Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 Eger, Dobó István Vármúzeum
Fedezd fel Kajlával Magyarország csodáit!
Fedezd fel Kajlával Magyarország csodáit!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Őszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon ajándék fürdőbelépővel Gyopárosfürdőn!
Őszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon ajándék fürdőbelépővel Gyopárosfürdőn!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 Eger, Dobó István Vármúzeum


Az egri Dobó István Vármúzeum is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz így 2019. szeptember 28. és október 30. között különböző programokkal várják a múzeumbarát érdeklődőket Egerbe.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Szakmai programok - Népmese rajzpályázat
2019. SZEP 16. - 2019. OKT 26.

A Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti rajzpályázatát a Népmese Napja alkalmából. A gyermekek feladata, hogy a kiválasztott népmeséből megjelenítsék az általuk legérdekesebbnek tartott jelenetet, szereplőt szabadon választott technikával.
A pályázat célja a palóc terület népmeséinek illusztrálása, hátrányos helyzetű települések oktatási intézményeinek bevonása a múzeumi gyűjtemények világába. Betekintést adunk a falusi emberek életmódjába, szóbeli költészetébe, tárgyi világába és gondolkodásába. 

A legjobb pályamunka alkotójának csoportja vagy osztálya egy ingyenes foglalkozáson vehet részt a Dobó István Vármúzeumban.

A beérkezett alkotásokat a Dobó-bástya rendezvénytermében állítjuk ki, melyeket az eredményhirdetés napján lehet megtekinteni.

A pályaművek beadása 2019. szeptember 16-tól október 16-ig lehetséges. A kiállítás október 26-án, a Gárdonyi-kuckóban lesz.

16+ Felfedezők nyomában! - Jumurdzsák gyűrűje - csapatépítő programok kilencedikeseknek
2019. SZEP 16. - 2019. NOV 08.

Számos friss középiskolás kezdi meg tanulmányait Egerben 2019. szeptemberében. Csapatépítő vitézi próbánkat elsősorban kilencedikeseknek ajánljuk. 10 próbát kell „kiállni”, amelyek során nem csak egymást, az egri vár és Eger történelmét, hanem önmagukat is megismerhetik.

Csapatépítő vitézi próba kilencedikeseknek – délutáni szabadidős program, mely során nem csak a múzeummal ismertetjük meg a gyerekeket, hanem bevezetjük őket a Projektelőbe, és az IKSZ nyújtotta lehetőségekbe. A közös játék remek alkalmat nyújt arra, hogy az új, kilencedikes osztályközösségek „összerázódjanak.” A tíz próbából álló játék során igazi csapatok kovácsolódhatnak, miközben a vár legrejtettebb zugai is felderítésre kerülnek. A sikeres próbát tevőket az egri vár vitézeivé avatjuk.

Jumurdzsák gyűrűje
Szabadulós játék a kazamatákban Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye nyomán.
Jumurdzsák egy kései leszármazottja Magyarországon tanul. Eljön a várba, hogy kinyomozza, hová tűnt el a híres dervis gyűrűje. A programon résztvevők csoportokban, lépésről lépésre követik a gyűrű útját, a kazamata különböző helyszínein játékos feladatokat oldanak meg, míg eljutnak az utolsó helyszínre is, ahol még látták a talizmánt. Ha sikerül az utolsó feladatot is megoldani, meglesz a gyűrű is.

A Vitézi próba hétfőtől péntekig 9.00 és 15.00 óra között zajlik - jó idő esetén. A szabadulós játék hétköznap 8.00-10.00-ig, vagy 16.00-18.00 óráig vehető igénybe.

JEGYÁRAK:
A részvételi díj: 600 Ft/fő

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Szakmai programok - TARISZNYAVÁRI MULATSÁGOK
2019. SZEP 28. - 2019. OKT 11.

A Tarisznyavári Mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben. Megismertetjük az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait, bemutatjuk a végvári vitézi életet és az egyes tárgyalkotó mesterségek különleges fogásait úgy, hogy maguk a résztvevők is kipróbálhatják ezeket.
A látogatók részesei lehetnek az alkotás örömének, miközben új ismereteket, fontos tudnivalókat sajátítanak el, bővítik történelmi tapasztalatikat, mélyítik műveltségüket, hasznos tudásra tesznek szert. Vendégünk lesz ezen a napon a fazekas, a papírmerítő, a kékfestő, a mézeskalácskészítő, a hímzőnő, a fajátékkészítő, a nemezelő. Akik a hadi mesterségben szeretnének jeleskedni, egy stratégiai játék részesei lehetnek. A haditanácsot követően zoknicsata is zajlik majd. A legkisebbek vitézi próbán próbálhatják ki erejüket, ügyességüket. A programhoz múzeumpedagógiai tematikus hetek is kapcsolódnak. A foglalkozásokon történelmi mesterségeket mutatunk be a gyerekeknek úgy, hogy a mesterfogásokat maguk is kipróbálhatják.

JEGYÁRAK:
Tarisznyavári Mulatságok családi nap: 500 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás: 600 Ft/fő/foglalkozás

Regisztráció szükséges!

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! - Egri csillagok túra
2019. OKT 04. 15:00 - 17:00

A séta során az Egri csillagok című regény nyomába eredünk. Eger városa és az Egri vár egyes részeit járjuk be, miközben felfedezzük azokat a helyszíneket, ahol a regény és a film legfontosabb eseményei történtek. Meglátogatjuk azokat az épületeket is, ahol Gárdonyi életének fontos eseményei zajlódtak. A sétát Gárdonyi Géza egri otthonában, a Gárdonyi Géza Emlékházban zárjuk.
Megnézzük, mely területre „ütöttek ki” a végvári vitézek az ostrom első napjaiban, hol járt be a várba Varsányi, hogy híreket vigyen a kapitánynak. Nyomon követjük, hogyan zárták körbe a törökök a várat, hol állították fel a pasák ütegeiket. A várban sorra vesszük az Egri csillagok című regényből és a filmből ismert legfontosabb történések helyszíneit. Hol szökött be Vica és Miklós, hol volt Bornemissza Gergelynek, az egri vár eszének a műhelye, hol tárolták a gabonát, a bort, hol állította fel Dobó István koporsóját, hol sebesült meg a kapitány, honnan öntötték a törökökre a forró szurkot a hős egri nők, melyik bástyákon álltak a névről is ismert ágyúk? (Baba, Béka) A sétát Gárdonyi Géza egri otthonában, a Gárdonyi Géza Emlékházban zárjuk, ahol az Egri csillagok című regény keletkezésének műhelytitkaival ismerkedhetünk meg, illetve néhány pletykát is megtudunk az 1968-as filmforgatásról.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Egri csillagok - Kötelező olvasmány másképp - Olvasótábor
2019. OKT 05. - 2019. NOV 16.

Hat szombat során a gyerekek közösségben, múzeumi környezetben sajátíthatják el a regény feldolgozásához szükséges ismereteket. A programok közös játékra invitálják a gyerekeket, megismertetik a regény születésének körülményeit, a XVI. század történelmét, olvasásra késztetik a gyerekeket, illetve az olvasás élményét, örömét osztják meg.
Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye számos iskolában kötelező olvasmány. A tábor résztvevőivel hat héten át közösen dolgozzuk fel és olvassuk el a regényt. Szombatonként számos foglalkozáson ismertetjük meg Gárdonyi regényes életét, a könyv keletkezésének körülményeit. Bemutatjuk azt a korszakot, amelyről a regény mesél. Szó esik a XVI. századi emberek hétköznapjairól, öltözetükről, lakóhelyükről, a fegyverekről, a legfontosabb történelmi eseményekről. Tűzzománcból elkészítjük Jumurdzsák gyűrűjét, papírt merítünk, stratégiai játékot játszunk, színielőadásra készülünk.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 4.000 Ft/fő/nap, összesen 24.000 Ft, amely a napi egyszeri meleg ebédet is magába foglal.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Pincétől a padlásig - Az Egri Vár Napja
2019. OKT 17. 09:00 - 16:00

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt az emlékezetes napot múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünnepli a Vár.
Bemutatkoznak a muzeológusok, a restaurátorok, régészek. A szakmabeliek megmutatják a látogatóknak a múzeum műhelytitkait pincétől a padlásig a redhagyó tárlatvezetéseken. Az Egri Vár Vitézei izgalmas bemutatókat tartanak a Kazamatában. 12.00 órakor a Hősök termében koszorúzással, 15.52-kor díszlövéssel emlékezünk meg a hősökről. 9.00 és 17.00 óra között a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Szakmai programok - Gárdonyi-kuckó
2019. OKT 26. 10:00 - 14:00

Gárdonyi Géza emlékére egy őszi szombat délelőttjén irodalmi játszóházat szervezünk, ahol a Gárdonyi életműhöz kapcsolódóan számos izgalmas, játékos tevékenységben lehet részt venni.
Családi vetélkedőn mérhetik fel idősek és fiatalok, hogy mennyire ismerik Gárdonyi műveit. Az író egy-egy regényéhez kapcsolódóan egy-egy irodalmi kézműves, tárgyalkotó műhelyt rendezünk be. Lehet naplót, könyvjelzőt készíteni és díszíteni, ki-ki megalkothatja saját Ex Librisét, de az író meséihez kapcsolódóan bábok és készülhetnek. A napot bábelőadás és irodalmi műsor színesíti.

JEGYÁRAK:
A program múzeumi belépővel látogatható.

Felnőtt: 1700 Ft/fő, kedvezményes: 850 Ft/fő

KEDVEZMÉNY:
Nyugdíjas és diák jegy: 850 Ft/fő

Múzeumi szünetelő - Alkotói szabadság
2019. OKT 28. - 2019. OKT 30.

Az őszi szünetben is arra törekszünk, hogy a szabadságon lévők a múzeumban, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, mely során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg.

Az alábbi technikák közül lehet választani:

 • Rekeszzománc
 • Sodronyzománc
 • Szitázás (Saját pamut pólót is lehet hozni.)
 • Kékfestés
 • Kályhacsempe festés

A munkát 9.00 és 15.00 óra között bármikor meg lehet kezdeni, félbe lehet hagyni. A tervezést is mindenki maga végezheti.

Ha valaki nem végez egy technikával egy nap alatt, úgy másnap tetszőlegesen folytathatja munkáját úgy, hogy nem kell újra fizetnie.

JEGYÁRAK:
A  résztvevők 500 Ft/fő részvételi díjat fizetnek, amellyel egy technikát próbálhatnak ki. Ha többféle tárgyat szeretnének készíteni, akkor újabb 500 Forintot fizetnek be. Ha egy nap alatt nem végeztek egy technikával és másnap folytatni szeretnék a munkát, úgy nem kell újra fizetniük.

Szakmai programok - Gárdonyi Emléknap
2019. OKT 30. 14:00 - 18:00

Gárdonyi emlékülés, koszorúzás és irodalmi teadélután. Gárdonyi Géza író halálának évfordulójához kapcsolódóan megkoszorúzzuk az egri várban található sírját, majd ismeretterjesztő előadásokon méltatjuk életművét és irodalmi teadélután keretén belül elevenítjük meg művei legszebb részleteit.
Gárdonyi Géza életműve még számos érdekes, izgalmas titkot rejt. Több Gárdonyi életművel foglalkozó kutató, tanár, múzeumi szakember tart előadást az emlékülésen. Ebben az évben az írót körülvevő tárgyakat vesszük nagyító alá és próbáljuk megfejteni a tárgyak mögött az embert, az írót. Az emlékülést hangulatos irodalmi teadélután színesíti, ahol neves egri művészek tolmácsoják Gárdonyi műveit.

Programidőpontok leírása

 • 14.00 Gárdonyi Géza sírjának megkoszorúzása az Egri várban
 • 15.00 Tárgyak és történetek - Emlékülés Gárdonyi Gézáról
 • 16.00 Irodalmi teadélután Gárdonyi Géza műveivel

Ingyenes program!

Forrás: Múzeumok Őszi Fesztiválja honlapja

Találatok száma: 1

Imola Hotel Platán

Imola Hotel Platán

Magyarország első felnőttbarát szállodája, így kizárólag 16 éven felüli vendégeket fogad. Szállodánk hitvallása, hogy minden szülő, nagyszülő megérdemli a kényeztetést. A gyógyászati és wellness egységek kiváló lehetőséget teremtenek reumatológiai és mozgásszervi betegségek kezelésére. A helyi, minősített ... Bővebben

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Palota Kávézó

Palota Kávézó

A Palota kávézó szeretettel várja kedves vendégeit, ahol megízlelhetik az utánozhatatlan olasz kávé aromáját és megkóstolhatják a Stühmer cukrászda által készített süteményeket is. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Egri vár programok 2020
Egri vár programok 2020
 • Eger
2020. augusztus 20.
Pezsgős Tűzijáték az Egri Várban
Pezsgős Tűzijáték az Egri Várban
 • Eger
2020. augusztus 20.
Emlékhelyek Napja Egri Vár 2020
Emlékhelyek Napja Egri Vár 2020
 • Eger
2020. augusztus 29.

Hasonló ajánlatok

Múzeumok Őszi Fesztiválja Aquincumban 2020
Múzeumok Őszi Fesztiválja Aquincumban 2020
 • Budapest
 • III. kerület
2020.09.08. - 11.10.
Blaskovich Múzeum programok 2020
Blaskovich Múzeum programok 2020
 • Tápiószele
2020.01.01. - 12.31.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás