Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!

Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok


A nagymányoki németek tárgyi emlékeit, lakáskörülményeit, használati tárgyait bemutató kiállítás négy helyiségből áll. A felújítás során mindenütt igyekeztek megőrizni az eredeti állapotot. A bemutatott tárgyak mindegyike a településről származik, többségük a XX. század első felében paraszti sorban élt lakosság életkörülményeit reprezentálja. Az épülethez tartozó présház és fészer, valamint a tágas udvar a látogatók fogadásához, a közösségi programokhoz szükséges tereket biztosítják.

Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

A ház a falu határában bányászott kövekből álló alapra épült, vert falú, nyeregtetős, tornácos épület. Az egykor a falu szélén folydogáló patak menti utolsó ház. A tájház kis utcáját ezért a helyi köznyelv még ma is „libafarok – Gänsschwanz” néven ismeri. Az épület beosztása jellemző a sváb házak tagozódására.

A lakókonyhában élte a család az életét. Ez az egyetlen helyiség, amit fűtöttek. A konyhában az asztalfőn ült a családfő, legtöbbször a nagypapa. A székének a neve is erre utal: a gondoskodó széke – Sorgestuhl. A konyhai edényeket két forrásból szerezték be: a cserépedények az óbányai fazekasoktól, az újabb kori zománcedények a bonyhádi zománcgyárból származnak. Már régen is gondoskodtak a szellőztetésről, páraelszívásról – a kályha felett a mennyezetbe vágott kis nyílás a padlás felé szellőzött. A konyha egyik sarkában kapott helyet az egykori fürdőszoba. A vizet természetesen az udvari kerekes kútból nyerték. Említésre érdemesek a hímzett és feliratos törölközők, falvédők.

A tisztaszoba, vagy első szoba nem fűthető, és csak különleges alkalmakkor használták (esküvő, keresztelő, ritka vendégek, ravatalozás). A bútorzata is a legszebb. Az ágyak feletti kis szekrénykében őrzik a menyasszonyi koszorút. A ház minden helyiségében láthatjuk a vallási relikviákat, mindenütt jelen vannak a szentképek, imakönyvek, szenteltvíztartók. A díszes szekrényekben az ünneplős férfi és női ruhák kaptak helyet. A sublótban őrzik azokat a textíliákat, amelyeket hétköznap és ünnepnap viseltek, a hímzési mintakendőket, melyeket a lányok még az iskolában készítettek. A népviseletbe öltöztetett babák a különböző korosztályok hétköznapi és ünnepi viseletét mutatják be. A menyasszony mindig díszes fekete ruhában ment férjhez.

A konyhából hátrafelé nyílik a lakószoba, ahová esténként az ajtó kinyitásával a meleget beengedték. Az ágyat melegített téglával vagy forróvizes palackkal tették kellemessé a lefekvéshez. A lakószobában őrizzük a bölcsőt, a rokkát, a gyermekjátékokat. Iskolai eszközök (palatáblák, füzetek, könyvek) és településtörténeti dokumentumok találhatók a kis szekrényben. A svábok jellegzetes lábbeli viselete a klumpa és a pacsker (az eredeti fekete fonalból készült, díszítés nélkül, durva vászon talppal). Az ablak két oldalán elsőáldozási képeket láthatunk, a fiúk és a lányok irgalmas rendi nővérek társaságában vannak.

A mai kamra eredetileg nyitott kéményes, szabad tűzhelyes nyári konyha volt. Sajnos ezt később elbontották és viklis mennyezettel csukták be. Ez a helyiség tárolásra is alkalmas kamraként funkcionált. A házban és a ház körül használt eszközök, szerszámok mellett itt látható egy kádár (Binder) mesterlevél 1872-ből.

A házhoz tarozott még az 1927-ben téglából hozzáépített présház a pincével. A présházban a látogatók kiszolgálásán túl kisebb időszaki kiállításokat rendezünk. Meg kell említeni a település múltjából máig nagy jelentőséggel bíró szénbányászat néhány tárgyi emlékét. Az egykori fészer ma a vendégek pihenőhelyeként, foglalkozások és rendezvények helyszíneként szolgál.

A tájház épülete Nagymányok városrendezési tervében a helyi védelemben részesült építmények között szerepel. Tulajdonosa és üzemeltetője a Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat (7355 Nagymányok, Dózsa György u. 28.). A több mint 1500 darabos néprajzi gyűjteményi anyag a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyilvántartásában szerepel.

Forrás: A Tájház honlapja

2019.01.01 - 2019.12.31

Találatok száma: 1
REPUBLIC koncertek 2019

REPUBLIC koncertek 2019 2019. augusztus 24.

Republic koncert Nagymányokon a Városnapi Jubileumi Rendezvényen.

A Republic 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes. „100 százalékban MAGYAR TERMÉK - magyaroktól, magyaroknak` Bővebben
Találatok száma: 1

Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

A nagymányoki németek tárgyi emlékeit, lakáskörülményeit, használati tárgyait bemutató kiállítás négy helyiségből áll. A felújítás során mindenütt igyekeztek megőrizni az eredeti állapotot. A bemutatott tárgyak mindegyike a településről származik, többségük a XX. század első felében paraszti sorban ... Bővebben

Közeli ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Göcseji Múzeum programok 2019
Göcseji Múzeum programok 2019
  • Zalaegerszeg
2019.03.14. - 04.04.
Pesterzsébeti Múzeum programok 2019
Pesterzsébeti Múzeum programok 2019
  • Budapest
  • XX. kerület
2019.03.20. - 04.20.
Csanády ház látogatás Hajdúszoboszlón
Csanády ház látogatás Hajdúszoboszlón
  • Hajdúszoboszló
2019.03.15. - 10.15.

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület

Pontos cím, geokód, térkép
7355 Nagymányok , Vörösmarty u. 24.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Várkert Bazár
Szépművészeti Múzeum Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Szigetvári Zrínyi Vár
MINI világ ÓRIÁSI élmények! A világ egyik legnagyobb modellvasút kiállítása Budapest belvárosában
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket