Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Hortobágyi Csillagoségbolt-park Csillagda Csillagvizsgáló
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Hortobágyi Csillagoségbolt-park Csillagda Csillagvizsgáló

A Hortobágy-mátai Fecskeház Erdei Iskola mellett 2015 tavaszán nyílik meg a Csillagoségbolt-park bemutató csillagvizsgálója. A csillagvizsgáló az Erdei Iskolába látogató vendégek mellett a nagyközönség számára is nyitva áll majd. A csillagda egy közel 7 m magas torony tetején helyet foglaló 3 m-es átmérőjű kupola. A csillagda főműszere egy 140 mm átmérőjű CFF apo távcső.

További információk


Még több a településen (Hortobágy):

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe – a zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonímája, s ez az élővilág zavartalanságának is is alapvető feltétele.

A zavaró fényektől mentes nemzeti park látogatói számára az éjszaka több látványosságot is nyújt. Talán a legfontosabb a szabad szemmel is látható csillagok száma. Míg a nagyvárosok központjából csak egy-két tucatnyi, az átlagos településekről pár száz csillag figyelhető meg, a Hortobágy egén közel 2000 fénypontot láthatunk. Azoknak akik még nem találkoztak ezzel a látvánnyal, a csillagokkal teleszórt mennybolt az első meglepetés. Ahogy közeledik a nyár, a Tejút egyre korábban megjelenik az égbolton, és látványos ezüst szalagként látszik a zavaró fényektől mentes területek felett. A Nyilas csillagkép és környéke, a Tejút centrumának iránya különösen látványos a puszta láthatárából kiemelkedve. De a tavaszi-koranyári időszak estéi azért is érdekesek, mert ilyenkor figyelhető meg legjobban naplemente után a nyugati irányban az állatövi fény – a bolygóközi porról szóródó napfény. Kevesen ismerik ma már ezt a jelenséget a fényszennyezés miatt, de a zavaró fényektől nem háborgatott csillagoségbolt-parkokból könnyen megfigyelhető derült időben.

Mindez csak ízelítő a látványosságokból. Több látványos csillagcsoport látszik szabad szemmel is, és már kisebb távcsővel is ködök, csillaghalmazok tucatjait kereshetjük meg. Meghirdetett programjainkon a résztvevőknek a Nemzeti Park szakavatott munkatársai mutatják be a csillagoségbolt-park látnivalóit.

A csillagda látogatói megismerkedhetnek a fényszennyezéstől mentes hortobágyi csillagos ég szépségeivel.

A teljes (kb. két órás) program az erdei iskola vendégei és a külön bejelentkezett csoportok számára három részből áll:

  •     kb. egy órás vetítettképes előadás a csillagászattal és a csillagoségbolt-parkkal   kapcsolatos alapvető tudnivalókról
  •     az ég alatt: csillagképek, a hozzájuk fűződő mítoszok ismertetése, égi tájékozódás
  •     leglátványosabb égi objektumok távcsöves bemutatása (Hold, bolygók, kettőscsillagok, fényesebb mély-ég objektumok)

Az ismeretterjesztő előadások és távcsöves bemutatások kozmikus környezetünkbe adnak bepillantást. Az előadásokat számítógépes képbemutató teszi teljessé. Távcsövön keresztül mindenki a saját élmény erejével győződhet meg, milyenek a Hold-kráterek, a Szaturnusz gyűrűje, vagy egy csillaghalmaz. Az alábbi téma ajánlatot elsősorban iskolai, ifjúsági közösségeknek ajánljuk, akár rendhagyó iskolai órák keretében is.

Barangolás a Naprendszer égitestjei között

Esztétika az égen: bolygó együttállások, légköroptika. Összeállítás az űrszondák és az amatőrcsillagászok által a közelmúltban készített Naprendszer beli képekből. Méretarányok a Naprendszerben. Központi égitestünk a Nap. Föld típusú bolygók, óriás bolygók + bolygógyűrűk. Holdak a bolygók körül. Kisbolygók, üstökösök, meteorok. Nap- és holdfogyatkozások. Mozgások a Naprendszerben. A Naprendszer keletkezése.

Kalandozás a csillagképek között

Fontosabb csillagképek. Csillagképek mitológiája. Fizikailag összetartoznak-e? Figurális csillagképek. Tájékozódás az égen a csillagok segítségével. Évszakok csillagképei. Csillagtérképek, csillaggömbök. Őseink égbolt ismerete.

Csillagok fejlődése

Csillagok távolsága, elhelyezkedésük a Tejútrendszerben. Csillagok főbb jellemzői: fényesség, szín, hőmérséklet, tömeg. Gázködök a galaxisban. Csillagok életútja (kialakulás, normál törpe, vörös óriás, szupernóva). Csillagok energiatermelése. Fiatal és öreg csillagok, nyílt- és gömbhalmazok. Változófényű csillagok. Különleges csillagok.

Hogyan működik a Napóra? Avagy a Föld mozgásai

A Föld forog a tengelye körül és kering a Nap körül. E két lényeges mozgásnak a vetületét megfigyelhetjük akár egy egyszerű árnyékvető segítségével is. Naptárrendszerünk csillagászati alapokon nyugszik, követi a Nap és a Hold járását. Óráinkat csillagok segítségével pontosíthatjuk.

Napfogyatkozás expedíciókkal a világ körül

Évente csak pár teljes, vagy gyűrűs napfogyatkozás látható Földünk egy szűk területéről. A jelenség megfigyeléséért többen utaznak ezekre a távoli helyekre. Az elmúlt évtizedekben az alábbi teljes napfogyatkozásra szerveződtek hazai expedíciók: 1990 Skandinávia, 1991 Hawaii, 1995 India, 1999 Magyarország, 2006 Törökország. Az összeállítás uti élményekkel kiegészített beszámoló.

Távcsöves bemutatás

Évszaktól és láthatóságtól függően a Hold, a bolygók (Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) távcsöves megfigyelése. Csillagképek bemutatása. Kettőscsillagok, nyílt- és gömbhalmazok, fényesebb ködök, galaxisok észlelése. Nappal a Nap távcsöves megfigyelése is lehetséges.

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Hortobágy):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer