Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Magyarpolányi Tájház
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Magyarpolányi Tájház

Egy régi parasztház felújításával 1992-ben létesült a tájház és falumúzeum. A lakóház a múlt század elején épült. A második házban kapott helyet a Tájház, amelynek anyagát zömmel a településen gyűjtött tárgyi emlékek, illetve a Láczkó Dezső Múzeum kölcsönözte.

További információk


Még több a településen (Magyarpolány):

Tájház és Alkotóház

A szabad kéményes konyha egyik oldalára szobát építettek, melyet a konyhából tüzelhető cserépkályhával fűtöttek. A konyha másik oldalára általában a kamra került. A ház belsejébe a tornácról a szobákba, a konyhán keresztül juthatunk. A házakat leggyakrabban fehérre meszelik, tetejüket régen náddal, napjainkban cseréptetővel fedik. A főhomlokzaton általában két kisméretű ablak és egy tornácra nyíló ajtó foglal helyet, melyek felett a tűzfal teljes hosszában egy sor cserépből álló vízvezető van, s ez megakadályozza, hogy az esővíz az épület tövébe csorogjon. A padlás szellőzőnyílása a homlokzat csúcsában van, hosszúkás, gyakran kereszt alakú. A szellőzőnyílás alatt rendszerint feltüntették az építtető nevének kezdőbetűjét és az építés évét. Még néhány házon látható egyéb díszítésmaradvány is, amely stilizált virágot vagy kereket ábrázol.

A bakonyi falvakban gyakoriak az ilyen típusú házak, azonban máshol összefüggő utcasor nem található, csak Magyarpolányban.

Népviselet

Magyarpolány lakóinak legjellegzetesebb, hagyományos kultúrájának legtovább élő emléke a népviselete volt. A viselet a múlt század második felében és a század elején a következőkből állt: az asszonyok fapapucsot, bő szoknyát (khil), blúzt (röpedli) és kendőt viseltek. Hétköznap kékfestő rózsás vagy apróvirágos ("flokony") szoknyát és ugyanabból az anyagból való blúzt hordtak. Ünnepnapokon zöld, kék, kávébarna vagy fekete szoknyát és ugyanabból az anyagból való blúzt viseltek. Egy ruhához hat méter anyagra volt szükség.

Nyáron a lányok, asszonyok fehér, világoskék vagy rózsaszín delinkarton ruhát viseltek. A nők alsóruházata az ing volt, amely a lányoknál sifonból, asszonyoknál kendervászonból készült.

A kendő hétköznap delinkartonból volt, piros, fehér, barna mintával. Ünnepnap selyemkendőt tettek a fejükre, fehér, fekete, világoskék, rózsaszín, piros színben, koszorús mintával. Télen fekete berliner kendőt viseltek.

A férfiak viselete nyáron háziszőttes gatya és ing volt, és ilyenkor mezítláb jártak. Télen a háziszőttes gatya volt az alsónadrág, amihez a legények nadrágot, a házasemberek csizmanadrágot hordtak. A csizmanadrág szürke struckszövésű kordszövetből készült. Ehhez még tarka inget, fekete szövetmellényt és fekete szövetkabátot vettek fel. Téli ruha volt a félkabát, legényeknek kávébarna, házasoknak fekete színben. Ehhez a férfiak kucsmát, a legények sildes sapkát használtak. A házas férfiak nyáron kalapot viseltek. Ünnepi viselet volt a fekete, zöld, barna, sötétkék kordbársony nadrág, fekete szövetmellény, fekete szövetkabát.

Forrás: Magyarpolány Önkormányzat honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Magyarpolány):

◄ Vissza

Programajánlat

Magyarpolányi Passió 2017
Magyarpolányi Passió 2017
  • Magyarpolány
2017. június
2 - 4.

Magyarpolányi programok 2017
Magyarpolányi programok 2017
  • Magyarpolány
2017. június
2 - 4.

Göcseji Múzeum programok 2017
Göcseji Múzeum programok 2017
  • Zalaegerszeg
2017.05.04. -
08.20.  

Pesterzsébeti Múzeum programok 2017
Pesterzsébeti Múzeum programok 2017
  • Budapest
  • XX. kerület
2017. június 24.

Szolgáltató

Király Ház
Király Ház
  • Magyarpolány

Panoráma Panzió
Panoráma Panzió
  • Magyarpolány

Forrai Vendégház
  • Magyarpolány

György Vendégház
  • Magyarpolány

Hírlevél

E-mail cím:
Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer