Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.

A mohácsi azon kevés vízimalmok egyike, melyben ma is malomkővel történik az őrlés. A Csele-völgyi malmok első írásos említése 1331-ből való. Ekkor Csele és Mohács községek népei versengtek egymással malmuk, halastavaik és erdeik használati joga miatt. A malmot hol felső-, hol középső-, hol sombereki úti-, később Vidák-, majd Heréb-malomnak hívták. A Csele patak valaha volt 24 malma közül a XIV. századi gyökerű Szent Miklós vízimalom az egyetlen, amely fennmaradt, működőképes, és látogatható. Az épület ma háromszintes, fafödémes, terméskőből, égetett téglából és vert vályogfalból emelt ház. A pinceszint magában foglalja a vizesházat, és attól fallal elválasztott szárazházat. A taposómalom Európa egyetlen ismert, működőképes taposómalma Mohácson. Előzetes bejelentkezéssel az év minden napján látogatható.

Cím: 7700 Mohács , Mohács külterületén, a Csele patak partján

A Csele-pataki malomrendszer első írásos említése a XIV. századból való. Az egyetlen fennmaradt vízimalom többszöri bővítésének köszönhetően zárt kerékházas kialakítású, így azon kevés műemlék vízimalmok közé tartozik, melynek patakja bent a házban folyik.

A malomépület pincéjében található a vizesház, ahol gyergyószentmiklósi mesterek által készített impozáns vízikerék fogja munkára a Csele-patak vizét. A malom impozáns vízikereke, hatalmas tölgyfa tengelye, fából faragott fogaskerekei és malomkövei miatt az ókort idéző szerkezet. A műemlék különlegessége, hogy zárt kerékházának köszönhetően patakja a házban folyik.

Az energiát egy hatalmas tölgyfából esztergált tengely vezeti a malom szárazházába. Itt látható a két méter átmérőjű fából faragott fogaskerék, mely a hozzá kapcsolódó gyertyánfa orsón keresztül adja át az energiát a malomkövet mozgásba lendítő szálvasnak. E szinten egy tradicionális papírmalommal és papírmerítő műhellyel is megismerkedhet a látogató. Egy emelettel feljebb, a malomtérben található a malom lelkének is nevezhető kőjárat.

A mohácsi azon kevés vízimalmok egyike, melyben ma is malomkővel történik az őrlés. Itt látható az őrléstörténeti kiállítás, mely számos különleges tárgyon (köztük több kipróbálható kézimalmon) keresztül mutatja be az őrlés történetét az őskortól napjainkig. A kiállításon megtekinthető a gabona-feldolgozás története, amely ki is próbálható számos eszközön keresztül. Van liszteszsák gyűjtemény is.

A látványos dőlt székes tetőszerkezetű padláson előadások, vetítések, rendezvények lebonyolítására is lehetőség van.

Programlehetőségek:

- a malom üzem közbeni bemutatása idegenvezetéssel,
- sütés a malom kemencéjében, teljes őrlésű lisztből,
- merített papír készítése a látogatókkal közösen,
- előadások, osztálytalálkozók, céges összejövetelek lebonyolítása
- a malom mészégető kemencéjének megtekintése.

A műemlék megközelíthető az M6-os autópálya 174. lehajtójáról Sombereken át Mohács felé haladva, vagy az 56-os főútvonal 44. és 45. kilométere között Somberek felé letérve.

Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Belépőjegy:
Felnőtt: 500 Ft
Diák/gyermek: 400 Ft

 

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Szent Miklós Vízimalom és Taposómalom