Debreceni Tavaszi Fesztivál 2024

4026 Debrecen , Több helyszínen

Zsendül, parázslik és rügyet bont a kultúra Debrecenben április 4. és 19. között: újra várja közönségét a város kulturális évadnyitójának is gyakran nevezett Debreceni Tavaszi Fesztivál. A nagy múltú találkozó célja, hogy Debrecen város napjához kapcsolódóan kiemelt szerepet kapjanak az itt megalkotott művészeti tartalmak, mind szélesebb és szélesebb körben mutatva be kulturális értékeinket.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Debreceni Tavaszi Fesztivál

2024. április 4-19.

A Tavaszi Fesztivál idei programkínálata a debreceniség, az évfordulós alkotók és az újdonságok hármasa köré csoportosul, kiemelve a közösségek, a helyi civil kezdeményezések értékeit.

A kéthetes találkozó most először valósulhat meg a debreceni kulturális intézmények összefogásával; míg idén a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft., a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen, a Kodály Filharmónia Debrecen és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ csatlakozik programjaival a fesztiválhoz, a tervek szerint évről évre bővül majd a szervezők köre.  A fesztivál közreműködő partnere a GAG Management.

A klasszikus és könnyűzenei élet legendáival, rég várt színházi bemutatóval, tánc- és konyhaművészeti programmal egyaránt találkozhat a kínálatban a közönség, melynek tajgai akár közösségekké is kovácsolódhatnak a Debreceni Tavaszi Fesztiválon.

PROGRAMOK

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET – Rácz Zoltán építész filmje
Apolló Mozi
2024. április 10. 18:30

Minden épületről eszembe jut valami, ezt szeretném elmondani egy filmsorozatban. Házakat fogunk nézegetni, anélkül, hogy tudnánk, mikor, ki, miért, hogyan építette, hány négyzetméter és hány ablaka van. Csak, amit látunk és érzünk. Merőben személyes értelmezéseket arról, amit maguktól mesélnek. Építészként talán érdekes lehet másoknak is, amit magamban gondolok. Nem is magamnak mondom, hanem beszélgetőtársamnak, Ráckevei Anna színművésznek, Debrecen utcáin sétálva. Először feltárjuk, milyen szerepe volt itt az oszlopnak, a kupolának és a toronynak. Miért nincsenek kupoláink? Miképpen szerveződtek különös rendbe a tornyaink? Miről árulkodnak a homlokzatok? Megismerjük a város élő szervezetét és különös lelki világát. Mert az építészet mindent elmesél.

Vivaldi & Talamba – 8 Seasons
Kölcsey Központ, Bálterem
2024. április 10. 19 óra

Vivaldi lassan háromszáz éves remekét, a Négy évszakot a világ egyik legismertebb klasszikus zeneműveként számtalan verzióban hallhattuk már. A Debreceni Tavaszi Fesztivál közönségét most a Talamba Ütőegyüttes invitálja zenei kalandozásra. A formáció a jól ismert tételek mellé saját, hasonló hangulatú szerzeményeiket párosítja, így kezdeményezve termékeny párbeszédet a barokk mesterrel. A Talamba Nyara a tengerpartra kalauzol, az Őszhöz népi dallamot párosítottak, a Tél virtuóz taktusai az évszak sajátosságait ragadják meg, hogy végül a Tavasz egy vízcsepp hosszú útját kövesse végig a születéstől addig, amíg az óceánba ér. Az együttes jubileumi esztendőbe lépett idén; 25 évvel ezelőtt alakult meg Debrecenben.

Tárlatvezetés Don Tamás vezető kurátorral a ’Hanyas vagy?’ című kiállításon
2024. április 11. 17 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, földszinti kiállítótér

Barátomhoz – koncertszínház Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján
Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Tükrös Együttes közös produkciója
Kölcsey Központ, Nagyterem
2024. április 11. 19 óra

Arany János és Petőfi Sándor levelezése bensőséges baráti párbeszéd, amibe minden belefér. Magánélet, politika, pénz, közélet és persze a költészet megreformálásának nagyratörő víziói. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Tükrös Zenekar és két tehetséges végzős színészhallgató, Krasznai Vilmos és Liber Ágoston elevenítik meg a két fiatal költő életének talán legfontosabb két évét, a kettejük levelezéséből áradó átütő humorral.
Mintha itt ülnének mellettünk és velünk társalognának. Petőfi és Arany – tűz és víz, de ahogy a jól ismert közmondásból régóta tudható: az ellentétek vonzzák egymást. A költők egymáshoz írt verseire Ferenczi György készített zenét, míg a népdalokban fellelhető Petőfi-versek a Tükrös Zenekar muzsikájára szólalnak meg. Az előadást Liber Endre koncepciója alapján Hégli Dusan koreográfus, rendező és Enyedi Éva színésznő, dramaturg viszi színpadra. Az előadás a Művészetek Palotája után kerül a Kölcsey Központ színpadára annak évfordulója alkalmából, hogy Debrecen 175 évvel ezelőtt ideigenesen Debrecen lett a nemzet fővárosa.

Dialóg2 – Osztálytársak, ha újra találkoznak…
Kölcsey Központ, Bényi Galéria
2024. április 11. 18 óra

A Zsendülés2 című kiállításhoz kapcsolódóan különleges találkozásra invitáljuk a Debreceni Tavaszi Fesztivál közönségét. Dialóg2 – Osztálytársak, ha újra találkoznak… címmel Appelshoffer Péterrel egykori egyetemi osztálytársa, Posta Máté festőművész beszélget.

DIXI 40 Szőke Nikolettával és Ifj. Szakcsi Lakatos Bélával – a Debrecen Dixieland Jazz Band jubileumi koncertje
Kölcsey Központ, Bálterem
2024. április 12. 19 óra

A Debrecen Dixieland Jazz Band ezen az ünnepi estén az elmúlt 40 év alatt felépített színes repertoárjának legjobb darabjaival várja rajongóit. A korai dzsessz gyöngyszemei és az amerikai swing ihlette magyar számok mellett felcsendülnek saját szerzemények is. A különleges koncerten meghívott vendégként fellép Szőke Nikoletta jazzénekesnő, a 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice győztese, ifj. Szakcsi Lakatos Béla dzsesszzongorista, valamint az együttes alapítója, Gyarmati Zoltán szaxofonos.

Astor Piazzolla-Horacio Ferrer: María de Buenos Aires – BEMUTATÓ
2024.04.12. 19 óra
Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán-terem

Astor Piazzolla argentin zeneszerző ma már klasszikusnak számító María De Buenos Aires című tangó-operájában a címszereplő, María nemcsak városa, Buenos Aires lelke, hanem maga a megszemélyesített tangó.  Egy lány, aki éjszaka él, hiszen az argentin szív csak akkor nyílik meg igazán, amikor éjjelenként a tangót táncolják. Rendező: András Lóránt.

Tárlatvezetés Topor Tünde művészettörténésszel és Winkler Nóra művészeti újságíróval A szín képe, a kép misztériuma című kiállításon.
2024. április 13. 15 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 2. emeleti kiállítótér

A MODEM aktuális kiállítása, A szín képe, a kép misztériuma címen átfogó válogatást mutat be a legjelentősebb hazai magángyűjtemények közé tartozó Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm festészeti darabjaiból. A debreceni múzeumoknál letétbe helyezett kollekció egyik jelentős műcsoportja, az említett hagyományra koncentrálva, több száz hazai és nemzetközi alkotást számlál. Tulajdonosa, dr. Antal Péter a 2000-es évek közepén kezdett monokróm festményeket vásárolni, a több mint ötszáz mű gyűjteményének különálló szegmensét képezi. Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb szelekciót ezekből a  monokróm munkákból. Az egészében azonban eddig még sohasem látott anyag jelentőségét többek között az adja, hogy e kivételes gyűjtői elköteleződésnek köszönhetően a monokróm festészet szellemisége és öröksége nemcsak az egyes életművekben, konzekvens alkotói törekvések mentén él tovább a hazai diskurzusban, hanem az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott kiállítások alkalmából megjelenő sajtópublikációk révén időről időre a közbeszédben is felbukkan. Ezzel pedig hozzájárul a témáról szóló kommunikáció folytonosságához és a monokróm magyarországi fejezetének megkérdőjelezhetetlen történeti (és internacionális) beágyazódásához.
Kurátor: Zsikla Mónika

MINTHA … az építészet tudatalattija
Könyvbemutató és közönségtalálkozó Rácz Zoltán építésszel
2024. április 13.,15:00 – 17:00
Kölcsey Központ, Bényi Galéria

Esterházy Marcell: Timelines című kiállításának katalógus bemutatója
2024. április 13. 16 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel. Munkáiban jellemzően ezekkel a családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket. Életművének e részében élesen veti fel a múlt megismerhetőségének kérdését, a megismerés motivációját, a történelem és az igazság kapcsolatát. Azzal, hogy Esterházy Marcell felvállalja nézőpontja szubjektivitását, rámutat a történelmi értelmezések és nézőpontok sokféleségére, valamint az abszolút és a relatív idővonalak egymásmellettiségére és lehetséges összefonódásaira.
A TIMELINES különlegessége, hogy egy olyan életmű-kiállítás, amely egyszersmind csoportos tárlat is. Az idővonalak sokaságát, azaz Esterházy Marcell munkáinak fő háttéranyagát a kiállítás terében egy rendhagyó „vezérlőközpontban” gyűjtjük össze, ahol időrendben, mégis sajátosan érzelmi alapon egymás mellé kerülnek a családi relikviák és portrék, valamint Esterházy Marcell alkotótársainak, művészbarátainak ehhez kapcsolódó munkái. A komplex (mű)tárgyegyüttes a XX. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál, bemutatja a személyes múltfeldolgozás folyamatát, rávilágítva egyúttal annak együttérző attitűdjére.

A ’Hanyas vagy?’ című kiállítás megnyitója
2024. április 13. 18 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, földszinti kiállítótér

A 18-éves debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ tavaly kapta meg múzeumi státuszát, ami azzal az örömmel és egyben kötelezettséggel jár, hogy áprilistól novemberig kiállítást rendezhetünk a gyűjteményünkből. Mint hazánk legfrissebb muzeális intézménye és annak első hivatalos gyűjteményi kiállítása, mindez számos lehetőséget biztosít számunkra. Rákérdezhetünk a művészet és a gyűjtemény szükségességére, fontosságára, megtehetjük ezt különféle perspektívából, mint például a manapság nagyon divatos, a lakosság jelentős részét foglalkozgató generációkutatás irányából, annak szemüvegén keresztül. Tudomásunk szerint ilyen koncepció mentén még nem hoztak létre és rendeztek tárlatot, nem vizsgálták ennek összefüggéseit. Mindemellett e szokatlan megközelítés a szélesebb közönség számára is izgalmas kérdéseket, beszélgetéseket, közösségi programokat jelenthet. 
Tárlatunkban olyan kérdésekkel kívánjuk feltári a MODEM fiatal gyűjteményét, minthogy mennyire determinálja a művész generációja az alkotását, annak módszereit, témáját? És vajon mennyire határozza meg a látogatót a művészi befogadás szempontjából generációja? Mit várnak el a különféle generációk a galériákkal, múzeumokkal kapcsolatban, valamint mit kaphatnak a különféle generációk a művészettől, múzeumoktól? Milyen egy kiállítás/galéria/gyűjtemény/múzeum a generációkutatás perspektívájából? Sőt megvizsgálva saját szerepünket, a szakértők és a lakosság aktív bevonásával keressük a választ arra, hogy vajon mi lenne a feladata a gyűjteményeknek, múzeumoknak a generációkutatás szerint? A tárlat alapkoncepciója – a generációkutatáson túl –, hogy legújabb közgyűjteményi intézményként olyan dolgokra is rákérdezhetünk, ami egy klasszikus múzeum esetében szokatlannak hatna. Így mi nem elsősorban a művészettörténet és a gyűjteményes kiállítások jelenkori hagyományai szerint rendezzük meg a tárlatot, hanem a generációk szemszögéből. Mindezt rendkívül párbeszédcentrikusan, több szakértői beszélgetéssel, külön-külön vizsgálva az X, Y, Z stb. generációk viszonyát a múzeummal, képzőművészettel. 
 
Kurátor: dr. Süli-Zakar Szabolcs
Társkurátor: Török Krisztián Gábor

Astor Piazzolla-Horacio Ferrer: María de Buenos Aires
2024. április 13. 19 óra
Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem

Astor Piazzolla argentin zeneszerző ma már klasszikusnak számító María De Buenos Aires című tangó-operájában a címszereplő, María nemcsak városa, Buenos Aires lelke, hanem maga a megszemélyesített tangó.  Egy lány, aki éjszaka él, hiszen az argentin szív csak akkor nyílik meg igazán, amikor éjjelenként a tangót táncolják. Rendező: András Lóránt

Francis Veber: Balfácánt vacsorára
2024. április 13. 19 óra
Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem

Pierre, a nagymenő párizsi könyvkiadó alig várja, hogy bemutassa barátainak új szerzeményét, a „balfácánok bajnokát”. Ez ugyanis a balfácán-vacsora lényege: egy verseny, amit az nyer, aki a legnagyobb balfácánt tudja prezentálni a társaságnak. Ezúttal azonban másképp alakul az este: Pierre dereka becsípődik, a felesége magára hagyja, a gyanútlan vendég, a „balfácánok bajnoka” pedig megérkezik. Innentől kezdve megállíthatatlanul sodródik Pierre és persze vele mi, nézők is a „balfácán-bajnokság” újabb és újabb fordulóiba… Vajon ki nyeri meg végül a bajnokságot? Ki lesz a balfácánok bajnoka?

Firkalak
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
2024. április 14. 10 óra
Művészetpedagógiai program 6 – 10 éves gyereknek, Csőke Kitti művészetpedagógus vezetésével.

Ráhangol lak
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
2024. április 14. 14 óra

Élményközpontú, interaktív foglalkozás, vizuális elmélyülés felnőtteknek, Csőke Kitti művészetpedagógus vezetésével.

„Az ifjúság hangjai” – Debreceni Zenede
Kölcsey Központ Nagyterem
2024. április 14. 17 óra

A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI zeneiskolai fúvószenekarainak koncertje Az ifjúság hangjai címmel hallható a Kölcsey Központ Nagytermében. A többszörös hazai és nemzetközi versenygyőztes gyermek- és ifjúsági együttesek műsora zenés utazásra invitálja a közönséget az indulóktól a filmzenéken át a kifejezetten fúvószenekarra írt kompozíciókig. Az est szólistája Ember Dániel kürtművész, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló kürtöse, a Zenede egykori növendéke lesz.

Euripidész – J-P. Sartre – Illyés Gyula: A trójai nők
2024. április 15. 19 óra
Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem

A 20. században, a világégések árnyékában kitüntetett figyelmet kaptak Euripidész úgynevezett „háborúellenes” drámái — a Hekabé és A trójai nők —, amelyekben a szerző a legyőzött fél oldaláról, azon belül is a nők szemszögéből láttatta a háború okozta értelmetlen emberi szenvedéseket. Szabó K. István rendező most, a 21. század újabb háborús kihívásainak kellős közepén A trójai nők Sartre- és Illyés Gyula-féle átirata nyomán négy nő sajátos nézőpontjából mutatja be a Trója elestét követő eseményeket.

Impulzusok – Kodály Filharmonikusok Debrecen
Kölcsey Központ, Nagyterem
2024. április 16. 19 óra

Világhírű és Euróbában kevésbé ismert mesterek munkáiból hallhat válogatást a Kodály Filharmonikusok előadásában a Debreceni Tavaszi Fesztivál közönsége. Rossini rendkívüli népszerűségű Tell Vilmos nyitánya az 1829-ben bemutatott utolsó nagyoperájához készült, ezután jórészt már csak egyházi műveket alkotott. A négy részből álló, hozzávetőleg tizenkét perces darab az opera helyszínéül szolgáló svájci Alpok életéről fest zenei képet. 
A társulat a kiváló későromantikus mester, Max Bruch dallamait is műsorra tűzte. A zeneszerző hazánkban sajnos kevéssé ismert, egyetlen kivétel ez alól g-moll hegedűversenye, mely máig a szóló repertoár egyik alapművének számít. 
Csajkovszkij hat szimfóniája közül az első hármat viszonylag ritkán hallhatjuk, az utolsó három viszont állandó repertoárdarabja a zenekaroknak. Az 1888-ban komponált V. szimfónia a szerző végső alkotóperiódusában keletkezett, ezért egyfajta összegzésként is értelmezhető.
Műsor: Rossini: Tell Vilmos – Nyitány / Bruch: e-moll kettősverseny brácsára és klarinétra, op. 88. / Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64.
Közreműködik: Ludmány Dénes – brácsa / Laskai László – klarinét / Kodály Filharmonikusok
Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel

Euripidész – J-P. Sartre – Illyés Gyula: A trójai nők
2024. április 16. 19 óra
Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem

A 20. században, a világégések árnyékában kitüntetett figyelmet kaptak Euripidész úgynevezett „háborúellenes” drámái — a Hekabé és A trójai nők —, amelyekben a szerző a legyőzött fél oldaláról, azon belül is a nők szemszögéből láttatta a háború okozta értelmetlen emberi szenvedéseket. Szabó K. István rendező most, a 21. század újabb háborús kihívásainak kellős közepén A trójai nők Sartre- és Illyés Gyula-féle átirata nyomán négy nő sajátos nézőpontjából mutatja be a Trója elestét követő eseményeket.

Kincses–Zachar: Makropædia kiállítás megnyitó
2024. április 19. 17 óra
Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára

Kincses Gergő és Zachar Veronika nyerte a MODEM, illetve a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és Nagykönyvtára közös kurátori pályázatát. A közös kiállítással a MODEM és a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és Nagykönyvtára kezdeményez párbeszédet az olvasáskultúra jelenéről. A kiállítás szorosan kapcsolódik a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ pályakezdő kurátoroknak szóló, 2023 júniusában kiírt pályázatához.

Vendégségben a Kodály Kórusnál
Jānis Ozols karnagy vendégszereplése a Kodály Kórussal
Debreceni Egyetem, Aula
2024. április 19. 19 óra

Jānis Ozols, a világhírű Cosmos a capella együttes egykori tagja a Stockholmi Királyi Zeneművészeti Főiskolán szerzett kóruskarmesteri diplomát. A Cosmos tagjaként olyan világhírű zenészekkel és együttesekkel dolgozott együtt, mint Bobby McFerrin, a The Real Group, a Take 6, a Manhattan Transfer, a The Hilliard Ensemble, a The New York Voices, a Flying Pickets, az M-Pact és az izlandi zenei ikon, Björk. Számos figyelemre méltó eredményt ért el szülőhazájában és külföldön egyaránt: nevéhez kötődik A legjobb karmesternek járó különdíj a 13. Nemzetközi Kórusversenyen Barcelonában és A legjobb új karmester díja a 49. Nemzetközi Kórusversenyen. Ozols karnagy vezetésével ezúttal a balti államok zenei világába kalauzolja el az érdeklődőket a Kodály Kórus.
Közreműködik: Kodály Kórus (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)
Vezényel: Jānis Ozols (Lettország)

Találatok száma: 53

Viktória Étterem Debrecen

Viktória Étterem Debrecen

Tradicionális étterem gyönyörű környezetben, a debreceni Nagyerdő szívében. A ház specialitásai közé tartoznak a szárnyas ételek, zöld-félék és a vegetáriánus vendégek számára készített ételkülönlegességek. Az étterem télen 150 fő befogadására alkalmas, mely nyáron 60 fős terasszal egészül ki.

IKON Restaurant Debrecen

Az Ikonnal egy olyan vidéki éttermet álmodtunk meg, ahol bár az ételsor magyaros alapanyagokra épül, mégis sikerül belecsempésznünk egy kis fine bistro stílus. Fontosnak tartjuk, hogy olyan hely legyünk, ahol az ételt nem kell elmagyarázni, de a vendég mégis az első pillanattól a távozásig maradandó ...

   1 ... 3 4 5 6

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig