Tuzson János Botanikus Kert nyíregyháza
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Tuzson János Botanikus Kert nyíregyháza


A Tuzson János Botanikus Kert a gyönyörű Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Főiskola Karainak ölelésében található.

A botanikus kert déli oldalán, a Japánkert mellett kialakított főbejárati részen, közel 50 méteres kapu került felállításra. Ennek egyes elemei korábban a Nyíregyházi Főiskola Sóstói úti bejárataként funkcionáltak. (Ma már Nyíregyházi Egyetem.) A díszes építmény faszerkezete a pergola futónövények bemutatójaként is szolgál. Láthatunk rajta pl. golgotavirágot (Passiflora sp.), lilaakácot (Wisteria sinensis), és hajnalkát (Ipomoea sp.) is virágozni. Belső részébe különböző színű és méretű virágú dália és árnyékliliom gyűjteményt lehet megtekinteni. A kerítésen kívül szemet gyönyörködtető egynyári ágyások találhatóak.

Japánkert

A Botanikus Kert főbejáratától jobbra, a Látványparkkal szemben és az új üvegház épülete mögött lévő szabad területen került kialakításra a Japánkert. Az évezredes hagyományokkal rendelkező és azokat máig megőrző japán kultúrában nagy szerepet játszik a természet és annak kapcsolata az emberrel. A Japánkert közepén kialakított tóban sokszínű tündérrózsák és lótuszok kaptak helyet. Eredeti ázsiai növényeket ajándékozott a Vácrátóti ŐBKI Botanikus Kert erre a területre. Több egyede látható a liliomfának (Magnolia x soulengeana). Virágai rózsaszínűek, húsos szirmúak, tulipánszerűek, ezért – tévesen - tulipánfa néven is emlegeti a nagyközönség. Április végén - május elején virágzik. A madárbirs (Cotoneaster horizontalis) ősszel élénkpiros terméseivel díszít. A Japánkertet bambusz (Phyllostachys sp.) veszi körbe, amely jól kiemeli a pagoda és a híd pirosas színét.

Látványpark

2005 nyarán készült el a kb. 600 négyzetméteres Látványpark. Ennek az „Élet fája”-nak nevezett területnek az a különlegessége, hogy lombkoronáját mindig változatos virágok adják. Évente többször is megújul a Látványpark. A szimbolikus fa fölött egy híd húzódott végig, hogy a látogatók ne csak egyesével, hanem összhatásukban is megtekinthessék a dísznövények színkavalkádját. Tavasszal íriszek virágoznak.A magyarul szakállas nősziromnak (Iris barbata) nevezett amerikai faj 170 nemesített változata tekinthető meg az ágyásokban. Ennek a különösen nagyvirágú fajtának színösszetétele a fehértől a sötétliláig terjedhet és lehetnek egyszínű és tarka változatai is. Mellettük a sásliliom (Hemerocallis sp.) 50 fajtája várja a látogatókat. Tőkocsányon megjelenő, csillag alakú, liliomszerű virágai többnyire június-augusztusban nyílnak; mindegyik virág csak egy napig. Állandóan új bimbókat hoz, így a virágzás hetekig tart.

Kövirózsa gyűjtemény

A Látványparkkal szemben a szabadföldi területen, a Kaktuszház oldalában látható Magyarország legnagyobb (min. 300 faj és fajta) és legszebb Kövirózsa- (Sempervivum spp. és Jovibarba spp.) gyűjteménye, melyet Dr. Pásztor Lajos adományozott a kertnek. Nincs olyan más növénynemzetség, amelynek tagjaiból egy egészen kis területen ekkora változatosságú növénygyűjtemény állítható össze, mint a kövirózsákból. Hazánkban 4 fajuk él vadon. A többi 60-70 kövirózsafaj és számtalan szép fajtái Afrikától Európán át Törökországig, Iránig akár a 3000 méteres magasságok között egyaránt megtalálhatók mészkövön és őskőzeten.

Óriások ligete

Az épületek és egy nyírfaerdő között egyenesen továbbsétálva, egy kis tisztáshoz érkezünk. Közben az út baloldalán egy égeres- nyíres vegetációt láthatunk. Tavasszal a patakparton egy szinte összefüggő fehér virágszőnyeget figyelhetünk meg, amelyet a tőzike (Leucojum vernum) több ezer példánya alkot. A nyírfák alatt a szintén védett hóvirágok (Galanthus nivalis) és kárpáti sáfrányok (Crocus heuffelianus) bújnak ki egyesével, amint olvadni kezd a hó. Egyenesen haladva közvetlenül előttünk teljes pompájában az óriás hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) magasodik. Ez a növény a világ egyik legmagasabb és egyben legnagyobb tömegű növénye is. A világon a legmagasabb példány belőle 83 méter, a legidősebb példány pedig 3500 éves. Nálunk, most már két, 12 méternél is magasabb példánya tekinthető meg. A zöld óriástól néhány méterre látható testvére a vörös kérgéről könnyen megismerhető, parti, örökzöld vagy vöröstörzsű mamutfenyő (Sequoia sempervirens). Hazájában az Egyesült Államokban a legmagasabb példánya 112 méter magas és vannak 2000 évnél idősebb példányok is. A mamutfenyők mögött, a tó partján tornyosulnak a mocsárciprusok (Taxodium distichum) a talajfelszín fölé törő légzőgyökereikkel, valamint a környéken található még a páfrányfenyő (Ginko biloba) egy szép példánya is.

A tó és élővilága

A mocsárciprusok mellet elhaladva szemügyre vehetjük a tavat. A tó felszínét nyáron szinte beborítják a vízi növények. A tóhoz érve nyár elején a tündérrózsák (Nymphaea spp.) színpompájában lehet gyönyörködni. Felszínén a sulyom (Trapa natans) rombusz alakú levéllemezei és felfújt levélnyelei ringatóznak. Nyárra szinte az egész vízfelületet beborítják a tavirózsa vagy vízitök (Nuphar luteum) méregzöld levelei és sárga virágai. A part széli vízben található fehér virágaival a vidrafű(Menyanthes trifoliata), hazánk kiveszőben lévő növényritkasága. A tó partján csodálkozásra késztet minket a szibériai nőszirom (Iris sibirica) mélykék virágszíne. Tavasszal mocsárrétek, és láprétek hangulatát idézi sárga virágaival a mocsári gólyahír (Caltha palustris), majd nyáron rózsaszínűre vált a part és beborítják a réti füzény (Lythrum salicaria) kis bokrai. A mesterséges tó partvonalának védett részén látható a citromsárga, gömbölyded virágú zergeboglár (Trollius europaeus). Nem messze tőlük egy árnyákosabb részen tavasszal medvehagymát (Allium ursinum ), nyáron fehér zászpát (Veratrum album) talál az érdeklődő.

Fűszernövénykert

A kert északi részén került kialakításra egy 120 négyzetméteres Gyógy- és Fűszernövény-bemutató felület, amely parcellás elrendezésben lett kialakítva. Ezen fajok többsége saját nevelésű, de vannak a Szegedi Botanikus Kertből és a budakalászi Gyógynövénykutató Központból származó fajok is. A közel 80 gyógy- és fűszernövény faj közül csak néhányat említve: apróbojtorján (Agrimonia eupatoria), kövirózsa (Sempervivum tectorum), kerti ruta (Ruta graveolens), cserszömörce (Cotinus coggygria), orvosi zsálya (Salvia officinalis), fekete bodza (Sambucus nigra). A parcellák között sétálva már érezhetjük a magas illóolaj tartalmú növények bódító illatát, a finom zöld mentáét, kakukkfűét, levenduláét.

Labirintus

Kiérve a Gyógynövénykertből észak fele indulunk tovább. A telepített tölgyerdő szomszédságában a került kialakításra a sövény labirintus 2009-ben. Krajnyák Nóra tervei alapján ezen a 25mx20m-es területen több mint 550 db óriás tuja (Thuja plicata) lett beültetve. A labirintus közepén egy kilátóra felmászva nézheted meg az eddig megtett utat, majd tovább haladva az útvesztőben megtalálhatod a kiutat.

Fenyves-rododendronos

Visszaindulva az üvegházak felé az út baloldalán egy szoborkompozíciót pillantunk meg. Szathmáry Gyöngyi alkotása két kislányt ábrázol, mely ivókútként szolgál az erre sétáló látogatónak. Majd ha a fejünk felett a fák ágai összehajlanak, a bal oldalunkon egy bükkös-elegyes erdőtársítást figyelhetünk meg. Jobbra kisúton befele sok-sok fenyő és érdekes cserje található. Itt kaptak helyet a leggyakoribb, legismertebb tűlevelűek a lucfenyő (Picea sp.), a jegenyefenyő (Abies sp.) egy-egy képviselője. Mellettük magasodnak ki a vörösfenyő (Larix decidua) lombhullató tűlevelű fái és a simafenyők (Pinus strobus) képviselői. Közéjük kerültek beültetésre 2009-ben a rododendron cserjék. A magyarul havasszépének is nevezett cserjékből 50 fajtának 140 egyede látható ezen a területen, amelyek változatos nagyságúak és színűek lehetnek. Májusban, mint lila, rózsaszín, sárga, vagy fehér gombócok sorakoznak az örökzöldek lábainál.

Fehér épület

A fehér főépülettel szemben, a kert régi főbejárata, egy székely kapu látható. A gyönyörű faragott építmény 2002-ben készült el Dr. Gyovai Ernő főiskolai tanár és a fafaragó szakkör segítségével. A kapu bal oldalán található a kert helyi védettségét jelző tábla. Az út egy cserjesor előtt halad el, a cserjék között megtekinthetjük a tűztövisek (Pyracantha spp.), illatos orgonák (Syringa sp.), boglárcserjék (Kerria sp.), a gyöngyvirágcserjék (Deutzia sp.) különböző változatait is.  A cserjék előtt az évelőágy sásliliommal (Hemerocallis sp.) és árnyékliliommal (Hosta sp.) van beültetve, őket egészítik ki időszakosan az árvácskák, a hagymás dísznövények, illetve az egynyári virágok. Fontos, hogy az ideérkező látogatók a fehér épület oldalában, egy fa ajtó mögött találják az illemhelyeket, (mozgássérült is) WC-ket.

Trópusi vízi- és haszonnövények háza

Az üvegház legfiatalabb szárnyát 2005-ben adták át. Ebbe az épületbe, a Porta után egyenesen haladva, majd jobbra kanyarodva lehet bejutni. A bejárata nyáron zöld rácsos ajtó, télen üvegajtó (is). A trópusi haszonnövények háza nem csak a nevében jelzett növényeket foglalja magában, itt található talán a kert legértékesebb virágzó csodája a trópusi tündérrózsa, a Victoria amazonica, Victoria cruziana. Virágzása csodálatos látványt nyújt. Ananászillat tölti meg az üvegházat, amikor bimbójából a virág kibontakozik. A csoda virágonként csak két napig tart. Első éjszaka, amikor kinyitja a virág hófehér szirmait az őt megporzó rovarok belerepülnek, másnap hajnalban szirmait bezárja a rovarokkal együtt. Második éjszaka már mélyrózsaszínre színeződnek szirmai – a megporzás következtében – és  kinyílásakor a rovarok elrepülhetnek. E csodálatos második éjszaka után a megtermékenyült virág lehúzódik a víz aljára és ott a mélyben érleli és hozza termését. Magját hazájában őrölve lisztként hasznosítják. Egy növény akár 20-25 bimbót is képes fejleszteni, így a csoda akár többször is megtekinthető. De nem csak a virágzása, hanem a levele is szenzáció ennek a növénynek. 2-3 méteres levélátmérője úgy úszik a vízen, mint egy gumimatrac, könnyedén elbírva egy kisebb gyermeket.

A trópusi vízi medencében még megtalálható a tüskés tündérrózsa (Euryale ferox), a  trópusi tündérrózsák közül a Nymphaea caerulae. Mellettük a lótuszok is bontják gyönyörű rózsaszínű (Nelumbo nucifera) virágaikat. Található még a medencében papiruszsás (Cyperus papyrus), vízijácint (Eichhornia crassipes), kagylótutaj (Pistia stratiotes) és pandanusz (Pandanus odoratissimus).

Ha a vízi növényeket megcsodálták, körbesétálhatnak a medence körül és megtekinthetik a legnevezetesebb trópusi gyümölcstermő és haszonnövényeket. Ebben a házban látható az avokádó (Persea americana) növénye, valamint több eukaliptusz (Eucalyptus sp.) faj is. Látható többek között a bors (Piper nigrum), a banán (Musa x paradiciasa) vagy a cukornád (Saccharum officinarum) növénye. Az érdekes termésű gyapot (Gossypium herbaceum) a világ legfontosabb textilnövénye. Peruban már 10 000 évvel ezelőtt felhasználták. Nem hiányozhat a házból a csokoládé növénye: a kakaó (Theobroma cacao). Őshazája az Amazonas térsége, ahol ültetvényeken gyakran termesztik. Az aztékok számára fizetőeszköz és harcra izgatószer volt. A hódítók az „istenek italának” nevezték el. Casanova szerelmi italnak tartotta. Jellegzetessége: virágai a törzsön és a vastagabb ágakon fejlődnek, amely a nyíregyházi kertben is 2005 óta minden évben megcsodálható. A vanília (Vanilla planifolia) is remekül érzi magát ebben a házban. A vanília a sáfrány után a második legdrágább fűszer a világon. Az új üvegház oldalsó üvegeit a kúszó golgotavirág (Passiflora spp.) gyűjtemény növényei árnyékolják a nyári forróságtól. A gyűjtemény több mint tíz fajta különböző színű, virágú és levelű növényből áll. Ez a növénycsoport Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos. A 430 golgotavirág fajból többnek is ehető a termése, passiógyümölcsnek nevezik, de szobanövénynek is kedvelt.

Itt látható, Délkelet-Ázsia trópusainak fákon élő növénye – a leveleinek különleges alakjáról nevezetes – kancsóka (Nepenthes sp.). De itt láthatjuk a közel három méter magasra növő papiruszsást (Cyperus papyrus). Több mint 2000 évvel ezelőtt a növény szárának belső részéből készült az első papirusztekercs. Mellettünk szintén magasba nyúlnak a cukornád (Saccharum officinarum) karcsú szárai is. A látogatók a legtöbb időt itt, a mimóza (Mimosa pudica) növénye mellett töltik el. Simogatják, levélkéi minden érintésre összezáródnak.

Kaktuszház

Más néven a pozsgások házában közel 2500 növényegyed fogadja a látogatót. A szép gyűjtemény főleg májusban, virágzáskor jelent különleges élményt. Olyan látványt nyújt, mintha Arizonában vagy Mexikóban járna az érdeklődő.

Belépve a növényházba, először a magas termetű medvetalp-kaktuszok (Opuntia sp.) és az oszlop alakú Cereus fajok tűnnek fel, köztük az amerikai kontinensről származó Agave fajok pompáznak nagyméretű gömbkaktuszok (Echinocactus sp.) társaságában. Az agávét mindenütt a kaktuszok között tartják számon, bár nem kaktusz csupán szukkulens. Hazájában 5-10 éves korában, nálunk 40-50 évesen virágzik. A nyíregyházi kertben már szemtanúi lehettünk egy agávévirágzásnak. Az agavét sokan összekeverik az aloé (Aloe vera) növényével, amely Dél-Afrikában honos. Az egyiptomi festett vázákon is látható, a fáraók birodalmában az örök élet szimbólumaként tisztelték. Levelét régóta sebek gyógyítására és napégés ellen alkalmazzák, napjainkban számos kozmetikai cikknek is egyik alkotórésze.

Körben – növényasztalra kiültetve – a kistermetű gömbkaktuszok gazdag gyűjteményét csodálhatjuk meg. Így a Dél-Amerikából származó Lobívia, Gymnocalycium és Parodia nemzetség, valamint a Közép- és Észak- Amerika hegyeiből származó Mammillaria, Coryphantha, Echinocereus és Echinocactus fajokat. Ugyanezen az asztalon láthatjuk Dél-Afrika pozsgásokban gazdag Crassula és Mesembryantheum fajait. Köztük feltűnő a kavicsutánzó Lithops nemzetség, amely Afrika déli-délnyugati sivatagos területein, Namíbiában és a Dél-Afrikai Köztársaság területén élnek.

Rovarfogó növények

A Kaktuszházon áthaladva, egy kis medencében különböző színű tündérrózsák (Nymphaea sp.) nyílnak, a medence szélén a rovarfogó illetve rovaremésztő növények nyújtják az egyik legnagyobb élményt. A harmatfű (Drosera rotundifolia) hazánkban is honos, eldugott lápok növénye. Szétterülő tőlevélrózsát alkotó levelei kerek tűpárnákra emlékeztetnek, mert a levéllemez olyan mintha gombostűkkel lenne teleszurkálva. Ezek tulajdonképpen nyélen ülő mirigyek, más szóval tentákulumok, amelyek nedvet választanak ki. A kis cseppek hívogatólag hatnak a szomjas rovarokra, azonban az arra tévedő rovar pórul jár, mert a folyadék ragadós, nincs menekvés.  A kürtvirág (Sarracenia sp.) Észak-Amerika tőzeglápjainak rovarfogó növénye. Az átalakult levéllemez tölcsérszerű, a nyílás felett egy kis fedél látható, mely védelmet nyújt az eső ellen, különben a tölcsér alján lévő emésztőnedv felhígulna. 

Talán a gyerekek által egyik legkedveltebb növény a vénusz légycsapója (Dionaea muscipula). Gyors mozgású leveleivel – melyek szétnyitott kagylókhoz hasonlítanak – specializálódott a rovarfogásra. A levéllemezek szélén szőrszerű szempillára emlékeztető nyúlványok vannak. A nyitott levél lemezén 3-3 érzékeny serteszőr található, amit ha megérintenek, a levél összecsukódik. Ha a rovar a levélre téved, a levél rázáródik, a pillák összecsukódnak, és a növény elkezdi az emésztőnedvek kiválasztását.

Pálmaház

Az üvegház ezen részében a 12 méter magas kupolás házban azok a növények láthatók, melyek az egyenlítőhöz közeli, állandó csapadékos, párás, forró éghajlatú területekről származnak.mA botanikus kert legidősebb és legértékesebb növénye, a szágópálma (Cycas circinalis). A trópusi Ázsiából származik. El nem ágazó törzsű, 3 m-nél ritkán magasabb kétlaki fa. A magvakat és a fiatal leveleket megfőzik, a törzs beléből pedig gyöngyszágót nyernek. A hímivarú egyedeken tömör, akár egy méteres nagyságú, narancs színű toboz ül a levélüstök közepén. A nőivarú szaporítószervek a levekhez hasonlóak, világosbarnák, magkezdemények a szélükön, a törzs csúcsán fejlődnek. A Tuzson János Botanikus Kertben található hímivarú példány közel száz éves, a Kassai Botanikus Kert ajándéka.

Nagyon szép példányai találhatók itt a csavarpálmáknak (Pandanus spp.), a lombos fák közül a Ficus fajok uralják a magasságot. Szinte eltűnnek alattuk a dinnyefák (Carica papaya). Az üvegfal előtti hálón a brazíliai pipavirág(Aristolochia brasiliensis) fut. Örökzöld kúszónövény, szív vagy vese alakú levelekkel. Nagyon hasonlít a nálunk is közismert rokonára, a farkasalmára. A virágszárról lecsüngő óriási virág egy pipát formáz, mely egy kiszélesedő bíborszínű világosan erezett tányérban végződik, innen az elnevezése.

A kávé (Coffea arabica) Etiópia hegyvidékeiről származik A kertben található kávécserje rendszeresen hozza illatos, fehér virágait, és cseresznyepiros magköpenyű csonthéjas terméseit. De megtalálható itt a bors (Piper nigrum) is, mely magasba kúszik a többi liánnövényekkel (Monstera sp., Philondendron sp.) együtt. Mint a trópusi erdőkben itt is nagy számmal láthatók – a rózsaszínű buroklevele miatt kedvelt – flamingóvirágok (Anthurium sp.), mellettük más tarka levelű fajok késztetnek csodálatra. A „paradicsomi” növény óriási levelei alatt sok kisgyermek elfér. Ez a növény a banán (Musa x paradisiaca). Másfél évente megajándékozza termésével a látogatókat. Ez a világ legmagasabb egyszikű lágy szárú növénye. A terméséréshez hazájában 3 hónap kell, sajnos a botanikus kertben akár háromnegyed év is eltelik, mire beérik. Íze azonban kárpótol, egy-egy gyümölcs az idelátogató gyerekcsoportok között kerül kóstolásra.

Szubtrópusi növények, Dísznövények

Az üvegházi sétánk végéhez közeledve, az Ó- és Újvilág trópusain nagy számmal élő Geszneria-félék közül az afrikai ibolya (Saintpaulina ionantha), és a gloxínia (Sinningia speciosa) a legismertebb. De itt virágzik a Délkelet-Ázsiában használt gyömbér-féle (Zingiber officinalis) és dísz rokona az Alpinia speciosa. Láthatunk itt még nyalóka virágot (Pachystachys lutea) és selyemmályvát (Abutilon x hybridum) is. A körben elhelyezett asztalokon a kisebb termetű növények, Peperomiák, Begoniák, Sanseveriák és más levél-dísznövények változatos, gazdag gyűjteménye gyönyörködteti a látogatókat.

Fán lakó növények

Az üvegház utolsó részében pedig a broméliák, az orchideák és a páfrányok százait csodálhatjuk meg. Fakérgen, kosárban, talajon szinte gyökér nélkül élnek. A Bromélia-félék családjának tagjai életükben egyszer virágzanak. Tölcsérükben mindig kell, hogy álljon víz. Az ananász (Ananas communis) gyümölcséről ismert. Kivételesen egy talajon élő broméliafajta. Az Aechmea, Guzmania, Vriesea, Bilbergia, Cryptanthus nemzetség számos faja és különböző hibridjeik pompás, tarka leveleikkel hívják fel magukra a figyelmet. Sok közülük igen kedvelt szobai dísznövény. A Tillandsia nemzetség egy különleges faja, a szakállbromélia (Tillandsia usneoides), igazi csoda. Ezüstös, fonálszerű hajtásai a trópusi tájakon a fákon telepszenek meg, és minden táplálékukat a párás levegőből fedezik. Ebben a részben található még a jázmin (Jasminum polianthum) és a színeikben és alakjaikban rendkívül változatos orchideák, melyek csaknem az egész Földön elterjedtek. Túlnyomó részük azonban a trópusok lakói.  Különösen ősztől tavaszig gyönyörködhetünk a lepkeorchideák (Phalaenopsis sp.) virágában. Kis körültekintéssel ablakpárkányon is nevelhetők, virágoztathatók. A vénuszpapucs-orchidea (Phaphiopedilum spp.) virágának jellegzetes mézajakjáról kapta nevét. Szobanövényként csaknem ugyanolyan népszerű, mint a pillangóorchidea. A trópusi páfrányok közül a szarvasagancspáfrány (Platicerium alcicorne) tűnik ki elsőként érdekes alakjával. Lemezszerű leveleivel tapad a fák törzséhez, a szarvas agancsára emlékeztető, asszimiláló levelek végén, a fonákán képződnek spóratartói. Látogatóinknak ismerősnek tűnhetnek a virágcsokrok levéldíszeként használt Nephrolepsis (szobapáfrány) fajok is.

Nyitvatartás:

november 1 - március 31.

  • hétfő - péntekig: 8:00-16:00

április 1 - október 31.

  • hétfőtől-péntekig: 8-tól 16-ig
  • Szombaton: 10-18-óráig
2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 24
Nyíregyházi programok 2021. Fesztiválok, rendezvények, események

Nyíregyházi programok 2021. Fesztiválok, rendezvények, események 2021. december 2 - 9.

Móricz Zsigmond Színház előadások decemberben

Nyíregyházi programajánló. Bővebben

Kiemelt ajánlat

Adventi koncertek Nyíregyháza 2021

Adventi koncertek Nyíregyháza 2021 2021. december 5. 16:30

Mentha Project kis-koncert

Adventi koncertek Nyíregyházán. Bővebben


Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza előadások 2021. Online jegyvásárlás

Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza előadások 2021. Online jegyvásárlás 2021. december 8 - 9.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház programajánló és online jegyvásárlási lehetőség. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 800 Ft -tól 12 900 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Nyíregyházi jegyek nyíregyházi programokra 2021 / 2022

Nyíregyházi jegyek nyíregyházi programokra 2021 / 2022 2021. december 8 - 11.

Online jegyvásárlási lehetőség koncertekre, rendezvényekre, színházi előadásokra Nyíregyházán. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 800 Ft -tól 12 900 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Continental Aréna programok Nyíregyháza 2021

Continental Aréna programok Nyíregyháza 2021 2021. december 9.

Continental Aréna programok, rendezvények. Egyes programokra online jegyvásárlási lehetőség! Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 1 500 Ft -tól 6 900 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS Szállásfoglalás

Lord koncertek 2021

Lord koncertek 2021 2021. december 10.

A Lord együttes koncertjei országszerte. Bővebben


Kisállat börze Nyíregyháza 2021

Kisállat börze Nyíregyháza 2021 2021. december 12.

Kisállat börze Nyíregyházán a Fokos utcai piactéren, ahol a kis kedvencek mellett megtalálható minden olyan eszköz is, amely a kisállat- és díszállattartáshoz szükséges körülmények megteremtéséhez elengedhetetlen. A börzét több hektáros területen, kulturált körülmények között rendezzük. Látogatók számára a ... Bővebben


Bencs Villa programok 2021. Online jegyvásárlás

Bencs Villa programok 2021. Online jegyvásárlás 2021. december 14.

Kulturális programok a Bencs Villában online jegyvásárlási lehetőséggel. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 1 200 Ft JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyek Karácsonyra 2021. Karácsonyi programok és online jegyvásárlás

Jegyek Karácsonyra 2021. Karácsonyi programok és online jegyvásárlás 2021. december 14.

Jegyek programokra, koncertekre a karácsonyi időszakban. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 200 Ft -tól 20 000 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Koncertek Nyíregyházán 2021 / 2022. Online jegyvásárlás

Koncertek Nyíregyházán 2021 / 2022. Online jegyvásárlás 2021. december 14.

Koncertek, zenés programok Nyíregyházán online jegyvásárlási lehetőséggel, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 900 Ft -tól 8 990 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

1 2 3   


Találatok száma: 31
Adventi Forgatag Nyíregyháza 2021

Adventi Forgatag Nyíregyháza 2021 2021.11.28. - 12.17.

Adventi Forgatag Nyíregyházán a Kossuth téren. Az adventi koszorún az első gyertyát november 28-án gyújtják meg, ekkor kapcsolják majd fel az ünnepi fényeket is, amit egy ökumenikus adventi áhítat követ. Az adventi vasárnapokon közös gyertyagyújtásra várják az érdeklődőket, de lesznek koncertek, vásár és ... Bővebben


Fóka show 2021. Látványos állatbemutató Nyíregyházán

Fóka show 2021. Látványos állatbemutató Nyíregyházán 2021.11.29. - 12.05.

Állatkertünkben minden nap 11:00 és 13:00 órától fókashow tekinthető meg. A tréning alatt az állatok folyamatosan figyelnek gondozóikra, akik vezényszavakkal és kézjelekkel irányítják őket. A fókákkal úgynevezett pozitív megerősítéssel dolgoznak az oktatók, azaz haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült ... Bővebben


Nyíregyházi állatkerti cápaetetés 2021

Nyíregyházi állatkerti cápaetetés 2021 2021. december 6.

Megnézheted, hogy tízóraiznak az Ócenárium cápái. Állatparkunkban minden hétfőn és pénteken 9:30-tól a Zöld Piramis Ócenáriumban cápaetetést nézhetnek meg látogatóink. Az állatparkunkban naponta 2000 kg zöldséget, 2400 kg gyümölcsöt, 800 kg húst 700 kg halat, 1000 kg magvat és 3000 liter vizet fogyaszt el népes ... Bővebben


Jósa András Múzeum kiállítások, programok, események 2021

Jósa András Múzeum kiállítások, programok, események 2021 2021.11.16. - 12.31.

Programok, események és rendezvények a Jósa András Múzeumban, a hozzá tartozó Kállay Gyűjteményben Nyíregyházán. Bővebben

Kiemelt ajánlat

Benczúr Gyula kiállítás Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban

Benczúr Gyula kiállítás Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban 2021.01.01. - 12.31.

Sokszor elhangzott a kérdés, miért is oly fontos Nyíregyháza számára, hogy állandó tárlat­tal adózzon Benczúr Gyula emléke előtt, hiszen a festő még csak nem is emlékezhetett a szülővá­rosában töltött rövid időszakra. Ennek ellenére Nyíregyháza mindig élénken ápolta és ápolja mind a mai napig a ... Bővebben

Kiemelt ajánlat

Csapatépítő Nyíregyháza, céges programok ideális helyszíne a Sóstói Múzeumfalu

Csapatépítő Nyíregyháza, céges programok ideális helyszíne a Sóstói Múzeumfalu 2021.01.01. - 12.31.

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeumában, a Sóstói Múzeumfaluban számtalan látnivaló mellett lehetőséget biztosítunk egyedi helyszínek bérlésére, illetve különleges céges programok, rendezvények lebonyolítására. Tájékozódjon honlapunkon nagyszerű lehetőségeinkről és keressen meg Bennünket, hogy ... Bővebben

Kiemelt ajánlat

Esküvői fotózás Nyíregyházán, csodálatos helyszínek a Sóstói Múzeumfaluban

Esküvői fotózás Nyíregyházán, csodálatos helyszínek a Sóstói Múzeumfaluban 2021.01.01. - 12.31.

Legyen egy időutazás részese a Sóstói Múzeumfaluban! Az egykori falusi hangulatot megidéző porták egyedi lehetőségeket és helyszíneket kínálnak az esküvői fotózáshoz, amely kitűnő esküvői emlék mindenki számára! Keressen Bennünket, hogy megfelelő, egyedi ajánlattal segíthessünk! Bővebben

Kiemelt ajánlat

Fazekas bemutató és kézműves foglalkozás a Nyíregyházán

Fazekas bemutató és kézműves foglalkozás a Nyíregyházán 2021.01.01. - 12.31.

Fazekas foglalkozás Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban. A fazekasság a legősibb mesterségek egyike. A cserépedények készítése megőrizte sok évszázados technikáját. Az edények ma is lábbal hajtott korongon vagy a sima asztalnál, rakásos technikával készülnek, így mi is ezt a technikát alkalmazzuk. Bővebben

Kiemelt ajánlat

Gyerekzsúr Nyíregyházán, a gyönyörű család- és gyerekbarát Sóstói Múzeumfaluban

Gyerekzsúr Nyíregyházán, a gyönyörű család- és gyerekbarát Sóstói Múzeumfaluban 2021.01.01. - 12.31.

Ezen a csodás helyszínen biztosan mindannyian jól érzitek majd magatokat! Forduljatok hozzánk bizalommal, hogy ötleteinkkel, egyedi ajánlattal segíthessünk egy felejthetetlen gyerekzsúr megszervezésében. Bővebben

Kiemelt ajánlat

Gyógynövények bemutatója és illatzsák készítés a nyíregyházi Sóstó Múzeumfaluban

Gyógynövények bemutatója és illatzsák készítés a nyíregyházi Sóstó Múzeumfaluban 2021.01.01. - 12.31.

Sárkány ellen sárkányfű – illatzsák készítés a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyházán. Fűben, fában orvosság – tartja a régi mondás, ami ismét időszerű, hiszen a természetes népi gyógymódok, a gyógynövény-terápiák reneszánszukat élik. Bővebben

Kiemelt ajánlat

1 2 3 4   


Találatok száma: 10

Jósa András Múzeum

Jósa András Múzeum

Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye az 1868. december 1-jén életre hívott, s 1918 őszétől az alapító Jósa András nevét viselő megyei hatókörű városi múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa ... Bővebben

Kiemelt partner

Kállay Gyűjtemény Múzeum Nyíregyháza

Kállay Gyűjtemény Múzeum Nyíregyháza

A Kállay Gyűjteményt 1993 tavaszán alapította Dr. Kállay Kristóf a Szuverén Máltai Lovagrend Szentszéki Nagykövete, magángyűjteményéből. A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. A gyűjtemény ... Bővebben

Kiemelt partner

Aranyecset Galéria

Aranyecset Galéria

Galériánkat 2001-ben nyitottuk meg Nyíregyházán a Nyírfa tér 2. szám alatt. Elsősorban kortárs művészek alkotásai találhatóak meg üzletünkben. Gobelinek, festmények, tükrök, poszterek stb. keretezésével is foglalkozunk. Kínálatunkban több mint 1000 féle képkeretléc található, többféle színben és ... Bővebben


Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény

Nyíregyházán a Felső-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Nyíri Szakaszmérnökségének épületében található Felső-Tisza vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény, mely e vidék vízgazdálkodásának tárgyi és írott emlékeit őrzi. Bővebben


Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény Nyíregyháza

Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény Nyíregyháza

A Nyíregyházi Görögkato­likus Egyházmegye püspöki épületében, annak udvaráról közelíthető meg az a különleges gyűjtemény, amely visszarepíti a látogatókat a 17–18. századi ikonok, a liturgikus könyvnyomtatványok, ötvösművészeti tárgyak, liturgikus öltözetek és textilek világába. Az épület már a XX. ... Bővebben


Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

Levéltárunk Szabolcs megye 14–20. századi maradandó értékű iratai mellett Szatmár megye 15. századtól kelt iratanyagának jelentős, Beregnek kisebb, 20. századi részét, Kővár vidék, Ung és Ugocsa levéltárának pedig 19–20. századi töredékét őrzi. A legrégebbi dokumentumaink a Mohács előtt keletkezett ... Bővebben


Nyíregyházi Állatpark - Sóstó ZOO

Nyíregyházi Állatpark - Sóstó ZOO

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat. A park nem egy szokványos állatkert. Megpróbálja eltüntetni a határokat ember és állat között, hogy aki itt jár, azt érezhesse, valóban vadregényes tájakon kalandozik. A ... Bővebben


Tuzson János Botanikus Kert nyíregyháza

Tuzson János Botanikus Kert nyíregyháza

A Tuzson János Botanikus Kert a gyönyörű Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Főiskola Karainak ölelésében található. Bővebben


Visuart Galéria Nyíregyháza

Visuart Galéria Nyíregyháza

Galériánk anyagában XX. századi és kortárs, elsősorban magyar festményeket, grafikákat, szobrokat kínálunk eladásra. Kollekciónkban igyekszünk igényes alkotásokat felvonultatni, melyek eredetiségéért jótállunk, minden tárgyhoz garancialevelet adunk. Bővebben


Városi Galéria Nyíregyháza

Városi Galéria Nyíregyháza

A Nyíregyházi Városi Galéria helyrajzilag a Selyem utca 12. szám alatt áll. A saroképületté vált egykori szecessziós polgárház Bagolyvár néven is ismert. Az épület műemléki védelem alatt áll. Jelentős és folyamatosan gyarapodó kortárs képző-, ipar- és fotóművészeti gyűjteménynek ad helyet. A ... Bővebben

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Bencs Villa programok 2021. Online jegyvásárlás
Bencs Villa programok 2021. Online jegyvásárlás
  • Nyíregyháza
2021. december 14.
Adventi koncertek Nyíregyháza 2021
Adventi koncertek Nyíregyháza 2021
  • Nyíregyháza
2021. december 5. 16:30

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események