Kassai Lovasíjász Iskola
Budapesti Pörkölt Parádé Parádés Hangulatban!
Budapesti Pörkölt Parádé Parádés Hangulatban!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Kassai Lovasíjász Iskola


A hely nevezetessége, hogy a 20. század végén Kassai Lajos itt hozta létre a modernkori lovasíjászatot. Ez az egyedülálló magyar harcművészet és sportág innét indult el világhódító útjára. A völgy 1988 óta fogadja a Kassai íjjal rendelkezőket minden hónap első szombatján egész évben függetlenül az időjárástól. Ez a szolgáltatás vált alapjául a ma már nemzetközi szinten működő lovasíjász iskolának.

A Völgy havonta egyszer, minden hónap első szombatján nyitva van a látogatók előtt, amikor is délelőtt 11. 00 órától megtekinthető a bemutató. Minden egyéb program, valamint látogatás kizárólag előzetes bejelentkezéssel történik.


A Kassai völgy megközelítése:

Kaposmérő fő utcájáról (61-es főút) a Rákóczi útról, a 114 és 116-os számú házak között csatlakozó földúton. 800 méter megtétele után egy tábla jelzi a parkolási lehetőséget a Völgy bejárata előtt.

Belépődíj a nyílt napra:

Gyermekeknek 500 forint, felnőtteknek 1000 forint.

A Kassai íjjal rendelkezők a biztonság szigorú szabályait betartva egész nap használhatják a számukra kijelölt pályákat.

A bemutató programja:

A bemutató jellegű edzések 11. 00 -kor kezdődnek a nyitott vagy fedeles lovardában és
kb. 13. 00 órakor fejeződnek be. Az edzést Kassai Lajos vezeti, majd maga is bemutatót tart.
A bemutatók célja, hogy az érdeklődők a lehető legteljesebb keresztmetszetet láthassák a Kassai iskola képzési rendszeréből.

A bemutatót követően azoknak, akiknek kérdésük van a lovasíjászattal kapcsolatban, lehetőségük van egy beszélgetésre Kassai Lajossal, az iskola épületében.

Érdekesség:

A lovasíjászat anyanyelve a magyar, az edzések levezetése a világon mindenütt magyarul történik. A nemzetközi kommunikáció pedig angolul folyik. A nemzetközi iskola jelenlegi tagjai Magyarország, Felvidék, Németország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Kanada, Új-Zéland, Norvégia, Kína, Bulgária, Csehország, Svájc, Ausztrália, Spanyolország és Románia.

Egyéb rendezvények a völgyben:

- Nemzetközi lovasíjász versenyek minden év május harmadik és szeptember harmadik szombatján.

- Élő történelemórák iskolásoknak, felnőtt csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján.

- Edzőtáborok.

- Csapatépítő tréningek.

Információk:

- Esős idő esetén készüljenek fel a vendégmarasztaló sárra.
- Akinek van sütnivalója, várjuk a közös tábortüzünknél.
- A Völgy több pontján vannak asztalok és padok, amiket használhatnak.
- A területen belül dohányozni tilos!
- A nyílt nap során tilos fényképet és videó-felvételt készíteni!
- A Völgybe a nyílt nap alkalmával állatot, kutyát behozni tilos!

A Völgy felszereltsége
Nagy részben legelő, néhány apróbb tó és erdőrészletek alkotják a meredek dombokkal szegélyezett 15 hektáros területet. A területen belül állataink teljesen szabadon közlekedhetnek.

Állatállomány

12 speciálisan a lovasíjásztra felkészített ló - shagya és arab telivér heréltek. Szürkemarhák, bivalyok és mangalicák osztoznak meg a legelőn, melynek védelmét ír-farkasok biztosítják.

Íjászat
- Fedett lőállással ellátott 30 méteres síkpálya (pavilon).
- Lengőcél.
- Futóvadlövő pálya.
- Koronglövészethez kialakított 5 méter magas földsánccal ellátott pálya.
- Terepíjász pálya 12 céllal.
- 20 méter átmérőjű, 4 méter mély aréna az íjászfocihoz.

Lovaglás
- Lovak: 12 speciálisan felkészített lovasíjász ló - heréltek, arab és shagya.
- Kültéri lovarda 30×60 méteres, 3 méter magas földsánccal a hosszú és a rövid falon.
- Fedeles lovarda 20×60 méteres, 6,5 méter magas földsánccal a hosszú és a rövid falon.
- 1,5 km hosszú tereppálya.
- 3 méter mély lóúsztató a vízi átkelések gyakorlására.
- Aréna, 20 m átmérőjű.
- Körkarám, 16 m átmérőjű.
- Military pálya.

Lovasíjászat
- Kültéri versenypálya elektronikus időmérővel, forgócéllal.
- Katlan – 130 m hosszú fedett lovasíjász pálya, elektronikus időmérővel, forgócéllal, 5 méter magas földsánccal, 30 darab vesszőfogóval speciális lovasíjász gyakorlatok végrehajtására.
- Gömböc – 20 darab gömb alakú, 30 cm átmérőjű lengőcél.

Egyéb

- Egy muzeális értékű 6,5 m átmérőjű 170 éves kazah jurta.
- A Lovagterem, ami az elméleti oktatás színtere és a Lovasíjász Világszövetség székhelye.
- 40 fő befogadására alkalmas féltetővel ellátott pihenő-étkezőhely.
- Tornapálya: nyújtó, korlát, állítható magasságú műló a lóra való felugrás tanulásához, 10 méteres sugarú körön forgatható műló lőgyakorlatokhoz (elsősorban gyerekek tanításához).
- Vendégház, sátorhelyek, tűzrakó helyek.
- Szociális blokk: mellékhelyiségek, zuhanyzók


Élő történelemóra a Kassai-völgyben

1990 óta kerülnek megrendezésre azok az élő történelemórák, melyek a népvándorlás kori harcmodort és életformát mutatják be. A programok 20 éve folyamatosan bővülnek, a látnivalók színesednek, és ma már az idelátogatók teljes képet kaphatnak őseink harcmodoráról, fegyverzetéről, életmódjáról.

Az alapító mesterről

Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat megteremtője. Mind a mai napig a sportág veretlen világbajnoka. Rendszeres edzőtáborokat tart az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában. Bemutatóival bejárta az egész világot. Jelenleg 14 országban van a Kassai Lovasíjász Iskola alapelvei szerint működő lovasíjász központ. A Lovasíjászat című könyv szerzője, amely megjelent angolul és németül is. Számtalan kitüntetés birtokosa, a legmagasabb elismerés, amelyben részesült a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje. Négy Guinness világrekord fűződik a nevéhez, ő az egyetlen ember, aki képes volt váltott lovakon 24 órán keresztül megállás nélkül lovasíjászni (2006). Legutóbbi világrekordján (2009) a Budapest Sportarénában több mint 8000 néző jelenlétében 12 feldobott korongot lőtt le vágtató ló hátáról 17,80 mp alatt. Kassai Lajos az életét tette fel arra, hogy őseink harcmodorát a lehető leghitelesebben mutassa be.

A Kassai-völgy

A Kaposmérő mellett elterülő Kassai-völgy a 80-as évek végétől épül és szépül. Jelenleg ez a hely a lovasíjászat világközpontja. A világ minden részéről fogad tanulni vágyókat és teret ad nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, valamint évente itt kerül megrendezésre a lovasíjász világtalálkozó.

A program részletes leírása:

1. 10:00. A kaposmérői bemutatóterem megtekintése.

A bemutatóteremben kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók. A bemutatóterem megtekintése után a csoport a helyi vezetővel együtt indul tovább a Kassai-völgybe, a többi programpont helyszínére.

Helyszín: Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton, a 128-as km-nél).

2. 10:30. A tárlat megtekintése a Lovagteremben.

A világon egyedülálló látványosság a népvándorlás korát idéző lószerszámokból és fegyverekből készült tárlat.

Helyszín: A Kassai-völgy, megközelíthető: Kaposmérő főutcájában (61-es főút) a Rákóczi út 114 és 116-os házak között csatlakozó földúton. 800 m megtétele után egy tábla jelzi a parkolási lehetőséget a Völgy bejárata előtt.

3. 10:45. A honfoglalás kori harcmodor bemutatása.

Kassai Lajos bemutatója a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg a látogatót. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik. A bemutató során betekinthetünk azokba a lovasíjász edzésmódszerekbe, melyek alapját képezték őseink csatára való felkészülésének is. Félelmetes gyorsaság és pontosság jellemzi a lendületes bemutatót.

Helyszín: A fedett lovasíjász pálya.

4. 11:15 Lovaglás és íjászat.

Minden látogató lóra ülhet egy kis kör erejéig, majd kipróbálhatja az íjjal való lövést.

Helyszín: Fedeles lovarda.

5. Magyar őshonos állatfajták megtekintése.

A Völgy 15 hektáros területén, szabadon él a 12 speciálisan felkészített lovasíjász ló (shagya és arab telivérek), bivalyok, szürke marhák és mangalicák. Így lehetőség van természetes környezetükben megismerkedni az őshonos magyar állatokkal, betekinteni életükbe.

6. 12:00 Beszélgetés a jurtában.

Kassai Lajos személyesen mutatja be a jurtát, a beszélgetés témája pedig őseink életmódja, szokásai, harcmodora.

Helyszín: A Völgyben felállított, Európában egyedülálló 170 éves muzeális értékű kazah jurta.

Néhány kérdés, melyekre választ kaphatunk az élő történelemóra során:

Miért hívjuk őseink íját visszacsapó összetett íjnak? Milyen távolságban használták hatékonyan ezt a fegyvert? Mennyi egy nyílvessző repülési sebessége? Milyen fegyvereket használtak még? Milyen csatákban vettek részt őseink a 9-10. században? Mi jellemezte őseink harcmodorát? Miért használtak a magyarok jurtát? Milyen állataik voltak? Melyek azok a vallások, amelyeket őseink már ismerhettek a 9. században? Miért mondjuk azt, hogy mennyezet? Honnan ered az a kifejezés, hogy az isten fáját? Honnét ered az a szólás, hogy megütöd a bokádat?

Tájékoztató információk az élő történelemórákról:

Az élő történelemórákat csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján. Általánosan választható időpontok: kedd és csütörtök 10: 00 – tól.

Egy gyermek (5 éves kortól) illetve tanuló (középiskolás korral bezárólag) belépőjegy ára 1500 Ft. Ahhoz, hogy a program rentábilis legyen, minimum 20 főnek kell összegyűlnie. Amennyiben egy jelentkező csoport létszáma ezt nem éri el, úgy megpróbáljuk ezt szervezéssel, csoportok összevonásával létrehozni. Így lehetőség van arra, hogy kisebb létszámú – akár 4-5 fős csoportok is, vagy az egyéni látogatók részt vegyenek az élő történelemórákon.

A 2,5 órás program díja diákcsoportnak 30 főig 45.000.- Ft, felnőtt csoportnak 60.000.- Ft. 30 fő feletti létszám esetén 1.500.- Ft a gyerekek, és 2.000.- Ft a felnőttek részvételi díja. A részvételi díjat a program elején a Kaposmérő, Rákóczi út 122. címen kell befizetni. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet.

Fontos tudnivalók

x Őseink életmódjának, harcművészetének életszerű és hiteles bemutatása és a kiegészítő programokban való részvétel a csoport tagjaitól fegyelmet kíván.

x Az esetleges fegyelmezetlenségből, vagy a vezető által adott utasításoktól eltérő magatartásból származó balesetért, sérülésért a Megrendelő dokumentumban kijelölt – „a csoportért felelős személy” tartozik felelősséggel. A résztvevők lóra ülhetnek, és kipróbálhatják az íjat. A fegyelmezett viselkedés könnyűvé, érdekessé és szórakoztatóvá teszi ezeket a tevékenységeket.

x A Völgyben szabadtartásban élő lovak, szürkemarhák, bivalyok, mangalicák megtekinthetők, de ezen állatoktól a csoportvezetőnek távol kell tartani a csoportot.

x A programpontok különböző helyszíneken zajlanak a Völgyön belül, ahová a csoportnak gyalog kell átmennie - javasoljuk zárt vízálló lábbeli viselését. Minél jobban együtt marad a csoport, annál több idő áll rendelkezésére a kiegészítő programokra.

x A programok pontosan kezdődnek.


További programválasztási lehetőségek a Kassai-völgyben

Amennyiben a teljes program választása helyett csak egy rövidebb bemutatót szeretnének megtekinteni, vagy esetleg csak a kiállításokat kívánják végigjárni, arra is lehetőség nyílik az alábbiakban részletezett programleírások szerint.


A honfoglalás kori harcmodor bemutatása a Kassai-völgyben

A program részletes leírása:

1. 10:00. A kaposmérői bemutatóterem megtekintése.

Megtekintjük a bemutatótermet, ahol kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók.

Helyszín: Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton).

2. 10:30. A honfoglalás kori harcmodor bemutatása.

Kassai Lajos bemutatója a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg a látogatót. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik. A bemutató során betekinthetünk azokba a lovasíjász edzésmódszerekbe, melyek alapját képezték őseink csatára való felkészülésének is. Félelmetes gyorsaság és pontosság jellemzi a lendületes bemutatót.

Helyszín: A fedett lovasíjász pálya.

Tájékoztató információk a bemutatóról

A bemutatót csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján. Általánosan választhatók időpontok: kedd és csütörtök 10:00 – tól. A jelentkező csoport minimális létszáma nincs meghatározva, a csoportokhoz csatlakozhatnak egyéni látogatók is. Az 1 órás program díja diákcsoportnak 30 főig 30.000.- Ft, felnőtt csoportnak 45.000.- Ft.30 fő felett 1.000.- Ft/gyerek, és 1.500,- Ft/felnőtt. A részvételi díjat a program elején a Kaposmérő, Rákóczi út 122. címen kell befizetni. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet.

A kiállítások megtekintése a Kassai-völgyben

A program részletes leírása:

1. 10:00. A kaposmérői bemutatóterem megtekintése.

Megnézzük a bemutatótermet, ahol kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók.

Helyszín: Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton).

2. Tárlat megtekintése a Lovagteremben.

A világon egyedülálló látványosság - a népvándorlás korát idéző lószerszámokból és fegyverekből készült tárlat.

Helyszín: a Kassai-völgy, megközelíthető: Kaposmérő főutcájában (61-es főút) a Rákóczi út 114 és 116-os házak között csatlakozó földúton. 800 m megtétele után egy tábla jelzi a parkolási lehetőséget a Völgy bejárata előtt.

3. Magyar őshonos állatfajták megtekintése.

A Völgy 15 hektáros területén, szabadon él a 12 speciálisan felkészített lovasíjász ló (shagya és arab telivérek), bivalyok, szürke marhák és mangalicák. Így lehetőség van természetes környezetükben megismerkedni az őshonos magyar állatokkal, betekinteni életükbe.

4. Jurta megtekintése.A Völgyben felállított, Európában egyedülálló 170 éves muzeális értékű kazah jurta megtekintése.

Tájékoztató információk a kiállításokról:

A tárlatvezetést csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján.

Általánosan választhatók időpontok: kedd és csütörtök 10:00 – tól. Az 1 órás program alapdíja diákcsoportnak 30 főig 15.000.- Ft, felnőtt csoportnak 30.000.- Ft. 30 fő felett 500.- Ft/gyerek, és 1.000,- Ft/felnőtt. A csoportokhoz csatlakozhatnak egyéni látogatók is.A részvételi díjat a program elején a Kaposmérő, Rákóczi út 122. címen kell befizetni. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet.

Forrás: Magyar Lovasíjász Iskola weboldala

Nemzetközi Lovasíjász Verseny.

2020.01.01 - 2020.12.31

Találatok száma: 3
Őstermelői piac Kaposmérő 2020

Őstermelői piac Kaposmérő 2020 2020. szeptember 26.

A piac elsősorban a helyi termelőknek kíván lehetőséget adni arra, hogy szombatonként egész nap ingyenesen értékesítsék az általuk termelt és előállított termékeket. A piacon mezőgazdasági termelő (őstermelő), népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat. Bővebben


Kassai-völgy programok 2020

Kassai-völgy programok 2020 2020. október 3.

Nyílt napok a Kassai-völgyben minden hónap első szombatján. A szemlélődőnek lehetősége van betekintést nyerni a völgyben folyó munkába. Bővebben


Lovasíjász bemutatók 2020. Nyílt napok, programok a Kassai-völgyben

Lovasíjász bemutatók 2020. Nyílt napok, programok a Kassai-völgyben 2020. október 3.

Minden hónap első szombatján nyitott a völgy az idelátogatók előtt. A program kezdetekben azok számára jött létre, akik Kassai íjjal rendelkeztek. Havonta egyszer láthattak egy bemutatót az íjak működéséről és tanácsokat kaphattak azok használatáról. Bővebben
Találatok száma: 1

Pajta Múzeum Kaposmérő

Pajta Múzeum Kaposmérő

A Pajta Múzeum, Somogy megye első agrár-helytörténeti múzeuma 2007-ben nyitotta meg kapuit Kaposmérőben, a Rákóczi u. 27 szám alatt álló 19. század végén épült parasztház melléképületében. A múzeum berendezése a 19-20. századi paraszti élet során, használatos bútorokat, mindennapos használati ... Bővebben

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Őstermelői piac Kaposmérő 2020
Őstermelői piac Kaposmérő 2020
  • Kaposmérő
2020. szeptember 26.
Kassai-völgy programok 2020
Kassai-völgy programok 2020
  • Kaposmérő
2020. október 3.

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Kaposmérői programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás