Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár
Borbarangolás Borvacsorák Badacsonyban
Borbarangolás Borvacsorák Badacsonyban
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Pécsi állatkertünkben egész évben várjuk!
Pécsi állatkertünkben egész évben várjuk!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár


A létesítmény legfőbb előnye a több funkciós működtethetőségben rejlik, ez teszi képessé az intézményt teljes körű közművelődési, sport és múzeumi feladatok ellátására. Ezek közé tartozik többek között a kulturális értékek közvetítése, helyi hagyományok ápolása, különböző művészeti ágak megismertetése, városi nagy rendezvények és szabadidős tevékenységek szervezése, a mozgáskultúra fejlesztése, helyi közösségek teremtése, az iskolán kívüli oktatás és ismeretterjesztés, az információadás, valamint a könyvtári szolgáltatások nyújtása. Mindezen funkciók betöltéséhez több telephely áll rendelkezésünkre.

Tolnán a rendszerváltást követően indult meg az egykori legénységi laktanya épületek felújítása.

Az Európai Uniós támogatásoknak és pályázatoknak köszönhetően ez a folyamat még nagyobb lendületet vett.

A korábbi Lovarda épületének átalakításával 2007. április 1-jén Bezerédj Pál Sport- és Szabadidőközpont névvel egy új több funkciós sportcsarnok és művelődési ház nyitotta meg a kapuit.

A névválasztás Bezerédj Pál grófnak állított emléket, aki főszerepet vállalt a hazai selyemhernyó-tenyésztés és selyemfonás meghonosításában. Az ő kezdeményezésére kezdte meg működését 1898-ban Tolna város első üzemi méretű könnyűipari vállalkozása, a Selyemgyár.

2008-ban a korábbi közművelődési, valamint sport és szabadidős létesítmények felölelésével Bezerédj Pál Szabadidőközpont és Könyvtár név alatt a szervezet szerepköre könyvtári szolgáltatásokkal is kibővült.

2016 januárjától viseli a létesítmény a Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár nevet, amely egyrészt megkönnyíti az intézmény azonosíthatóságát, valamint jobban tükrözi Tolna városához való kötődését.

Intézményegységek

Kulturális Központ

A korszerű hang és fénytechnikával rendelkező 500 férőhelyes színháztermünk alkalmas színházi előadások, konferenciák, értekezletek, bálok, szalagavatók, céges rendezvények, ünnepségek, esküvők lebonyolítására.

A 42 négyzetméteres kiállítótermünkben egyaránt helyet kapnak képzőművészek és amatőr művészeti csoportok, alkotók. Oktató-, és klubtermeink (32 és 42 négyzetméter) konferenciákra, próbákra, termékbemutatókra, tréningekre, baráti-, munkahelyi összejövetelekre egyaránt alkalmasak.

Sportcsarnok

A sportcsarnok 1000 négyzetméteres (válaszfüggönnyel 2 részre osztható) küzdőterét 15.30 óráig a helyi gimnázium tanulói használják, délután, este és hétvégén pedig sportegyesületek, szabadidős társaságok veszik igénybe különböző sportágakban (kézilabda, röplabda, futsal, tenisz, kosárlabda, lábtenisz, tollaslabda, gyorstollaslabda).

Az intézmény saját szervezésében jelenleg az alább felsorolt foglalkozások- táborok elérhetők:

  • röpisuli
  • amatőr tollaslabda verseny
  • mix röplabda torna
  • senior futsal torna
  • sportnapközi (nyáron)
  • röplabda edzőtábor (nyáron)

MAG-Ház

2015. szeptemberében megnyitotta kapuit a tolnai “MAG-Ház” mint turisztikai látogatóközpont és műszaki-kulturális bemutatóhely mely egy speciálisan tolnai kulturális örökségrendszert kíván bemutatni interaktív módon.

Megismerhetővé válik a tolnai Duna-rész és az egykori “malom-nagyhatalom”: Tolna város története és kultúrája a gabonaipartól indulva a hajózáson keresztül a Duna-szabályozásig és a Duna-holtágakig.

A MAG-Ház-projekt fő eleme nemcsak térségi vagy regionális szinten, de országosan is egyedülálló, igazi turisztikai újdonság: egy, a látogatóközpont centrumába beépített, a födém megnyitásával az egyes szinteket is összekötő interaktív hajómalom-modell. Interaktív foglalkoztató és oktató elemek: hajómalom-modell; gabonafajtákat bemutató gabonatároló szekrények; világító light-box gabonafalak, amelyek egyben interaktív oktató játékfelületek is; forgatható Tolna-történeti fal; Tolna-terepasztal; mozgatható folyamszabályozási üveg térképfalak.

A látogatóközpont széles szolgáltatási portfóliót kínál: kiállítótér, tudásközpont, konferencia-helyszín és információs központ egyben.

Tudástár, könyvtár

A Térségi Tudástár egy, a „MAG-Ház” tematikájához kötődően kialakított szakkönyvtár, mely a csoportos iskolai látogatások során tanult/ átélt élmények feldolgozásának tere is egyben.

A több mint 30.000 dokumentummal (köztük komoly helytörténeti anyaggal) rendelkező felnőtt- és gyermek-könyvtárunkban olvasóterem és számítógépek várják a látogatókat, emellett CD-k, DVD-k, diafilmek és kották is megtalálhatók. Szabadpolcos állományunk tolószékkel is könnyen megközelíthető.

Művelődési Ház- Mözs

Mözs településrészen található Művelődési Ház szintén közművelődési feladatokat lát el. Az épület teljesen megújult, a korszerű színházterem és közösségi terek egyre bővülő lehetőségeket biztosítanak a kultúrára vágyó emberek számára.

A saját szervezésű programok mellett civil szervezetek, intézmények programjai is színesítik a településrész kulturális életét. Színházi előadások, kiállítások, céges rendezvények, bálok, vásárok színtere is a közművelődési intézmény.

Rendszeres foglalkozások: kóruspróbák, hastánc, jóga, country klub, Zsebibaba klub, népfőiskolai előadások.

Civil Házak

Működő civil szervezeteinknek teret biztosítunk a Civil Házak épületeiben.Városunkban közel 70 civil szervezet működik, akik a Civil Házakban tartják rendezvényeiket. A házak kihasználtsága folyamatos, jellegüket tekintve „kulcsos házként” funkcionálnak. A Martinek Civil Ház a Kulturális Központ, a mözsi Civil Ház pedig a Mözsi Művelődési Ház közvetlen felügyelete alatt áll.

Forrás: a művelődési központ honlapja és közösségi oldala

2022.01.01 - 2022.12.31

Találatok száma: 3

Selyemipari Gyűjtemény

Selyemipari Gyűjtemény

A Tolnai selyemfonó 1900-1971-ig működött, ezután berendeztek itt egy emlékszobát, ahol a fonás eszközeit állították ki. A selyemszobába később a selyemtenyésztés munkafolyamatairól, egykori vezetőkről, tervrajzokról készült képek is kerültek, így végül egy kis műszaki múzeummá alakult a helyiség. A ... Bővebben


Martinek József Emlékház

Martinek József Emlékház

A Martinek Emlékház városunk egyik különlegessége, melyben az alkotásai mellett a művész életének dokumentumai is helyet kaptak. Jelenleg nem látogatható. Bővebben


Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

A Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum igen tekintélyes múltra tekint vissza. 1810-ben alapították. Jelenleg a 7. generáció mai napig a régi eszközökkel, gépekkel és több száz különböző mintafával dolgozik. A még műhelyként is működő múzeum csoportosan látogatható tavasztól őszig. A látogatóknak ... Bővebben

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
7130 Tolna , Bajcsy-Zsilinszky utca 73/A.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Tolnai programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események