Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!
Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!

A Petőfi Irodalmi Múzeum is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz, így 2017. június 24-én meghosszabbított nyitva tartással és változatos programokkal várják az érdeklődőket. Több mint Petőfi, több mint irodalom, több mint múzeum!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Múzeumok éjszakája - A PIM programjai délutántól hajnalig

Szentivánéji kalandozások
A Múzeumok éjszakáján a Károlyi-palota bejárható zegzugaiban és fákkal körülkerített udvarán eltévedhet a múltban és a jövőben, aki Szentivánéji kalandját a PIM-ben tervezi megtalálni. A remélhetőleg „szellőzködő, lágy melegben” gyakran láthatja éppen eltűnőben Arany János szellemét, hol Shakespeare fordítóként dzsesszre hangolva, hol Bálint Andrást hallgatva, hol Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Szőcs Petra, Zalán Tibor törzsasztalához ülve, vagy Wagner-Fazakas Júlia Szőke Panniján elmerengve, s hogy látomásai ne illanjanak el az éj sötétjében, az Arany üzenőfalon megörökítheti a Toldi szabadulószoba titkait. Aki Szabó Balázs Bandája után megtudja a Karinthy-slamből, hogy mit hozott a jövő, könnyen Szörényi László nyelvrokonságot firtató előadásán találhatja magát, ahonnan egyenes út vezet a szöveg-szaunába. Fehér László, Kovács Ákos, Szabó T. Anna és a kurátorok tárlatvezetései majd Dragomán György, Sajó László és Tóth Krisztina pop up kiállítása után a garázsvásár tárgyai közt bolyongva meg sem lepődik a látogató a színészautomatán, a Szabó Magda divatbemutatón és a smink tanácsadáson. Vagy ha mégis, nehéz helyzetében Abigél segítségét is kérheti. De erről több szó ne essék...

Karszalagok hamarosan a PIM pénztárában és online.
Felnőtt: 1700 Ft
Gyerek: 800 Ft

2017. június 24. 18.00

A KERTBEN (Kapunyitás 17 órakor)

18.00 Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs és bandája varázslatos dallamokkal, lírai szövegekkel varázsolja el a hallgatóságot. Zene és irodalom tájaira kalauzolnak, visszatérve, újrateremtve a versmondás zeneiségét, az énekelt vers hagyományát.
A zenekar tagjai: Acsády Soma – basszusgitár, Ferencz László – dob, Harangozó Sebestyén – gitár, Ölveti Mátyás – cselló, Szabó Balázs - ének, hegedű, gitár, kaval, cajon

19.30 Karinthy-slam – válaszok a jövőből/MZ/X jel’kezz!

„Kérlek, írótárs, válaszolj. Könyörgök neked, írd meg sebtiben - mi lesz? Hová megyünk? Meddig élünk? Mifelé törekedjünk?”

A Slam Poetry Magyarországgal együttműködve arra kérjük a hazai slam szcéna ismert szövegelőit/költőit, hogy válaszoljanak egy fiatalember megható levelére, aki a 100 év múlva élő írástudót faggatja a jövőről, vagy, ha úgy tetszik, tegyék fel az őket foglalkoztató kérdéseket a 2110-es évek emberének, aki talán hologramon nézi a ma esti műsort egy könyv(holo?)tárban/felhőben.

Vigyázat, friss, virtuóz költészet!

21.00 Henry, Will és a többiek

Részletek Shakespeare és Purcell A szentivánéji álom és A tündérkirálynő című darabjaiból.

Közreműködnek: Turczi István – versek; Fekete-Kovács Kornél – trombita; Ávéd János – szaxofon; Oláh Krisztián – zongora; Horváth Balázs – nagybőgő; Gyárfás Attila – dob

23.00 Szőke Panni éjszakája

Wagner-Fazakas Júlia színésznő és Robert Dakowicz zenész Arany balladát és népdalokat adnak elő

A PIM TERMEIBEN

16.00 Színház az egész! A Drámatábor résztvevőinek Toldi-előadása. Rendező: Lengyel Ferenc

19.00 Arany – Bálint András legendás estje

Arany János, aki ifjúkori barátot hiányol, a figyelmes szerkesztő, a kislányát gyászoló, Az ember tragédiája dramaturgja, a Szent István-rend lovagkeresztjét visszautasító, majd azt elfogadó, a test nyavalyáira panaszkodó, a Margitszigeten bolyongó, az Őszikék mestere, az ironikus, bölcs ember mind megelevenedik versekben, balladákban, naplójegyzetek, levélrészletekben, szerkesztői megjegyzésekben. Egy gazdag, kevéssé ismert Arany Bálint András nagyszerű, lebilincselő tolmácsolásában.

20.30-tól Törzsasztal

"Asztal-írás ötvenhatban / Vala itt-ott még divatban; / Kisded asztal egyik lába / Iró-eszközt rejt magába: / A körűl sereglenek / Azzal írnak másvilági / Láthatatlan szellemek."
A Törzsasztal résztvevői szerencsére nem szellemek, de Arany János A kép-mutogató című balladájának szellemében asztalukhoz ülvén megidézik önmaguk esti társaságát és még "író-eszköz" is előkerülhet, ha nem is az asztal egyik lábából. Bár, ki tudja...

Kinek milyen törzsasztala van, akár valós, akár képzeletbeli? Kik ülnek oda és mivel töltik az időt? Együtt esznek, isznak, kártyáznak, írnak, szomorúak, örülnek, összeesküsznek, fociznak, varrnak? Akik bepillantást engednek fél-félórára a barátaikkal az asztaltársaságuk titkos életébe: Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Szőcs Petra és Zalán Tibor.

21.30 Finnugor (halszagúúúú :D) atyafiság – Szörényi László előadása

Minden, amit mindig is tudni akartunk a finn és magyar irodalom kapcsolatáról, a finnugorságról, a Szörényi professzortól megszokott izgalmas, tanulságos és rendkívül szórakoztató formában. Aki még nem ismeri a magyar irodalom élő lexikonát, véletlenül se hagyja ki ezt az előadást! A Szörényit ismerőknek, a rajongóknak, mondanunk sem kell…angol nyelvű tolmácsolással /a Finn Nagykövetséggel és a Finnagorával közös program

01.00 RuhaTÁR– Szabó Magda hősei a kifutón egy rendhagyó divatbemutatón

KÜLÖNLEGES TÁRLATVEZETÉSEK és +PROGRAMOK A KIÁLLÍTÁSOKBAN

Móricz csizmája

 • 18.00–22.00 cipő workshop
 • 19.00 Fehér László festőművész tárlatvezetése
 • 20.00 Tárgylesen – pop up kiállítás: Dragomán György, Sajó László és Tóth Krisztina közreműködésével
 • 22.00 Kovács Ida kurátor és Hegyi Katalin muzeológus tárlatvezetése
 • Önarckép álarcokban – Arany János-kiállítás
 • 18.00 Kovács Ákos énekes tárlatvezetése
 • 20.00 Meglepetésvendég

Annyi titkom maradt – Szabó Magda 100

 • 21.00  Szabó T. Anna tárlatvezetése
 • 23.00 Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok tárlatvezetése meglepetés vendéggel

Finn100

 • 22.00–01.00 SzövegSzauna – Hallgasson kortárs finn irodalmat a gőzben. Fürdőruhára nem lesz szükség, most a szavak melegítenek, tisztítanak és lazítanak el. Minden egész órában indulnak a szauna turnusok./a Finn Nagykövetséggel és a Finnagorával közös program

AKTIVITÁSOK AZ ÉJSZAKÁBAN

18.00–02.00

Arany üzenőfal

Verseny Arany Jánossal, avagy meddig folytatható egy tiszta rím

Tedd próbára a benned lakozó poétát és folytasd Arany-challenge üzenőfalunkon a közösségi versed egy – tisztán rímelő – sor hozzátoldásával. Vigyázat: haladók a ritmizálásra is ügyelhetnek!

Toldi erőpróba
Ha útbaigazítást kérnek tőled, jellemzően egy petrencés rúddal jelzed az útirányt? Könnyedén emelgetsz malomkövet? Semmilyen szellemi vagy fizikai viadal nem riaszt el? Akkor próbálj szerencsét nálunk! A múzeumok éjszakája során Toldi szabaduló szoba várja a kalandvágyók csoportjait. Fél óránként 4-5 fős csoportokban lehet majd megbirkózni a próbákkal. Előzetes regisztráció a szabadulo@pim.hu címen.

Múzeumi selfie

Ismered az érzést, amikor egy tárgy mintha hozzád és csak hozzád szólna, mintha kizárólag csak Te fejthetnéd meg különlegességét, kivételességét vagy mikor mintegy villámcsapásként megérzed a múltat egy műalkotást szemlélvén? Eljött az ideje, hogy nyilvánossá váljanak e kitüntetett pillanatok. Barangold be Az önarckép álarcokban című Arany bicentenárium kiállítást, válaszd ki a Te tárgyadat, írd meg két mondatban történeteteket, posztold facebook/instagram oldalunkra #tárgybazártszemek és nyerd meg a könyvcsomagok egyikét!

Abigél, segíts!

„Ki vagy te, Abigél?” Legenda, szent, csaló, hús-vér ember vagy szobor, a szomszéd vagy talán a sarki zöldséges? Tudod mit, nem is fontos, hogy ki vagy. Segítesz? Rád bízhatom a titkomat? Abigél várja a kéréseket és legjobb tudása szerint segít. Ha Horn Micinek és Vitay Georginának bevált, talán Neked is segíthet! Nem csak Matulásoknak!

Garázsvásár – lebontott kiállításaink installációs anyagából - fotók, díszek, apróságok

Kinek ne fordult volna meg a fejében a gondolat: „Ha a teremőr nem figyel, ezt a képet én bizony leveszem a falról!”? Itt a soha vissza nem térő alkalom, kiárusítjuk másolt kincseinket, hogy új, szerető gazdára leljenek az egykor a kiállítótereket díszítő, gazdagító képek és tárgyak. Minden egy példányban, minden jutányos áron, minden Önökre vár!
18.00–22.00 Kapcsolj kalligráfiára!

Lépjünk Arany János nyomdokaiba, készítsük el saját Kapcsoskönyvünket, s írjuk tele ihletett, kalligrafikus betűkkel. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a könyvkészítés és a lúdtollal írás művészetét.

20.00–24.00 Színészautomata – Vándorszínészképzés pillanatok alatt! Verset mondanál? Akcióhős lennél egy drámában? Némafilmben vagy reklámfilmben szerepelnél? Az automatával mindez lehetséges, végezetül még oklevelet is kapsz majd, hogy sikeres vándorszínész-vizsgát tettél.

20.00–01.00 Girl Power!

címlapfotó, smink tanácsadás, készítés, fotózás

„A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.” ehhez a Szabó Magda idézethez sminkelünk ezen az estén, és ha kipróbálnád, hogy mutatsz egy címlapon, most ezt is megteheted!

 Forrás: Szervezők


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Kapcsolódó időpontok

2018.03.24. Mesemúzeum programok 2018
2018.03.20. - 2018.03.31. Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2018
2018.03.31. Mesemúzeum programok 2018
2018.06.06. - 2018.06.10. Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 2018
2018.01.01. - 2018.12.31. Látogatás az Ady Emlékmúzeumban
2018.10.18. - 2018.10.21. Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 2018
Találatok száma: 3

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra.


Prestige Hotel**** Superior Budapest

Prestige Hotel**** Superior Budapest

A Budapest belvárosában 2015 áprilisában megnyílt Prestige Hotel Budapest visszaidézi a boldog békeidőket. A nagypolgári épület a 19. századból Hild József építész munkáját dicséri, aki a reformkor és ...


Zara Boutique Hotel Budapest

Zara Boutique Hotel Budapest

A Boutique Hotel Budapest négy csillagos szálloda 2006. augusztusában nyitotta meg kapuit Budapest szívében, a nyüzsgő belvárosi sétáló-vásárló utca, a Váci utca, az élményt adó Vásárcsarnok és a ...
Találatok száma: 3

Paris Budapest Restaurant

Paris Budapest Restaurant

Nemzetközi, francia és magyar ínyencségekkel várja vendégeit a Paris Budapest Restaurant Budapest szívében. Hatalmas ablakai lehetővé teszik látogatói számára, hogy csodálatos kilátásuk nyíljon ...


Paris Budapest Bar

Paris Budapest Bar

Budapest szívében várja vendégeit a Paris Budapest Bar, exkluzív környezetben, remek koktélokkal. Paris Budapest Bar lenyűgöző és kifinomult környezetében, egy remek koktéllal a kezünkben, melyet a ...


ARAZ Bisztró

ARAZ Bisztró

Az Araz Bistro 2011. február 23-tól várja vendégeit. Éttermünkben a nemzetközi konyha kínálata mellett megtalálhatók a hagyományos magyar ételek is. Az ARAZ Bistro bejárata a Szarka utca 5. szám alatt ...
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Múzeumok Éjszakája Petőfi Irodalmi Múzeum 2017. június 24.

Programajánlat

Mesemúzeum programok 2018
Mesemúzeum programok 2018
 • Budapest
 • I. kerület
2018. március 24.
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2018
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2018
 • Budapest
 • V. kerület
2018. március 20 - 31.
Imagine Budapest, tematikus városnéző túra Pesten és Budán
Imagine Budapest, tematikus városnéző túra Pesten és Budán
 • Budapest
 • V. kerület
2018. március 24. 10:00

Szolgáltató

Petőfi Irodalmi Múzeum
Petőfi Irodalmi Múzeum
 • Budapest
 • V. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
 • Budapest
 • VIII. kerület
ARAZ Bisztró
ARAZ Bisztró
 • Budapest
 • V. kerület