ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Ozorai Pipo Várkastélya

Ozora reneszánsz várkastélya igazi különlegesség a hazai műemlékek közül, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, amely mind a mai napig fennmaradt. Igaz, a Pipo várkastélyt is többször átépítették a XV század óta, ám a nemrégiben befejeződött rekonstrukció után eredeti reneszánsz hangulattal fogadja a látogatókat.

KIÁLLÍTÁS

Állandó kiállítás: Fegyvergyűjtemény, 3D filmvetítés

Napjainkban a várkastély élményházként működik. Bebarangolható a belső udvar és az emeleti történeti termek, ahol Pipó hitvesének a hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája látható.

Megtekinthető a fegyvergyűjtemény gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyha.

A földszinti helyiségekben különleges vártörténeti kiállítás várja a látogatókat 3D filmvetítéssel és többek között az ásatások során előkerült eredeti régészeti leletek bemutatásával.

Milyen ember lehetett Ozorai Pipó? Hogy teltek a várban a mindennapok? Milyen volt az itt élő török várkatonaság élete? Hogyan lett a várból barokk kastély, majd uradalmi magtár és börtön?

Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a várkastély öt évszázados történetét bemutató vártörténeti kiállítás régészeti feltárások és műemléki kutatások során előkerült gazdag leletanyag segítségével.

NYITVA TARTÁS

Tavaszi – nyári nyitva tartás: 10.00-18.00
Őszi – téli nyitva tartás: 9.00-17.00
Egyéb információk: Hétfői napokon zárva van a vár

JEGYÁRAK

Felnőtt jegy:

– Várkastély jegy                                           2 500 Ft

– Ozora Illyés Gyula szemével kiállítás        500 Ft          

Kedvezményes jegy:

(6-26 év közötti fiatal, 62. életévét betöltött látogató,

minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő)

– Várkastély jegy                                           1 250 Ft

Családi jegy:

(1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig)

– Várkastély jegy                                           5 000 Ft

– Ozora Illyés Gyula szemével kiállítás        400 Ft

Csoportos jegy: 

(minimum 15 fő látogatása esetén)

– Várkastély jegy                                           1 600 Ft/fő

Jogszabályi kedvezmények EGT állampolgárok részére: Díjmentes

– 6 év alatti gyermek

– 70. életévét betöltött látogató

– fogyatékkal élő és 1 fő kísérője

– miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató

– közoktatásban dolgozó pedagógus

– minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja  

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni.

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk.

Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.

OTP, K&H és MKB Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-Kártya) elfogadóhely!

TÖRTÉNET
A reneszánsz hangulatát idézi a Tolna megyei Ozora várkastélya, amelyet a firenzei kereskedőcsalád sarja Filippo Scolari (1369–1426), ahogy Magyarországon nevezték, Ozorai Pipó építtetett.

Zsigmond király híres törökverő lovagját, a magyarok által Ozorai Pipóként emlegetett férfiút a szerelem láncolta Ozorához. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen.

A várkastélyt Ozorai Pipó 1416-ban kezdte el építtetni, gótikus stílusban. A várkastély szabályos négyzet alaprajzú. Hajdan reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A palotaépületet kívülről szabályos elrendezésű várfal övezte, amelynek négy sarkát kerek tornyok erősítették. A várárokba a közeli Sió vizét vezették. A Pipó otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem hasonlított a korabeli várakra. Díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett. Építésekor mintául szolgálhattak a vidéki főúri székhelyek, a többi között Nagy Lajos király diósgyőri és zólyomi vadászkastélya. 1423-ra a vár már minden bizonnyal állt, mivel a krónikák szerint Pipó itt fogadta és látta vendégül Zsigmond királyt.

Pipó halála után, 1426-tól özvegye, Borbála asszony lett a várkastély birtokosa, aki 1438-ban kelt végrendeletével a várkastély tulajdonjogát Hédervári Lőrinc nádorra hagyta, s így a jeles bárói család egy évszázadig birtokolta.

A vár első jelentős ostromára 1491-ben, a Mátyás halála utáni anarchikus időkben került sor. Ekkor Habsburg Miksa foglalta el rövid időre. Vélhetően 1510-ben kezdődött meg reneszánsz stílusban történő átépítése, amely során bábos korláttal szegélyezett folyosóvá építették át az udvari loggiát, az ablakok kereteit pedig reneszánsz faragványokra cserélték. A boltozatokat több helyen díszes famennyezetekkel váltották fel. Ezekkel az átalakításokkal vált Filippo Scolari várkastélya reneszánsz rezidenciává.

A Hédervári család kihalása után, 1537-ben Török Bálint kezére került a vár, aki újjáépíttette. 1545-ben a budai pasa csapatai foglalták el, majd rövid megszakítással 140 évig török kézen volt. 1686-ban kemény ostrom után szabadították fel a várat, ám ekkorra már csak három oldala állt, a negyediket az ágyúgolyók ledöntötték.

A 17. század elejétől az Esterházyak dél-dunántúli birtokaihoz tartozott Ozora, a 18. század elején pedig megkezdődött az ozorai uradalom újjászervezése. 1727 és 1733 között helyreállították a romos középkori várat, és kastélyszerű hivatali, tiszttartói központot alakítottak ki belőle. A külső várfalakat lebontották, a leomlott délnyugati szárnyból csak a földszintet építették újjá, közepére kőkeretes barokk kaput állítottak.

Kívülről puritán kialakítású, belső tereit igényesen alakították ki, erről tanúskodik a megmaradt stukkódíszítés és a rokokó falfestés töredékei is. Gyökeres változtatást eredményezett az 1800-as évek elején történt újabb átépítés, amikor az U alakú kastélyt magtárrá alakították.

Napjainkban az ozorai várkastély a reneszánsz korszakot idézi: helyreállított és rekonstruált reneszánsz kőfaragványok díszítik belső udvarát és emeleti folyosójátt. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2007 nyarán múzeumként nyitotta meg a várkastélyt a nagyközönség előtt, ahol többek között megtekinthető Pipó hitvesének, Borbálának hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és a reneszánsz ebédlő.

Felszentelt kápolnájában őrzik Szent György csontereklyéjét. Az emeleti termekben Ozorai Pipó életén keresztül elevenedik meg Zsigmond király korának lovagi kultúrája. Megtekinthető az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, Pipó rekonstruált páncélzata, a középkori enteriőrök sora és számos vadtrófea is. A várkastélyban ezen kívül 15. századi élményház és egy reneszánsz konyha kínál tartalmas időtöltést a látogatók számára.

2024.01.01 - 2024.12.31

Találatok száma: 1
Asztalfoglalás, bejelentkezés közvetlenül a vendéglátóhelyek elérhetőségein!

Ozora Wine & Spirit

Ozora Wine & Spirit

3 hektáros borászat Ozorán. Szőlőfajták: cabernet sauvignon, chardonnay, kékfrankos, merlot, olaszrizling. Szeretettel várjuk a minőségi borok és pálinkák kedvelőit hangulatos ozorai borteraszunkra.

Találatok száma: 3
Lords of the Organ koncert 2024. Online jegyvásárlás

Lords of the Organ koncert 2024. Online jegyvásárlás 2024. július 5. (péntek)

Rákász Gergely orgonakoncert sorozata legendás klasszikusokkal 2024-ben. Online jegyvásárlás!

Ár: 3 900 Ft -tól
19 990 Ft -ig
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyvásárlás
Kiemelt ajánlat
Rákász Gergely koncertek 2024. Online jegyvásárlás

Rákász Gergely koncertek 2024. Online jegyvásárlás 2024. július 5. (péntek)

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1000 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. ...

Ár: 3 900 Ft -tól
19 990 Ft -ig
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyvásárlás
Ozorai programok 2024. Események, rendezvények

Ozorai programok 2024. Események, rendezvények 2024. július 5. (péntek)

Rákász Gergely - Lords of the Organ VIII.

Ozorai programajánló. Ozora község Tolna vármegyében a Tamási-járásban, páratlan szépségű lankák között bújik meg, területét patakok szelik át.

Találatok száma: 1

Ozorai Pipo Várkastélya

Ozorai Pipo Várkastélya

Ozora reneszánsz várkastélya igazi különlegesség a hazai műemlékek közül, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, amely mind a mai napig fennmaradt. Igaz, a Pipo várkastélyt is többször átépítették a XV század óta, ám a nemrégiben befejeződött rekonstrukció után eredeti reneszánsz ...

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

DAAD Festival 2024. DAAD Gathering Dádpuszta DAAD Festival 2024. DAAD Gathering Dádpuszta
  • Igar
2024. június 20. (csütörtök) - 2024. június 24. (hétfő)
OZORA Festival 2024 OZORA Festival 2024
  • Igar
2024.07.26. (péntek) - 2024.08.06. (kedd)

Hasonló ajánlatok

Kastélylátogatás a hét minden napján a Károlyi-kastélyban, vezetett séta garantált időpontokban Kastélylátogatás a hét minden napján a Károlyi-kastélyban, vezetett séta garantált időpontokban
  • Fehérvárcsurgó
2024. április 15. (hétfő) - 2024. április 21. (vasárnap)
Gyulavári Kastély látogatás 2024 Gyulavári Kastély látogatás 2024
  • Gyula
2024.05.01. (szerda) - 2024.10.31. (csütörtök)
Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Ozorai programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program