Turizmus Program

Siófoki Gasztrohétvége

PontyShow Horgászkiállítás

Csoki workshop

Kastély élmények

Pontyshow 2025. november 7-9. Magyarország egyik legnagyobb horgászkiállítása
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Pontyshow 2025. november 7-9. Magyarország egyik legnagyobb horgászkiállítása
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Krúdy-Jókai gábli 2025 Balatonfüred. Irodalmi villásreggeli a nagyokkal

Gábli a nagyokkal – Krúdy és Jókai reggelije Füreden! Irodalmi villásreggeli, azaz gábli, némi zenével, felolvasással és több fogásos menüvel. A ráérős gábli alkalmából megidézik a magyar irodalom egyik legszerethetőbb alakját, az álmodozó, mélabús Krúdy Gyulát, akihez ezúttal a veretes nagy író, a dicsőséges Jókai Mór is csatlakozik. Két merőben eltérő világ és alkat, akiknek ráadásul az étel elköltéséhez való viszonyuk is igencsak különbözik. Az életben ugyan személyesen nem ismerték egymást, Balatonfüreden most mégis együtt reggeliznek.
Krúdy-Jókai gábli 2025 Balatonfüred. Irodalmi villásreggeli a nagyokkal

Kedves Látogató!

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

Krúdy-Jókai gábli 2025 - Irodalmi villásreggeli 

2025. október 26.

A hagyományos füredi gábel früstök alkalmából Krúdy Gyula asztalának vendége ezúttal a 200 éve született Jókai Mór lesz, egyrészt az emlékév miatt, másrészt hol máshol töltené el első közös reggelijét e két nagy író, mint Balatonfüreden.

Két teljesen más korszak és írói attitűd találkozása. Egy asztalnál Krúdy Gyula (1878–1933) a magyar irodalom egyik legnagyobb lumpja, aki megszállottan kártyázott, literszámra itta naponta a rissz-rossz nagyfröccsöket, és szomorkás ábrázatával a kocsmák állandó alakja volt és Jókai Mór (1825–1904) a nagy romantikus-realista író, az életében legendává váló, csillogó műveltségű, előkelő mesemondó.

Életük alig keresztezte egymást időben is, hiszen Jókai halálakor Krúdy még csak bontogatta szárnyait. Krúdy tisztelte, de nem követte Jókait. Ő már egy másik világ embere volt, a századforduló dekadens, nosztalgikus, álmodozó írója, aki épp a Jókai-féle idealizmustól és kalandosságtól távolodott el.

Krúdy szemében Jókai egy letűnt kor nagy mesélője volt, akinek romantikája már múltidézésnek hatott, Jókai pedig, mint az álmodozó nemzeti hősök írója, valószínűleg felhúzta volna szemöldökét az álmodozó kisemberek világát író Krúdy láttán.

Ismert, hogy Krúdyt bár a magyar irodalom egyik legnagyobb gourmand-jának tartják, a valóság azonban ennél jóval árnyaltabb, hiszen a közhiedelemben sajátosan összekeveredett az író magánélete és az általa megírt alakok története. Krúdynak a vendéglők, kocsmák elsősorban az egyedüllét elviselésének kellékei voltak. Egyszerű ételeket evett, nem a finom borokat fogyasztotta, hanem a karcos fajtákat, amelyek segítettek neki leküzdeni a szívbetegsége miatti halálfélelmet.

Ezzel szemben Jókai viszont igazi ínyenc, aki az egész európai gasztronómiai kínálattal tisztában volt, maga is remekül főzött. Krúdy nemhogy főzni nem tudott, de utolsó éveiben már enni sem nagyon. Számára nem az evés volt a fontos, hanem az evésről való beszéd, az éjszakai élettől sajgó gyomor gyógyítása sörrel és egyszerű, ám ízletes ételekkel. Találkozásuk érdekes lesz.

A hangulatos irodalmi reggelin a két író szövegeit Hirtling István színművész celebrálja, a pultos Cserép László, a pikolófiú, vagyis az étterem legfiatalabb pincértanulója pedig maga Praznovszky Mihály irodalomtörténész lesz, aki avatott tudója a két író életművének.

A kínálat pedig a következő: juhtúrós puliszka 40 csepp bor kíséretében, bableves disznókörömmel, balatoni fogas sörtésztába mártva, paprikás csirketúrós csipedettel és szilvás lepény.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolódó témák:

Black Friday akció -30% kedvezmény, Hévíz Bonvital Gastro & Wellness Hotel
Black Friday akció -30% kedvezmény, Hévíz Bonvital Gastro & Wellness Hotel
Black Friday akció -30% kedvezmény, Hévíz Bonvital Gastro & Wellness Hotel
Black Friday akció -30% kedvezmény, Hévíz Bonvital Gastro & Wellness Hotel

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények