Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
Kiscelli Múzeum programok 2018 Budapest

A Kiscelli Múzeum Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának, Budapestnek, valamint a várost alakító lakosoknak 18-21. századi történetét mutatja be. A múzeum sokszínű kiállításai a főváros folyamatosan változó természetébe nyújtanak bepillantást az ide látogatóknak. A kiállítások mellett egész évben változatos programok is várják az érdeklődőket.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Programok

2018. szeptember 9., 12:00-13:00 // Mágnások lakberendezője

Exkluzív tárlatvezetés a műtárgy- és bútorraktárban. Történeti stílusok kiváló minőségű kópiái, szecessziós, biedermeier és empire bútorok között kalandozunk.
Tárlatvezető: Rostás Péter művészettörténész, főmuzeológus, a Kiscelli Múzeum igazgatója

Történeti stílusok kiváló minőségű kópiái, szecessziós, biedermeier és empire bútorok között kalandozhatnak az érdeklődők.

Részvételi díj: 3200 Ft, mellyel a Kiscelli nap minden programja is látogatható. A részvétel regisztrációhoz kötött (max. 15 fő) a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen.

2018. szeptember 9., 13:00-22:00// Kiscelli nap 2018 - Budapest sötét oldala
Az elmúlt év nagy sikerére való tekintettel idén is várjuk szeretettel a látogatókat a Kiscelli napon! Szeptember 9-én nyárzáró kastélylátogatásra hívunk kicsiket és nagyokat, ahol betekintést nyerhetnek a kiscelli kastély történetébe. Miként lett barokk kolostorból kastély és bútorraktár? Mi történt a hírhedt Mágnás Elzával, Kiscell egykori úrnőjével? Csatlakozzanak hozzánk idén is, és fedezzék fel a bűnös főváros titkait! Az este zárásaként a Budapest Noir című filmet vetítjük.

Program:

13:30-14:15 // A Mágnás Elza-rejtély nyomdokain - Épületséta és zseblámpás kriptatúra

14:00-17:00 // Óriásszínező és kreatív sarok kisebbeknek és örök fiataloknak a múzeum Barangoló című foglalkoztatókönyvével a kastély belső udvarán

14:00-20:00 // A Kiscelli Nyomda - Workshop Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdásszal a híres Columbia nyomdagépen

15:00-15:45 // Miről árulkodnak a festmények? Kriminalisztikai tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán

15:00, 15:30, 16:00 // Zseblámpás kriptatúra - Rövid, játékos vezetés gyermekeknek a föld alatt

16:00-16:45  // A Mágnás Elza-rejtély nyomdokain - Épületséta és zseblámpás kriptatúra felnőtteknek

17:00-17:30 // Ledpuppets fény-báb-színház - Fényelőadás a sötétben

17:30-18:15 // Miről árulkodnak a festmények? Kriminalisztikai tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán

18:30-19:30 // Nagyvárosi "dzsungel-erkölcsök". A bűnös Budapest a két világháború között - Perényi Roland történész előadása

20:00 // Nyárzáró mozi - Budapest Noir c. film vetítése az egykori barokk templomtérben

Részvételi díj: 1600/800 Ft, amellyel minden programpont látogatható. A filmvetítés ingyenes.

ARS SACRA - EGY ZARÁNDOKHELY EMLÉKEZETE
A kiscelli kolostor története a XVIII. századtól napjainkig
2018. szeptember 18. kedd és szeptember 20. csütörtök, 17.00-18.00

1743. szeptember 7-én ünnepség zajlott a mai kiscelli domb oldalában. Trombitaszó, dobpergés jelezte, hogy fontos alkalomból gyűltek össze a hívek a Remetehegyen. Kezdetét vette Óbuda legjelentősebb barokk kori emlékének, a kiscelli trinitárius kolostornak és templomnak az építéstörténete.
A vezetésen a látogatók bejárhatják a trinitárius kolostor templomát, kriptáját és refektóriumát, és arra is fény derül, hogy néznek ki ma az egykori szerzetesi cellák.

A Kiscelli Múzeum 18.00 órakor zár, így az állandó kiállítást a vezetés ELŐTT tekinthetik meg az érdeklődők.

  • Múzeumok Őszi Fesztiválja

Óvodapedagógusok Napja - REJTETT KINCSEK – BARANGOLÁS A KISCELLI MÚZEUMBAN
2018. október 07. 15:00 - 17:00

Múzeumpedagógiai és nyomdászati foglalkozás
A program a Barangoló a Kiscelli Múzeumban című foglalkoztató- és színezőkönyvből és múzeumi vezetőből inspirálódik. A múzeumpedagógiai foglalkozás során a könyv fejezeteinek mintájára a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó gyűjteményének egy-egy érdekességét ismerjük meg. Bejárjuk a kétszázötven éve épült trinitárius kolostor és templom zegzugos épületét, a múzeum várostörténeti gyűjteményének segítségével pedig a századfordulós Budapest életébe is bepillantást nyerhetünk. Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász gyermekközpontú workshopján pedig megismerhetjük, hogyan működik a múzeum híres nyomdagépe, a Columbia-sajtó, amin kisebbek és nagyobbak egyaránt nyomtathatnak.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 1200/800 HUF (felnőtt, gyermek), mellyel a Kiscelli Múzeum is megtekinthető.

1971 – PÁRHUZAMOS KÜLÖNIDŐK
2018. október 14. 15:00 - 16:00

Kurátori tárlatvezetés Róka Enikővel a Fővárosi Képtár időszaki kiállításán
A Fővárosi Képtár időszaki kiállítása két művészgenerációból és két, egykorú műcsoportból indul ki: ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. Az egyik generáció már az ötvenes években befutott, majd az évtized végén művészileg sikeresen modernizálódó nemzedék, melynek magas társadalmi státuszát főiskolai katedra, állami megrendelések, múzeumi vásárlások és monumentális munkák jelzik. 1971-ben a Budapesti Történeti Múzeum Hincz Gyula, Somogyi József és Domanovszky Endre gyűjteményes kiállításának adott helyet. A BTM Kiscelli Múzeumának templomterében ezekhez a kiállításokhoz köthető műveket, többek között nagyméretű gobelineket láthatott a közönség. A másik műcsoport létrejötte az ekkor kialakuló második nyilvánossághoz és egy jóval fiatalabb generációhoz kötődik. A ’60-as évek végén jelentkező művésznemzedék számos kísérletet tett arra, hogy bejusson a művészet intézményeibe, mielőtt ezek kudarcai miatt kialakította volna saját fél-nyilvános intézményeit. Az egyik ilyen kísérlet Beke László 1971-es Elképzelés című felhívásához kapcsolódik. Beke 28 fiatal művésznek küldött levelet, akik a megelőző években egy új, a képzőművészet hagyományos ágait és műfajait meghaladó programmal jelentkeztek. A kezdeményezés célja az volt, hogy a nyilvánossághoz nem jutó kortárs művészet és vizuális kultúra új tendenciái, a művészi gondolkodás dokumentálva legyen anélkül, hogy a művek megvalósítására sor kerülne. A magyar művészettörténet-írásban az Elképzelés projektjéhez kötődően 1971-et tekintik a magyar konceptualizmus kiindulópontjának. A kiállítás ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére. A párhuzamos projekthez Kaszás Tamás képzőművész készít egy installációt.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 1600/800 HUF (felnőtt/diák, nyugdíjas), mellyel a Kiscelli Múzeum többi kiálíltása is megtekinthető.

További időpontok: 2018. NOV 11. 15:00 - 16:00

Pincétől a padlásig - ELFELEDETT TÖRTÉNETEK KISCELLBŐL – A SCHMIDT-KASTÉLY ÉVSZÁZADAI
2018. október 14. 16:00 - 17:00

Épületséta és zseblámpás kriptatúra
Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a hírhedt bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 1600/800 HUF (felnőtt/diák, nyugdíjas), mellyel a Kiscelli Múzeum kiállításai is megtekinthetők.

További időpontok: 2018. NOV 11. 16:00 - 17:00

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolás - BUDAPEST ÁRNYOLDALAI – BŰNÖZÉS ÉS NYOMOR A SZÁZADFORDULÓS BUDAPESTEN
2018. október 25. 17:00 - 18:30

Városi biciklitúra Perényi Roland történésszel
Fedezzék fel Budapest múltjának rejtett zugait egy városi biciklitúra keretén belül! A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, különböző jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként Budapesten sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett megismertetni a polgársággal a társadalom „másik felének” életkörülményeit, gyakran megoldási javaslatokkal, saját kidolgozott szociális programmal is jelentkezett. Ezzel egyidejűleg a modern nagyvárosi bűnözés kérdése 1896 és 1914 között is megjelent a hivatalos jogi, rendőri, kriminológiai, valamint a társadalmi diskurzusban. A statisztikusok már a 19–20. század fordulóján megkísérelték a bűnözés mutatóinak elemzését, és ekkor jött létre a bűnözéssel foglalkozó tudomány, a kriminológia is. A rendőrség bűnözőképét ugyanakkor egyértelműen a „rovott múltúak” koncepciója határozta meg. A bűnözés kérdése fontos szerepet töltött be a modern tömegsajtóban is. Míg a különböző napilapok igyekeztek többé-kevésbé kiegyensúlyozottan tudósítani a különböző bűntípusokról, addig a ponyvák és detektívregények tematikáját egyértelműen a véres bűntények határozták meg. Az 1900-as évek elején jelent meg a népszerű bűnügyi irodalom, illetve a társadalmi élet árnyoldalainak megvilágítását célzó, részben társadalomtudományos módszereket alkalmazó szociális riport.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 1600 HUF, mellyel a Kiscelli Múzeum is meglátogatható

A NYOMOR FELFEDEZÉSE BÉCSBEN ÉS BUDAPESTEN – SZOCIÁLIS RIPORTOK A 19–20. SZÁZAD FORDULÓJÁN
2018. október 26. 17:00 - 19:00

Perényi Roland történész legújabb könyvének bemutatója
A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, különböző jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként a Monarchia két fővárosában, Bécsben és Budapesten sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Bécset és Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett megismertetni a polgársággal a társadalom „másik felének” életkörülményeit, gyakran megoldási javaslatokkal, saját kidolgozott szociális programmal is jelentkezett.

A könyv célja, hogy bemutassa a Monarchia két fővárosában a századfordulótól megjelenő szociális riport jelenségét. Az elemzésben nem pusztán a sajtóban és gyakran könyv alakban is megjelent művek tartalmi elemzése kapott hangsúlyt, hanem a szerzők társadalmi háttere, valamint a riport elkészítése során alkalmazott speciális munkamódszer is.

A kötet gazdag és különleges képanyagot ad közre. A Kiscelli Múzeum Fényképtárának alig ismert darabjaitól a századelős sajtófotókon át a filmkockákig számos illusztráció segíti az olvasót, hogy a „nyomor és bűn fészkeinek” felfedezői mellé szegődhessen Bécsben és Budapesten.

Ingyenes program!

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Kiscelli Múzeum programok 2018 Budapest

Legjobb élmények

Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
Buszos városnézésre hívjuk és várjuk, fedezze fel velünk Budapest legfontosabb látnivalóit!
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket