Daruvonulás Hortobágy 2021. Túrák a darvak nyomában

Daruvonulás Hortobágy 2021. Túrák a darvak nyomában

Kiemelt ajánlat
2021. október 23 - 24.

Az ősz beköszöntével kezdetét vette ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye: a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több ezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember végétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park. A daruleső túrákat idén saját gépkocsis megközelítéssel hirdetjük meg, illetve korlátozott számban és alkalommal kisvonattal is.

Vezetett túrák a darvak nyomában 2021

Az ősz legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A több ezres darucsapatok naponta ismétlődő, alkonyathoz és pirkadathoz kötődő mozgásának, a daruhúzásnak a megtekintésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeptember végétől október végéig hétvégéken és az őszi szünetben hétköznap is túrákat szervez.

Szeptemberben és október elején mind hajnali, mind alkonyati túrákat is indítunk, októberben pedig az alkonyati túrákon lesz a hangsúly. A daruleső túrákat idén saját gépkocsis megközelítéssel hirdetjük meg, illetve korlátozott számban és alkalommal kisvonattal is. A Hortobágy-halastavi Kisvasút ebben az időszakban, a vendégek kényelmét célzó pályafelújítási munkák miatt korlátozottan üzemel. Ezzel egy időben a Hortobágy-halastavi tanösvény útvonalain is korlátozásokat kell bevezetni a gyalogos közlekedésben.

Ugyancsak itt adunk híradást a korlátozások pontos részleteiről is. Látogatása és programfoglalása előtt kérjük, látogasson el honlapunkra és időben tájékozódjon a változásokról. Kérjük megértésüket, és bízunk benne, hogy a meghirdetett túrákon meggyőző élményekben lesz részük.

Túratípusok és időpontok

Hortobágy-halastavi darules kisvasúttal

Az éjszakázó helyeikre húzó darvak megtekintésére kisvonattal visszük vendégeinket. A program a Halászbárka Fogadóközpontban (Hortobágy-Halastó; 33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába) a túra díjának kizárólag készpénzben történő megfizetésével és a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen” film vetítésével indul, melyet egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően indul a terepi program. Kiutazás a kisvonattal a Kondás-tóig (menetidő kb. 30 perc), ahol az éjszakázásra gyülekező darvak esti behúzását tekintik meg szakvezetővel, majd visszaindulás a kisvonattal.

A túra időpontjai: a túra kezdési időpontjai nem a kisvasút indulási időpontjai

2021. október 16. (szombat) 15.15 (TELTHÁZ)
2021. október 17. (vasárnap) 15.15  (TELTHÁZ)

Várható befejezés: napnyugta, a kisvasút sötétedés után kb. fél órával jön vissza, korábbi visszaindulás csak gyalogosan lehetséges a kb. 5 km-re lévő végállomástól.

Ár: 2500 Ft/felnőtt, 1500 Ft/gyerek (3-18 év), 6500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek)
A részvételi díjat kizárólag KÉSZPÉNZBEN lehet kifizetni.

Amennyiben a program napján késnének, akkor a Kisvasút Pénztár telefonszámán tudják azt jelezni: 70/334-7574.

Pusztai darules négy keréken (ÚJ TÚRAIDŐPONTOK!)

Az éjszakázó helyeikre húzó darvak megtekintése a nemzeti park területén. A program a túra díjának megfizetésével, mosdózással indul, melyet a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően a vendégek szakvezetőt követve saját gépjárművel (normál személyautó elégséges) közelítik meg a terepi helyszínt, amely akár 20-30 km-re található Hortobágy falutól.

A túra időpontjai:

 2021. október 16. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 17. (vasárnap) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 20. (szerda) 16.00 (ÚJ TÚRAIDŐPONT), Találkozó: Balmazújváros, LIDL parkoló
2021. október 22. (péntek) 16.00 (ÚJ TÚRAIDŐPONT), Találkozó: Balmazújváros, LIDL parkoló
2021. október 23. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 24. (vasárnap) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 25. (hétfő) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 26. (kedd) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 27. (szerda) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 28. (csütörtök) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 29. (péntek) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 30. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
2021. október 31. (vasárnap) 14.30 (TELTHÁZ)

Várható befejezés: napnyugta, hazaindulás saját járművel.

Ár: 1500 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyerek (3-18 év), 4000 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek)
       A programot kizárólag készpénzben van lehetőség kifizetni!

Kisvonatos hajnali darules (ÚJ TÚRAIDŐPONTOK!)

Több tízezer daru tölti az éjszakát a Kondás-tó lecsapolt medrében, majd napfelkelte után elindul táplálkozó helyeire. Először kisebb, majd egyre nagyobb csapatokban repülnek ki, amely gyönyörű látvány háttérben a napfelkeltével. A kihúzás megtekintésére kisvonatos túrára invitáljuk vendégeinket hajnali indulással. A kisvonat 4 km-t tesz meg, a Kondás-tóig még 1 km séta vár a résztvevőkre, így elkerülhető a madarak zavarása.

Találkozó: a Halászbárka Fogadóközpontban (Hortobágy-Halastó; 33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába)

A túra időpontjai:

2021. október 16. (szombat) 5.30 (ÚJ TÚRAIDŐPONT)
2021. október 17. (vasárnap) 5.30 (ÚJ TÚRAIDŐPONT)

Várható befejezés: napkelte után

Ár: 2000 Ft/felnőtt, 1500 Ft/gyerek (3-18 év), 5500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek)
A programot kizárólag készpénzben lehet fizetni.

Hajnali autós darules (ÚJ TÚRATÍPUS)

A nagy érdeklődésre tekintettel újabb túra időpontokat tettünk közzé honlapunkon. Az új túrák kivétel nélkül hajnali időpontokban lesznek választhatóak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a hajnali időpontokban az év ezen időszakában már gyakoriak a ködök, ezért előfordulhat, hogy a madarakat nem látjuk, csak halljuk. El kell fogadnunk, hogy ilyen körülmények között még kivételesebb eseménynek számít, ha a szerencsének köszönhetően megcsodálhatjuk a darvak éjszakázó helyükről való kihúzását, s lehetünk részesei ennek az élménynek.

Több ezer daru tölti az éjszakát a Hortobágy körüli halastavak lecsapolt medrében, majd napfelkelte után elindul táplálkozó helyeire. Először kisebb, majd egyre nagyobb csapatokban repülnek ki, amely gyönyörű látvány háttérben a napfelkeltével. A kihúzás megtekintésére autós túrára invitáljuk vendégeinket. Autóval kb. 10-15 perces utat teszünk meg burkolt úton a célállomásig, majd onnan még 5-10 perces séta vár a résztvevőkre, így elkerülhető a madarak zavarása.

A találkozó minden esetben: Balmazújváros, LIDL parkoló

Várható befejezés: napkelte

Ár: 1600 Ft/fő egységesen
Fizetés kizárólag készpénzben!

A túra időpontjai:

2021. október 16. (szombat) 5.30 (ÚJ TÚRAIDŐPONT)
2021. október 17. (vasárnap) 5.30 (ÚJ TÚRAIDŐPONT)
2021. október 23. (szombat) 5.30 (ÚJ TÚRAIDŐPONT)
2021. október 24. (vasárnap) 5.30 (ÚJ TÚRAIDŐPONT)

Természetvédelmi őr munka közben: A daruvonulás
Exkluzív túra - Darules terepjáróval

Különleges terepjárós túra, mely során a táplálkozó területekre természetvédelmi őr, gyakorlott madarász, terepi szakember kíséretével történik az utazás, és távcsövekkel a madarak kémlelése, ill. az esetleges gyűrűzött példányok megfigyelése, majd a daruhúzás megtekintése.  Túra időtartama kb. 4-5 óra. A program kizárólag hétköznapi napokon (kedd-péntek) és korlátozott létszámmal, minimum 1, maximum 3 fővel indul csak, tekintettel a terepjáró szállítókapacitására.

Maximum létszám: 3 fő

Várható befejezés: napnyugta

Ár: 15 000 Ft/felnőtt, 8000 Ft/gyerek (3-18 év)

Daruvonulás egyénileg

Ha a fenti túrákon már nincs hely, de a vendégek - akár hétköznap is - szeretnének darvakat megtekinteni, akkor erre a következő helyszíneken van lehetőség egyénileg:

    Hortobágy-halastavi tanösvény, Kondás-tó:
    FIGYELEM! A Hortobágy-halastavi tanösvény és a Hortobágy-halastavi Kisvasút a vendégek kényelmét célzó pályafelújítási munkák miatt az elkövetkező hetekben korlátozottan üzemel/látogatható.

    A korlátozások időszakai:

  •     valamint 2021. október 18. és előreláthatólag 2021. december 31. között.

    Ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon gyalogos forgalom sem lehetséges a Hortobágy-halastavi tanösvényen.
    A tanösvény megközelítése: 33. számú főút 67. km jelzés közelében gépjárművel Hortobágy-Halastó felé lekanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig. Ezt követően a vendégek a halastavak között lévő 5 km hosszú földúton gyalogosan jutnak el a Kondás-tóhoz, ahol naplemente környékén tudják a darvakat megtekinteni.

    A Hortobágy-halastavi tanösvény látogatásához napi vagy heti belépőkártya vásárlása szükséges.
    Belépőkártya váltható:    

Tourinform Hortobágy a Hortobágyi Csárda épületében:
október (kedd-vasárnap): 9.00-16.00

Kaparó csárda (33. számú főút nagyiváni elágazás);
  Halászbárka Halastavi Fogadóközpont (Hortobágy-halastó)
október (kedd-vasárnap): 8.00-17.00

Általános információk amatőr és profi fotósok számára
    Fotózás kizárólag a tavak töltéseiről, vagy az igazgatóság tornyaiból, betekintő épületeiből lehetséges. A Kondás-tó északi elbontott töltésére nem lehet bemenni. Semmilyen sátrat, mobil lest (tent, mobile blinde) nem lehet kihelyezni.
    Tilos vakut, vagy egyéb mesterséges fényt használni a fotózás vagy közlekedés során.

Általános tudnivalók, kérjük figyelmesen olvassák el!

    A programon való részvétel csak ELŐZETES BEJELENTKEZÉSSEL biztosított.
    Az előzetes bejelentkezés kizárólag egy GOOGLE ŰRLAP kitöltésével lehetséges. A regisztrációkor kérjük, alaposan ellenőrizzék az adataikat, mivel esetleges programváltozás esetén ezeken tudunk Önökkel kapcsolatba lépni.
    A túrák egy részéhez saját gépjármű (normál személygépkocsi) szükséges.
    Csoportokat hétvégén 20 fő felett nem áll módunkban fogadni! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken hétköznapi időponttal kapcsolatban.
    A programokra FOKOZOTT ÉRDEKLŐDÉS JELLEMZŐ, ezért kérjük megértésüket és együttműködésüket a következőkben. A pandémiás helyzet miatt változhat a maximális létszám, ezért számít a regisztráció sorrendje valamint a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
    VISELKEDÉSI SZABÁLYOK: viseljenek a terepi környezethez illeszkedő ruházatot, kerüljék az élénk színeket. Vaku használata TILOS. Kérjük, kerüljék a hangoskodást!
    AJÁNLOTT ESZKÖZÖK, VISELET: kézi távcső, fényképező gép, réteges öltözködés, kényelmes cipő, szúnyogriasztó.
    A túrákat ROSSZ IDŐJÁRÁS esetén is megtartjuk! Ilyen esetben javasolt a terepi környezethez illeszkedő esőkabát, esernyő választása.
    A természet megfigyelésének élménye a pillanat varázsa, alkalomról- alkalomra változik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ez nem egy előre megrendezett színházi produkció, itt MAGA A TERMÉSZET A RENDEZŐ, ennek ellenére kollégáink, szakvezetőink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élményt biztosítani tudjuk.
    A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt!
    A túrák minimum 10 fő felett indulnak!


2021.10.23. - 2021.10.24.
2021.10.26. - 2021.10.27.
2021.10.28. - 2021.10.29.
2021.10.30. - 2021.10.31.
További ajánlataink

2021.10.16. - 2021.10.31. Vezetett túrák a darvak nyomában 2021. Daruvonulás a Hortobágyi Nemzeti Parkban
2021.10.16. - 2021.10.31. Daruünnep Hortobágy 2021. Daruvonulás a Hortobágyon - Vezetett túrák a darvak nyomában
2021.10.23. - 2021.10.24. Hortobágyi Nemzeti Park programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok
Daruvonulás a Hortobágyon - Pusztai darules négy keréken
2021.10.23. - 2021.10.24. Hortobágyi Nemzeti Park programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok
Daruvonulás a Hortobágyon - Daruleső túrák, a daruhúzás megtekintése
2021.10.24. Darufesztivál 2021. A természet őszi ünnepe Hortobágyon
2021.10.24. Hortobágyi programok 2021. Fesztiválok, események, rendezvények a Hortobágyon
Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Darufesztivál és Kézműves Vásár
2021.10.24. Hortobágyi Nemzeti Park programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok
Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál
2021.10.25. - 2021.10.31. Hortobágyi Nemzeti Park programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok
Daruvonulás a Hortobágyon - Daruleső túrák, a daruhúzás megtekintése
2021.10.25. - 2021.10.31. Hortobágyi Nemzeti Park programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok
Daruvonulás a Hortobágyon - Pusztai darules négy keréken
2021.10.28. - 2021.10.29. Hortobágyi-halastó programok 2021
2021.11.08. Hortobágyi-halastó programok 2021
2021.11.08. Gyalogos vezetett túrák a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2021
Hortobágyi Libanap
2021.11.15. Gyalogos vezetett túrák a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2021
Vörösnyakú ludak nyomában Hortobágy-halastón
2021.11.15. Hortobágyi-halastó programok 2021
2021.12.06. Gyalogos vezetett túrák a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2021
Vadlúd-les Hortobágy-halastón
2021.12.06. Hortobágyi-halastó programok 2021
2021.01.01. - 2021.12.31. Bihari-sík tanösvény
2021.01.01. - 2021.12.31. Górési tanösvény, ökotúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Óvodás foglalkozások a Hortobágyi Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Kerékpártúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Nemzeti park programok 2021
2021.01.01. - 2021.12.31. Öreg-tavi tanösvény Hortobágy, ökotúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban
2021.04.01. - 2021.10.31. Hortobágyi kisvasút, kisvonatos utazás a hortobágyi tavak között
2021.05.01. - 2021.12.31. Vadaspark látogatás a Hortobágyon, ismerje meg az ősi puszta vadvilágát
2021.10.01. - 2021.10.31. Fecskeház Erdei Iskola programok
Találatok száma: 1

Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás

Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás

A hortobágyi erdei iskola ideális kiindulópontként szolgál a puszta megismeréséhez. Az épület, amely kényelmes, tiszta szobáival, nagy parkjával, az ide szervezhető programokkal több napos tartózkodásra is alkalmas, 34 fő elszállásolását teszi lehetővé. Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Hortobágyi Csárda

Hortobágyi Csárda

Több mint 300 éve várja az utazókat az egykori sóút mellett, a Kilenclyukú híd tövében ez a gyönyörű, nemrégiben felújított műemléképület, mely a világörökség részét is képezi. Történetét, a vándorok életét, a pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítás látható az egykori vendégszobákban. Az ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Pontos cím, geokód, térkép
4071 Hortobágy , Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG