódással egybekötött céges szakmai tréningről, a Taverna biztosítja Önöknek a megfelelő helyszínt. Külön gondoltunk osztálykirándulások fogadására is, részükre a múzeumhoz készített tanári segédlettel és egyedi étkezési lehetőség felkínálásával készültünk. Elképzeléseinek megvalósításához magas színvonalú szálláskínálattal és kiemelkedő gasztronómiai élményeket nyújtó éttermünkkel is hozzájárulunk.

A Múzeummal egy helyszínen található a 4*-os Zenit Hotel Balaton 47 modern, igényesen berendezett balatoni panorámás szobával és 600 m2-es wellness részleggel várja pihenni vágyó Vendégeit.

A bor- és gasztrokultúra múzeumi feldolgozását követően látogasson el éttermünkbe! A Bock Bisztró Balaton egyedi kulináris élményt kínál Önnek.

A Festetics Helikon Taverna Kiállítótér, a téli időszakban az alábbi időpontokban tart nyitva:

Hétfő / Kedd : zárva
Szerda - Szombat: 13 - 18 óráig
Vasárnap: 13 - 16 óráig

Bármely más időpontban előre bejelentkezés alapján fogadjuk vendégeinket!

Belépő ára: felnőtteknek 1200 Ft/fő, gyerekeknek 600 Ft/fő mely tartalmazza a tárlatvezetést.

Megközelítés

Autóval

Ha Budapest felől érkezik: A leggyorsabban az M7-es autópályán érhet el hozzánk. Balatonszentgyörgynél térjen le az autópályáról, kövesse a Keszthely, Balatonfüred irányt. Menjen keresztül Gyenesdiáson, majd a Vonyarcvashegy tábla után az első utcán forduljon balra, egyenesen fel a Helikon Taverna klasszicista épületéig és a Zenit Hotel Balaton parkolójáig.

Ha a Balaton északi partján, Balatonfüred felől érkezik: Induljon el a 71-es főúton Badacsony, Keszthely irányába. Vonyarcvashegy Balatongyörök után következik. A lámpás kereszteződés, majd a temető után a második utcánál kanyarodjon jobbra, egyenesen fel a Helikon Taverna klasszicista épületéig és a Zenit Hotel Balaton parkolójáig.

Parkolás

A Taverna 65 férőhelyes szabadtéri parkolójában ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk. A parkoló nem őrzött.

A HELIKON TAVERNA TÖRTÉNETE

A vonyarcvashegyi Helikon Taverna épülete 1820 táján eredetileg présháznak épült, érdekessége, hogy az eredeti tervdokumentációja levéltárban fellelhető. Az épület szerepel a keszthelyi Festetics-uradalom épületeinek 1858. évi lajstromában is, mint „Pincze és présház". A vonyarci pince az egyik legjelentősebb borászati Festetics-központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.

A II. világháborút követően a Festetics-présház állami tulajdonba került, egy ideig a keszthelyi termelőszövetkezet használta, majd a Zala Megyei Tanács gyermeküdülője volt. Az 1960-as évek végétől vendéglátóhelyként működött. A műemléki szemléletet figyelmen kívül hagyó átalakítások az épületben jelentős károkat okoztak.

A rendszerváltást követően az épület ugyan országos műemléki védettséget kapott, de az állagmegóvási szempontok figyelmen kívül hagyása miatt az épület az összedőlés szélére került.

Az épületet 2002-től üzemeltető magyar magánszemélyek számára a cél a kezdetektől sem csak egy turisztikai vállalkozás sikeres működtetése volt, hanem az értékmentés és értékbemutatás szempontjainak érvényesítése.

2006 és 2008 között megtörtént a Taverna épületének (külső és belső felújítás, tetőszerkezet teljes megújítása) állagmegóvó rekonstrukciója, amivel a házban egy 13 szobás panzió nyújtotta szolgáltatások váltak elérhetővé, a felújított étterem mellett. A kialakított panorámaterasz egyedi hangulatú rendezvényhelyszínné varázsolta az egykori Festetics-birtokot.

2011-től a Zenit Hotel Balaton szálloda megépítésével párhuzamosan megtörtént a Taverna külső környezetének rendezése is.

2012–2013-ban a műemléki pincében – az eredeti szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokhoz kapcsolódva – országosan egyedülálló, tematikus múzeumi tér került kialakításra. Ezzel egy időben a Taverna külső klasszicista homlokzata díszkivilágítást kapott.

2018.01.01 - 2018.12.31

Találatok száma: 4
Vonyarcvashegyi programok 2018. Fesztiválok, események, rendezvények

Vonyarcvashegyi programok 2018. Fesztiválok, események, rendezvények 2018. november 17.

XI. Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny

Fesztiválok, események, rendezvények Keszthely mellett, a Balaton északi partján fekvő Vonyarcvashegyen. Érdekes kulturális, sport, gasztronómiai programok egész évben. Bővebben


Vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny 2018

Vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny 2018 2018. november 17.

Őszi gasztronómiai fesztivál Vonyarcvashegyen. A Rendezvénytéren zajló program reggel hagyományos disznóvágással, illetve feldolgozással indul, majd a kolbásztöltő versennyel folytatódik. A késő estébe nyúló rendezvény zenés bulival zárul. Bővebben


Vonyarcvashegy Adventi gyertyagyújtás 2018

Vonyarcvashegy Adventi gyertyagyújtás 2018 2018. december 2.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS programjainkra Vonyarcvashegyen, a Művelődési Ház és Könyvtárban és annak udvarán. Bővebben


Airwheel túrák Vonyarcvashegyen

Airwheel túrák Vonyarcvashegyen 2018.01.01. - 12.31.

Fedezze fel Vonyarcvashegy látnivalóit! Próbálja ki új Airwheel készülékeinket! Bővebben

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai Kiállítótér Múzeum

Könyvtár

Legjobb élmények

Corvina-kiállítás Budapesten - A Corvina Könyvtár budai műhelye
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Tatai Vadlúd Sokadalom
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
11925
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket