Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
A Gellértben mindig történik valami!
A Gellértben mindig történik valami!
Anna Hotel - Budai szállás üzleti utazóknak és turistáknak
Anna Hotel - Budai szállás üzleti utazóknak és turistáknak
Kristály Hotel Tata: szállás, rendezvényhelyszín, gasztronómia egyben!
Kristály Hotel Tata: szállás, rendezvényhelyszín, gasztronómia egyben!
Olcsó szállás - Fedezze fel Tatát, a ` vizek városát`!
Olcsó szállás - Fedezze fel Tatát, a ` vizek városát`!

Duna-Ipoly Nemzeti Park programok 2018

2018. augusztus 24., Budapest II. kerület 1121 Budapest XII. kerület, Költő u. 21.

2018-ban is gazdag programkínálattal várunk kicsiket és nagyokat bemutatóhelyeinken és védett területeinken egyaránt. Páratlan tájakon, hegyen, völgyön, vízen és szárazföldön mutatjuk meg a természet ezer arcát. Tartsanak velünk a Börzsöny rejtekébe, a Budai-hegység izgalmas vonulataira, vagy szálljunk együtt kenuba és fedezzük fel a Szentendrei Duna-ág élővilágát! Részt vehetnek számos madárgyűrűző- és kisállatbemutatón, esténként gyönyörködhetnek a csillagos égboltban, nyár közepén a szentjánosbogarak éjjeli táncában, ősszel pedig hallgathatnak szarvasbőgést a Gerecsében. Idén is számos programmal várja látogatóit az Ócsai Tájház – kaláka napi rendezvényeinken elmerülhetnek a régmúlt hagyományaiban, jóleső ritmusában, gyógynövényes túráin pedig sokat tanulhatnak fű-fa hasznáról, gyógyító erejéről. Hátizsákot fel, és tartsanak velünk idén is!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen
2018. augusztus 18.
A dolomitsziklák forró világába kevesen merészkednek. Pedig vannak olyan élőlények, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a Sas-hegy viszontagságos körülményei között.
Hogyan lehetséges ez? Közelebbről megismerve őket, érthetővé válik titkos módszerük.

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra
2018. augusztus 18.

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével a láprétek őszi gyógynövényeivel, majd természetes házi praktikákkal ismerkedünk.
A túra 12 éves kortól ajánlott.

Kezdődik a denevérnász a Pál-völgyi kőfejtőben
2018. augusztus 24.

A Pál-völgyi kőfejtőben több barlang bejáratát is megtalálhatjuk. A barlangászok kutatásának köszönhetően a különböző időszakokban feltárt (kezdetben önállónak ismert barlangok) mára már egységes barlangrendszert képeznek. A denevérek azonban használják ezeket, ill. az emberek által kevésbé, vagy esetleg egyáltalán nem használt barlangbejáratokat is, így a nászidőszak idején erdei fajok és épületlakó fajok is felkeresik ezeket a helyeket, hogy ott párra leljenek.
Több barlang bejáratánál is feszítünk ki denevérbefogó függönyhálókat. A hálózás remek lehetőséget teremt a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozóbélyegek megismerésére is.  Az éjszaka folyamán mindenki annyit mozog majd a hálók között, amennyit szeretne, amennyire hajtja a denevérek iránti érdeklődése!

Nyár végi virágok – Lápréti túra
2018. augusztus 25.

Túránkon felfedezzük az ócsai láprétek élővilágát. Kedvező időjárás esetén a kornistárnics és az őszi kikerics ekkor mutatják meg szépségüket.

Madárröptetés a Madárdal tanösvényen
2018. augusztus 25.

Elkezdődött a madárvonulás. Ilyenkor nem csak az itt fészkelő, hanem már az erdőkből időben útra kelt vándorokkal is találkozunk. A madárgyűrűzés alkalmat ad arra, hogy a lehető legközelebbi ismeretséget köthessük ezekkel a kis énekesmadarakkal. Gyerekek és felnőttek egyaránt részt vehetnek a madarak szabadon engedésében.

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra
2018. szeptember 1.

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével a láprétek őszi gyógynövényeivel, majd természetes házi praktikákkal ismerkedünk.

Kisoroszi homokbuckák – Az imádkozó sáskák és sisakos sáskák birodalma
2018. szeptember 1.

A Szentendrei sziget északi csúcsán, Kisoroszi határában különleges életközösségek találtak menedéket. A 6 000 éves homokbuckákon olyan növényritkaságok élnek, mint a csikófark, a homoki kikerics, vagy a báránypirosító. Alacsony vízállásnál a Duna part kagylóit és csigáit is ismertetjük a látogatókkal. A tavalyi nyár végén nagy egyedszámban volt megfigyelhető a védett imádkozó sáska, de előkerült a ritka sisakos sáska is. 

Haragosék jóllaknak – A Sas-hegy hüllői
2018. szeptember 1.

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Haragosék jóllaknak – A Sas-hegy hüllői
2018. szeptember 4.

Természetvédelemről nyíltan, kötetlen beszélgetések.

Túra a tárnicsok földjén
2018. szeptember 8.

Iskolaköszöntő séta a Tápiószentmártonhoz tartozó Göbölyjárási-lápréten, ahol ősz elején kornistárnicsok, vagy, ahogy régen nevezték, enciánok sokasága nyílik. Innen rövid túrával meglátogatjuk a Tápiószentmártont Farmostól elválasztó középkori határsáncot, ahol a résztvevők bepillantást nyerhetnek a terület izgalmas tájtörténetébe.

Jókai kora, Jókai bora – Borkóstolóval egybekötött irodalomtörténeti est
2018. szeptember 8.

„Szeretem az alacsony házikómat, s az enyéimet, kik benne laknak,… el tudok ácsorogni naphosszat a Svábhegyen, magam ültette, most már vén fáim alatt és bámulni azt a soha meg nem unt képet magam előtt: a nagy Duna melléki rónát, a láthatáron csillámló toronytetőkig s vissza a szemlátomást növekvő ikerfővárosig…” – írta Jókai Mór 1876-ban svábhegyi birtokáról.

Kisboldogasszony-napi fecskebúcsú
2018. szeptember 8.

Ezt tartja a régi népi megfigyelés, és valóban a nálunk fészkelő fecskék nagy csapatokban gyülekeznek ezekben a napokban, és elindulnak a messze Délnek. Ezeket a magyar nép lelkéhez közel álló kismadarakat szeretnénk bemutatni a lehető legközelebbről.

Denevérnász a Pál-völgyi kőfejtőben
2018. szeptember 14.

Több barlang bejáratánál is feszítünk ki denevérbefogó függönyhálókat. A hálózás remek lehetőséget teremt a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozóbélyegek megismerésére is. Az éjszaka folyamán mindenki annyit mozog majd a hálók között, amennyit szeretne, amennyire hajtja a denevérek iránti érdeklődése!

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – Séta Jókai Mór tündérkertjében
2018. szeptember 15.

Hiszen én is boldog voltam addig, amíg a magam hétszilvafás telkén gazdálkodtam. Az a nagy uraság! Saját termesztette paszullyal, krumplival jóllakni, rá saját szűrte karcot inni! Igaz, hogy ráment a gazdálkodásomra egy-egy regényemnek az ára, de megvolt érte magam gyönyörűsége.” Jókai Mór 75 évesen írta e sorokat, visszaemlékezve szeretett svábhegyi birtokára, ahol 50 nyarat töltött el.

Dömösi Zöld Forgatag
2018. szeptember 15.

A leendő Dunakanyar Látogatóközpont helyén immár sokadik alkalommal rendezzük meg ingyenes rendezvényünket, ahol kísérletet teszünk a környék természeti értékeinek bemutatására.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – Élet az Öregfaluban
2018. szeptember 15.

A szürethez kapcsolható ócsai viseletek bemutatója és Terényi Gyöngy „Bőrbe bújtatva, bőrbe álmodva” című kiállításának megnyitója.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – Tájtörténeti túra a Sas-hegyen
2018. szeptember 15.

Miért Sas-hegy a Sas-hegy? Miért nincs sas-hegyi vörösbor? Éltek-e farkasok a Sas-hegyen? További kérdéseket és a válaszokat is a hegyen találja.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – Séta utcai ruhában a középkorban
2018. szeptember 15.

Túránk során izgalmas időutazást teszünk egy régészeti feltárás során előkerült középkori középnemesi birtokközpontban, amelyet annak idején Mátyás király altárnokmestere is jegyzett.

24 órás túra a Börzsönyben
2018. szeptember 15.

Természet, Történelem, Tájhasználat. Az exkluzív túra során tapasztalt erdőjárókkal vethetjük be magunkat 24 órára a Börzsöny szívébe.

Szarvasbőgés és csillagok a Holdfényben
2018. szeptember 18.

Különleges túránkon a szarvasok bőgése után fülelünk és együtt fürkésszük a csillagos eget a gerecsei éjszakában!

Szarvasbőgés Királyréten
2018. szeptember 21.

Szeptember a gímszarvasok különlegesen izgalmas és hangulatos nászidőszaka. Ebbe az intimitásba osonunk be naplemente után, és igyekszünk fültanúivá válni a börzsönyi szarvasbikák koncertjének.

Élet a lábunk alatt – Legyünk bogarasak!
2018. szeptember 22.

Sokszor elfeledkezünk, hogy milyen pompás apró lények vesznek is minket körül. A túra alkalmával nagyítóval szállunk alá és az ízeltlábúak pompás világába kalauzoljuk el az érdeklődőket. Utunk során a pazar panorámájú Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalát járjuk be.

„Hegyről le, völgynek föl” – Sas-hegyről a Svábhegyre
2018. szeptember 22.

Városi túránkat a budai Sas-hegy értékeinek bemutatásával kezdjük, majd átsétálunk a szomszédos Svábhegyre. Az úton a városi környezet élővilágát, a Jókai-kertbe érkezve pedig Jókai Mór egykori nyári rezidenciájának múltját és jelenét mutatjuk be. A Kőpark tanösvényen 440 millió éves geológiai időutazást teszünk.

Szent Mihály-napi behajtás
2018. szeptember 22.

A népi hagyomány szerint ezen a napon terelik be a mezőről a jószágot. Nem titkolt szándékunk, hogy a jószágtartást népszerűsítsük egy jó hangulatú tereléssel. Az útszélen a jószágokhoz kötődő gyógynövényeket is megismerhetjük.

Jókai kertje – Cincér Kázmér birodalma (iskoláknak, óvodáknak)
2018. szeptember 25.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Családi nap Királyréten – A gombák csodálatos világa
2018. szeptember 29.

Az őszi erdőben a gombák titkait fürkésszük családi körben – szülők, nagyszülők, keresztszülők és gyermekeik. Ehető és mérgező gombák. Szépek és kevésbé szépek. Vicces kinézetűek. Csak fényképezőgéppel gyűjtünk.

Meseösvény – Családi kaland a Népmese Napján
2018. szeptember 30.

Ezt a mesét nem csak hallgatjuk, hanem végig is járjuk! Mesehősök népesítik be portáinkat és a réteket, a mese fonala hozzájuk vezet el.

Forrás: A Nemzeti Park honlapja


2018.08.24. Budapest II. kerület
2018.08.25. 2364 Ócsa
2018.08.25. Dinnyés
2018.09.01. 2364 Ócsa
2018.09.01. 2024 Kisoroszi
2018.09.01. Budapest XI. kerület
2018.09.04. Budapest XI. kerület
2018.09.08. Budapest XII. kerület
2018.09.08. Dinnyés
2018.09.08. 2711 Tápiószentmárton, Göbölyjárási-láprét
2018.09.14. Budapest II. kerület
2018.09.15. Budapest XII. kerület
2018.09.15. 2027 Dömös
2018.09.15. 2364 Ócsa
2018.09.15. Budapest XI. kerület
2018.09.15. 2890 Tata, Agostyán
2018.09.15. - 2018.09.16. 2624 Szokolya
2018.09.18. - 2018.09.23. 2890 Tata, Agostyán
2018.09.21. - 2018.09.23. 2624 Szokolya
2018.09.22. 2094 Nagykovácsi
2018.09.22. Budapest XI. kerület
2018.09.22. Dinnyés
2018.09.25. - 2018.09.26. Budapest XII. kerület
2018.09.29. 2624 Szokolya
2018.09.30. 2364 Ócsa
2018.10.02. Budapest XI. kerület
2018.10.06. Budapest XI. kerület
2018.10.06. Dinnyés
2018.10.06. 2624 Szokolya
2018.10.06. 8083 Csákvár
2018.10.06. 2084 Pilisszentiván
2018.10.06. 2899 Naszály
2018.10.07. Budapest XI. kerület
2018.10.07. 2765 Farmos
2018.10.13. Budapest XI. kerület
2018.10.13. 2525 Bajna, Pusztamarót
2018.10.14. 2364 Ócsa
2018.10.19. 2084 Pilisszentiván
2018.10.20. Dinnyés
2018.10.21. Budapest XI. kerület
2018.10.27. Dinnyés
2018.10.27. 2624 Szokolya
2018.11.03. Dinnyés
2018.11.06. Budapest XI. kerület
2018.11.09. 2890 Tata, Agostyán
2018.11.10. 2624 Szokolya
2018.11.10. 2364 Ócsa
2018.11.17. 2084 Pilisszentiván
2018.11.17. Dinnyés
2018.11.24. 2624 Szokolya
2018.11.24. 2890 Tata
2018.12.04. Budapest XI. kerület
2018.12.06. - 2018.12.09. Budapest II. kerület
2018.12.08. Budapest XII. kerület
2018.12.08. Dinnyés
2018.12.08. 2364 Ócsa
2018.12.08. 2624 Szokolya
2018.12.08. 2084 Pilisszentiván
2018.12.14. 2890 Tata, Agostyán
Kapcsolódó időpontok

2018.01.01. - 2018.12.31. Földtani tanösvény Gánt
2018.01.01. - 2018.12.31. Nemzeti park programok 2018

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Duna-Ipoly Nemzeti Park programok 2018

Tata

Programajánlat

Bajor Gizi Színészmúzeum programok 2018
Bajor Gizi Színészmúzeum programok 2018
 • Budapest
 • XII. kerület
2018. augusztus 27 - 31.
Virányosi Közösségi Ház programok 2018
Virányosi Közösségi Ház programok 2018
 • Budapest
 • XII. kerület
2018. október 6 - 7.
Virányosi Méz és Lekvár Fesztivál 2018
Virányosi Méz és Lekvár Fesztivál 2018
 • Budapest
 • XII. kerület
2018. október 6 - 7.
Bajor Gizi Színészmúzeum kamarakiállítás: Ritka magyar - Bubik 60
Bajor Gizi Színészmúzeum kamarakiállítás: Ritka magyar - Bubik 60
 • Budapest
 • XII. kerület
2018.05.19. - 2019.01.20.

Szolgáltató

Bajai Halászcsárda
Bajai Halászcsárda
 • Budapest
 • XII. kerület
Jókai Emlékszoba a Svábhegyen
Jókai Emlékszoba a Svábhegyen
 • Budapest
 • XII. kerület
Fogas Pizzéria
Fogas Pizzéria
 • Budapest
 • XII. kerület
Jókai Klub
Jókai Klub
 • Budapest
 • XII. kerület
Svábhegyi Vendéglő
Svábhegyi Vendéglő
 • Budapest
 • XII. kerület
© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket