Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020. Virtuális és online programok, játékok

Magyar Nemzeti Múzeum programok 2020. Virtuális és online programok, játékok

Kiemelt ajánlat
2020. június 4.

A Magyar Nemzeti Múzeum a Maradj otthon! koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet jegyében online elérhető tartalmakat kínál. Sorozatban mutatja be, hogy milyen már kész online tartalmai vannak, amelyekkel támogathatják az oktatást, vagy akár egyéni élményeket is nyújthatnak azok számára, akik nem tudják látogatni az intézményeket.

Online és virtuális programok

A Nemzeti Összetartozás Napja
2020. június 4.

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtöttük a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladatainkat.

Barangolja be otthonról a Nemzeti Múzeum kiállításait. Itt az első világháborút lezáró békeszerződéssel és a két világháború közti időszakkal ismerkedhetnek meg.

Trianon és a revíziós politika emlékei” címmel a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből készült galéria a Museumapen.

Trianon 100 a Museumapen!

Online kiállítás készül a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából! A kiállítást Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg. Kövessük együtt a megnyitót június 4-én 16:30-tól! Bővebben a kiállításról ITT olvashat.

TRIANON 100 KVÍZEK

A párizsi békekonferenciák
Témakör: Trianon
Korosztály: felnőttek
1919. január 18-án nyitotta meg Georges Clemenceau francia miniszterelnök Párizsban a békekonferenciát, amely szereplőinek túlnyomó többsége tisztában volt azzal, hogy új világrend alapjait rakja le, ezért elképzelésüket komolynak, tartósnak és hosszú távúnak szánták. De hogyan is zajlott pontosan? Milyen körülmények között mondta el Apponyi Albert gróf beszédét? Milyen következményekkel járt a döntés az országra nézve? A feladatok megoldásával kiderül!

Trianon számokban
Témakör: Magyar történelem, XX. század
Korosztály: 5-12. évfolyam
A tankocka segítségével elevenítsd fel tudásodat a trianoni békeszerződés adataival kapcsolatban.

Trianoni menekültek
Témakör: Első világháború, Trianon
Korosztály: Felső tagozat, középiskola, felnőttek
Ismerd meg jobban a trianoni menekültek sorsát!

A díszmagyar öltözet
Témakör: 19-20. század
Korosztály: 5-12. évfolyam, felnőttek
Az alábbi feladatok segítenek megismerni a férfi és női díszmagyar ruha részeit, díszítéseit. Gyakorolhatod, de bővítheted is tudásod vele.

Hol születtek nagyjaink?
Témakör: Magyar történelem és földrajz
Korosztály: 5-12. évfolyam
Keresd meg azon híres nagyjaink születési helyét a térképen, akik a trianoni határon kívül születtek.

További tankockák, kvízek a honlapon találhatóak.

Őseink hagyatéka - Mit rejt a kincsesláda?
Időutazós kaland és nyomozós játék a dualizmus időszakából

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai nem pihennek! Éjjel-nappal azon törik a fejüket, hogy szórakoztató, hasznos, ismeretterjesztő játékokat fundáljanak ki. Aki szereti Agatha Christie-t és szeretne Hercule Poirot nyomába lépni, esetleg Sherlock Holmes bőrébe bújni, itt a nagy lehetőség! Családtörténeti nyomozás ezúttal bűntények nélkül!

Őseink hagyatéka - Mit rejt a kincsesláda? címmel időutazás és nyomozás várja a dualizmus időszakából a kalandvágyókat: egy hosszú ideje lezárt láda, két kíváncsi gyerek és egy régen elfeledett családi örökség, ami megfejtésre vár.

Amennyiben 2020. május 18. - 2020. június 18. között teszed próbára a tudásod és nyersz, a játék megálmodója által tartott tárlatvezetésen vehetsz részt!

Az 1867 és 1920 közötti időszak, a dualizmus ideje a magyar történelem egyik dinamikusan fejlődő korszaka volt. A múzeum új, nyomozós játékának célja ennek az időszaknak a megismertetése az érdeklődők számára. Egy Kanadába kivándorolt család történetén keresztül lehet megismerni a kiegyezés utáni korszak tudományos, kulturális, társadalmi változásait, amiben a Magyar Nemzeti Múzeum tárgyi anyaga, gyűjteménye is központi helyet kapott.  A nyomozás során kapott kódok minden esetben jelentéssel bírnak, hiszen a családi történet újabb és újabb aspektusát tárják fel a kíváncsi játékosok számára. Akik június 18-ig teszik próbára tudásukat egy nyereményjátékban is részt vehetnek, ahol a 15 szerencsés megfejtő a múzeum újranyitását követően tárlatvezetésen vehet részt.

További információ a honlapon található.

Non Stop MNM! 

A járvány egyre inkább a négyfal közé szorítja a világot. Egyetlen kitörési pontunk maradt, a virtuális tér! Ahogyan a világ jelentős múzeumai, a Magyar Nemzeti Múzeum is élen jár az online elérhető digitális tartalmak közvetítésében. A múzeum régész, történész és művészettörténész kollégái saját otthonukba visszavonulva, „home office” üzemmódba kapcsolva folytatják tovább tudományos munkájukat, amelynek szerves részét képezi a tudományos népszerűsítő tevékenység is.
A múzeumpedagógusok, múzeumandragógusok az elmúlt két hétben a tanárok, tanítók munkáját támogatva már 33 játékos, szórakoztató, a tananyagokhoz kapcsolódó feladatot, kvízt készítettek, és a jövőben is napról napra gyarapítják ezt a különleges, online múzeumi tudáscsomagot.

MNM Mozi
Az MNM MOZI célja, hogy az otthon kényelméből is élvezhessük a történelem lenyomataiként tündöklő kincsek látványát, illetve érdekességeket tudhassunk meg a múzeum gyűjteményeiről.

Múzeumozz a szobádból!

Sokan nem gondolnak bele, hogy milyen munka folyik egy muzeális intézményben. Felmerülhet az a kérdés, hogy mit adhat a múzeum egy olyan helyzetben, amikor az emberek többségének nincs lehetősége arra, hogy kiállítást látogasson? Milyen kész online tartalmakat tud egy múzeum kiajánlani? Hogyan tudják ezek segíteni a pedagógusokat? Ezekre a kérdésekre válaszol a Magyar Nemzeti Múzeum, több más múzeum mellett. Sorozatban mutatja be, hogy milyen már kész online tartalmaik vannak, amelyekkel támogathatják az oktatást, vagy akár egyéni élményeket is nyújthatnak azok számára, akik nem tudják látogatni az intézményeket.

Múzeumaink nagy része rendelkezik izgalmas online tárlatokkal, virtuális gyűjteménnyel, letölthető tananyaggal, online segédlettel, saját videó- és hanganyaggal, bloggal, vagy más tudományos fórummal.

MNM a virtuális térben
Olvassuk el a múzeum történetét, ismerjük meg az intézményt és tegyünk egy virtuális sétát a múzeum épületében!

Otthon a szobából is bejárhatók a múzeum állandó kiállításai! Tegyünk benne egy sétát, vagy nézzük meg az egyes kiállítások főbb tárgyait és olvassuk el azok leírásait. Ezekhez különböző módon lehet kötni a tantervei feladatokat is. Ezekhez készíteni fogunk tananyagokat, amelyeket hamarosan elérhetővé teszünk.

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete ikonikus hely, történetével a magyar történelem is jobban megismerhető. Az épületet körülvevő Múzeumkert pedig történelmi események, találkozások, ifjúsági regények  helyszínéül is szolgált.

Böngészhető gyűjteményi anyag
A múzeum honlapján található virtuális kiállítás és tárgyleírások mellett azonban több helyen online kiállítások illetve gyűjtemény darabjait (museumap, monguz, mnm régészet) találhatjuk meg.

Betűk című kiállítás egy alternatív látogató útvonal amely azt boncolgatja, hogy mi a láthatóvá tett kulturális emlékezet, az írás szerepe a Kárpát-medencében az őskortól napjainkig? Hányféle írásbeliség nyomait őrizzük a Múzeumban?

A kiállítás audio guide-ja elérhető itt két részletben:

1) Az őskortól az államalapításig
2) Az államalapítástól a 20. század végéig

Letölthető segédanyag
Pedagógusok számára adott ki kézikönyvet a Magyar Nemzeti Múzeum A POKOL BUGYRAI… „MÁLENKIJ ROBOT” - KÉNYSZERMUNKA A SZOVJETUNIÓBAN címmel. A kézikönyv segédanyag a tanárok számára a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhely kiállításának értelmezéséhez és a korszak történelmi hátterének tanításához, megemlékezések szervezéséhez.

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításainak alternatív útvonalon történő felfedezésére hív a Kötődések Kiállítás a kiállításban - Új látogatói útvonal. Az útvonalunkon arra hívjuk látogatóinkat, gondoljuk végig együtt: hogyan szerveződtek az egyének különböző csoportokká az évezredek során. Milyen hasonlóságok kötötték össze a kisebb-nagyobb közösségek tagjait? Milyen különbségek választották el őket egymástól? Mit mutatnak a tárgyak az emberi kapcsolatok sokféleségéről a történelemben, és mai szemmel nézve vajon hogyan, hányféleképpen köthetők össze egymással?

A kiállításhoz sétáló füzet, tárgyképekkel és leírásokkal és rejtvény is tartozik.

A MNM YouTube csatornája
Ahogy több múzeum, úgy a Magyar Nemzeti Múzeum is rendelkezik saját Youtube csatornával, ahol hozzáférhetők beszélgetések, előadások, vagy épp kiállításokhoz készült tartalmak. 

Nézze meg Fábry Sándor '89-es design centerét, vagy az 1470-es évek lakomáját vagy a régészeti kutatásokat!

 

Pénzek színes világa… napi három percben
Dr. Tóth Csaba előadás-sorozata

A kialakult járványügyi helyzet a világ nagy múzeumaihoz hasonlóan a Magyar Nemzeti Múzeumot is arra kényszerítette, hogy határozatlan időre bezárja kapuit látogatói előtt. Bár ajtajai zárva tartanak, a múzeumi munka nem állt le, régész, történész és művészettörténész kollégái saját otthonukba visszavonulva, „home office” üzemmódba kapcsolva folytatják tovább tudományos munkájukat, amelynek szerves részét képezi a tudományos népszerűsítő tevékenység is.
A Magyar Nemzeti Múzeum, amely már korábban is nem kis mennyiségben osztott meg digitális tartalmakat, a járvány idejére fokozottabb mértékben áll át online tudásközvetítésre. Ennek keretében indította útjára YouTube csatornáján 2020. március 23-tól azt a mini videósorozatot, amely minden este újabb résszel jelentkezik az elkövetkezendő hónapokban.


2020.06.04. Nemzeti Összetartozás Napja
Megnézem
2020.06.04. 16:30 Online megnyitó | Összetartozás éve kiállítás
Megnézem
2020.06.05. - 2020.07.09. Összetartozás éve virtuális fotógaléria
Megnézem
2020.06.06. 11:00 CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
Megnézem
2020.06.13. 11:00 CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
Megnézem
2020.05.18. - 2020.06.18. Őseink hagyatéka - Mit rejt a kincsesláda? Időutazós kaland és nyomozós játék a dualizmus időszakából
Megnézem
2020.06.19. Régészkalandok | Pizsamaparti
Megnézem
2020.06.20. 11:00 CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
Megnézem
2020.06.27. 11:00 CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
Megnézem
2020.07.04. 11:00 CLARA | ONLINE KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
Megnézem
2020.07.17. Régészkalandok | Pizsamaparti
Megnézem
Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház

Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház

A kávézó hétfő kivételével, nyitvatartási időben, gazdag étel-ital kínálattal várja a múzeumba látogatókat a középkori kőemlékeket bemutató hangulatos térben. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG