Próbálja ki a vezetés új korszakát! Jelentkezzen tesztvezetésre!
Próbálja ki a vezetés új korszakát! Jelentkezzen tesztvezetésre!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Felhőtlen pihenés Zamárdiban: közvetlenül a magyar tenger partján
Felhőtlen pihenés Zamárdiban: közvetlenül a magyar tenger partján
Soproni nyári élmények: Kedvező árú mini szünidő Sopronban!
Soproni nyári élmények: Kedvező árú mini szünidő Sopronban!
Pünkösd Egerben! Félpanzió, wellness használat, korlátlan strandbelépő az árban.
Pünkösd Egerben! Félpanzió, wellness használat, korlátlan strandbelépő az árban.
Pünkösdi programokra hívjuk és várjuk!
Pünkösdi programokra hívjuk és várjuk!

Bálint Ház programok 2019. Események, rendezvények

2019. május 13 - 29.

Bálin Ház programajánló.

Bálint Ház programok 2019. Események, rendezvények

Programok a Bálint Házban

Bevezetés a zsidó filozófiába és a zsidó értékekbe

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve bevezető, de mégsem csak kezdőknek szóló kurzusán a zsidó filozófia alapkérdéseivel ismerkedhet meg a hallgató. A témák megvitatására klasszikus és modern zsidó források alapján kerül sor. Hallhatunk előadást többek között a kiválasztottság jelentéséről, de a Messiásról, a túlvilágról, és a sábát megtartásának filozófiai alapjairól is.
Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző Intézet és Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.

Az izraeli Bar-Ilan egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség alelnöke.

Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, klasszikus és modern zsidó források tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttér ismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal.

ELŐADÁSOK:

 • Május 23. (lág báomer) Szabadság és/vagy demokrácia a zsidó hagyományban
 • Június 6. Szabadság és kényszer - savuot

Gondolkodó zsidóság a XXI. században

Az előadások dátumai:
2019. május 14., 21., 28.

Dr. Balázs Gábor előadássorozata a 16-23 éves korosztály számára 

Az emberiség jövőjének nagy kérdéseit (mesterséges intelligencia, túlnépesedés, globális felmelegedés, a nemi identitás relativizálódása, a robottechnika fejlődése és az emberi munkahelyek csökkenése, stb.) fókuszba helyezve az előadások azt fogják vizsgálni, hogy a felvetett problémák hogyan befolyásolják a zsidó közösség és egyén kapcsolatát, önértelmezését és elköteleződését.

A program a Bálint Ház szervezésében valósul meg. Az előadások keddenként 16:30-kor kezdődnek a Bálint Ház mázli termében. Találkozzunk keddenként!

AZ ELŐADÁSOK TÉMÁI 

 • Robotika, mesterséges intelligencia és a hagyományos zsidó források
 • Terrorizmus – valós veszély vagy médiafelhajtás?
 • Hogyan lehet erkölcsösen küzdeni a terroristák ellen?
 • Van igazságos háború?
 • Közösség és nacionalizmus – idejétmúlt fogalmak?
 • Van-e zsidó antiszemitizmus? (Soros esete Finkelsteinnel)
 • Minden kultúra egyenlően értékes?
 • A migrációról komolyan
 • A XXI. századi oktatás ideálja

Ken Loach: Én, Daniel Blake - film & beszélgetés
2019. május 13., hétfő, 17:30–20:30

A Ken Loach: Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake, feliratos, angol-francia-belga dráma, 100 perc, 2016) c. film vetítése után Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta értékeli és elemezi a látottakat.

Sára kalandos élete - Balázs Gábor eszmetörténész előadása
2019. május 16., csütörtök, 18:00–19:15

Kihívások a kortárs olvasónak: bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk Balázs Gábor eszmetörténész szervírozásában.

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.

Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

JELENTKEZÉS 

A szeminárium nyitott, ha szeretnél tutira menni kérjük, regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben - mi pedig így tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk.

Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépő vagy a bérletvásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat. 

Belépő: 1000 Ft / alkalom

A keresztény teológia és az erőszak mintázata • Oneg Sábbát
2019. május 17., péntek, 19:00–21:30

Májusi Oneg Sábbát estünk vendége Dr. Varga Gyöngyi evangélikus lelkész, teológus, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének vezetője, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének egyik alapító tagja.

A KERESZTÉNY TEOLÓGIA ÉS AZ ERŐSZAK MINTÁZATA
Előadás és beszélgetés Dr. Varga Gyöngyi evangélikus lelkésszel

A program 19 órakor gyertyagyújtással, rövidített Kábálát Sábbát istentisztelettel és kibővített kidussal kezdődik.  20 órakor kerül sor a beszélgetéssel egybekötött előadásra.
Az istentiszteletet vezeti: Kelemen Katalin rabbi.

Kérjük, hogy aki teheti, járuljon hozzá az étkezéshez könnyen tálalható vegetáriánus falatokkal.

Helyszín: Bálint Ház / Nagyterem

HAKOL Beseder Jótékonysági koncert a Gift of Life javára
2019. május 18., szombat, 19:00–21:00

HAKOL BESEDER azaz Minden Rendben.

Egy koncert és egy nemes ügy május 18-án 19 órakor a Bálint Házban!

Világzene Izrael Népétől, Izrael Népéről. Az alábbi összefoglaló üzenet hívta életre át az innovatív zenei megoldásairól ismertté vált Docpiano Band Hakol Beseder című albumát és az azt bemutató koncerteket, ahol a közönség egy különleges és interaktív utazást élhet át időben és térben, különböző zenei stílusokban és kultúrákban.

Szarvaska - Kirándulás
2019. május 19., vasárnap, 11:00–14:00

Az év utolsó Szarvaskája egy margitszigeti piknikkel fog zárulni, melyre a szülőket is szeretettel várjuk. A találkozó 11:00-kor lesz a Sziget szökőkútjánál. Ebédre szendviccsel készülünk, de rágcsákat és üdítőt mindenkitől szívesen fogadunk. Lesz játék, sétálás, állatsimogatás és sok más móka! Gyertek, hogy még a nyár előtt eltölthessünk együtt egy szép vasárnapot!

A programot, a Szarvasi Tábor jelenlegi és volt madrichjai tartják.
A program ingyenes, szervező: Bálint Ház

Csáth Géza nyomában - Bálint Irodalmi Szalon
2019. május 22., szerda, 18:30–20:30

A Bálint Irodalmi Szalon májusi témája Csáth Géza világa.

Bálint Irodalmi Szalon címmel klasszikus beszélgetős irodalmi szalont indítunk Diószegi Endre és Szántó Eszter szervezésében. A szalonban az irodalom óriásait szeretnénk megidézni prózai és lírai szövegek közös olvasásával és a róluk való beszélgetésekkel. A havi rendszerességgel megvalósuló program a szabad eszmecsere és gondolkodás helyszíne szeretne lenni. Itt lesz helye a vitának, észrevételeknek és a közös gondolkodásnak. A szerzők és műveik köré szerveződő beszélgetések mellett kellemes zenékkel és az irodalmi kávéházak hangulatát idéző finom kávéval várjuk vendégeinket.

Belépő 900 Ft, diákoknak ingyenes

Gábor György - Rangos beszélgetések a Bálint Házban
2019. május 23., csütörtök, 19:00–20:30

Rangos beszélgetések a Bálint Házban - Rangos Katalinnal

A Rangos beszélgetések májusi vendége Gábor György, korunk egyik legismertebb és legelismertebb vallásfilozófusa. Szó lesz a legújabb könyvéről, a Nem félsz book-ról, a vallás és politika kapcsolatáról, és biztosak lehetünk benne, hogy a tőle megszokott derűs stílusban fog válaszolni Rangos Katalin és a közönség kérdéseire. 

Kapunyitás: 18:40
Belépő: 1400 Ft, diákigazolvánnyal ingyenes.

Vaszilij Grosszman: Élet és sors - EszterHáz Könyvklub
2019. május 27., hétfő, 18:00–21:00

Fordította Soproni András
Európa Kiadó, 2012

Bevezető gondolatok és moderálás: Bárdos Judit
Vendég:  Schiller Erzsébet irodalomtörténész, műfordító,
                Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, műfordító,
                Krausz Tamás történész

Még megjelenése előtt betiltották a Szovjetunióban az 1960-ban befejezett könyvet – és akkor azt mondták, kétszáz évig nem adható ki. A KGB »letartóztatta« a kéziratot. Habár külföldön már 1980-ban, s 1989-ben a Szovjetunióban is megjelent, hazánkba jócskán megkés¬ve érkezett. Ám örüljünk, hogy az Élet és sors most itt van, hogy az Európa Kiadó jóvoltából 2012-BEN végre ideért.

Az EszterHáz Egyesület Könyvklubja nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a Bálint Ház  korlátozott férőhelyű Salom termében - mi pedig tudjuk, hány résztvevőre számíthatunk.
Évi tagsági díj 4000 Ft.
Belépő a májusi-júniusi klubba: 2000 Ft

Monológvizsga
2019. május 29., szerda, 18:00–20:00

Mi a közös Szép Ernőben, Woody Allenben, Arthur Millerben, Molnár Ferencben, és a drámaírás néhány további nagyságában? Be sem fejezzük a kérdést, olyan egyértelmű a válasz: zsidók. Bár pontosan nem tudni, ez mit is jelent, de közös vonásként nem elhanyagolható szempont. Főleg, ha egy zsidó közösségi színpad előadása kapcsán merül fel a nevük.

A Bálint Ház és a Gólem Stúdió közös szerelemgyereke a KöSzi, mely az idei évadban indult, és tagjai szorgalmasan gyakorolják a színházcsinálást. Az első tanév lezárásaként nyilvános vizsgát tartunk, ahol zsidó szerzők színdarabjaiból válogatott monológokat adnak elő a lelkes tanoncok.

Ezen az estén békésen megfér egymás mellett nő és férfi, fiatal és idős, vicces és szomorú, boldog és boldogtalan – a szerzőket zsidóságuk kapcsolja össze, a vizsgázókat pedig színház iránti lelkesedésük. 


VIZSGÁZÓK:
CZANIK DOROTTYA
DAJKA SZÚRA SZERÉNA
FEJES LUCA
HAJDU KRISZTINA
HERÉNYI BARBARA
KLEIN ZSUZSA
KÓSA ERZSÉBET
ŐRI BRIGITTA
VARGA GRÉTI

ÍRÓK:
ARTHUR MILLER
SZÉP ERNŐ
KORNIS MIHÁLY
MARIANNA D. BIRNBAUM
WOODY ALLEN
FEHÉR KLÁRA
ÖRKÉNY ISTVÁN
MOLNÁR FERENC
MARIANNA SALZMANN

Felkészítők: Borgula András, Kondor Kitti, Németh Virág

Forrás: Bálint Ház közösségi oldala és honlapja


2019.05.13. - 2019.05.29.
Találatok száma: 5

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Miniversum ünnepi szülinapi fesztivál fergeteges programokkal, éjszakai díszkivilágítással
Kirándulás a Budai Várnegyedbe a Budavári Siklóval
Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket