Tisza-tavi wellness nyaralás - gazdag programkínálattal!
Tisza-tavi wellness nyaralás - gazdag programkínálattal!
D-REX Dinópark a Tisza-tónál - kaland, élmény, tudomány minden korosztálynak
D-REX Dinópark a Tisza-tónál - kaland, élmény, tudomány minden korosztálynak
Szabics Kikötő – ahol megérint a természet!
Szabics Kikötő – ahol megérint a természet!

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház Tiszafüreden az utolsó, műemléki szempontból is értékes, pontosan azonosítható fazekasház 1980-ban nyitotta meg kapuit. Az épület a 19. századi fazekas házak egyik utolsó emléke,melynek lakói a Nyúzó-fazekasok voltak.


Tiszafüred tájház

Állandó kiállítás:

Nyúzó Gáspár és fia fazekasmesterek háza és műhelye

Rövid történet

A tájház Tiszafüreden a Malom u. 12. szám alatt található, melyet Országos Műemléki Felügyelőség 1975-ben népi műemlékké nyilvánította. A tájházat 1977-1978-ban újították fel az Országos Műemléki Felügyelőség, a Közép-Tiszai Intéző Bizottság és a tiszafüredi Nagyközségi Tanács támogatásával. A ház a falu régi település magvában épült. Ezt a falurészt a XIX. század elejétől a századfordulóig építették be zugos utcahálózattal, viszonylag nagy telkekkel és gazdasági udvarokkal.

Az egykor nagyobb kiterjedésű telek az idősebb Nyúzó Gáspár fiatalon, 1865-ben elhunyt első felesége, Kiss Julianna, illetve a feleség apjának tulajdona volt. Kiss Julianna életrajzi adatai alapján a lakóház építési ideje akár a XIX. század közepére is tehető, ám a vastag falak, bélelt ablaknyílások alapján akár még néhány évtizeddel korábbi építési időpont is elképzelhető. Ezen feltételezés szerint Kiss Julianna telkes jobbágy apja lehetett az építtető, valamikor a XIX. század első harmadában. Idősebb Nyúzó Gáspár fazekasmester és Kiss Julianna házasságból származott a fiatalabb Nyúzó Gáspár, aki szülei egyetlen gyermekeként a házat és a hozzá tartozó telket már apja életében megörökölte. Ifjabb Nyúzó Gáspár apját követve szintén fazekas lett, de az 1910-es évek végén már felhagyott a mesterséggel. Ifjabb Nyúzó Gáspár lánya, Nyúzó Ilona 1919-ben Millinghoffer Pál szíjgyártóhoz ment feleségül. Egy ideig még az após és a vő közösen használta a műhelyt, de ifjabb Nyúzó Gáspár halálával véglegesen szíjgyártó műhely lett az udvari szoba. A Millinghoffer-házaspár lakta az épületet, egészen az 1975-ben történt eladásig.

 

2017.01.01 - 2017.12.31


Megjegyzés a nyitva tartáshoz:

Nyitva tartás Május 1-től szeptember 30-ig, 13:00 - 17:00 óráig.
Hétfő, vasárnap: szünnap.