Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Falumúzeum Gyöngyöstarján
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Falumúzeum Gyöngyöstarján

2008 nyarán a falunapok keretein belül, a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért egyesület újra megszervezte 50 év után a szüreti felvonulást Gyöngyöstarjánban, és ezzel egyidejűleg egy néprajzi kiállítást hoztak létre a Művelődési házban. Ez a kiállítás olyan népszerű volt a helyi lakosok körében, annyian látogatták meg és írtak a vendégkönyvbe, olyan komoly tárgyi felajánlásokat kaptak, hogy komolyan felmerült a Falumúzeum létrehozásának szükségessége. 2008 októberében a helyi Önkormányzattól igényeltek és meg is kapták egy használaton kívül álló régi tanítólakás első hat helységének használati jogát.

További információk


Még több a településen (Gyöngyöstarján):

Ebben az időszakban az épület különlegességét az adta, hogy a létesítmény középső lakásrészében még egy idős tanító néni lakott. 2008 decemberében a Luca-napi rendezvény keretében ünnepélyes keretek között megnyitották a múzeum ajtaját a látogatók előtt. Erre az alkalomra három helységet sikerült rendbe tenni és berendezni az épületben a gyöngyöstarjániak összefogásával és közös akaratával. Ezek a következők:

1.    Előszoba
2.    Konyha
3.    Tiszta Szoba

2009-ben a "Gyöngyöstarjáni Pünkösdölő" rendezvényre újabb két kiállító helyet sikerült megnyitniuk, ahol bemutatásra került:

1. Lukács Gyula műbútorasztalos hagyatéka
2. Idősebb Nagy Károly ásványgyűjteménye

A rendezvény kezdetére két fiatal, vállalkozó szellemű gyöngyöstarjáni lakos- Pesti Levente és Porkoláb Antal tulipános kemencét épített a Falumúzeum udvarára. Ezen kívül felújításra került az épület homlokzata, mosdó helyisége és kisebb tereprendező munkálatok is elvégzésre kerültek. Jelenleg az épület már
teljes egészében a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért egyesület használatában áll.

2008 óta folyamatosan érkeznek hozzájuk felajánlások- bútorok, berendezési tárgyak, használati eszközök, régi fotók, szentképek, dokumentumok, viseletek, szőttesek, textíliák, melyekből egy-egy rendezvény idejére rendszeresen készítenek átmeneti kiállítást. Felújították az épület középső lakásrészét, ahol egyesületi iroda, egy átmeneti kiállításoknak otthont adó szoba, és a Gyöngyöstarjáni Népdalkör relikviáinak és ruhatárának kulturált helyet biztosító helység került kialakításra.
Az udvaron álló garázsban mezőgazdasági kiállítást rendeztek be.

A közösségek újraélesztésének egyik iskolapéldája Gyöngyöstarján. Az elmúlt hat esztendőben a civil kurázsi megmutatta valódi erejét ezen a 2400 fős mátraaljai településen, ahol magánemberek önkéntes munkával gyarapították jelentősebb anyagi támogatás nélkül a település kulturális infrastruktúráját, Falumúzeumot alakítottak ki és hozzá kapcsolódóan Fészerszínházat építettek. A rendezvények sora adta, hogy kellene egy olyan közösségi tér, ami az időjárási viszontagságoktól megóv, de nem túl zárt. Akkor jutottak arra, hogy legyen a hagyományos fészer jellegét ötvöző, de kicsit azért modern technikákat is magába foglaló, egy kicsit népies, de a mai kornak megfelelő épület, minimális költségvetéssel. 2011 elején határozták el és 2013. május 20-án adták át. Úgy érezték, hogy itt nem csak egy épület épült fel, hanem új kapcsolatok, új ismerősök, új barátok találkoztak. A Fészerszínház egy szezonális jellegű színtér, gyakorlatilag májustól kezdve, őszig lehet használni. Egyik fő rendezvényük az IKSZT munkatársakkal karöltve szervezett, Önkormányzati támogatással megvalósított Múzeumok Éjszakája. Ilyenkor van a tűzugrás, ennek a termékenységi népszokásnak a hagyománya Gyöngyöstarjánban újra szokásba jött. Jönnek a párok, gyerekek, és Szent Iván-éjkor ez a hagyomány most már kihagyhatatlan. A Fészerszínház rendezvényeknek, színházi előadásoknak, családi rendezvényeknek ad azóta is helyet.

Forrás: Gyöngyöstarján Önkormányzat honlapja

2016.01.01 - 2016.12.31

Még több a településen (Gyöngyöstarján):

◄ Vissza

Programajánlat

Gyöngyösi Advent 2016
Gyöngyösi Advent 2016
  • Gyöngyös
2016.11.27. -
12.24.  

GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ programok 2016
GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ programok 2016
  • Gyöngyös
2016. december 10.
18:00

Gyöngyösi koncertek 2016
Gyöngyösi koncertek 2016
  • Gyöngyös
2016. december 10.
17:30

Pilates foglalkozás Gyöngyös
Pilates foglalkozás Gyöngyös
  • Gyöngyös
2016. december 12.
19:00

Szolgáltató

Csernyik Pince
Csernyik Pince
  • Gyöngyöstarján

Ludányi András Pincészete
Ludányi András Pincészete
  • Gyöngyöstarján

Ludányi Pince
Ludányi Pince
  • Gyöngyöstarján

Szőke Mátyás Pincészete
Szőke Mátyás Pincészete
  • Gyöngyöstarján

Vaddisznó Vendégház
Vaddisznó Vendégház
  • Gyöngyöstarján

Hírlevél

E-mail cím:
Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer