Egri wellness pihenés - közvetlen és ingyenes átjárás a Városi Strandra
Egri wellness pihenés - közvetlen és ingyenes átjárás a Városi Strandra
A város szívében, az Egri Termál Fürdő szomszédságában, exkluzív környezetben várjuk Vendégeinket.
A város szívében, az Egri Termál Fürdő szomszédságában, exkluzív környezetben várjuk Vendégeinket.
Agria Nyári Játékok Eger 2018. Műsor és online jegyek!
Agria Nyári Játékok Eger 2018. Műsor és online jegyek!

Az egri Dobó István Vármúzeum is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz így 2017. szeptember 25. és november 12. között különböző programokkal várják a múzeumbarát érdeklődőket Egerbe. A fesztivál 2017-es programjai 10 központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hét a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. A fesztivál két kiemelt tematikája a pedagógusoknak szóló Tanárok Éjszakája, és az óvodapedagógusokat középpontba helyező Óvodapedagógusok Napja.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Programok

2017. szeptember 25.

Országos múzeumpedagógiai évnyitó és a MŐF megnyitója

Szentendre Skanzen

2017. szeptember 26.

Bakó Ferenc emlékülés a Dobó-bástya Rendezvénytermében

A Dobó István Vármúzeum 2017-ben konferenciával és kiállítással emlékezik Bakó Ferenc egykori múzeumigazgató és néprajzkutató munkásságára, születésének 100. évfordulója alkalmából. Az általa megalapozott múzeumi gyűjteményeink, kiadványaink ma is a tudományos munka és a közönségkapcsolati tevékenység alapját képezik, ezért is fontos felhívni a látogatóink figyelmét jeles elődünk életművére. Bakó kiváló fotós volt, a Fotó Adattárunkban található felvételeinek száma meghaladja a tízezret, közülük sok művészi színvonalon készült. Kiállításunkban elsősorban néprajzi fotóit helyezzük a középpontba az általa gyűjtött tárgyak kiegészítik a fotóanyagot.

A konferencia előadásai bemutatják a főbb kutatási területein elért eredményeket, a múzeumszervező, kutatásszervező tevékenységét. a vele még együtt dolgozó, együtt gyűjtő néprajzosok személyes emlékeikkel is gazdagíthatják a programot. Természetesen a meghívott előadók között szerepel a lánya, Bakó Zsuzsanna művészettörténész is.

2017. szeptember 28.

A MŐF megnyitója Egerben

Programbemutató és sajtóesemény

2017. szeptember 29.

Népmese rajzpályázat

A Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti rajzpályázatát a Népmese Napja alkalmából. A gyermekek feladata, hogy a kiválasztott népmeséből megjelenítsék az általuk legérdekesebbnek tartott jelenetet, szereplőt szabadon választott technikával. A legjobb pályamunka alkotójának csoportja vagy osztálya egy ingyenes foglalkozáson vehet részt a Dobó István Vármúzeumban.

A beérkezett alkotásokat a Dobó-bástya rendezvénytermében állítjuk ki, melyeket az eredményhirdetés napján lehet megtekinteni. A nyerteseket e-mailben és telefonon értesítjük.

2017. szeptember 29-október 13.

Tarisznyavári Mulatságok

Múzeumpedagógiai tematikus hetek

A Tarisznyavári Mulatságok keretein belül az alábbi mesterségeket bemutató foglalkozásokra lehet jelentkezni:

1.      papírmerítés

2.      kékfestés

3.      cifraszűr készítés

4.      gyapjúfeldolgozás

2017. szeptember 30.

Tarisznyavári Mulatságok

Családi nap a Várműhelyben és az Apródiskolában - Dobó utca 12.

A Tarisznyavári mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben. Megismertetjük az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait, bemutatjuk a végvári vitézi életet és az egyes tárgyalkotó mesterségek különleges fogásait úgy, hogy maguk a résztvevők is kipróbálhatják ezeket. A látogatók részesei lehetnek az alkotás örömének, miközben új ismereteket, fontos tudnivalókat sajátítanak el, bővítik történelmi tapasztalatikat, mélyítik műveltségüket, hasznos tudásra tesznek szert. Vendégünk lesz ezen a napon a fazekas, a papírmerítő, a kékfestő, a mézeskalácskészítő, a hímzőnő, a fajátékkészítő, a nemezelő. Akik a hadi mesterségben szeretnének jeleskedni, egy stratégiai játék részesei lehetnek. A haditanácsot követően zoknicsata is zajlik majd. A legkisebbek vitézi próbán próbálhatják ki erejüket, ügyességüket.

2017. október 2.

Tanárok Éjszakája

Múzeumpedagógiai tanévnyitó. Programbemutatók és szakmai diskurzus pedagógusokkal.

Évek óta a tanév elején kötetlen szakmai beszélgetésre hívjuk az egri és környékbeli pedagógusokat. Az est első részében az Acél és arany című kiállításunkat a kurátor, Dr. Kelenik József hadtörténész, a Dobó István Vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese mutatja be. Az ezt követő diskurzus fő témája a történelemszemlélet alakulása, alakítása, változásai, a történelmi események kommunikációjának lehetőségei. Szeretnénk őszinte beszélgetést kezdeményezni a történelemdidaktikáról, a történelemtanítás és a történelmi események magyarázatának nehézségeiről.

A fő kérdéseink:

- Lehet-e a múlt egyedül érvényes magyarázata helyett történeteket, értelmezéseket, különböző perspektívákat bemutatni a diákoknak?

- Hogyan dönthetünk le hamis történelmi kliséket, mítoszokat?

- Hol és hogyan találkozik a tudomány és a közemlékezet? Van-e ellentmondás a kettő között, és ha igen hogyan tudjuk azt feloldani?

- Hogyan lehet érintetté, főszereplővé tenni a történelem oktatásban a tanulókat?

Az est második felében az új múzeumpedagógiai programkínálatunkat mutatjuk be, hangsúlyt fektetve az eleink életmódját bemutató, valamint a kreatív iparágakhoz köthető, a különböző mesterségeket bemutató foglalkozásainkra. A bemutató során a pedagógusok megismerkedhetnek az új foglalkozások néhány izgalmas részletével. A programot teával, süteménnyel, a kötetlen beszélgetést elősegítő környezet kialakításával tesszük hangulatossá.

2017. október 3-tól

IKSZ-elj az egri várban!

Élő történelem és drámapedagógia

Múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai projekt

A Dobó István Vármúzeum izgalmas és változatos programokat kínál azoknak a középiskolás diákoknak, akik a múzeumban szeretnék teljesíteni Iskolai Közösségi Szolgálatukat. Aki a várban IKSZ-el, nem csak szolgálatot teljesít, hanem egy különleges helyszínen lehet egy nagyszerű csapat tagja! Célunk, hogy a középiskolások szívesen jöjjenek a várba, új barátokat szerezzenek és megszeressék a múzeumot. Mert a múzeum JÓ HELY! A program során új múzeumpedagógiai kínálatot építünk ki a középiskolások aktív közreműködésével. Közösen állítjuk össze a foglalkozásokat. Minden résztvevő egy-egy részterületet kap: ötletelhet, forrásokat tanulmányozhat, eszközöket választhat és alkothat, szervezhet, marketingtevékenységet folytathat, dokumentációt készíthet. Az elkészült múzeumpedagógiai programot ki-ki saját osztályközösségével „tesztelheti”. Az alábbi témákban születnek új programok.

1.      Jumurdzsák gyűrűje – szabadulós játék Gárdonyi Géza regénye és az 1552-es események nyomán a kazamatákban

2.      Jó bornak nem kell cégér – Magyarország 16-17. századi történelme bővelkedik hadi eseményekben. Azonban a hadi események az ország képének csak egy színét adják. A program során megismerünk további színeket: az építkezést és lakáskultúrát, az öltözködést és divatot, számos izgalmas, a mai ember számára már ismeretlen mesterséget és terméket, a gasztronómiát, az oktatást.

3.      Utak és kereskedők – Társasjáték leendő kereskedőknek

Nem volt egyszerű életük a középkori Európában élő kereskedőknek. A jó bevételek megszerzéséhez szaktudásra, tervezésre, tapasztalatra és nem kevés szerencsére volt szükség. Hogy miért, ezt a társasjáték során izgalmas történelmi kérdésekre válaszolva tudják meg a gyerekek. A játék során bejárhatják az akkori kereskedelmi útvonalakat, vámot fizetnek, vehetnek és eladhatnak. Ha szerencséjük van, végén tetemes haszonra és tudásra tehetnek szert.

2017. október 5.

Bakó Ferenc emlékest

Várműhely - Dobó utca 12.

Egerben még sokan emlékeznek az egykori múzeumigazgatóra, néprajzkutatóra, helytörténészre, többen példaképként tekintettek rá. A megemlékezések részeként egy filmvetítéssel egybekötött teadélutánt szervezünk tisztelői számára, ebben a programban az Eger Vára Barátainak Köre működik együtt velünk. A teadélutánon többen személyes emlékeiket elevenítik fel Bakó Ferenccel kapcsolatban, illetve szó esik a múzeum és egyesület alapítóról, a gyűjtőről.

2017. október 9.

Óvodapedagógusok napja

A Dobó István Vármúzeum Négypróbás Ovimúzeum címmel dolgoz ki programot az óvodai csoportok számára. Ezekből adunk rövid ízelítőt a jelenlévőknek. Mesterkedő a Várműhelyben, VárJáték - kaland a kazamatákban. Programbemutatók és szakmai diskurzus óvodapedagógusokkal.

2017. október 12-13.

Zoknicsata maraton

1552. október 12-én és 13-án zajlott az egri vár utolsó nagy ostroma. A végső rohamban egyszerre 25.000 ember rohan az erődnek. nem akartak időt hagyni a védőknek, hogy ostrom közben átcsoportosítsák erőiket. A legvéresebb küzdelem a Földbástyánál fejlődött ki. Itt Dobó a túlerő ellen minden tartalékot bevetett, még a közeli konyhán segédkező nők is a harcosok közé álltak. A védősereg az ütközetben annyira kimerült, hogy még egy támadást már valószínűleg nem tudott volna visszaverni. A török hadat a vereség erkölcsileg teljesen szétzüllesztette. Az ostrom folytatásáról szó sem lehetett.  A csata emlékére két napon keresztül vívnak zoknicsatát az egri diákok.

2017. október 17.

Az Egri Vár Napja

Szakmai programok - „Pincétől a padlásig”

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt az emlékezetes napot múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünnepli a Vár. Továbbá ezen a napon 9 és 17 óra között a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók.

Bemutatkozik a Restaurátor műhely, mesterség bemutatók zajlanak a régészeti kiállításban. Az Acél és arany című kiállításban szakvezetés lesz, valamint történelmi szakmák mutatkoznak be a kiállításhoz kapcsolódóan. A kazamatákban élő történelem – katonai interpretációk várják a látogatókat.

Arany200-busz az egri várban

A 60 éves Várbaráti Kör díszközgyűlése a Városháza Dísztermében

2017. október 18 - november 7.

Tarka ősz

Múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai tematikus hetek Gárdonyi Gézához, A Reformáció 500 évfordulójához és Arany János emlékévhez kapcsolódóan. Múzeumi órákon és múzeumpedagógiai műhelymunka keretén belül lehet megismerkedni a jelentkező diákoknak az irodalmi életművekkel és a reformáció egri vonatkozásaival.

Reformáció 500

Előadássorozat a reformáció évfordulójához kötődően

2017. október 18. 15.00

"Az ég mennyezeti" – H. Szilasi Ágota művészettörténész előadása Az egri vár története című kiállításban.

A noszvaji templom kazettás famennyezete a hazai emlékanyagban kiemelkedő szépségével sokakat lenyűgöz. Ezért is nagy jelentőségű, hogy a sajnálatos módon elbontott középkori templom szúette mennyezetdeszkái nem enyésztek el. Múzeumi körülmények közé kerültek. Az 1700 körül készült, valaha 5×8 kazettából ma 4×8 tábla sorjázik a Gótikus püspöki palota egyik kiállító termének mennyezetén. Gazdag, népies ihletésű virágornamentikájú díszítés terül szét a felületen, ahány tábla, annyi variáció, de az együttes érdekességét leginkább az úgynevezett figurális táblák: hal, gólya, lúd, pelikán, sas, őz, szarvas, szirén, többféle famotívum adja, mely motívumok jelentéstartama elvezet a magyar református hitélet mélységeihez. Hogy ki volt a mester, aki ezt a formanyelvet ilyen tökéletesen ismerte, sajnos nem tudjuk, talán többen is voltak. 1734-ben azonban egy táblára felkerült Miskolci Asztalos Imre neve, aki valószínűleg felújította a festést (mai szóval restaurálta), és több kutató szerint ki is egészítette a táblák sorát. Írott forrás hiányában analógiákra hagyatkozhatunk, hiszen mennyezetünk képi világa, jelrendszere a magyarországi emlékanyagba tökéletesen illeszkedik. A táblák tartalmának fejtegetése és a mesterkérdés köré fűződik a második történetünk.

2017. október 26. 15.00

A múzeum, mint menedék - A noszvaji középkori templom lebontásának és kazettás famennyezetének múzeumi gyűjteménybe kerülésének történetéről H. Szilasi Ágota művészettörténész mesél.
1928-ban s noszvaji presbitérium 1901 óta tervezgetett templomfelújítási (tetőjavítási) vágyának az lett a vége, hogy a 12-13. századi kis román/gótikus kőtemplomot lebontották. A műemlékvédelem akkoriban már létezett, számon is tartotta ezt a templomot, de még gyermekcipőben járt, így a református gyülekezet csupán praktikus és némi hiúsággal átszőtt szempontjai (a szomszéd faluban már volt "új" templom) között a régiség értékének tisztelete nem volt jelen, amikor a döntést meghozták. A templom faragott köveinek egy részét és az akkor erősen szuvas, kopottas  kazettás famennyezetének legjavát végül is a Dobó István Vármúzeumba szállították, ahol restaurálás után kiállítási tárgyként megóvásra/bemutatásra/tudományosan feldolgozásra került. Erről a szomorú, de mégis szerencsés történetről szól az első tanulságos mese, de közben arról is, miként került az egri várkapitány, Figedi János birtokába a falu 1558-ban, és tért református hitre a lakossága.

2017. október 28.

Gárdonyi Emléknap - Családi programok, játszóházak, irodalmi kávéház

Ezen a napon elsősorban a családokat várjuk. Az interaktív játékok az egyes művek könnyebb feldolgozását, az ismeretek könnyebb rögzítését teszik lehetővé. A Gárdonyi-kuckó és az Irodalmi játszóház különleges látványával, barátságos légkörével, izgalmas játékaival, sokak érdeklődésére számító programjaival népszerűsíti a Gárdonyi életművet és az olvasást. Az izgalomra vágyók a Kincskereső játékkal fedezhetik fel a kazamatákat, az Egri csillagok című kiállítást és Gárdonyi életművét. A Gárdonyi-házban ezen a napon megnyílnak a tárlók és az érdeklődők testközelből, kézzel foghatóan válhatnak részeseivé Gárdonyi műhelyének. Este irodalmi kávéházzal zárjuk a napot.

2017. november 2. 16.00 óra

„Szabad mindenkinek Isten házába ajándékot vinni…” - A vizsolyi Biblia története - Sz. Király Júlia irodalomtörténész előadása a Dobó-bástya Rendezvénytermében

Károlyi Gáspár közel tíz évig tartó munkával fordította, szerkesztette és rendezte sajtó alá Vizsolyi Bibliát. A nyomtatás munkálatai Rákóczi Zsigmond egri várkapitány birtokán és támogatásával történtek. Az egyedülálló munkának köszönhetően a teljes Biblia megjelent magyar nyelven, amely azóta már több, mint száz kiadást ért meg.

2017. november 6-8.

Múzeumi Márton-napok

Múzeumpedagógiai tematikus hét a Márton-napi szokások felelevenítésével. Óvodás kortól felső tagozatos korig várjuk az iskolás csoportok jelentkezését.

2017. november 7.

Gárdonyi Géza emlékülés a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban

Az emlékülésen ismert Gárdonyi-kutatók számolnak be legfrissebb kutatási eredményeikről. A tanárok, kutatók évek óta foglalkoznak a Gárdonyi-hagyatékkal. A gyűjtemény számos izgalmas része került feldolgozásra az elmúlt években, illetve gyarapodott olyan egységekkel, amelyek új megvilágításba helyeznek néhány Gárdonyival kapcsolatos eseményt. Több kutató foglalkozik Gárdonyi műveinek alaposabb, új szempontok szerint történő elemzésével, feldolgozásával. 2017-ben Gárdonyi Géza első világháborús éveit idézzük fel. Az emlékülés előtt közösen megkoszorúzzuk Gárdonyi Géza sírját.

2017. november 8-9.

Írók, költők múzeumi térben

Országos múzeumpedagógiai konferencia

Kilencedik alkalommal rendezzük meg az országos Múzeumpedagógiai Konferenciát „Írók, költők múzeumi térben” munkacímmel. A múzeumi területen dolgozó szakemberek körbejárják, hogy a múzeumok jelenlegi gyakorlata milyen módon dolgozza fel az irodalmat, mint eszközt és milyen további lehetőségek állnak e témában rendelkezésre. Választ keresünk többek között arra is, hogy miként tudja mindezt hasznosítani a múzeumpedagógia.

2017. november 11-12.

Élet a török hódoltságban

Konferencia a Dobó-bástya rendezvénytermében

Találatok száma: 2

Hunguest Hotel Flóra Eger***

Hunguest Hotel Flóra Eger***

Hunguest Hotel Flóra*** a gyógyvízforrások központjában, a városi strand és a versenyuszoda közvetlen szomszédságában található. A vendégek a szálloda halljából közvetlenül és díjtalanul mehetnek át a ...


Imola Hotel Platán

Imola Hotel Platán

Magyarország első felnőttbarát szállodája, így kizárólag 16 éven felüli vendégeket fogad. Szállodánk hitvallása, hogy minden szülő, nagyszülő megérdemli a kényeztetést. A gyógyászati és wellness ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 Eger, Dobó István Vármúzeum

Eger