ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyháza

A Tuzson János Botanikus Kert a gyönyörű Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Főiskola Karainak ölelésében található.

A botanikus kert déli oldalán, a Japánkert mellett kialakított főbejárati részen, közel 50 méteres kapu került felállításra. Ennek egyes elemei korábban a Nyíregyházi Főiskola Sóstói úti bejárataként funkcionáltak. (Ma már Nyíregyházi Egyetem.) A díszes építmény faszerkezete a pergola futónövények bemutatójaként is szolgál. Láthatunk rajta pl. golgotavirágot (Passiflora sp.), lilaakácot (Wisteria sinensis), és hajnalkát (Ipomoea sp.) is virágozni. Belső részébe különböző színű és méretű virágú dália és árnyékliliom gyűjteményt lehet megtekinteni. A kerítésen kívül szemet gyönyörködtető egynyári ágyások találhatóak.

Japánkert

A Botanikus Kert főbejáratától jobbra, a Látványparkkal szemben és az új üvegház épülete mögött lévő szabad területen került kialakításra a Japánkert. Az évezredes hagyományokkal rendelkező és azokat máig megőrző japán kultúrában nagy szerepet játszik a természet és annak kapcsolata az emberrel. A Japánkert közepén kialakított tóban sokszínű tündérrózsák és lótuszok kaptak helyet. Eredeti ázsiai növényeket ajándékozott a Vácrátóti ŐBKI Botanikus Kert erre a területre. Több egyede látható a liliomfának (Magnolia x soulengeana). Virágai rózsaszínűek, húsos szirmúak, tulipánszerűek, ezért – tévesen - tulipánfa néven is emlegeti a nagyközönség. Április végén - május elején virágzik. A madárbirs (Cotoneaster horizontalis) ősszel élénkpiros terméseivel díszít. A Japánkertet bambusz (Phyllostachys sp.) veszi körbe, amely jól kiemeli a pagoda és a híd pirosas színét.

Látványpark

2005 nyarán készült el a kb. 600 négyzetméteres Látványpark. Ennek az „Élet fája”-nak nevezett területnek az a különlegessége, hogy lombkoronáját mindig változatos virágok adják. Évente többször is megújul a Látványpark. A szimbolikus fa fölött egy híd húzódott végig, hogy a látogatók ne csak egyesével, hanem összhatásukban is megtekinthessék a dísznövények színkavalkádját. Tavasszal íriszek virágoznak.A magyarul szakállas nősziromnak (Iris barbata) nevezett amerikai faj 170 nemesített változata tekinthető meg az ágyásokban. Ennek a különösen nagyvirágú fajtának színösszetétele a fehértől a sötétliláig terjedhet és lehetnek egyszínű és tarka változatai is. Mellettük a sásliliom (Hemerocallis sp.) 50 fajtája várja a látogatókat. Tőkocsányon megjelenő, csillag alakú, liliomszerű virágai többnyire június-augusztusban nyílnak; mindegyik virág csak egy napig. Állandóan új bimbókat hoz, így a virágzás hetekig tart.

Kövirózsa gyűjtemény

A Látványparkkal szemben a szabadföldi területen, a Kaktuszház oldalában látható Magyarország legnagyobb (min. 300 faj és fajta) és legszebb Kövirózsa- (Sempervivum spp. és Jovibarba spp.) gyűjteménye, melyet Dr. Pásztor Lajos adományozott a kertnek. Nincs olyan más növénynemzetség, amelynek tagjaiból egy egészen kis területen ekkora változatosságú növénygyűjtemény állítható össze, mint a kövirózsákból. Hazánkban 4 fajuk él vadon. A többi 60-70 kövirózsafaj és számtalan szép fajtái Afrikától Európán át Törökországig, Iránig akár a 3000 méteres magasságok között egyaránt megtalálhatók mészkövön és őskőzeten.

Óriások ligete

Az épületek és egy nyírfaerdő között egyenesen továbbsétálva, egy kis tisztáshoz érkezünk. Közben az út baloldalán egy égeres- nyíres vegetációt láthatunk. Tavasszal a patakparton egy szinte összefüggő fehér virágszőnyeget figyelhetünk meg, amelyet a tőzike (Leucojum vernum) több ezer példánya alkot. A nyírfák alatt a szintén védett hóvirágok (Galanthus nivalis) és kárpáti sáfrányok (Crocus heuffelianus) bújnak ki egyesével, amint olvadni kezd a hó. Egyenesen haladva közvetlenül előttünk teljes pompájában az óriás hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) magasodik. Ez a növény a világ egyik legmagasabb és egyben legnagyobb tömegű növénye is. A világon a legmagasabb példány belőle 83 méter, a legidősebb példány pedig 3500 éves. Nálunk, most már két, 12 méternél is magasabb példánya tekinthető meg. A zöld óriástól néhány méterre látható testvére a vörös kérgéről könnyen megismerhető, parti, örökzöld vagy vöröstörzsű mamutfenyő (Sequoia sempervirens). Hazájában az Egyesült Államokban a legmagasabb példánya 112 méter magas és vannak 2000 évnél idősebb példányok is. A mamutfenyők mögött, a tó partján tornyosulnak a mocsárciprusok (Taxodium distichum) a talajfelszín fölé törő légzőgyökereikkel, valamint a környéken található még a páfrányfenyő (Ginko biloba) egy szép példánya is.

A tó és élővilága

A mocsárciprusok mellet elhaladva szemügyre vehetjük a tavat. A tó felszínét nyáron szinte beborítják a vízi növények. A tóhoz érve nyár elején a tündérrózsák (Nymphaea spp.) színpompájában lehet gyönyörködni. Felszínén a sulyom (Trapa natans) rombusz alakú levéllemezei és felfújt levélnyelei ringatóznak. Nyárra szinte az egész vízfelületet beborítják a tavirózsa vagy vízitök (Nuphar luteum) méregzöld levelei és sárga virágai. A part széli vízben található fehér virágaival a vidrafű(Menyanthes trifoliata), hazánk kiveszőben lévő növényritkasága. A tó partján csodálkozásra késztet minket a szibériai nőszirom (Iris sibirica) mélykék virágszíne. Tavasszal mocsárrétek, és láprétek hangulatát idézi sárga virágaival a mocsári gólyahír (Caltha palustris), majd nyáron rózsaszínűre vált a part és beborítják a réti füzény (Lythrum salicaria) kis bokrai. A mesterséges tó partvonalának védett részén látható a citromsárga, gömbölyded virágú zergeboglár (Trollius europaeus). Nem messze tőlük egy árnyákosabb részen tavasszal medvehagymát (Allium ursinum ), nyáron fehér zászpát (Veratrum album) talál az érdeklődő.

Fűszernövénykert

A kert északi részén került kialakításra egy 120 négyzetméteres Gyógy- és Fűszernövény-bemutató felület, amely parcellás elrendezésben lett kialakítva. Ezen fajok többsége saját nevelésű, de vannak a Szegedi Botanikus Kertből és a budakalászi Gyógynövénykutató Központból származó fajok is. A közel 80 gyógy- és fűszernövény faj közül csak néhányat említve: apróbojtorján (Agrimonia eupatoria), kövirózsa (Sempervivum tectorum), kerti ruta (Ruta graveolens), cserszömörce (Cotinus coggygria), orvosi zsálya (Salvia officinalis), fekete bodza (Sambucus nigra). A parcellák között sétálva már érezhetjük a magas illóolaj tartalmú növények bódító illatát, a finom zöld mentáét, kakukkfűét, levenduláét.

Labirintus

Kiérve a Gyógynövénykertből észak fele indulunk tovább. A telepített tölgyerdő szomszédságában a került kialakításra a sövény labirintus 2009-ben. Krajnyák Nóra tervei alapján ezen a 25mx20m-es területen több mint 550 db óriás tuja (Thuja plicata) lett beültetve. A labirintus közepén egy kilátóra felmászva nézheted meg az eddig megtett utat, majd tovább haladva az útvesztőben megtalálhatod a kiutat.

Fenyves-rododendronos

Visszaindulva az üvegházak felé az út baloldalán egy szoborkompozíciót pillantunk meg. Szathmáry Gyöngyi alkotása két kislányt ábrázol, mely ivókútként szolgál az erre sétáló látogatónak. Majd ha a fejünk felett a fák ágai összehajlanak, a bal oldalunkon egy bükkös-elegyes erdőtársítást figyelhetünk meg. Jobbra kisúton befele sok-sok fenyő és érdekes cserje található. Itt kaptak helyet a leggyakoribb, legismertebb tűlevelűek a lucfenyő (Picea sp.), a jegenyefenyő (Abies sp.) egy-egy képviselője. Mellettük magasodnak ki a vörösfenyő (Larix decidua) lombhullató tűlevelű fái és a simafenyők (Pinus strobus) képviselői. Közéjük kerültek beültetésre 2009-ben a rododendron cserjék. A magyarul havasszépének is nevezett cserjékből 50 fajtának 140 egyede látható ezen a területen, amelyek változatos nagyságúak és színűek lehetnek. Májusban, mint lila, rózsaszín, sárga, vagy fehér gombócok sorakoznak az örökzöldek lábainál.

Fehér épület

A fehér főépülettel szemben, a kert régi főbejárata, egy székely kapu látható. A gyönyörű faragott építmény 2002-ben készült el Dr. Gyovai Ernő főiskolai tanár és a fafaragó szakkör segítségével. A kapu bal oldalán található a kert helyi védettségét jelző tábla. Az út egy cserjesor előtt halad el, a cserjék között megtekinthetjük a tűztövisek (Pyracantha spp.), illatos orgonák (Syringa sp.), boglárcserjék (Kerria sp.), a gyöngyvirágcserjék (Deutzia sp.) különböző változatait is.  A cserjék előtt az évelőágy sásliliommal (Hemerocallis sp.) és árnyékliliommal (Hosta sp.) van beültetve, őket egészítik ki időszakosan az árvácskák, a hagymás dísznövények, illetve az egynyári virágok. Fontos, hogy az ideérkező látogatók a fehér épület oldalában, egy fa ajtó mögött találják az illemhelyeket, (mozgássérült is) WC-ket.

Trópusi vízi- és haszonnövények háza

Az üvegház legfiatalabb szárnyát 2005-ben adták át. Ebbe az épületbe, a Porta után egyenesen haladva, majd jobbra kanyarodva lehet bejutni. A bejárata nyáron zöld rácsos ajtó, télen üvegajtó (is). A trópusi haszonnövények háza nem csak a nevében jelzett növényeket foglalja magában, itt található talán a kert legértékesebb virágzó csodája a trópusi tündérrózsa, a Victoria amazonica, Victoria cruziana. Virágzása csodálatos látványt nyújt. Ananászillat tölti meg az üvegházat, amikor bimbójából a virág kibontakozik. A csoda virágonként csak két napig tart. Első éjszaka, amikor kinyitja a virág hófehér szirmait az őt megporzó rovarok belerepülnek, másnap hajnalban szirmait bezárja a rovarokkal együtt. Második éjszaka már mélyrózsaszínre színeződnek szirmai – a megporzás következtében – és  kinyílásakor a rovarok elrepülhetnek. E csodálatos második éjszaka után a megtermékenyült virág lehúzódik a víz aljára és ott a mélyben érleli és hozza termését. Magját hazájában őrölve lisztként hasznosítják. Egy növény akár 20-25 bimbót is képes fejleszteni, így a csoda akár többször is megtekinthető. De nem csak a virágzása, hanem a levele is szenzáció ennek a növénynek. 2-3 méteres levélátmérője úgy úszik a vízen, mint egy gumimatrac, könnyedén elbírva egy kisebb gyermeket.

A trópusi vízi medencében még megtalálható a tüskés tündérrózsa (Euryale ferox), a  trópusi tündérrózsák közül a Nymphaea caerulae. Mellettük a lótuszok is bontják gyönyörű rózsaszínű (Nelumbo nucifera) virágaikat. Található még a medencében papiruszsás (Cyperus papyrus), vízijácint (Eichhornia crassipes), kagylótutaj (Pistia stratiotes) és pandanusz (Pandanus odoratissimus).

Ha a vízi növényeket megcsodálták, körbesétálhatnak a medence körül és megtekinthetik a legnevezetesebb trópusi gyümölcstermő és haszonnövényeket. Ebben a házban látható az avokádó (Persea americana) növénye, valamint több eukaliptusz (Eucalyptus sp.) faj is. Látható többek között a bors (Piper nigrum), a banán (Musa x paradiciasa) vagy a cukornád (Saccharum officinarum) növénye. Az érdekes termésű gyapot (Gossypium herbaceum) a világ legfontosabb textilnövénye. Peruban már 10 000 évvel ezelőtt felhasználták. Nem hiányozhat a házból a csokoládé növénye: a kakaó (Theobroma cacao). Őshazája az Amazonas térsége, ahol ültetvényeken gyakran termesztik. Az aztékok számára fizetőeszköz és harcra izgatószer volt. A hódítók az „istenek italának” nevezték el. Casanova szerelmi italnak tartotta. Jellegzetessége: virágai a törzsön és a vastagabb ágakon fejlődnek, amely a nyíregyházi kertben is 2005 óta minden évben megcsodálható. A vanília (Vanilla planifolia) is remekül érzi magát ebben a házban. A vanília a sáfrány után a második legdrágább fűszer a világon. Az új üvegház oldalsó üvegeit a kúszó golgotavirág (Passiflora spp.) gyűjtemény növényei árnyékolják a nyári forróságtól. A gyűjtemény több mint tíz fajta különböző színű, virágú és levelű növényből áll. Ez a növénycsoport Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos. A 430 golgotavirág fajból többnek is ehető a termése, passiógyümölcsnek nevezik, de szobanövénynek is kedvelt.

Itt látható, Délkelet-Ázsia trópusainak fákon élő növénye – a leveleinek különleges alakjáról nevezetes – kancsóka (Nepenthes sp.). De itt láthatjuk a közel három méter magasra növő papiruszsást (Cyperus papyrus). Több mint 2000 évvel ezelőtt a növény szárának belső részéből készült az első papirusztekercs. Mellettünk szintén magasba nyúlnak a cukornád (Saccharum officinarum) karcsú szárai is. A látogatók a legtöbb időt itt, a mimóza (Mimosa pudica) növénye mellett töltik el. Simogatják, levélkéi minden érintésre összezáródnak.

Kaktuszház

Más néven a pozsgások házában közel 2500 növényegyed fogadja a látogatót. A szép gyűjtemény főleg májusban, virágzáskor jelent különleges élményt. Olyan látványt nyújt, mintha Arizonában vagy Mexikóban járna az érdeklődő.

Belépve a növényházba, először a magas termetű medvetalp-kaktuszok (Opuntia sp.) és az oszlop alakú Cereus fajok tűnnek fel, köztük az amerikai kontinensről származó Agave fajok pompáznak nagyméretű gömbkaktuszok (Echinocactus sp.) társaságában. Az agávét mindenütt a kaktuszok között tartják számon, bár nem kaktusz csupán szukkulens. Hazájában 5-10 éves korában, nálunk 40-50 évesen virágzik. A nyíregyházi kertben már szemtanúi lehettünk egy agávévirágzásnak. Az agavét sokan összekeverik az aloé (Aloe vera) növényével, amely Dél-Afrikában honos. Az egyiptomi festett vázákon is látható, a fáraók birodalmában az örök élet szimbólumaként tisztelték. Levelét régóta sebek gyógyítására és napégés ellen alkalmazzák, napjainkban számos kozmetikai cikknek is egyik alkotórésze.

Körben – növényasztalra kiültetve – a kistermetű gömbkaktuszok gazdag gyűjteményét csodálhatjuk meg. Így a Dél-Amerikából származó Lobívia, Gymnocalycium és Parodia nemzetség, valamint a Közép- és Észak- Amerika hegyeiből származó Mammillaria, Coryphantha, Echinocereus és Echinocactus fajokat. Ugyanezen az asztalon láthatjuk Dél-Afrika pozsgásokban gazdag Crassula és Mesembryantheum fajait. Köztük feltűnő a kavicsutánzó Lithops nemzetség, amely Afrika déli-délnyugati sivatagos területein, Namíbiában és a Dél-Afrikai Köztársaság területén élnek.

Rovarfogó növények

A Kaktuszházon áthaladva, egy kis medencében különböző színű tündérrózsák (Nymphaea sp.) nyílnak, a medence szélén a rovarfogó illetve rovaremésztő növények nyújtják az egyik legnagyobb élményt. A harmatfű (Drosera rotundifolia) hazánkban is honos, eldugott lápok növénye. Szétterülő tőlevélrózsát alkotó levelei kerek tűpárnákra emlékeztetnek, mert a levéllemez olyan mintha gombostűkkel lenne teleszurkálva. Ezek tulajdonképpen nyélen ülő mirigyek, más szóval tentákulumok, amelyek nedvet választanak ki. A kis cseppek hívogatólag hatnak a szomjas rovarokra, azonban az arra tévedő rovar pórul jár, mert a folyadék ragadós, nincs menekvés.  A kürtvirág (Sarracenia sp.) Észak-Amerika tőzeglápjainak rovarfogó növénye. Az átalakult levéllemez tölcsérszerű, a nyílás felett egy kis fedél látható, mely védelmet nyújt az eső ellen, különben a tölcsér alján lévő emésztőnedv felhígulna. 

Talán a gyerekek által egyik legkedveltebb növény a vénusz légycsapója (Dionaea muscipula). Gyors mozgású leveleivel – melyek szétnyitott kagylókhoz hasonlítanak – specializálódott a rovarfogásra. A levéllemezek szélén szőrszerű szempillára emlékeztető nyúlványok vannak. A nyitott levél lemezén 3-3 érzékeny serteszőr található, amit ha megérintenek, a levél összecsukódik. Ha a rovar a levélre téved, a levél rázáródik, a pillák összecsukódnak, és a növény elkezdi az emésztőnedvek kiválasztását.

Pálmaház

Az üvegház ezen részében a 12 méter magas kupolás házban azok a növények láthatók, melyek az egyenlítőhöz közeli, állandó csapadékos, párás, forró éghajlatú területekről származnak.mA botanikus kert legidősebb és legértékesebb növénye, a szágópálma (Cycas circinalis). A trópusi Ázsiából származik. El nem ágazó törzsű, 3 m-nél ritkán magasabb kétlaki fa. A magvakat és a fiatal leveleket megfőzik, a törzs beléből pedig gyöngyszágót nyernek. A hímivarú egyedeken tömör, akár egy méteres nagyságú, narancs színű toboz ül a levélüstök közepén. A nőivarú szaporítószervek a levekhez hasonlóak, világosbarnák, magkezdemények a szélükön, a törzs csúcsán fejlődnek. A Tuzson János Botanikus Kertben található hímivarú példány közel száz éves, a Kassai Botanikus Kert ajándéka.

Nagyon szép példányai találhatók itt a csavarpálmáknak (Pandanus spp.), a lombos fák közül a Ficus fajok uralják a magasságot. Szinte eltűnnek alattuk a dinnyefák (Carica papaya). Az üvegfal előtti hálón a brazíliai pipavirág(Aristolochia brasiliensis) fut. Örökzöld kúszónövény, szív vagy vese alakú levelekkel. Nagyon hasonlít a nálunk is közismert rokonára, a farkasalmára. A virágszárról lecsüngő óriási virág egy pipát formáz, mely egy kiszélesedő bíborszínű világosan erezett tányérban végződik, innen az elnevezése.

A kávé (Coffea arabica) Etiópia hegyvidékeiről származik A kertben található kávécserje rendszeresen hozza illatos, fehér virágait, és cseresznyepiros magköpenyű csonthéjas terméseit. De megtalálható itt a bors (Piper nigrum) is, mely magasba kúszik a többi liánnövényekkel (Monstera sp., Philondendron sp.) együtt. Mint a trópusi erdőkben itt is nagy számmal láthatók – a rózsaszínű buroklevele miatt kedvelt – flamingóvirágok (Anthurium sp.), mellettük más tarka levelű fajok késztetnek csodálatra. A „paradicsomi” növény óriási levelei alatt sok kisgyermek elfér. Ez a növény a banán (Musa x paradisiaca). Másfél évente megajándékozza termésével a látogatókat. Ez a világ legmagasabb egyszikű lágy szárú növénye. A terméséréshez hazájában 3 hónap kell, sajnos a botanikus kertben akár háromnegyed év is eltelik, mire beérik. Íze azonban kárpótol, egy-egy gyümölcs az idelátogató gyerekcsoportok között kerül kóstolásra.

Szubtrópusi növények, Dísznövények

Az üvegházi sétánk végéhez közeledve, az Ó- és Újvilág trópusain nagy számmal élő Geszneria-félék közül az afrikai ibolya (Saintpaulina ionantha), és a gloxínia (Sinningia speciosa) a legismertebb. De itt virágzik a Délkelet-Ázsiában használt gyömbér-féle (Zingiber officinalis) és dísz rokona az Alpinia speciosa. Láthatunk itt még nyalóka virágot (Pachystachys lutea) és selyemmályvát (Abutilon x hybridum) is. A körben elhelyezett asztalokon a kisebb termetű növények, Peperomiák, Begoniák, Sanseveriák és más levél-dísznövények változatos, gazdag gyűjteménye gyönyörködteti a látogatókat.

Fán lakó növények

Az üvegház utolsó részében pedig a broméliák, az orchideák és a páfrányok százait csodálhatjuk meg. Fakérgen, kosárban, talajon szinte gyökér nélkül élnek. A Bromélia-félék családjának tagjai életükben egyszer virágzanak. Tölcsérükben mindig kell, hogy álljon víz. Az ananász (Ananas communis) gyümölcséről ismert. Kivételesen egy talajon élő broméliafajta. Az Aechmea, Guzmania, Vriesea, Bilbergia, Cryptanthus nemzetség számos faja és különböző hibridjeik pompás, tarka leveleikkel hívják fel magukra a figyelmet. Sok közülük igen kedvelt szobai dísznövény. A Tillandsia nemzetség egy különleges faja, a szakállbromélia (Tillandsia usneoides), igazi csoda. Ezüstös, fonálszerű hajtásai a trópusi tájakon a fákon telepszenek meg, és minden táplálékukat a párás levegőből fedezik. Ebben a részben található még a jázmin (Jasminum polianthum) és a színeikben és alakjaikban rendkívül változatos orchideák, melyek csaknem az egész Földön elterjedtek. Túlnyomó részük azonban a trópusok lakói.  Különösen ősztől tavaszig gyönyörködhetünk a lepkeorchideák (Phalaenopsis sp.) virágában. Kis körültekintéssel ablakpárkányon is nevelhetők, virágoztathatók. A vénuszpapucs-orchidea (Phaphiopedilum spp.) virágának jellegzetes mézajakjáról kapta nevét. Szobanövényként csaknem ugyanolyan népszerű, mint a pillangóorchidea. A trópusi páfrányok közül a szarvasagancspáfrány (Platicerium alcicorne) tűnik ki elsőként érdekes alakjával. Lemezszerű leveleivel tapad a fák törzséhez, a szarvas agancsára emlékeztető, asszimiláló levelek végén, a fonákán képződnek spóratartói. Látogatóinknak ismerősnek tűnhetnek a virágcsokrok levéldíszeként használt Nephrolepsis (szobapáfrány) fajok is.

A Botanikus Kert téli nyitvatartása:

(november 1 - március 31.)
hétfő - péntekig: 8-tól 16-ig

Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon a Kert zárva tart.

A Botanikus Kert nyári nyitvatartása:

(április 1 - október 31.)
hétfőtől-péntekig: 8-tól 16-ig
Szombaton: 10-18-óráig

Vasárnap és ünnepnapokon a kert zárva tart.

2024.01.01 - 2024.12.31

Találatok száma: 33
Szállásfoglalás, ajánlatkérés közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségein!

Ikonik Spa Panzió**** Nyíregyháza

Ikonik Spa Panzió**** Nyíregyháza

Tapasztalja meg a kifinomult eleganciát Nyíregyházán! Élvezze igényes szállásunk kényelmét, panziónkban feltöltődhet Nyíregyháza szívében. Szeretettel várjuk!

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Barbizon Hotel Nyíregyháza Sóstófürdő

Barbizon Hotel Nyíregyháza Sóstófürdő

Nyíregyháza büszkesége a város üdülőövezetének, egyszersmind „tüdejének” számító Sóstó-gyógyfürdő. A strand közvetlen szomszédságában, 1000 négyszögöles parkban, igazi „barbizoni” hangulatot idéz Nyíregyháza legextravagánsabb szállodája, a Hotel Barbizon.

Bihari Lovas Panzió

Bihari Lovas Panzió

A Bihari Lovastanya egész évben vendégei rendelkezésére áll. 20-30 fő részére tudnak kényelmes fekvő helyet biztosítani vályogból kőből és fából épül vendégházainkban.

Blaha Panzió és Étterem Nyíregyháza

Blaha Panzió és Étterem Nyíregyháza

A várostól elválasztó tölgyeserdő szélén, a tótól 50 méterre található, családias hangulatú panzió. A szállás közvetlenül a Sóstói tó partján, illetve Európa egyik leglátogatottabb állatkertje, a Nyíregyházi Állatpark szomszédságában fekszik!

Európa Hotel és Étterem Nyíregyháza

Európa Hotel és Étterem Nyíregyháza

Szállodánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén, Nyíregyházán a Hunyadi u. 2. szám alatt található. Elhelyezkedése igen kedvező, hisz az M3 autópálya Nyíregyháza-Dél kijáratától 7 km-re, illetve a városközpontban helyezkedik el. Szállodánk igen könnyen megközelíthető mind gépjárművel, mind tömegközlekedési ...

Gabriel Apartmanház

Gabriel Apartmanház

A panziónk Nyíregyháza- Sóstó üdülőövezetben, a strandtól 600 méterre található. Sóstó a vizek szerelmeseinek is kikapcsolódást kínál. Panziónk családias környezetben, parkosított udvarral, zárt parkolóval áll a kedves vendégek rendelkezésére napi 24 órában.

Hotel Aventinus**** Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő

Hotel Aventinus**** Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő

Szállodánk Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő szívében található, kb. 5 km-re a városközponttól. 20 kétágyas szobával, 5 db háromágyas szobával 3 db lakosztállyal és 1 db mozgáskorlátozottak részére kialakított szobával rendelkezünk. Az épület nemcsak a jelenlegi formájában szemet gyönyörködtető, további ...

Hotel Dzsungel**

Hotel Dzsungel**

Páratlan, semmihez sem hasonlítható körülmények közé kerül az a vendégünk, aki a Nyíregyházához közeli Sóstógyógyfürdőn álló Hotel Dzsungelt választja pihenő-helyéül. Szállodánk a Nyíregyházi Állatparkban áll, ötezer kisebb-nagyobb lakótárs él a hotel közvetlen szomszédságában, így korántsem legenda, hogy ...

Hotel Pagony**** Nyíregyháza

Hotel Pagony**** Nyíregyháza

A Hotel Pagony Nyíregyháza közvetlen szomszédságában, a 4-es főút mellett, jól megközelíthető helyen, mégis tökéletesen nyugodt környezetben, 55 hektáros Pagony Rekreációs és Szabadidőparkban fekszik.

Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyháza

Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyháza

A Hunguest Hotels lánchoz tartozó Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn épült, 9 ezer négyzetméter alapterületű, 123 szobás, négycsillagos superior szálloda a megyeszékhely egyik legkomplexebb szolgáltatást nyújtó szállodája. A szálloda a közvetlenül mellette található AQUARIUS Élmény- és ...

1 2 3 4   
Találatok száma: 22
Asztalfoglalás, bejelentkezés közvetlenül a vendéglátóhelyek elérhetőségein!

Eperjes Étterem

Eperjes Étterem

Éttermünk megújult környezetben várja régi és új vendégeit, magyaros, házias ízekkel, tájjellegű ételek kínálatával. Hetente változó napi menünket, kedvező áron, kínáljuk gyors és színvonalas kiszolgálással. Specialitásaink, közé tartozik az ízletes csülöktál, valamint hidegtálaink.

Görömbei Cukrászda

Görömbei Cukrászda

Legyen születésnap, névnap, ballagás, diplomaosztó, esküvő, keresztelő, elsőáldozás, nálunk minden alkalomra található dísztorta.

Krúdy Vigadó Nyíregyháza

Krúdy Vigadó Nyíregyháza

A Krúdy Vigadó 2003-ban újonnan felújított szecessziós épülete Nyíregyháza-Sóstófürdő központjába, festői környezetbe, Sóstói tóra néző legszebb fekvésű, nemzetközileg is elismert Vendéglátó és Rendezvényközpontjában várjuk Önt és kedves vendégeit. A Krúdy Terasz 800 négyzetméteren 300 fő ...

Mokka Cukrászda Nyíregyháza

Mokka Cukrászda Nyíregyháza

Helyben készített sütemények, marcipán termékek, gazdag tortaválaszték, helyben főzött fagylalt, kávékülönlegességek Nyíregyházán.

Sziklakert Étterem Panzió Nyíregyháza

Sziklakert Étterem Panzió Nyíregyháza

Éttermünk 110 fő, a különtermünk 30 fő, a rönkfából épített fedett teraszunk 50 fő befogadására alkalmas. A panziónk 10 szobával áll vendégeink rendelkezésére. A gépkocsiknak zárt udvaros parkolót tudunk biztosítani. Éttermünk á la carte-os , menüs és rendezvényes vendéglátást is szolgáltat.

Tara Hotel és Étterem

Tara Hotel és Étterem

A Tara Hotel és Étterem a csodás Sóstón található, a Fürdő és a Berenát utca sarkán, a Parkfürdőtől 200 méterre. A szálloda az elmúlt 15 évben családok és üzleti vendégek számára egyaránt kedvelt szálláshellyé vált, köszönhető ez kiváló éttermének is, mely szeretettel várja az oda betérőket.

Tirpák Csárda

Tirpák Csárda

Éttermünkben egész évben szeretettel várjuk kedves vendégeinket 10-22 h-ig, ahol kisebb esküvőket és családi rendezvényeket is lebonyolítunk 200 főig!

Anno 1366 Középkori Étterem

Anno 1366 Középkori Étterem

Hangulatos, korhű, középkori lovagi étterem Nyíregyházán.

Borostyán Vendéglő Nyíregyháza

Borostyán Vendéglő Nyíregyháza

Családias környezetben, barátságos kiszolgálással, házias ízekkel várjuk kedves vendégeinket. Különtermünkben családi, baráti, céges rendezvények lebonyolítását vállaljuk.

Celentano Pizzéria Nyíregyháza

Celentano Pizzéria Nyíregyháza

Felejthetetlen ízek a megújult Celentano Pizzériában. Gyere el és kóstold meg pizzáinkat, frissen sültjeinket vagy ízletes leveseinket. Itáliai hangulatot idéző éttermünkben, eredeti olasz receptek alapján készítjük el kedvenc pizzáját.

1 2 3   
Találatok száma: 61
Szövés Nyíregyházán keddenként a Sóstói Múzeumfaluban

Szövés Nyíregyházán keddenként a Sóstói Múzeumfaluban 2024. április 16. (kedd)

Keddenként szövés foglalkozás a Sóstói Múzeumfaluban a Besztereci portán.

Kiemelt ajánlat
Teakóstoló a nyíregyházi Sóstó Múzeumfaluban

Teakóstoló a nyíregyházi Sóstó Múzeumfaluban 2024. április 19. (péntek)

Teakóstolás péntekenki napokon a Sóstói Múzeumfaluban a temetőcsősz házában.

Kiemelt ajánlat
Sóstói Múzeumfalu programok 2024. Események, rendezvények, foglalkozások

Sóstói Múzeumfalu programok 2024. Események, rendezvények, foglalkozások 2024. április 20. (szombat)

Nyílt nap cégek és vállakozások számára a Múzeumfaluban

Minden nap izgalmas élmények várnak a Sóstói Múzeumfaluban, ahol ÉLMÉNY A HAGYOMÁNY! A Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma szeretettel vár! A Sóstói Múzeumfalu rendezvényeinek legfőbb célja a paraszti kultúra bemutatása, népszerűsítése. Az év során tizenegy ...

Kiemelt ajánlat
Majális a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán 2024

Majális a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán 2024 2024. május 1. (szerda)

Falusi Majális a Múzeumfaluban május első napján. Falusi Majálisra invitáljuk az érdeklődőket 2024. május 1-én a Sóstói Múzeumfaluba. A család apraja-nagyja találhat kedvére való programot, hiszen a Sóstói Múzeumfaluban élmény a hagyomány! Hamisítatlan majális élmény a családoknak!

Kiemelt ajánlat
Nyíregyházi programok 2024. Fesztiválok, rendezvények, események Nyíregyházán

Nyíregyházi programok 2024. Fesztiválok, rendezvények, események Nyíregyházán 2024. április 16. (kedd) - 2024. április 20. (szombat)

Móricz Zsigmond Színház előadások áprilisban

Nyíregyházi 2024. évi programajánló érdekes és értékes programokkal. Színes a kulturális programkínálat egész évben. Kiállítások, koncertek, színházi előadások, fesztiválok, filmvetítések, múzeumi foglalkozások, sportesemények és még számos szabadidős garantált- és fakultatív programlehetőség várja az ...

Kiemelt ajánlat
Nyíregyházi jegyek nyíregyházi programokra 2024

Nyíregyházi jegyek nyíregyházi programokra 2024 2024. április 16. (kedd)

Online jegyvásárlási lehetőség koncertekre, rendezvényekre, színházi előadásokra Nyíregyházán 2024-ben. A város kulturális színterei egész évben színvonalas és tartalmas szórakozást kínálnak a vendégeknek. A Vidor Fesztivál és a nyári szabadtéri színpadon megrendezésre kerülő előadások, minden évben sok ...

Ár: 1 200 Ft -tól
80 000 Ft -ig
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyvásárlás
Szindbád Nyíregyháza 2024. Programok és vetítések, online jegyvásárlás

Szindbád Nyíregyháza 2024. Programok és vetítések, online jegyvásárlás 2024. április 16. (kedd)

Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér programok online jegyvásárlási lehetőséggel 2024-ben.

Ár: 2 900 Ft -tól
7 900 Ft -ig
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyvásárlás
30Y koncertek 2024

30Y koncertek 2024 2024. április 19. (péntek)

30Y egy 2000-ben alakult pécsi rockzenekar. Több mint 10 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub és fesztiváléletnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra. Az elmúlt tizennyolc évben megjelent 10 nagylemeze, tucatnyi online terjesztett független hanganyaga, több mint 10 videoklipje. ...

Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza előadások 2024. Online jegyvásárlás

Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza előadások 2024. Online jegyvásárlás 2024. április 19. (péntek) - 2024. április 20. (szombat)

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház programajánló és online jegyvásárlási lehetőség 2024-ben. A Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális életének meghatározó szereplője, hosszú évek óta az egyik legsikeresebb vidéki kőszínház. Az elmúlt években egyre ...

Ár: 1 200 Ft -tól
10 800 Ft -ig
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyvásárlás
Börze Nyíregyháza 2024.  Bababörze a Búza téri piacon

Börze Nyíregyháza 2024. Bababörze a Búza téri piacon 2024. április 21. (vasárnap)

Bababörze Nyíregyházán a Búza téri Piac külső, fedett részén 2024. április 21-én, vasárnap 6:00 és 14:00 óra között. A látogatóknak a belépés ingyenes.

1 2 3 4 ... 7   
Találatok száma: 21
Időszaki kiállítás Nyíregyházán 2024. Várjuk a Sóstói Múzeumfaluban

Időszaki kiállítás Nyíregyházán 2024. Várjuk a Sóstói Múzeumfaluban 2024.04.01. (hétfő) - 2024.08.20. (kedd)

Időszaki kiállításainkra szeretettel várjuk érdeklődő vendégeinket.

Kiemelt ajánlat
Kiállítás Sóstói Múzeumfalu Nyíregyháza. Tekintse meg időszaki kiállításainkat!

Kiállítás Sóstói Múzeumfalu Nyíregyháza. Tekintse meg időszaki kiállításainkat! 2024.04.01. (hétfő) - 2024.08.20. (kedd)

A Sóstói Múzeumfaluban megtekinthető kiállítások.

Kiemelt ajánlat
Csapatépítő Nyíregyháza, céges programok ideális helyszíne a Sóstói Múzeumfalu

Csapatépítő Nyíregyháza, céges programok ideális helyszíne a Sóstói Múzeumfalu 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeumában, a Sóstói Múzeumfaluban számtalan látnivaló mellett lehetőséget biztosítunk egyedi helyszínek bérlésére, illetve különleges céges programok, rendezvények lebonyolítására. Tájékozódjon honlapunkon nagyszerű lehetőségeinkről és keressen meg Bennünket, hogy ...

Kiemelt ajánlat
Esküvői fotózás Nyíregyházán, csodálatos helyszínek a Sóstói Múzeumfaluban

Esküvői fotózás Nyíregyházán, csodálatos helyszínek a Sóstói Múzeumfaluban 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Legyen egy időutazás részese a Sóstói Múzeumfaluban! Az egykori falusi hangulatot megidéző porták egyedi lehetőségeket és helyszíneket kínálnak az esküvői fotózáshoz, amely kitűnő esküvői emlék mindenki számára! Keressen Bennünket, hogy megfelelő, egyedi ajánlattal segíthessünk!

Kiemelt ajánlat
Gyerekzsúr Nyíregyházán, a gyönyörű család- és gyerekbarát Sóstói Múzeumfaluban

Gyerekzsúr Nyíregyházán, a gyönyörű család- és gyerekbarát Sóstói Múzeumfaluban 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Ezen a csodás helyszínen biztosan mindannyian jól érzitek majd magatokat! Forduljatok hozzánk bizalommal, hogy ötleteinkkel, egyedi ajánlattal segíthessünk egy felejthetetlen gyerekzsúr megszervezésében.

Kiemelt ajánlat
Lánybúcsú Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban

Lánybúcsú Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Az egyik legideálisabb leánybúcsú helyszín a Sóstói Múzeumfalu, Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma! Keressen bennünket, hogy Önnek megfelelő, egyedi ajánlattal segíthessünk!

Kiemelt ajánlat
Magángyűjtemény kiállítás Nyíregyházán. Péchy-Kovács gyűjtemény a Sóstói Múzeumfaluban

Magángyűjtemény kiállítás Nyíregyházán. Péchy-Kovács gyűjtemény a Sóstói Múzeumfaluban 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

2008-ban Péchy Mária és férje, dr. Kovács Gyula önzetlenül a Jósa András Múzeumnak adományozták több mint 700 darabból álló gyűjteményüket. Ez a nagylelkű felajánlás az utóbbi évtizedek legnagyobb értékkel bíró tárgygyarapodása volt.

Kiemelt ajánlat
Nyíregyháza rendezvényhelyszín, terület bérbeadás programszervezéssel a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza rendezvényhelyszín, terület bérbeadás programszervezéssel a Sóstói Múzeumfaluban 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Múzeumunk nem csupán látnivalót kínál, hanem kellemes, kulturált időtöltést is lehetővé tesz mindenki számára. Kisebb-nagyobb csoportoknak, baráti társaságoknak étkezési és programlehetőséget kínálunk hagyományos szabadtűzi vagy konyhai ételekkel. Zárt térben 120 főig, szabad téren 3-4 ezer főig tudunk ...

Kiemelt ajánlat
Nyíregyházi esküvőhelyszín a Sóstói Múzeumfaluban, tartsa esküvőjét Nyíregyházán!

Nyíregyházi esküvőhelyszín a Sóstói Múzeumfaluban, tartsa esküvőjét Nyíregyházán! 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Tartsa nálunk esküvőjét a festői Múzeumfaluban Nyíregyházán! Helyet adunk meghitt családi esküvőknek, ebédeknek, az azokat kísérő, fogadásoknak. Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi és néprajzi tájegységeinek megfelelő csoportosításban egy ...

Kiemelt ajánlat
Népi játékok és készítésük Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban

Népi játékok és készítésük Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Népi játékok- ördöglakat vagy rongybaba készítés, udvari játékok kipróbálása Nyíregyházán a Múzeumfaluban! Három programot kínálunk, annak megfelelően összeállítva, hogy az agytekervények megmozgatására, kézműveskedésre vagy ügyességi versenyre vágyik.

Kiemelt ajánlat
1 2 3   
Találatok száma: 11

Sóstói Múzeumfalu Nyíregyháza

Sóstói Múzeumfalu Nyíregyháza

A Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális skanzene, ahol 150 évvel ezelőtti falusi miliőbe csöppenhetsz, megismerheted az Árpád-kor mindennapjait, tematikus rendezvényeken, foglalkozásokon vehetsz részt. A Sóstói Múzeumfalu hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma a mai ...

Kiemelt partner
Aranyecset Galéria

Aranyecset Galéria

Galériánkat 2001-ben nyitottuk meg Nyíregyházán a Nyírfa tér 2. szám alatt. Elsősorban kortárs művészek alkotásai találhatóak meg üzletünkben. Gobelinek, festmények, tükrök, poszterek stb. keretezésével is foglalkozunk. Kínálatunkban több mint 1000 féle képkeretléc található, többféle színben és ...

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény

Nyíregyházán a Felső-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Nyíri Szakaszmérnökségének épületében található Felső-Tisza vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény, mely e vidék vízgazdálkodásának tárgyi és írott emlékeit őrzi.

Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény Nyíregyháza

Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény Nyíregyháza

A Nyíregyházi Görögkato­likus Egyházmegye püspöki épületében, annak udvaráról közelíthető meg az a különleges gyűjtemény, amely visszarepíti a látogatókat a 17–18. századi ikonok, a liturgikus könyvnyomtatványok, ötvösművészeti tárgyak, liturgikus öltözetek és textilek világába. Az épület már a XX. ...

Kilátó Nyíregyháza - A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház harangtornya

Kilátó Nyíregyháza - A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház harangtornya

Nyíregyháza főterén, a városházával szemben található a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, amelynek a harangtornya látogatható. A 28 méter magasságban kialakított kilátószintre két pihenőszinten keresztül 94 lépcsőfokon lehet feljutni.

Kállay Gyűjtemény Múzeum Nyíregyháza

Kállay Gyűjtemény Múzeum Nyíregyháza

A Kállay Gyűjteményt 1993 tavaszán alapította Dr. Kállay Kristóf a Szuverén Máltai Lovagrend Szentszéki Nagykövete, magángyűjteményéből. A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. A gyűjtemény ...

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

Levéltárunk Szabolcs megye 14–20. századi maradandó értékű iratai mellett Szatmár megye 15. századtól kelt iratanyagának jelentős, Beregnek kisebb, 20. századi részét, Kővár vidék, Ung és Ugocsa levéltárának pedig 19–20. századi töredékét őrzi. A legrégebbi dokumentumaink a Mohács előtt keletkezett ...

Nyíregyházi Állatpark - Sóstó ZOO

Nyíregyházi Állatpark - Sóstó ZOO

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat. A park nem egy szokványos állatkert. Megpróbálja eltüntetni a határokat ember és állat között, hogy aki itt jár, azt érezhesse, valóban vadregényes tájakon kalandozik. A ...

Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyháza

Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyháza

A Tuzson János Botanikus Kert a gyönyörű Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Főiskola Karainak ölelésében található.

Visuart Galéria Nyíregyháza

Visuart Galéria Nyíregyháza

Galériánk anyagában XX. századi és kortárs, elsősorban magyar festményeket, grafikákat, szobrokat kínálunk eladásra. Kollekciónkban igyekszünk igényes alkotásokat felvonultatni, melyek eredetiségéért jótállunk, minden tárgyhoz garancialevelet adunk.

1 2   

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Bencs Villa programok 2024. Online jegyvásárlás Bencs Villa programok 2024. Online jegyvásárlás
  • Nyíregyháza
2024. április 30. (kedd)
FŐHE Fesztivál 2024 Nyíregyháza FŐHE Fesztivál 2024 Nyíregyháza
  • Nyíregyháza
2024. május 23. (csütörtök) - 2024. május 25. (szombat)
Városmajori Művelődési Ház programok Nyíregyháza 2024 Városmajori Művelődési Ház programok Nyíregyháza 2024
  • Nyíregyháza
2024. április 26. (péntek)

Hasonló ajánlatok

Pécsi Pintér-kert Arborétum programok 2024 Pécsi Pintér-kert Arborétum programok 2024
  • Pécs
2024. április 20. (szombat)
Nemzeti Botanikus Kert programok 2024 Vácrátót Nemzeti Botanikus Kert programok 2024 Vácrátót
  • Vácrátót
2024. április 20. (szombat)
Japánkerti Nap 2024 Budapest. Nyílt nap a Zuglói Japánkertben
  • Budapest
  • XIV. kerület
2024. április 20. (szombat)

Érdemes felkeresni!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program