Bajor Gizi Színészmúzeum programok 2019 Budapest

TOP 10-es ajánlat TOP 10-es ajánlat
2019. június 16.

A Bajor Gizi Színészmúzeum különböző kulturális programoknak ad otthont. A múzeum a különböző időszaki- és emlékkiállítások mellett számos rendezvénnyel várja a látogatókat, mint beszélgetések, filmvetítés, jeles napokhoz kapcsolódó programok.

Bajor Gizi Színészmúzeum programok

2019. június 16. (vasárnap) 18.00 óra
Könyvbemutató: Halálos körhinta - Rácz Vali, a dizőz

RÁCZ VALI, A DIZŐZ - A Szatyor Bár egykori népszerű énekesnőjére emlékezünk

Tisztelettel meghívjuk Önt 2019. június 16-án 18 órára az 1930-as, 1940-es évek dívájának pályaképét összefoglaló Rácz Vali-emlékestre.
Cím: Szatyor Bár és Galéria (Bartók Béla út 36.)

Vendégek:
- GALLUSZ NIKOLETT, a Madách Színház művésze, a Club 54 zenekar énekesnője
- KÉMÉNCZY ANTAL zenei vezető
- KURUTZ MÁRTON, a Magyar Nemzeti Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője
- MONICA PORTER, az énekesnő leánya, Londonban élő újságíró, a Halálos körhinta című kötet szerzője
- PÉTER ZSOLT, színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa
Az est háziasszonya: Juhász Anna

RÁCZ VALI ///
A göllei iskolaigazgató leánya, miután 1936-ban Dohnányi Ernőtől átveszi énektanári diplomáját, a katedra helyett a Negresco kávéház pódiumát választja. Néhány év alatt a Vigadó téri üvegpalota, a Hangli kedvence lesz. Az országos népszerűséget azonban a rádió és a film hozza meg számára. Karrierje csúcsa a második világháború vészterhes időszakára esik. Bár az úri középosztály tagja, a Horthy-rendszer ünnepelt sztárja, önzetlenül segíti a vészkorszak üldözöttjeit. Villájában titkos búvóhelyet alakít ki, s ezzel magát is halálos veszedelembe sodorja…
Az énekesnő leánya, a Londonban élő újságírónő Monica Porter, a történet szereplőinek beszámolói és édesanyja visszaemlékezései alapján izgalmas, fordulatokban bővelkedő, kitűnő kordokumentumot írt Halálos körhinta címmel.
A kötet Rácz Vali szakmai munkásságát is bemutatja. A művész színházi és filmszerepeit, az életút fontosabb eseményeit Péter Zsolt színháztörténész összegezte.
A hiánypótló diszkográfia a dalok szerzőit és közreműködőit rendszerezi. A kiadvány különlegessége, hogy a restaurált lemezfelvételeket QR-kód segítségével az Országos Széchényi Könyvtár weboldaláról letöltheti az olvasó. A pályaképet ritka, sosem közölt fotók és színháztörténeti dokumentumok teszik teljessé.

2019. június 19. 16:00
Évadzáró villakoncert-a Naim Klezmer Band közreműködésével

Villakoncert felolvasással 
Közreműködik: Naim Klezmer Band (Lauder Iskola)

A Naim a Lauder Iskola zenei tagozatának 12-16 éves, tehetséges növendékeiből álló klezmer zenekar. Több éve muzsikálnak együtt. Repertoárjuk az iskola tananyagát képező tradicionális zsidó dallamokból áll. Zsidó kulturális- és jótékonysági rendezvényeken,  iskolai programokon lépnek fel. 2017 őszén németországi vendégszereplésen vettek részt. A zenekar tagjai: Angel Ádám hegedű, Csengeri Danó szaxofon, Csernai Janó ütőhangszerek, Dargay Marci basszusgitár, Dán Anna fuvola, Kemény Dani zongora, Koltai Dóri fuvola, Málik Panna fuvola, Tóth Bálint ütőhangszerek, Weinek Liza ének.

Felkészítő: Incze Zsóka és Pados Balázs, a Lauder Iskola tanárai.

Belépő: 1000 Ft/fő (Hegyvidék-kártyával: 500 Ft/fő)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2019. június 22.
Múzeumok Éjszakája

Állandó kiállítás 
Szép ház, nagy park közepén... Kulisszák között (állandó kiállítás)
Bajor Gizi és Gobbi Hilda pályáját valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum történetét bemutató állandó kiállítás.   Bajor Gizi 1933. július 7-én kötött házasságot Germán Tibor gégészorvossal, akivel új otthonba költözött a Németvölgyi útra, a későbbi Piłsudski, a mai Stromfeld Aurél utcába. A Beyer család eredetileg földszintes házát Országh Béla tervei szerint alakították át nagystílű villává. Bajor Giziék otthona csakhamar a budapesti művészvilág kedvelt találkozóhelyévé vált.
Déryné Széppataki Róza azt írta naplójában, hogy „a színészek számára külön rezervátumot kellene létrehozni, talán egy szép házat, nagy park közepén – ott élnének együtt és egymással, amikor nincsenek színházban.” Gobbi Hilda, amikor több évtizedes munka után Bajor Gizi villájának minden szegletét színháztörténeti emlékhellyé alakította, így sóhajtott fel: „Szép nagy ház, park közepén – talán olyan, amilyennek Déryné megálmodta. Végre együtt vannak, egymás között – hisz már nincsenek a színházban. Remélem, boldogok.”
Kiállításunk középpontjában a „szép ház” áll, mely Bajor Gizi otthonából, a művésztársadalom találkozóhelyéből, a bizarr gyilkosság/öngyilkosság helyszínéből évtizedek alatt Gobbi Hilda vezetésével színészmúzeummá, kultikus zarándokhellyé vált.

Kulisszák között

A Bajor Gizi Színészmúzeum emeletén a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit.

Az első, a magyar operettnek szentelt szobában tanúi lehetünk a mű megszületésének. Huszka Jenő hagyatékának bútordarabjai között neves operettszínészeink emlékét őrzik fényképek és tárgyak. A következő helyiség az igazgatói irodát idézi fel: itt dől el a színdarabok sorsa, elkészül a műsorterv, szerepeket osztanak. A kiállítás ebben a szobában állít emléket az 1837-ben megnyílt Nemzeti Színháznak egykori bútoraival, épületdíszeivel, házszám-táblájával.

A következő terem már a próbákról szól. A hosszú asztal – üveglapja alatt számos fénykép, levél – az olvasópróbára, a kisméretű színpad a rendelkező- és emlékpróbákra utal.

A negyedik teremben eljutunk a színházi estéhez, a premierhez, az előadáshoz. A fényképeken színésznők sminkelnek, öltöznek, fogadják, a hódolók virágait. A terem meghatározó részét a Nemzeti Színház királyi páholyának az eredeti bútorokkal berendezett rekonstrukciója foglalja el. A kiállítás záró része már az előadás utáni színészéletbe enged bepillantást. Az emeleten kapott helyet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának kiállítása is.

Időszakos kiállítás
Hősök tere - 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós
Hősök tere Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós (centenáriumi kiállítás) Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban nagyszabású kiállítás keretében idézi meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.

Példaértékű színészi elkötelezettséggel és alázattal készültek szerepeikre; szuggesztív színpadi jelenlétükkel pedig folyamatosan kivívták a szakma és a közönség tiszteletét és elismerését. Különleges vállalkozás e két jelentős színészsorsot közös kiállításban megjeleníteni, hiszen Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól eltérő színészeszményt testesítettek meg. A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja.

Ezt a sztereotip képet a kiállításon egy olyan „montázs” váltja fel, mely azt a hihetetlen gazdagságot és sokoldalúságot mutatja be, ami Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós művészi pályafutását jellemezte. Ennek megfelelően a színészi kiteljesedés évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, s kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak.

Az egyéni pályák bemutatása mellett a tárlat megidézi a két színész találkozásait, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásait.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós filmszerepeivel a látogatók külön teremben ismerkedhetnek meg.

A fotókban, dokumentumokban, hangzó-és filmes anyagokban gazdag tárlat, melyet a művészek írásai és naplórészletek tesznek teljessé, a sokszor viharos 20. századi magyar színháztörténet egyes korszakainak is emléket állít.

18:00 - 01:00 |előadás, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Családi programok: 18-22 óra: Vitéz László Bábjáték Automata gyerekeknek 18-01 óra: kézműves foglalkozás (ékszerkészítés és filmes játék)

Az esemény együttműködő partnere: Magyar Nemzeti Filmalap –Filmarchívum

22-01 óra: Vitéz László Bábjáték Automata felnőtteknek

18:00 - 01:00
Folyamatos kísérőprogramok a Múzeumok Éjszakáján
Garázsvásár- lebontott kiállítások fölöslegessé vált tárgyainak kiárusítása KVÍZ-JÁTÉk nyereményekkel
18:00 - 19:00 
NESZ - a Nemzeti Színház színészzenekar koncertje Közreműködik: Mátyássy Bence, Herczegh Péter, Katona Kinga, Szabó Sebestyén László, Mészáros Martin, Nagy Márk, Bordás, Roland, Szép Domán.
19:15 - 19:45
Feletted az ég - Gábor Miklós emlékezik (rendező: Tózsa Mikolt)  Rendhagyó színházi etűd I. A legifjabb  színészgeneráció vallomása nagy elődeikről.
19:30 - 20:30 
Szubjektív tárlatvezetés Tucsni Andrással
Találkozás Gábor Miklóssal. Szubjektív tárlatvezetés Tucsni András rendezővel a Hősök tere - Gábor Miklós 100 kiállításban.
20:00 - 21:30
BESZÉLGETÉS „Hősök tere”- Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós. Vendégeink: Keleti Éva fotóművész, Gulyás Dénes operaénekes, Trokán Péter színművész, Karinthy Márton rendező

A beszélgetést vezeti: Gajdó Tamás színháztörténész

21:30 - 22:15 
Szubjektív tárlatvezetés Gelencsér Gábor esztétával
Találkozás Bessenyei Ferenccel. Szubjektív tárlatvezetés Gelencsér Gábor esztétával a Hősök tere - 100 éve született Bessenyei Ferenc című időszaki kiállításban.
22:00 - 23:00
Bajor Gizi-szeánsz I. szobaszínházi előadás a tetőterasz manzárdjában A villa egykori lakóját, a Nemzeti Színház neves színésznőjét idézzük meg szerepei és magánlevelezése felhasználásával.

Bajor Gizi szerepében: Papp Kinga Lívia

Regisztráció szükséges: szebenyi.agnes@oszmi.hu (max. 20 fő)

22:00 - 00:00 
Kertmozi a Filmarchívum válogatásában (háború előtti filmek vetítése) Házigazda: Kurutz Márton filmtörténész Az esemény együttműködő partnere: Magyar Nemzeti Filmalap –Filmarchívum
22:30 - 23:00 
Alattad a föld - Bajor Gizi búcsúzik (rendező: Tózsa Mikolt) Rendhagyó színházi etűd II. A ma fiatal színészek emlékeznek egykori nagy elődeikre.
00:00 - 01:00
Bajor Gizi-szeánsz II. szobaszínházi előadás a tetőterasz manzárdjában Bajor Gizi szerepében: Papp Kinga Lívia Figyelem! Regisztráció szükséges: szebenyi.agnes@oszmi.hu (max. 20 fő)
00:00 - 02:00 
Kis éji zene a Kolibri Színház művészeivel (Bornai Szilveszter és Mészáros Tamás) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés-színész szakos hallgatóival (Mentes Júlia Virginia, Hunyadi Máté, Szilágyi Szabolcs)

Találatok száma: 1

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Bajor Gizi Színészmúzeum
Bajor Gizi Színészmúzeum
  • Budapest
  • XII. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket