Budapesti tematikus séták 2019. Bevásárló és Tematikus utcák tavaszi tematikus sétája


Ezúton szeretnénk meghívni Tavaszi Tematikus Séták keretén belül szervezett programjainkra 2019. április 27-28. között. A programokat a BUM Nonprofit Kft., BKIK Idegenvezető Továbbképző Központ idegenvezetői és a Bevásárló és Tematikus utcák együttműködésével állította össze.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Ezúton szeretnénk meghívni Tavaszi Tematikus Séták keretén belül szervezett programjainkra 2019. április 27-28. között.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái regisztrációhoz kötöttek, a létszám az adott sétáknál meg van adva. Regisztrálni  2019. április 8-tól lehet regisztrációs felületünkön 2019. április 25-ig, illetve amíg a keret létszám be nem telik. A beérkezett regisztrációkat munkaidőben tudjuk feldolgozni, hétköznap 9.00-17.00 óra között. Amennyiben kérdése lenne, úgy azt e-mailben tudja megírni számunkra.

A programok egy része térítésmentesen látogatható, azonban a séták esetében, a látogatók kényelme érdekében, az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára.

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

Amennyiben Ön is készít felvételeket a sétákról, örömmel vesszük, ha megosztja velünk.

2019. április 27. (szombat)

09.45

Séta a Váci utca déli szakaszán, a déli belvárosban

Találkozó: 9.45-kor a Fővám téren az Anna Cafe előtt (Bp. V. Fővám tér 6.)

Séta indulása: 10.00

A séta útvonala: az „Új Váci utca” a Fővám tértől az Erzsébet hídig.

Sétánkat a Fővám téren és Vámház körút sarkán levő volt Nádor szálló történetével kezdjük, ami ma ugyan még üresen áll, de az épület is és földszinti üzletei is gazdag múlttal rendelkeznek. A Váci utcán végig haladva nemcsak az épületek történetével ismerkedhetünk meg, hanem a „legpestibb sétálóutca” boltjairól is megtudhatunk érdekességeket. /Palantic, Flaschner, Rustico, Corso Gourmet/

A régi belváros egy részét a XIX. sz. végén az Erzsébet híd építése miatt lebontották, de az új épületek is hordoznak magukban értékeket, az új üzletek között is van olyan, amiknek messze országokba is eljutott a híre. Sétánkat a Mátyás pincénél fejezzük be.

A séta várható időtartama: 2 óra.

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető, a Kincses Belváros Egyesület elnöke

Létszám: max 30 fő


10.15  

A Falk Miksa utca

Az utcát a reformkorban Feldunasornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta, aki 1863-tól Erzsébet királyné tanítója és magyar nyelvtanára volt.

Széchenyi István kezdeményezésére ezen a területen épült a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek épülettömbjét Hild József tervezte.

Az 1900-as évek legelején a térséget parcellázták. A telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.) vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.

Sétánkon beszélünk még az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől.

Meglátogatjuk az utca néhány galériát is. Bepillantunk a BÁV Szent István Antikvitás tereibe, a Haas Galéria rövid tárlatvezetéssel készül. Megtekintjük a Nagyházi, Dárius és Bodó Galériákat.

Találkozó: Bp. V. Szent István krt – Falk Miksa utca sarok (Colombo szobor)

Indulás: 10.30

Séta útvonala: Falk Miksa utca- Kossuth Lajos tér- Honvéd utca

A Falk Miksa utca   21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) - 32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) -24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő)- 18-20.sz. Európa Galéria, az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911- Fodor Gyula) - 10.sz.-.13.sz Nagyházi, Haas Galéria (1909, Fodor, szecessziós) 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) a Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla) - útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől. A séta végén átgyalogolunk a Honvéd utca 3.sz. alatti Magyar Szecesszió Házába.

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő

Magyar Szecesszió Házának, a Szecesszió Kávéháznak és az Antik&Modern Art Shop speciális ajánlata a rendezvény résztvevőinek

10 órától -17 óráig

A jelszó:  „Tavaszi  tematikus séták BUM’’

a  Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása ● Az Antik-Modern Art Shop ● A Szecesszió Kávéház kínálatához

Helyszín: 1054. Budapest V. Honvéd utca 3.

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával.

2003-ban a Magyar Szecesszió Háza az épület teljes körű felújításával visszaadta méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján rekonstruálta a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontotta a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt - Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően.

A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi.   - idézet a weboldalukról.                         

A Magyar Szecesszió Háza 2019. április 27-én szombaton 10-17 óra között 1.000.- Ft-os kedvezményes belépőjegyet kínál állandó kiállításának megtekintéséhez.                 

A belépti díj tárlatvezetést nem tartalmaz.

A látogatáshoz a jelszó:  "Tavaszi  tematikus séták BUM"

Az Antik-Modern Art Shop (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

2019. április 27-én szombaton 10.00 - 17.00 óra között kedvezményekkel várja a látogatókat:

a könyvek árából 10 %, a régiségek árából 20% kedvezményt nyújt.

A Szecesszió Kávéház ( 1054 Budapest Honvéd utca 3.)

A Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2019. április 27-én szombaton  10.00 - 17.00 óra között 20% kedvezményt nyújt a fogyasztásból.    


10.30

A Király utca vonzásában

Sétánk során a reformkortól kiépülő utca és környéke híres építőinek (Hild, Pollack, Czigler, Alpár, Fodor, Lajta, Málnai, a Vágó fivérek) és építtetőnek a házait (Pekáry-, Jálics-,a „Jó Pásztor”-, Szelényi-ház, Gozsdu- udvar, Gömöry-, Prandtner- ház, Három Rózsa ház, Anker-palota, Parisiana Orfeum, Ernst Lajos háza, múzeuma) tekintjük meg. Mesélünk a Király utca környezetében kialakult zsidó vallási közösségekről, intézményekről, a pesti zsidónegyedről a kezdetektől 1945-ig.

Beszélünk arról is, hogy hol mulattak egykor a pesti polgárok és a koronás fők. Hol várták vendégeiket a Fekete, Kék és Vörös Macska mulatók, kocsmák, sörházak, kávéházak, tisztes és kétes hírű fogadók, fényírdák és mozik.

Sétánkon felkeressük korunk vállalkozásait : a Gozsdu- udvart, Wombat`s Budapest hostelt, a Dover Nyelvi Centrum és az Arioso kávézó udvarát , a Central Passage-t

Találkozó: 10.30-kor a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Bp. VI. Pethő Sándor u. 2.sz., Király utca és Nagymező utca találkozása)

Séta indulása: 10.45

Útvonal: Terézvárosi plébániatemplom - Nagymező utca - Paulay Ede utca - Vasvári Pál utca - Király utca az Anker- palotáig

A Terézvárosi plébániatemplom tornyába lehetőség van felmenni. A látogatás díja: 500 Ft/fő A torony látogatása megfelelő fizikai állapot esetén ajánlott, csak saját felelősségre.

A séta várható időtartama: 2,5 óra

A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

Létszám: max 30 fő


10.45

A Bartók Béla út és környéke

Sétánkat magaslatról kezdjük, a Gellért-hegy oldalában kialakított Sziklakápolna elől. Innen fentről követjük képzeletben a Lágymányos városrész kialakulását, a Duna-part és a Bartók Béla út kiépítését. Elmeséljük, hogy alakult ki a Szent Gellért rakpart és a Szent Gellért tér mai arculata; hogyan jött létre Lágymányos és egyetemi campusa; hogy épült ki a városrész fő útvonala, a Bartók Béla út: kik tervezték az út két oldalán a százéves és a két világháború között emelt eklektikus, szecessziós, premodern házakat.

Megidézzük a környék híres íróit: Karinthy Frigyest és körét, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók, Nemes Nagy Ágnes költő; Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla zeneszerzők alakját; „a napútfestő ” Csontváry Kosztka Tivadart. Végül a rézkarc mesterére, a „mütyürfestő” Gross Arnoldra emlékezünk.

Ellátogatunk Csonka János (1852-1939) háza aljában kialakított múzeumba, mely összefoglalja a magyar ipar, technika, ipari oktatás fejlődésében nagy szerepet játszó gépészmérnök, feltaláló munkásságát.

Felkeressük a Bartók Béla Boulevard galériái közül a Bor és Kézműves Üzlet Műhelyt, a K.A.S Galériát, a Hadik kávéházat és Szatyor bárt, a Három Hét Galériát, az ARNOLDO - Gross Arnold galéria kávézót, a Tranzit Art Cafét.

Találkozó: a Sziklakápolna bejárata előtti Kő Pál szobránál (Bp. XI. Gellért térnél)

Séta indulása: 11.00

Útvonal: Sziklakápolna  Szt. Gellért tér- Bartók Béla út- Gárdonyi tér – Kosztolányi Dezső tér (Bukarest és Ulászló utca sarok) Tranzit Art Café

A Csonka Múzeumba váltandó támogató-jegy: teljes árú 500 Ft/fő; nyugdíjasoknak, diákoknak 300 Ft/fő.

Kérjük, hogy a vezetés díját 100 Ft-os és 200 Ft-os címletekben készítsék elő.

A közlekedéshez 2db BKV-jegy vagy bérlet.

A vezetés időtartama: cca 2,5 óra

A sétát vezeti: Róka Zsuzsa idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő


10.45

Mulatók, kabarék és revük, kávéházak, vendéglők, filmszínházak, színházak - Pest történelmi mulatónegyede

Sétánkon a Pesti Broadway területére látogatunk, Terézváros egykori mulatónegyedébe, amely az Andrássy út kiépülte után a Nagymező utca vonzáskörében formálódott és élte fénykorát a XIX. század végétől 1944-ig, a II. világháborúig.

Sétánk során többek között felidézzük Somossy Károly alakját, aki ígéretéhez híven megtanította Pestet mulatni, és emlékezünk a pesti kabaré műfaját megteremtő Nagy Endre alakjára.

Tanúi leszünk korunk városrehabilitációs- fejlesztési munkáinak: megszépült, eredeti állapotukban helyreállított vagy új funkciót nyert házak mellett haladunk. Meglátogatjuk az egészen gasztro-utcává fejlődött Hajós utca egy-két vállalkozását is.

Találkozó:  az Operettszínház előtt  (Bp. VI. Nagymező u. 17.)

Indulás: 11.00

Útvonal: Nagymező utca - Hajós utca - Zichy utca -  Ó utca-  Révay utca -  Andrássy út- Paulay Ede utca

Nagymező u.17-19.sz. Somossy Orfeum (1898, Fellner-Helmer, Vágó László, Málnai Béla), 1923 óta Operettszínház- és téli kertje: a Moulin Rouge Mulató, Kálmán Imre Teátrum -  Kálmán Imre szobra (Veres  G., 2007) - híres művészek  lábnyoma és kézjegye - 22-24.sz. Wabitsch Lujza Jardin d”Hiver, Télikert mulatója, 1913-1920) később Thália Színház –Kabaré 24 (Mikroszkóp Színpad 1967. Komlós János), Hofi-szobor (Stremeny Géza, 2004) -  20.sz Mai Manó cs-és kir. udvari fényképész műterme (Ray Rezső, 1893):  1995 óta a Magyar Fotográfusok Háza - az egykori Arizona Mulató és híres vendégei (1932-1944; Miss Arizona, Senger Mária alias Mici táncosnő  és Rozsnyai Sándor) – Ó utca - Hajós utca - gasztro-utca: 27.sz. Chagall Café@Restaurant-  Drop gluténmentes étterem - 25.sz. Napoleon-udvar (Fodor), Rusztik bistro, Sophie Brasserie - Operaház (Ybl, 1884)  - Révai utca: Vidám Színpad- (Central)-  Andrássy út:  Dreschler-palota és kávéháza-  Paulay Ede utca 35.sz.: Új Színház: Friedmann Adolf - Parisiana Orfeuma (Lajta 1909, Vágó,  1919.)

A vezetés várható időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

Létszám: max 30 fő


12.45

Zeneakadémia

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – épületismertető séta

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába, az egykori Gyár – Király és Kemnitzer utca által határolt területre. Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának’. A kimagasló iparművészeti alkotás Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek és a kor kiváló mesterembereinek, művészeinek a munkája. Az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épülete, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem. 2016-ban a kulturális örökség ápolásáért járó nemzetközi elismerésben részesült. Európai Örökség díjjal tüntették ki.

Találkozó: a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)

Indulás: 13.00 órakor

Az épületbejárás időtartama: 45 perc

Az épületet a Zeneakadémia saját idegenvezetője mutatja be.

Az épületismertető séta:  1.500,- Ft/fő

diákoknak és nyugdíjasoknak 50 % kedvezményes jegy: 750 Ft / fő

Fizetési mód: a helyszínen a jegypénztárban.

Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Létszám: max. 35 fő


14.45

Séta a Ráday utca mentén

A kecskeméti kapu és a Duna közelében kialakult városrész történelmi utcája a 18. századtól fogadta az Alföld felől a pesti vásárra érkező kereskedőket. A piac közelében épült Két Oroszlán fogadó tanúskodik a vendéglátás korai időszakáról. Ugyanitt, a városkapukon kívül 1816-ban emelt református templom körül, jönnek létre a református intézmények, iskolák. Itt talál otthonra a Ráday család könyvtára, gyűjteménye, a Duna-melléki Református Egyházkerület Teológiai Akadémiája, internátusa. A Kálvin térről induló főutca 1906-ban a Ráday család tiszteletére kapja mai nevét. A környező utcák idővel felveszik a reformátusok térnyerését támogató méltóságok: Török Pál, Gönczy Pál, gr.Lónyay Menyhért nevét. A főutca másik szakaszán, a Bakáts téren épül fel 1822-ben Ferencváros plébániatemploma. Az 1838-as árvíz után, az 1867. évi kiegyezés jegyében a kor kiváló mesterei (Ybl, Gregersen, Jungfer, Schlick,Thék, Scholtz,Lotz,Tahn ) alkotják újjá. Közelébe tervezik az elöljárósági épület, paplakás és iskola tömbjét.A templom vonzásában jön létre a Ráday utca katolikus negyede – szociális, karitatív tevékenységet végző egyházi intézményeivel (Mária Intézet és a Szent Vince nővérei, Szent Imre Kollégium, Mária Iskolatestvérek), az Erzsébet, később Schöpf-Mérei Ágost Kórházzal. Ettől nem messze, a „Nemecsek”-házban telepedik le az unitárius hitre térő Bartók Béla nevét viselő Egyházközség.

A Ráday utcában és környékén mára emléktáblák hirdetik ipartörténeti nagyságát a kiegyezés előtt alapított gyáraknak (Prückler, Schlick, Vidáts, Röck, Gregersen), irodalmi életünk jeles szereplőinek.

Találkozó: Budapest, IX. Kálvin tér 9. sz. előtt (Metró kijáratnál)

Indulás: 15.00 órakor

A séta útvonala: A Kálvin téri templomtól a Ráday utcán át a Bakáts téri templomig

A Ráday nem csak a vendéglőiről nevezetes pesti utca – tudja meg, aki április 27-én eljön a sétánkra. A Kálvin tértől vágunk neki és bejárjuk nagyjából 200 év városfejlődését napjainkig, ahogy Pest városfalán kívül körül kialakult az az utcakép, amit ma látunk. Amihez valóban hozzátartoznak a vendéglők, kávézók, de van galériánk, múzeumunk is. Ismerjék meg közelebbről a Franzstadt legvárosiasabb részét, innen jártak a „fiúk” a grundra és a múzium-kertbe golyózni. A séta végén eljutunk a Bakáts térig és közben az utcát stílustörténeti bemutatóhelynek tekintjük.

Séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Dr. Orbán György

Létszám: max. 30 fő


15.00 (beszállás már 14.30-tól)

Hajós városnézés

a MAHART PassNave hajójának fedélzetén

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér

Beszállás: 14.30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART- kikötőjénél

Indulás: 15.00 órakor

Érkezés: 16.00 órakor a Vigadó téri hajóállomásra

A hajózás időtartama: 60 perc

Az élő magyar nyelvű városnézést dr. Lengyel János idegenvezető tartja

Jegyek 750 Ft/fő egységáron vásárolhatók elővételben a Nemzetközi Hajóállomás (1056 Budapest, Belgrád rakpart) vagy a Vigadó téri hajóállomás (1051 Budapest, Vigadó tér) jegypénztárában.

A Nemzetközi Hajóállomás jegypénztára hétfőtől péntekig: 09: 00 - 17:00 –ig tart nyitva (szombat és vasárnap zárva).

A Vigadó téri hajóállomás MAHART-jegypénztára hétfőtől vasárnapig:10.00-20.00 óráig tart nyitva.

A kedvezményes hajójegyet itt elővételben vagy a hajóindulás előtt megvásárolhatja. (a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó)

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a jegyek előzetes megvásárlását!

Kérjük, hogy a jegyeket a hajóindulás előtt legkésőbb fél órával szíveskedjenek átvenni az illetékes jegypénztárban.

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére.


2019. április 28. (vasárnap)

9.45

Pozsonyi út és környéke (két részletben)

I rész indulás: 10.00

Találkozó: a zsinagóga bejárata előtt (Budapest XIII. Hegedűs utca 3.sz.)

A 107 éves Csáky (Hegedűs) utcai zsinagóga megtekintése König Tamás építész vezetésével

A Lipótváros északi részén élő ortodox zsidóság templomegyesülete a Koháry (mai Nagy Ignác) utcából a Csáky (ma Hegedűs Gyula) utcába költözött, Újlipótvárosba. Kezdetben egy imaszobát alakítottak ki az 1903-ban épült bérház egyik üzlethelyiségéből Vajda Béla tervei alapján. Később megvásárolták a házat. 1927-ben Baumhorn Lipót (1860- 1932) tervei szerint az udvar beépítésével létrehozták a mai zsinagógát.

Az ortodox hívőknek épült – a köztudatban sokak által Csáky néven nevezett - zsinagóga ma a status quo ante irányzathoz tartozik.

Vezetés időtartama: 20 perc

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagóga fenntartását.

II rész indulás: 10.30 (amennyiben az első rész megvalósul és nincs időbeni csúszás. Ha mégis csúszás lenne, akkor türelmüket kérjük)

Találkozó: a zsinagóga bejárata előtt (Budapest XIII. Hegedűs utca 3.sz.)

Útvonal: Hegedűs Gyula utca - Katona József utca - Pannónia utca- Szent István krt. - Jászai Mari tér - Pozsonyi út- Szent István park- Pozsonyi út- Szent István park

A városismertető sétánkat a zsinagóga elől folytatjuk. Emlékezünk a nemzetközi gettó embermentőire, Richter Geodeonra (1872-1944), gyógyszergyártásunk neves alakjára, valamennyi áldozatra. Beszélünk a Vígszínház és környékének, Újlipótvárosnak a kialakulásáról. aztán a Jászai Mari téren át, „Lipócia fő utcáján”, a Pozsonyi úton sétálunk térben-időben felidézve a városrész történetének a fejezeteit. Beszélünk a Szent István park nevezetes lakóiról, és az építészekről, akik a városrész lakóházait tervezték. A Pozsonyi úton sétálva meglátogatjuk a Láng Téka Könyvesboltot, az ÉdesMindegy Desszertbárt, a Sarki Fűszerest, a Dunapark kávéházat.

Márai Sándor így látta a 30-as években kiépült városrészt, sétánk színterét:  „Az új negyed másfél évtized alatt nőtt ki a pesti grundból. Fejlődése varázslatos volt. Ahol évtized előtt, palánkkal kerített telkeken, ócskavasat őriztek, ott ma utcasorok tárulnak, sima homlokzatú, egyforma külsejű és belsejű bérházakkal, valamilyen olcsó, pesties ízű amerikanizmus ízlésében építve, felvonóval, forró vízzel, egy- és kétszoba-hallos lakásokkal, fodrásszal, fűszeressel, párizsias jellegű kis kávéházakkal, a lakásokban kevés bútorral, kaktusszal megrakott állványokkal, olcsó ripsszel bevont hencserekkel, újszerű grafikával és pszichoanalízissel. Mindez szemünk előtt nőtt fel a semmiből, a pesti Duna-part homokos talajából. „ A sétánkon megfigyeljük, megtapasztaljuk, milyen életérzést üzen ez a házak-üzletek- és a Szent István Park együtteséből összehangolódott élettér- Bächer Iván szavaival Újlipócia - a látogatóknak.

Sétánkat a Szent István parkban fejezzük be.

A séta várható időtartama: min 2,5 óra

A sétát vezeti: Bíró Gábor idegenvezető

Létszám: max 30 fő


09:45

Séta a Mikszáth tér és környékén

Sétánkat a Nemzeti Múzeumban kezdjük. Megtekintjük a dísztermet, ahol a felsőház vitatta meg az ország dolgait, míg a szomszédos Régi Képviselőházban az alsóház ülésezett 1866-tól évtizedeken át, míg az „Ország háza" fel nem épült a Duna partján.

A Főherceg Sándor utcai Tisztelt Ház, a honatyák világát Mikszáth Kálmán (1847-1910) tudósításaiból, karcolataiból ismerjük.

Sétánk során felidézzük, hogyan alakult ki az 1838. évi nagy pesti árvíz után a Palotanegyed a Múzeum körút és a Mária utca táján futó egykori Rákos-árok vonala között.

Meglátogatjuk a Festetics-palotát, mely a Mágnásfertály palotáinak a sorát nyitotta meg. Megtekintjük a Magyar Rádió Márványtermét. Elhaladunk több arisztokrata, mecénás palotája mellett. A Palotanegyed leghosszabb utcájában elmegyünk a Nemzeti Tornacsarnok és a tudós Kármán Tódor (1881-1963) szülőháza mellett és meglátogatjuk a Szent István Társulat székházának dísztermét.

A Horánszky utcán át érkezünk a Lőrinc pap térre. Meglátogatjuk a pesti jezsuiták Mária utcai templomát és megtekintjük Feszty Masa Úti  Madonnáját. Ezután a Krúdy utcán át a Mikszáth térre sétálunk, közben felkeresünk egy-két, az egykori kisiparos műhelyek, kereskedések helyén létrejött kávézót, éttermet, melyek idővel „kulthelyekké” váltak.

Találkozó: a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában (Múzeum krt. 14-16, 1088)

Indulás: 10.00

Útvonal:  Magyar Nemzeti Múzeum - Bródy Sándor utca – a Nemzeti Múzeum kertje ( kívül)  – Pollack Mihály tér -  Szentkirályi utca - Baross utca - Mária utca - Lőrinc pap tér - Krúdy Gyula utca- Mikszáth Kálmán tér

A vezetés időtartama: 2,5 óra

A sétát vezeti: Kratofil Zita idegenvezető

A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermét Biró Dávid történész, múzeumandragógus mutatja be.

Regisztráció: max. 30 fő

Program ajánló (egyéni látogatásra, ez nem része a fenti programnak)

2019. április 28-án vasárnap

11.00

Épülettörténeti séta a Magyar Nemzeti Múzeumban

Európa harmadik nemzeti múzeumaként létrejött intézményt 1802-ben alapította gróf Széchényi Ferenc. Nagycenki gyűjteményét ajánlotta fel a nemzetnek. Az ajándékozással és vásárlásokkal bővülő gyűjteménynek otthont adó épület felállításához a nádor közadakozásra szólította fel az ország lakosait. A múzeum épületére szánt összeget az 1832-36-os országgyűlésen döntötték el. Az épület tervezésével Pollack Mihályt, a magyarországi klasszicista építészet jelentős építészét bízták meg. 1875-óta – a díszítőmunkálatok befejezéseképpen- Lotz Károly és Than Mór pompás freskói fogadják a nemzet múzeumának főlépcsőházába belépő látogatót.

A Nemzeti Múzeum nem csak az országos gyűjteménynek ad otthont, a falai jelentős történelmi, kulturális események tanúi voltak- akár csak az épületet környező park, a múzeumkert, amelynek kapui - a teljes körű felújítási munkák után - 2019 májusában tárulnak ki.

Találkozó: 10.45-kor a Nemzeti Múzeum előcsarnokában

Az épületet bemutató séta indul: 11.00-kor

Időtartama: 60 perc

Részvételi díj: a belépti díj és a csoportos tárlatvezetési díj összesen

teljes árú belépőjegy: 1100 FT/fő

Diákoknak, nyugdíjasoknak: 400 FT/fő

Tárlatvezetési díj:  a csoportos jegyár 7-15 fő között 8000 Ft, 15 fő fölött 10.000 Ft.

A csoportlétszám max. 30 fő.


10:15

Épületlátogatás a Pesti Vigadóban különleges ajándék programmal

A klasszicista Duna-sor palotái közepén, a hajóhíd környezetében épült fel 1833-ban Pollack Mihály legszebb alkotása, a Redout. 1849 májusában Hentzi tábornok ágyútüzének áldozata lett. Porig égett. Helyén 1865. január 15-én nyílt meg Feszl Frigyes mór elemeket vegyítő, romantikus épülete, a Marschalkó János, Alexy Károly, Strobl Alajos szobraival, Lotz Károly és Than Mór freskóival díszített mai Vigadó. A II. világháború után a legnagyobb méretű újjáépítést követően a Pest és az ország történelmében, zenei életében meghatározó szerepet játszó épület 2014 óta ismét látogatható kulturális színtér.

Találkozó: a Pesti Vigadó (Bp. V. Vigadó tér 2.)  előcsarnokában, a jegypénztárnál

A Pesti Vigadó idén is csatlakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Bevásárló és Tematikus utcák (BUM) programjához, amelynek keretein belül a 2019. április 28-ai napon különleges programmal várjuk az érdeklődőket. Ezen a napon a Pesti Vigadó épületének felfedezése mellett az érdeklődők különleges ajándék programként egyénileg megtekinthetik a "Grafikus desing" kiállítást, valamint az ennek részeként látogatható Bauhaus 100 plakátkiállítást is. Egy jeggyel így több programon is részt vehetnek látogatóink!

Az épületlátogatás 10.30 perckor indul.

Az épületet bemutatja: a Vigadó helyi idegenvezetője, Aradi Péter idegenvezető

A túra során az épület azon részei is bejárhatók, melyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók!

A vezetés időtartama: várhatóan 60 perc

A vezetés díja: 1.500 Ft /fő teljes árú jegy, a diák- és nyugdíjas jegy: 750 Ft/fő (csak a helyszínen, igazoló dokumentum felmutatásával vásárolható meg)

FONTOS TUDNIVALÓK:

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy interneten keresztül kizárólag teljes árú jegyet tudnak vásárolni!

Kedvezményes árú jegyek csak a Pesti Vigadó Jegypénztárában válthatóak!

A csoportlétszám maximálisan 35 fő lehet, a helyét előzetes jegyvásárlással tudja biztosítani.

A kiállításra szóló jegyet a helyszínen, az épületlátogatásra megvásárolt jegy felmutatásával válthatja meg ingyenesen!

A kiállítás megtekintése egyéni időtartamban zajlik.


10.15

Időutazás Óbudán

A Selyemgombolyítótól a Krúdy-negyeden át a Goldberger gyárig

A sétánkon Óbuda egykor híres textiliparának emlékeivel ismerkedünk. Felkeressük az 1786-ban átadott Selyemgombolyítót és az 1784-ben Óbudán alapított kékfestő üzemből világhírt szerzett Goldberger- textilgyár és Goldberger-dinasztia emlékeit őrző Textilipari Gyűjteményt. Útközben felidézzük a római kori és középkori városrész múltját, és a Zichyek Óbudáját.

Óbuda Fő terén elidőzünk az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontnál .

A Szindbád-szobortól továbbindulva meglátogatjuk a Krúdy Gyula (1878- 1933 ) író , publicista alakjáról elnevezett gasztro-kulturális negyedet, mely  a Mókus Sörkert, az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli vendéglő összefogásában jött létre. Betérünk az író kedvenc törzshelyére, a Korona Kávéházba, a mai Óbudai Társaskörbe. Bepillantunk a Kéhli Vendéglőbe, hol Krúdy gyakorta megfordult. Bekopogtatunk az óbudai lakásba, utolsó otthonába - a mai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba-, melynek két szobájában végigkövetjük budapesti életének színtereit.

A Krúdy-emlékeket őrző negyed után a Lajos utcán haladva betérünk az egykori serfőzőházból kialakított Budapest Galériába és meglátogatjuk a Lajos utcai zsinagógát is.

Találkozó:  a Selyemgombolyító előtt (Bp. III. Miklós tér 1.)

Indulás: 10.30

Útvonal:  Miklós tér -  Fő tér  - Krúdy-negyed  –  Lajos utca

A séta résztvevőinek a látogatás ingyenes a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban  és a Goldberger Textilipari Gyűjteményben - az óbudai múzeumoknak köszönhetően. A Budapest Galéria szintén térítésmentes belépést nyújt.

A Lajos utcai zsinagóga látogatása: 500 Ft/fő

A séta várható időtartama: 3  óra

A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető

Létszám: 30 fő


10.15

Séta a Váci utca északi szakaszán

Erzsébet hídtól a Vörösmarty térig

Találkozó: Bp. V. Március 15 tér - Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia előtt

Indulás: 10.30

Útvonal: A Március 15. tértől – Piarista-tömb -  Piarista utca – Váci utca- Haris köz - Régiposta utca-  Váci utca

Az Erzsébet híd építése jelentősen átalakította a régi Pest városszerkezetét.

Ketté bontotta az észak-déli irányban a városkapuk felé haladó fő utcáját, a sok nevet megélt Váci utcát. Pest történelmi magjától, a Contra-Aquincum erődjén épült pesti belvárosi plébániatemplomtól indulunk. Felidézzük a mindenkori divatot, közízlést formáló utca híres házait, lakóit, vendégeit, kereskedéseit. Megfigyeljük a szemet vonzó kirakatok fölött emelkedő bérházakat, palotákat, melyeket rangos megrendelőiknek neves építészeink terveztek, s idővel átformáltak korunk építészei. Közben persze megtekintjük a sétálóutca gondosan megtervezett kirakatportáljait is.

A sétánkon felkeressük a Molnár’s kürtöskalács készítő műhelyt, a Száz éves éttermet, a Violin Travel irodát, a Haris köz kereskedőit, a Philanthia (kívülről), a Váci1 épületét.

A vezetés időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

Regisztráció: 30 fő


10.30

Séta Erzsébetvárosban, a KultUnio területén - a Klauzál téri piac bejárásával

Az Európai Örökség-díjas Dohány utcai zsinagóga és épületegyüttesétől indulunk. Megtudjuk, hogyan alakult ki Pest városfalain kívül az a városrész, ahol a „Judenhof”-ként emlegetett Orczy-házat elhagyva a neológ, status quo ante, ortodox zsidó közösség zsinagógát emeltetett magának a korszak jeles építészeivel (Förster, Wagner, Löffler-testvérek), építőmestereivel és alakította ki vallási, oktatási intézményeit, szervezte meg közösségi életét, a mindennapok vallási előírásainak megfelelő üzemek, árukat értékesítő boltok, hálózatát (kóser-húsfeldolgozó, sütőüzemek, fűszer és szatócsüzlet, borkereskedés, parókakészítő …), vendéglőit, nyomdáit, könyvkereskedéseit.

A keresztutcákon haladva vissza-visszatérünk a Dob utcára, mely az Erzsébet sugárút befejezetlen tervének fő útvonala lett volna. Séta közben felfedezünk a lakó- és bérházak, bérpaloták, bérkaszárnyák, társasházak, irodaházak, az egykori gyártelepek (Fuchs-dohánygyár, Irinyi János gyufagyára, Kölber-kötélgyár…) és az iparos műhelyek, kereskedések átlényegített, romkocsmásított vagy omladozó világában egy-egy klasszicista, romantikus, eklektikus, szecessziós, art decos, Bauhaus, pre-vagy egészen modern épületet.

Megemlékezünk a jelesebb házak tervezőiről (Hild, Pollack, Kasselik, Löffler,Vágó, Román fivérek, Freund, Wellish,….), építtetőiről, bérlőiről, lakóiról, és a városrészben az 1944. november 29-én kiadott rendelet értelmében felállított gettó áldozatairól.

Felkeressük a házat , ahol két régi pesti vendéglátós, világhírű zenész: Seress Rezső és Beamter Jenő lakott. Korunk vállalkozói közül Raj Rachel cukrászdáját látogatjuk meg, felkeressük az egykori Hungária fürdő megújult tereit és megtekintjük a Klauzál téri piac kínálatát.

Találkozó: Bp. VII. Herzl Tivadar téren, a Dohány utcai zsinagóga előtt

Indulás: 10.45  órakor

Útvonal: Herzl Tivadar tér -  Wesselényi utca -  Rumbach Sebestyén utca - Gozsdu-udvar - Dob utca- Síp utca - Dohány utca - Kazinczy utca – Dob utca -  Klauzál tér - Dob utca

A séta időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: Antal János idegenvezető

Regisztráció: max. 30 fő


Program ajánló

A programhoz ajánljuk egyénileg megtekinteni ezen a napon a 14.00 órától 18.00 óráig nyitva tartó

Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (ERZSITT) - Csányi 5 - belső tereit.

A Bp. VII. Csányi u. 5. sz. alatt az egykor bontásra ítélt épület az Erzsébetváros zsidóságának történetét, életmódját, mindennapjait s személyiségeit bemutató gyűjteményes kiállításnak ad otthont. Érdemes megtekinteni állandó és időszakos kiállításait.

A belépti díj 900Ft/fő

Csoportoknak (max 20 fő): 700 Ft/fő


10.45

Séta a Deák Ferenc utcában és környékén – Fashion Street, a Divat utcája

Sétánkon Pest városfalának nyomvonalát követjük. Sétálunk a Kis híd (Türr István) és Nagy híd (Deák Ferenc) utcán, melyek az Óbudát, Budát Pesttel összekötő Hajóhíd felé vezettek. Megtekintjük az Alsó-Dunasor klasszicista bérházait, melyeket gazdag pesti polgárok, kereskedők építtettek Hild, Pollack és más építőmesterekkel. Átlépjük Pest egykori városkapuját, melyen kívül sokáig csak középületek - Pest só- és gabonaraktára, sóhivatala és a Harmincad Hivatal- álltak. Végül a Vigadó terére érkezünk, mely a város határát képező északi nagyrondella és a hajóhíd környékén épült.

Város- és kultúrtörténeti sétánkon felidézzük Pest történetének jeles fejezeteit, a pesti színjátszás hőskorát, a kávéházak, szállodák híres vendéglátóit, vendégeit. Meglátogatjuk a Deák- Palotát, melyben a Fashion Street, a Divat utcája térségét fejlesztő Immobilia központja található, megtekintjük a Kardetter-bérházból kialakított ZENIT Hotel látogatható tereit, a Dorottya utcában működő Gyémántpalotát, a Vigadó előcsarnokát.

Találkozó: Deák téri evangélikus templom előtt (1052 Budapest, Deák tér 4.)

Indulás: 11.00

A séta útvonala: Deák Ferenc tér - Deák Ferenc utca- Apáczai Csere János utca - Türr István utca - Váci utca- Vörösmarty tér- Dorottya utca- Vigadó tér

Séta várható időtartama:  2 óra

A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető

Létszám: max 30 fő

Könyvajánló

Budapest egyéni felfedezéséhez, tematikus sétáinkhoz ajánljuk Kubesch Mária idegenvezető, szakoktató

Budapest idegenvezetői szemmel (kézikönyv nemcsak idegenvezetőknek)

című 2019 májusában megjelenő munkáját. Egy könyvet, amelynek olvasása közben megelevenedik a főváros gazdag múltja, jelene és jövőképe.

Ajánljuk minden- idegenvezetőnek és városlakónak -, aki

  •     érdeklődik fővárosunk története és a jelenkori városfejlesztések eredményei iránt.
  •     kíváncsi arra, hogyan fejlődött Pest-Buda-Óbuda a kezdetektől, a városegyesítést követően napjainkig.
  •     tudni szeretné, hogyan készülnek fel a városi, gyalogos és autóbuszos sétáikra az idegenvezetők.

A szakíró több mint 40 éves szakmai tapasztalatait összegző könyvének pontos adatai, gazdag képanyaga, ábrái, térképvázlatai, módszertani útmutatásai segítenek fővárosunk térképén időben és térben eligazodni.

A könyv - alcíme szerint - nem csak a szakmában: az idegenvezető képzésben, oktatásban nélkülözhetetlen alapmű, hanem minden korosztálynak szól. Az alapismereteken túl az egyes látnivalókhoz kapcsolódva bőséges kultúrtörténeti vonatkozások, történetek, érdekességek, „sztorik” mesélésével tárja fel fővárosunk „titkait”.

Járják be Önök is a könyvben szereplő helyszíneket, tematikus útvonalakat, legyen a könyv hasznos társuk sétáik során!

Várható megjelenés: 2019. május

Terjedelem: kb. 350 oldal

Irányár: 3.800 Ft


11.00

Zeneakadémia

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – épületismertető séta

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába, az egykori Gyár – Király és Kemnitzer utca által határolt területre. Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának’. A kimagasló iparművészeti alkotás Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek és a kor kiváló mesterembereinek, művészeinek a munkája. Az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épülete, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem. 2016-ban a kulturális örökség ápolásáért járó nemzetközi elismerésben részesült. Európai Örökség díjjal tüntették ki.

Találkozó: a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)

Indulás: 11.15 órakor

Az épületbejárás időtartama: 45 perc

Az épületet a Zeneakadémia saját idegenvezetője mutatja be.

Az épületismertető séta:  1.500,- Ft/fő

diákoknak és nyugdíjasoknak 50 % kedvezményes jegy: 750 Ft / fő
Fizetési mód: a helyszínen a jegypénztárban.

Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Létszám: max. 35 fő 


12.45

Séta a Liszt Ferenc és a Jókai téren - a séta megtelt, sajnos további regisztrációkat erre a programra nem tudunk fogadni.

Az egykori Gyár utcán haladunk, amely a Valero fivérek Selyemgyárától tartott a Váczi körút, a mai Bajcsy Zsilinszky Endre út irányába. A Nyugati pályaudvar, a Nagykörút kiépüléséig sokkal szélesebb területet foglalt magába. Az ipartörténetünkben fontos szerepet játszó gyárosok között Budapest építkezéseiben, közlekedésében nagy érdemet szerzett Schlick Ignácot emeljük ki, akinek gyára a Jókai utcában állt.

Sétánkon a Nyugati térről a Jókai utcán át Liszt Ferenc térig haladunk. Eközben meg-megállunk néhány nevezetes ház előtt a Jókai utcában és körzetében. Szót ejtünk a pesti zsidó kórház telkén épült ház történetéről, a mai Kolibri Színháznak otthont adó bérház és földszintjén kialakított moziról, mely később a pesti Broadway, mulatónegyed részeként kabaré – varieté műsoraival szórakoztatta közönségét. Majd megnézzük, hol kaszinóztak a terézvárosi polgárok. Mesélünk a Jókai és a Liszt Ferenc tér kialakulásáról, a két teret díszítő Ybl-szökőkút párról és a szobrok történetéről, a Liszt Ferenc tér híres lakóiról, az Európa Örökség-díjas Zeneakadémia építéséről, nevezetes eseményeiről, a Japán kávéház és a környék hajdani kávéházainak törzsvendégeiről.

A séta végén betérünk a Café Vianba, mely húsz éve várja vendégeit a Liszt Ferenc tér éttermei, bárjai, kávézói világában.

Találkozó:  Bp. VI. Nyugati tér 1-(2) sz alatt

Indulás: 13.00 órakor

Útvonal: Jókai utca - Liszt Ferenc tér- Jókai tér- Andrássy út

A vezetés időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: dr. Szabó Mária idegenvezető

Regisztráció: 30 fő


A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak. Azzal, hogy Ön részt vesz a sétán, hozzájárul ezen felvételek készítéséhez és felhasználásához!

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG