Balatoni blues fesztivál! Nagy buli készül Felsőörsön.
Balatoni blues fesztivál! Nagy buli készül Felsőörsön.
Szigligeti nyári színházi elődások 2024-ben a Veres 1 Színházzal
Szigligeti nyári színházi elődások 2024-ben a Veres 1 Színházzal
Yacht Hotel Siófok - 1000 m2-es panorámás wellness részleg
Yacht Hotel Siófok - 1000 m2-es panorámás wellness részleg
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Múzeumok Éjszakája Hagyományok Háza 2024 Budapest

2024. június 22. (szombat)

Múzeumok Éjszakája – Programkavalkád a Hagyományok Házában. A Hagyományok Háza idén is bekapcsolódik a nyár legizgalmasabb kulturális kalandjába. Június 22-én, a Múzeumok éjszakáján változatos programokkal, tárlatvezetésekkel, épületbejárással, kézműves foglalkozásokkal, irodalomterápiával, városi sétával, élőzenével és természetesen táncházzal is készül a nemzeti intézmény. Izgalmas programokkal vár kicsiket és nagyokat a Múzeumok éjszakáján a Hagyományok Háza. Ezen a különleges éjszakán megnyitjuk múzeumi raktárunkat is, ahol több mint 8000 darabot számláló unikális gyűjteményünk rejlik.

Múzeumok éjszakája 2024

2024. június 22.

HAGYOMÁNYOK HÁZA

Tárlatvezetések, épületbejárás és kulisszatitkok, városi séta, kézműves foglalkozások – idén is izgalmas programokkal várja az éjszakai múzeumozókat a Hagyományok Háza.
Készülünk tárlatvezetésekkel a Szecesszió, Art Deco, Népművészet, valamint az Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel című kiállításainkhoz kapcsolódóan. Épületbejárásunkon Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatójának vezetésével megismerkedhetünk a Budai Vigadó épületének rejtett zugaival, de Pál István Szalonnával, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjével is lesz alkalmunk megcsodálni az impozáns épület tereit.

Ezen az estén a Martin György Szakkönyvtár is megnyílik mindenki előtt, és beleshetünk a Magyar Állami Népi Együttes próbatermeibe is. Kézműves-foglalkozásaink mellett tésztakészítő workshoppal és kültéri programokkal is készülünk: Víziváros építészeti csodáival ismerkedhetünk meg a városi sétánkon, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara pedig cigányzenei koncertjével varázsol kávéházi hangulatot a Hagyományok Háza teraszára. Az estet a Tarsoly zenekar koncertje, majd tánctanításos táncház zárja.

Program

Előzetes regisztráció nincs, az esemény napján a helyszínen lehet regisztrálni létszámkorlátos programjainkra.

Bőrműves foglalkozás
2024. június 22. 16:00 - 17:00
Hagyományos bőrműves megoldásokkal madárka medálok készíthetők.    Létszámkorlát: 12 fő/ alkalom

Épületbejárás Pál István "Szalonnával"
2024. június 22. 16:00 - 17:00
Sétálj egyet a Hagyományok Házában Pál István "Szalonnával", aki személyes élményeinek megosztásával vezet körbe a Budai Vigadón.

Tésztakészítő workshop
2024. június 22. 16:00 - 17:00
Gyúrjunk együtt guszta tésztát! Szivós Gabriella tésztakészítő segítségével keverünk, kavarunk, lisztezünk, gyúrunk.

Városi séta
2024. június 22. 16:30 - 18:00
Egyedi helyszín: I. kerület

Szeretők, művészek és a megfontolt beruházók Városi séta a Szecesszió Art Deco Népművészet című kiállításhoz Szeretők, művészek és a megfontolt beruházók - Ami a kiállítótérbe nem fért be... Hagyományok Háza – Magyar Népi iparművészeti Múzeum szervezésében Undi Mariska lakóháza, a hírhedt Grófnő art deco szerelmi fészke és a kolostor kútjáról megszökött szobrok jól megférnek egymással a Szecesszió Art Deco Népművészet. Női lélek, népi formák című kiállításunkhoz kapcsolódó városi sétán. A művészeti- és várostörténeti séta során felfedezzük a környék építészeti csodáit és a beléjük zárt történeteket a századelős Budapest idejéből, sőt a séta során megnézünk más rejtett érdekességeket is a Viziváros évszázadainak mélyrétegeiből, mindezt a népművészet szemszögéből. A séta hossza: ~ 1,5 óra. A séta a Hagyományok Háza környékbeli utcái között zajlik. A séta csak előre megváltott karszalaggal látogatható, a sétavezetőnél nincs lehetőség jegyvásárlásra. A találkozási pont megadása a regisztráció után lesz feltüntetve. A séta regisztráció köteles. A séta a Hagyományok Háza előtt zárul. Sétavezető: Üveges Krisztina, művészettörténész, muzeológus Hagyományok Háza – Magyar Népi iparművészeti Múzeum

Regisztráció szükséges. Regisztráció a Corvin tér 8. szám alatt található Budai Vigadó recepcióján, 15.30-16.00 között. Ugyanitt tájékoztatás a séta indulási helyszínéről.

Létszámkorlát: 17 fő

Mézeskalács készítés Seregély Mirtillel
2024. június 22. 17:00 - 20:00
KREATÍV FOGLALKOZÁS
Sütifestő mézeskalács foglalkozás, aminek előnye, hogy sokan, korosztálytól függetlenül kipróbálhatják a technikát, többféle mintából válogathatunk.

Miska kiállítás tárlatvezetés
2024. június 22. 17:00 - 17:40
Miska- a miskakancsó továbbélése a kortárs fazekasok értelmezésében. Kamara kiállítás a MNIM Miskagyűjteményéből (vezetett túra a Lajos teremben).

Nyílt próba a Magyar Állami Népi Együttessel
2024. június 22. 17:00 - 18:00
Miből áll egy hivatásos táncművész napi rutinja? Milyen eszközök, tánctechnikai órák segítik őket, hogy megtartsák mindennapi mobilitásukat?

Épületbejárás és intézménybemutatás Both Miklós főigazgatóval
2024. június 22. 17:30 - 18:30
Sétálj egyet a Hagyományok Házában Both Miklós főigazgatóval, aki személyes élményeinek megosztásával vezet körbe a Budai Vigadón.

TrillaTerasz
2024. június 22. 17:45 - 18:10
A Budai Vigadó épülete szinte megkívánja, hogy kívülről, belülről is megcsodálják, és mi sem szórakoztatóbb, mint mindezt élő zeneszó mellett.

Illatok, ízek, formák - TÁRLATVEZETÉS
2024. június 22. 18:00 - 19:00
A kiállítás a múzeum gyűjteményét alapul véve emel ki hét témakört: mézeskalács-készítés, nemezelés, a fazekasmesterség hagyománya, a pásztorkodás életmódbeli és díszítőművészeti vonatkozásai, hímzés és bútorfestés, valamint a természetes anyagokból készült gyermekjátékok világa.
Miért és hogyan jött létre a Hagyományok Háza állandó kiállítása? Hogyan járjunk körbe egy olyan kiállítást, amelyben nem csak olvasni és nézni lehet, hanem tapintani, illatolni, érzékelni, felfedezni, kipróbálni? Hogyan használható egy interaktív kiállítás a hagyományos tudás megosztására?
A kiállítás hét témakörét körül járva olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy „Milyen különbség tapintható az ütőfás és a mázzal díszített mézeskalácsokon?”, „Milyen érzéseket vált ki belőlünk a mázzal és mázatlanul égetett agyag?”, „Miért hasznos egy szemléltető eszköz egy műtárgy mellett?”, „Hogyan kapcsolhatjuk össze a tapintásunkkal a látottakat?”

Létszámkorlát: 20 fő

JelmezTáró - Magyar Állami Népi Együttes
2024. június 22. 18:00 - 18:30
Ismerkedés a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztárával.

Tésztakészítő workshop
2024. június 22. 18:00 - 19:00
Gyúrjunk együtt guszta tésztát! Szivós Gabriella tésztakészítő segítségével keverünk, kavarunk, lisztezünk, gyúrunk.

Irodalomterápia
2024. június 22. 18:30 - 20:00
Az este zárásaként az érdeklődők egyik legnépszerűbb új könyvtári programsorozatunkból is ízelítőt kaphatnak irodalomterápiás foglalkozásunkon.

Nyílt próba a Magyar Állami Népi Együttessel
2024. június 22. 18:30 - 19:30
Miből áll egy hivatásos táncművész napi rutinja? Milyen eszközök, tánctechnikai órák segítik őket, hogy megtartsák mindennapi mobilitásukat?

Miska kiállítás tárlatvezetés
2024. június 22. 19:00 - 19:40
Miska- a miskakancsó továbbélése a kortárs fazekasok értelmezésében. Kamara kiállítás a MNIM Miskagyűjteményéből (vezetett túra a Lajos teremben).

Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák- tárlatvezetés
2024. június 22. 19:00 - 20:00
A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa (a szecesszió, illetve az art deco) és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából.
A kiállítás olyan női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében. Munkásságuk közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével kívánjuk megeleveníteni, a történetmesélés eszközeivel kibontva életük és a népművészet kapcsolatát.
Műveikkel párhuzamosan bemutatjuk a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum által őrzött tárgyakat is, hogy új perspektívákat kínáljunk a gyűjteményhez, és előtérbe helyezzük az ott megjelenő műalkotásokat, művészeket, témákat. Gyűjteményes tárgyaink párbeszédbe lépnek a kiállításhoz más köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel, így a közönség számára is láthatóvá válik a kollekció jelentősége. A kiállítás gyűjteményi fókuszában szintén női alkotók vannak, azok a hímző parasztasszonyok, akik munkásságukkal fontos mérföldköveket raktak le a régi hímzőművészet kutatásában és az új motívumkincs kialakításában. Ilyen volt Király Ilus, Kis Jankó Bori és Csuhai Józsefné (Pólik Erzsébet).
A vezetést a kiállítás főkurátora: Dr. Czingel Szilvia tartja.

Létszámkorlát: 20 fő

Tarsoly zenekar koncert
2024. június 22. 20:00 - 21:00
A Tarsoly zenekar 2024-re új, tematikus koncert anyaggal készült, mely a világszerte híres népzenegyűjtőnk, Bartók Béla - Népzenénk és a szomszéd népek népzenéje című kiadványa mentén nyújt betekintést a Kárpát-medence népeinek , színes, változatos zenei hagyományaiba, kiemelve a környék dinamikusan pezsgő kultúrái közötti párhuzamokat, vagy olykor ellentéteket. Bartók, idézeteivel végigkíséri a zenei barangolásunk a Kárpát-medencében, egyértelműen elénk tárva a népek közti zenei kapcsolatokat, vagy épp a kapcsolódási pontok hiányát. A koncert során a hagyományos, magyar paraszti kultúrából már jól ismert vonósbanda hangzásvilága mellett megszólalnak a környező népek zenéjéből ismert hangszerek is, ezzel színesítve, ha úgy tetszik, a kevésbé szakavatott közönség számára is láthatóvá, egyértelművé téve a Bartók által is kiemelt zenei kontrasztokat, párhuzamokat.

Zenekar: Zsikó Zsuzsanna – ének Bencze Mátyás – hegedű, prímtambura, koboz Blaskó Norbert – hegedű, prímtambura Margetán Máté – fúvós hangszerek Jobbágy Bence – cimbalom, brácsa Böröcz Balázs – brácsa, dob Hornich Thomas – nagybőgő

Táncház/Tánctanítás
2024. június 22. 21:00 - 22:00
A táncházat vezeti: Farkas Máté, a Magyar Állami Népi együttes táncosa

Könyvtár- és archívumbemutató
Folyamatos program (2024. június 22. 16:00 - 18:30)
Ismerd meg a Martin György Szakkönyvtárat! A múzeumok éjszakáján mindenki előtt megnyílik a Hagyományok Háza könyvtára. 

Bőrműves foglalkozás
Folyamatos program (2024. június 22. 17:00 - 20:00)
Hagyományos bőrműves megoldásokkal madárka medálok készíthetők.  Létszámkorlát: 12 fő/alkalom

Forrás: Szervezők

 


2024.06.22.
További ajánlataink

2024.06.22.
2024.07.16.
2024.07.25.
2024.07.27.
2024.08.03.
2024.09.22.
2024.09.26. - 2024.09.27.
2024.10.08.
2024.10.10. - 2024.10.12.
2024.10.20.
2024.10.25. - 2024.10.27.
2024.11.07.
2024.11.08.
2024.11.16. - 2024.11.17.
2024.11.29.
2024.12.08.
2025.01.22.
2025.01.31.
2025.02.14. - 2025.02.15.
2025.03.07. - 2025.03.08.
2025.04.04. - 2025.04.05.
2024.02.06. - 2024.06.22.
2024.03.24. - 2024.06.22.
Találatok száma: 14

Boutique Hotel Victoria Budapest****

Boutique Hotel Victoria Budapest****

A Budai Vár lábánál, közvetlenül a Duna partján fekvő, 4 csillagos butikhotel 27 panorámás szobát kínál Budapest szívében. A szálloda mindössze 10 perces sétára található a Budai Vártól, a Mátyás-templomtól és a Halászbástyától, melyek nem csak a város legnépszerűbb látványosságai, hanem az UNESCO ...

Buda Castle Hotel****

Buda Castle Hotel****

A Buda Castle Hotel a Duna budai oldalán található gyönyörű Várnegyedben helyezkedik el közel a turisztikai látnivalókhoz, egy mégis csendes mellékutcában. A csodálatos helyszín amellett, hogy a Világörökség része 1987 óta, számos érdekességgel, gasztronómiai különlegességgel, kulturális élménnyel és ...

Budavár Panzió

Budavár Panzió

A Budavár Panzió Buda szívében, a történelmi Várnegyedben fekszik exkluzív, csendes, de központi helyen. Panziónkban Ön az UNESCO világörökség területén lakik a Halászbástya lábánál, csak néhány lépésre a Mátyás templomtól.

Exe Carlton Budapest

Exe Carlton Budapest

A Budapest szívében helyet kapott Exe Carlton Budapest barátságos és békés szállást biztosít a vendégek számára – ideális választás kikapcsolódni vágyók és üzleti úton lévők számára egyaránt.

Gold Hotel Budapest

Gold Hotel Budapest

Ha Ön kedvező ár-érték arányú szállás ajánlatot keres Budapest centrumában, akkor a legjobb helyen jár. A Gold Hotel Budapest otthonos, elegáns, minőségi szobái klímával, LCD TV-vel, minibárral, hajszárítóval és ingyenes WiFi internet kapcsolattal felszereltek.

Hilton Budapest

Hilton Budapest

Az UNESCO Világörökség listáján szereplő Budai Várnegyed szerves részeként a romantikus Halászbástya és a Mátyás templom szomszédságában fekvő Hilton Budapest első osztályú szolgáltatásokkal és exkluzív felszereltséggel várja a Budapestre látogatókat. A szálloda épülete egyedülálló építészeti bravúr: ...

Hotel Castle Garden**** Budapest

Hotel Castle Garden**** Budapest

Szállodánk nyugodt pihenést és aktív kikapcsolódást biztosít a turistáknak és az üzletembereknek egyaránt. A Hotel Castle Garden**** az UNESCO Világörökség listájára felkerült Budai Várnegyed bejáratánál helyezkedik el, a páratlan szépségű látnivalók (mint a Mátyás templom, Halászbástya, Budavári Palota) ...

Hotel Charles*** Budapest

Hotel Charles*** Budapest

Ha egy kis kikapcsolódásra vágyik, kedveli a zöld környezetet, az ízletes ételeket és a kényelmes szobákat, a legmegfelelőbb választás az Ön számára a Hotel Charles.

Hotel Clark Budapest*****

Hotel Clark Budapest*****

A Hotel Clark Budapest boutique hotel a főváros szívében, a Duna-part budai oldalán, az ikonikus Széchényi Lánchíd szomszédságában helyezkedik el, páratlan kilátást nyújtva a folyóra, a Budai Várra és a főváros további nevezetességeire.

Hotel Orion Várkert Budapest

Hotel Orion Várkert Budapest

Családias hangulatú szállodánk Budapest belvárosában, az Erzsébet -híd budai hídfőjénél található, egy saroknyira a Dunától. Kényelmes szobáink légkondicionáltak, ingyenes WIFI-vel, síkképernyős Tv-vel, telefonnal, minibárral és hajszárítóval felszereltek. Gondolva az üzleti utazókra, minden szobánkban ...

1 2   
Találatok száma: 58

Aranybástya Függőkert Étterem Budapest

Aranybástya Függőkert Étterem Budapest

Megnyílt az Aranybástya Függőkert! Tapasztalja meg az igazi olasz életérzést a Budai vár szívében, ahol autentikus nápolyi pizza, prosecco és Budapest egyik legszebb panorámája vár Önre!

Kiemelt partner
Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Szeretettel várjuk önt és kedves vendégeit elegáns környezetben, történelmi helyszínen, Budapest egyik legszebb panorámájával. Tőlünk nem mehet el éhesen! Páratlan ízű finom ételekkel, desszertekkel és hozzájuk illő, különleges italokkal várjuk.

Asztalfoglalás
Kiemelt partner
21 Magyar Vendéglő

21 Magyar Vendéglő

A 21 A Magyar Vendéglő tulajdonosainak célja volt egy olyan magyar éttermet létrehozása, mely visszaadja a rég elfeledett és hiányzó Szindbádos gasztronómiai élményt. Békebeli magyar konyha 21. századi módon, minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, ételeik mégis könnyebbek a régimódi ...

Adrienne Deluxe Budapest

Adrienne Deluxe Budapest

Üdvözlet az exkluzív különlegességek birodalmában! Borok, pezsgők, gin, vodka és egyéb kézműves termékek kizárólag magyar termelőktől egy helyen.

Alabárdos Étterem

Alabárdos Étterem

Hagyományos magyar ételek újragondolt formában, minőségi borok kíséretében. Ezt kínáljuk Önnek történelmi falak között a Budai Várnegyed szívében. Legyen a vendégünk!

Arany Hordó Étterem

Arany Hordó Étterem

Az Arany Hordó Étterem egykor a király főpohárnokának rezidenciája volt a Budai Várnegyed szívében. Terméskövekből kirakott pinceborozónkat a már 500 éves épület alatt húzódó Budai Labirintus egyik ágából alakítottuk ki, ahol borbemutatókkal, vacsorákkal és kóstolókkal várjuk Vendégeinket. A ...

Arany Kaviár Étterem

Arany Kaviár Étterem

Az Arany Kaviár több mint húsz éve van jelen a magyar gasztronómia palettáján. A legjobb fine dining éttermek között tartanak minket számon, a robosztus cári pompát ötvözzük a modern elegancia könnyedségével. A Gault Millau Étteremkalauz 2010 óta egy szakács sapkával jutalmazza az Arany Kaviárt, a ...

Arriba Taqueria Széna tér

Arriba Taqueria Széna tér

Az Arriba Taqueria egy ínyenc mexikói étteremlánc Budapesten, friss, gyorsan elkészülő ételekkel. Az amerikai-magyar alapítók elkötelezettek az udvarias ügyfélkiszolgálás iránt, és célunk, hogy a fenséges mexikói ételeinket családias, barátságos környezetben szolgáljuk fel vendégeinknek. Mi lehet ...

Corvin Kávézó Budapest

Corvin Kávézó Budapest

A Budai Vigadó és a Kapucinus-templom között fekvő hangulatos kis tér Budapest legrégebben lakott városrésze címet is elnyerhetné. Ezen a gyönyörű helyen, a tér közepén nyitotta meg kapuit a Corvin Kávézó 2006-ban. Kávézónk belső kialakítása a klasszikus kávéházi vonalat képviseli, összhangban a tér ...

Csészényi Kávézó Budapest

Csészényi Kávézó Budapest

Kávézónk 2005. decembere óta várja kedves vendégeit Buda szívében, a Krisztinavárosban, a régi Rill órásműhely helyén.

1 2 3 4 ... 6   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE
Kapcsolódó témák:

Kiemelt programok

Kiemelt ajánlatok

Hagyományok Háza programok 2024 / 2025 Budapest. Események, rendezvények online jegyvásárlás Hagyományok Háza programok 2024 / 2025 Budapest. Események, rendezvények online jegyvásárlás
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024. június 22. (szombat)
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum programok, kiállítások 2024 Magyar Népi Iparművészeti Múzeum programok, kiállítások 2024
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024.03.24. (vasárnap) - 2024.06.22. (szombat)
Hagyományok Háza kiállítás 2024
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024.02.06. (kedd) - 2024.06.22. (szombat)

Közeli ajánlatok

Budapesti éjszakai program, hajókirándulás élőzenével, italokkal 22:00 órakor Budapesti éjszakai program, hajókirándulás élőzenével, italokkal 22:00 órakor
 • Budapest
 • V. kerület - Belváros-Lipótváros
2024. június 20. (csütörtök) 22:00
Illényi Katica koncertek 2024 Illényi Katica koncertek 2024
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024. június 22. (szombat)
Tárlatvezetések Budapesten 2024. A bábu megszólal - Anna Margit életmű-kiállítása Tárlatvezetések Budapesten 2024. A bábu megszólal - Anna Margit életmű-kiállítása
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024. június 20. (csütörtök)

Hasonló ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Hagyományok Háza Budapest Hagyományok Háza Budapest
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület

Érdemes felkeresni!

Hungária Koncert Programiroda Hungária Koncert Programiroda
 • Budapest
 • V. kerület - Belváros-Lipótváros
Magyar Nemzeti Galéria Magyar Nemzeti Galéria
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
Magyar Nemzeti Galéria Könyvtára Magyar Nemzeti Galéria Könyvtára
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület

Foglaljon asztalt!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Foglaljon asztalt!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program

Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!