Fedezze fel velünk az őszi színekben pompázó természetet a mesebeli Tisza-tónál!
Fedezze fel velünk az őszi színekben pompázó természetet a mesebeli Tisza-tónál!
D-REX Dinópark a Tisza-tónál - kaland, élmény, tudomány minden korosztálynak
D-REX Dinópark a Tisza-tónál - kaland, élmény, tudomány minden korosztálynak
Szabics Kikötő – ahol megérint a természet!
Szabics Kikötő – ahol megérint a természet!
Tisza-tavi Ökocentrum - A természet élménytára!
Tisza-tavi Ökocentrum - A természet élménytára!

A Hortobágyi Nemzeti Park természeti adottságaira alapozott Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. A Vadaspark központi épületében a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé is üzemel. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, batla, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, fekete gólya. A vadaspark olyan természeti programokat kínál, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget. A puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé valamint az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér növelik a látogatók komfortérzetét és lehetővé teszik a hosszabb időtöltést. A kifutók kialakítása lehetővé teszi az állatok fotózását.


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának legújabb bemutató-területe a Hortobágyi Vadaspark, mely Hortobágy – Malomházán található.

Célja, hogy olyan állatfajokat mutasson be, amelyek korábban ezen a tájon éltek, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorultak, természetes körülmények között már nem találkozhatunk velük. Ilyen fajok például a vadlovak, a rekonstruált őstulok, a madarak közül a keselyűk és a pelikánok, illetve a puszta egykori ragadozói: a farkasok és a sakálok. Mindezen fajok mellett természetesen bemutatásra kerülnek a nemzeti parkban ma is vadon élő állatok.

Malomháza élővilága kiállítás

A Malomháza élővilágát bemutató kiállításban egyszerre ismerhetjük meg az egykor itt élt állatokat, és a területen jelenleg is élő fajokat.

A kiállítás vitrinjeiben található képek, leletek és leletmásolatok, valamint a kiállított vadló, vadszamár és őstulok csontvázak a Kárpát-medence közel 10 ezer évvel ezelőtti arcát hozza közel hozzánk. A vizes, pusztai és erdei élőhelyeket szimbolizáló diorámákban további olyan állatfajok láthatók, amelyek a Hortobágy egykori és mai faunájához hozzátartoznak, s köztük nem egy védett és ritkaságnak számít. Az élősarok akva-terráriumai és terráriumai tavasztól őszig tárják szemünk elé a Malomháza kétéltű és hüllőfajait.

A területen található kilátók segítségével madártávlatból is megfigyelhetjük a tájat.

A vadaspark programja az úgynevezett „Extra szafari” melynek során a speciálisan kialakított jármű segítségével a bemutató-terület első szakaszában testközelből figyelhetjük meg a nagytestű, patás legelő állatokat, melyek közül két faj kerül bemutatásra: a Przewalski vadló, valamint a rekonstruált őstulok. E nagytestű növényevők első egyedei 1997-ben kerültek a vadasparkkal szomszédos Pentezug pusztára, ami egy bioszféra rezervátum magterület, ebből kifolyólag nem látogatható. A Hortobágyi Nemzeti Park területén napjainkban élő vadlovak egyedszáma meghaladja a kétszázat, az őstulkoké pedig négyszáz fölé emelkedett. Ezekből az állományokból láthatunk a vadaspark területén összesen mintegy ötven - hatvan egyedet. A vadaspark második szakaszában tágas, vizesárokkal határolt kifutókban, rácsok nélkül tekinthetjük meg a puszta korábbi ragadozóit, valamint természetes tavakon és röpdékben a terület egykori és jelenkori madárvilágát.

A vadaspark csak szervezett formában látogatható, a Hortobágy központjában, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló autóbuszokkal, vagy terepjáróval. A "szafari" programok áprilistól - októberig óránként indulnak. Csoportok számára érdemes előzetesen bejelentkezni. A vadaspark egész évben nyitva van, szezonon kívüli látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Akik többet szeretnének megtudni az ősi puszta élővilágáról, a vadaspark megtekintéséhez szakvezetést igényelhetnek, melynek során képzett túravezetők segítségével ismerhetik meg ezt a varázslatos világot.

Látogatható:

április-október:  10.00 – 18.00

november-március:  naponta 14 órakor szakvezetéses túra indul a Csárda parkolójából nemzeti parki járművel.

Ettől eltérő időpontban is kérhető járat bejelentkezéssel!

Telefonos egyeztetés után a kollégák egy órán belül kimennek a vendégekért a Pusztai Állatpark parkolójához (vagy az egyeztetett helyre).

Ünnepnapok (ünnepek) nyitvatartási rendje:

március 15-16.:  10.00 – 16.00           
november 1.:  zárva
december 24-26., és 31.:  zárva
január 1.:  zárva

A utazás menetideje kb. 10 perc.

Az utolsó járat zárás előtt 1 órával indul! Az épületek 15 perccel a vadaspark zárása előtt bezárnak!

A helyszínen büfé és ajándékbolt üzemel.

Csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges!

Belépőjegyek:

teljes árú:  1500 Ft/fő
gyerek (3-18 éves korig):  800 Ft/fő
családi (2 felnőtt, max.3 gyerek)  3700 Ft/család

Szakvezetés:

300 Ft/fő
600 Ft/család

Extra szafari program (terepjárós utazás a vadlovak közé): +1200 Ft/fő

Utolsó járat:
teljes árú:  1000 Ft/fő
gyerek (3-18 éves korig):  600 Ft/fő
családi (2 felnőtt, max. 3 gyerek)  2500 Ft/család

A szállítójárművek a létszámigényekhez és az időjárási viszonyokhoz igazodva kerülnek kiválasztásra. Köszönjük megértésüket.

A program időtartama kb. 1,5 óra.

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Hortobágyi Vadaspark