Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

A Budapesti Történeti Múzeum is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz, így 2018. június 23-án éjszaka számos programmal várják a Vármúzeumba látogató vendégeket. Készüljetek! Megint éjszaka! Kellemesen lehet hűsölni a `szívmelengető középkorban`, de Harcsa Veronika is eljön hozzánk! Ha a régi autókat is szereted, most láthatsz ilyeneket is! Vegyetek jegyet előre, már kapható a BTM Vármúzeumban is!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Múzeumok Éjszakája a Budapesti Történeti Múzeumban

2018. június 23.

Szívmelengető történetek a múltból

A Vármúzeum idén tavaszi időszaki kiállítása a „Szívmelengető középkor” a régmúlt, talán már nagyszüleink számára sem ismert történeteket, meséket idéz fel a kiállított tárgyakon keresztül. Megtudhatjuk belőlük pl., ki volt Meluzin, hogyan prédikált a róka a libáknak, miként menti meg a királylányt a lovagkirály. A régmúlt mellett a közelmúlttal is találkozhatunk itt, e napon, hiszen Budapest közlekedését egykor jellemző járművek is fel fognak sorakozni a múzeum főbejárata előtt.

Oroszlános udvar

16.00 – 17.30 „Guruló múzeum” - Oldtimer autók az Oroszlános udvarban - a BTM Vármúzeum és a Budapest Classic Grand Prix közös programja.

16.00 órától vonul fel a Budapest Classic Grand Prix oldtimer autós túra mezőnye a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma előtt, a Budai Vár Oroszlános udvarában. Mintegy hetven, hibátlan állapotban lévő old- és youngtimer autóval - az 1938-as Mercedes-Benztől a 2002-es, egyedi gyártású BMW-ig -, valamint Budapest közlekedésének történeti érdekességeiről hallhat a látogatóközönség. A „Guruló múzeum” igazi ínyencség a történelem és az autók szerelmeseinek.

Látogatóink kvízjátékban vehetnek részt, a helyes kitöltők között nyereményeket sorsolunk ki. Sorsolás 19.20 órakor a kertben (a Harcsa Veronika koncert után).

Kert

18.30 – 19.15 Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje

Harcsa Veronika a jazz műfajának kiemelkedő és sokoldalú énekese, akinek legfontosabb zenésztársa Gyémánt Bálint gitáros. Együttműködésükhöz eddig hat lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. A koncertre ellátogató közönség a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Gótikus terem

19.30 – 21.00 Da Vinci élményóra 7-13 éves gyermekek számára- Filmvetítés, tudományos kísérletek, játékok és közös alkotás a történelem és más izgalmas témakörök segítségével. Fedezzük fel együtt a tudományok mögött rejlő tényeket és titkokat! Da Vinci TV - Csodálkozz rá ezen az estén is!

Királypince

17.00 – 19.00 Tervezzünk és készítsünk kályhacsempét! - Kézműves foglalkozás

Hogyan fűtötték a középkori várak vastag falú termeit? Hogy kerülnek a gótikus katedrálisok mérműves osztásai a kályhacsempékre? Milyen közös tulajdonsága van a mézeskalácsnak, a pénzérmének és a kályhacsempének? Hogyan mérték az idő múlását a mechanikus órák elterjedése előtt? Minderre fény derül kézműves foglalkozásainkon, ahol geometrikus mintákat tervezünk, kályhacsempét és napórát készítünk.

Tárlatvezetések:

18.00   Akik Budapestet építették 3.0

Kurátori tárlatvezetés az I. emeleti kiállítótérben lévő időszaki kiállításban

Gyülekező: a kiállítás bejáratánál

19.30   Szívmelengető középkor – Kályhák és Kályhacsempék a középkori Magyarországon, 14-16. század

Kurátori tárlatvezetés a földszinti kiállítótérben lévő időszaki kiállításban

Gyülekező: a kiállítás bejáratánál

19.30   Ups and Downs - Lights in the Night – angol nyelvű tárlatvezetés a Budapest történetét bemutató, Fény és árnyék című állandó kiállításban

Gyülekező: az I. emeleten, a kiállítás bejárata előtt

20.00   A királyi palota - a kultúra vára című kiállításon tartott rendhagyó tárlatvezetés a földszinti és I. emeleti kiállítótérben lévő időszaki kiállításban

Gyülekező: földszinten a három monitor előtt

20.30   Knights in the Night Kings in the Light – angol nyelvű tárlatvezetés a középkori palotában

Gyülekező: földszinten a Mária Terézia festmény előtt

21.00   Buda, a királyi méltóság széke és trónusa
Tárlatvezetés a középkori királyi palotában

Gyülekező: földszinten a Mária Terézia festmény előtt

Budapest/ Fény és árnyék – Budapest 1000 éves története
Tárlatvezetés az I. emeleti állandó kiállításban

Gyülekező: a kiállítás bejárata előtt

23.00   Sárkányok a mélyből – rendhagyó tárlatvezetés a középkori királyi palota állandó kiállításában

Gyülekező: földszint, a Mária Teréziát ábrázoló festmény előtt

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Múzeumok Éjszakája Budapesti Történeti Múzeum 2018