Hunguest Hotel Flóra - wellness szállás egri programokhoz rendezvényekhez fesztiválokhoz
Hunguest Hotel Flóra - wellness szállás egri programokhoz rendezvényekhez fesztiválokhoz
Majális ra hívjuk és várjuk számos helyen!
Majális ra hívjuk és várjuk számos helyen!

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 Eger, Dobó István Vármúzeum


Az egri Dobó István Vármúzeum is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz így 2018. október 1. és november 11. között különböző programokkal várják a múzeumbarát érdeklődőket Egerbe.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 Eger, Dobó István Vármúzeum
KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Szakmai programok - NÉPMESE RAJZPÁLYÁZAT
2018. SZEP 10. - 2018. OKT 17.

A Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti rajzpályázatát a Népmese Napja alkalmából.
A gyermekek feladata, hogy a kiválasztott népmeséből megjelenítsék az általuk legérdekesebbnek tartott jelenetet, szereplőt szabadon választott technikával. A legjobb pályamunka alkotójának csoportja vagy osztálya egy ingyenes foglalkozáson vehet részt a Dobó István Vármúzeumban.

A beérkezett alkotásokat a Dobó-bástya rendezvénytermében állítjuk ki, melyeket az eredményhirdetéskor, az Egri Vár Napján lehet megtekinteni.

Ingyenes program!

Mesterek és alkotók - TARISZNYAVÁRI MULATSÁGOK
2018. SZEP 29. 10:00 - 16:00

A Tarisznyavári mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben. Megismertetjük az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait, bemutatjuk a végvári vitézi életet és az egyes tárgyalkotó mesterségek különleges fogásait úgy, hogy maguk a résztvevők is kipróbálhatják ezeket.
A látogatók részesei lehetnek az alkotás örömének, miközben új ismereteket, fontos tudnivalókat sajátítanak el, bővítik történelmi tapasztalatikat, mélyítik műveltségüket, hasznos tudásra tesznek szert. Vendégünk lesz ezen a napon a fazekas, a papírmerítő, a kékfestő, a mézeskalácskészítő, a hímzőnő, a fajátékkészítő, a nemezelő. Akik a hadi mesterségben szeretnének jeleskedni, egy stratégiai játék részesei lehetnek. A haditanácsot követően zoknicsata is zajlik majd. A legkisebbek vitézi próbán próbálhatják ki erejüket, ügyességüket. A programhoz múzeumpedagógiai tematikus hetek is kapcsolódnak. A foglalkozásokon történelmi mesterségeket mutatunk be a gyerekeknek úgy, hogy a mesterfogásokat maguk is kipróbálhatják.

A lámpás én vagyok – Tanárok napja - MUSTRA
A tanárok napján igazi múzeumi mustrát rendezünk a pedagógusoknak a Fegyvermustra és a DIV60 című új kiállításainkban.

A program során kiállításainkat és múzeumpedagógiai kínálatunkat mustrálhatják az érdeklődők. Szakvezetést tartunk a Fegyvermustra és a DIV60 című új kiállításainkban, illetve bemutatjuk A meggyőzés ereje című élő történelem programunkat, valamint aktuális múzeumpedagógiai kínálatunkat.

Ingyenes program! Regisztráció szükséges!

16+ múzeumi találkozások – Társas színtér - JUMURDZSÁK VS. BORNEMISSZA
2018. OKT 01. - 2018. NOV 15.

Csapatépítő, szabadidős történelmi játékok középiskolásoknak
A program két elemből áll.

Jumurdzsák gyűrűje

Szabadulós játék a kazamatákban Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye nyomán

Jumurdzsák egy kései leszármazottja Magyarországon tanul. Eljön a várba, hogy kinyomozza, hová tűnt el a híres dervis gyűrűje. A programon résztvevők csoportokban, lépésről lépésre követik a gyűrű útját, a kazamata különböző helyszínein játékos feladatokat oldanak meg, míg eljutnak az utolsó helyszínre is, ahol még látták a talizmánt. Ha sikerül az utolsó feladatot is megoldani, meglesz a gyűrű is.

Csapatépítő vitézi próba kilencedikeseknek – délutáni szabadidős program, mely során nem csak a múzeummal ismertetjük meg a gyerekeket, hanem bevezetjük őket a Projektelőbe, és az IKSZ nyújtotta lehetőségekbe. A közös játék remek alkalmat nyújt arra, hogy az új, kilencedikes osztályközösségek „összerázódjanak.” A tíz próbából álló játék során igazi csapatok kovácsolódhatnak, miközben a vár legrejtettebb zugai is felderítésre kerülnek. A sikeres próbát tevőket az egri vár vitézeivé avatjuk.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj egri és Eger környéki iskoláknak: 300 Ft/fő

Regisztráció szükséges!

Óvodapedagógusok Napja - NÉGYPRÓBÁS OVIMÚZEUM
2018. OKT 02. 16:00 - 19:00

Az óvodapedagógusok napján igazi múzeumi csemegéket kínálunk a legkisebbekkel foglalkozó nevelőknek.
Bemutatót tartunk aktuális, óvodásoknak szóló múzeumpedagógiai kínálatunkról, mely során rövid képeket villantunk fel a foglalkozásokból. Új kiállításainkban szakvezetést tartunk, melyet élő történelemmel fűszerezünk. A napot szakmai beszélgetéssel teával és süteménnyel zárjuk.

Ingyenes program! Regisztráció szükséges!

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolás - AZ EGRI VÁR HADI ÚTJAIN
2018. OKT 03. 15:00 - 16:30

Aki kíváncsi arra, hogy milyen eseményekről, az épületekben élő emberekről mesél az egykoron a várba vezető hadiút, sétáljon velünk a Kossuth Lajos utcán, és hallgassa a történeteket!
Eger és az egri vár számos hadi esemény színhelye volt az elmúlt évezredben. Jártak a városban a tatárok, a husziták, a törökök, a habsburgok, de nem kímélte a várost az első és a második világháború sem – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Eger utcái, épületei izgalmas eseményeket, különleges történeteket rejtenek falaik között. Az egyik legjelentősebb hadiút a mai Kossuth Lajos utca volt. A Hatvani kapun a városba érkezők ezen az úton juthattak el a vár déli kapujához. A mai napig Eger egyik legjelentősebb utcája. Számos egyházi méltóság építkezett ebben az utcában, nagyszerű épületei a mai napig állnak és izgalmas történeteket rejtenek magukba. A séta során ezek a történetek és az itt élő emberek mindennapjai elevenednek meg. Megtudjuk, hogy milyen hadak és milyen cél érdekében járták végig a mai Kossuth Lajos utcát. Megismerjük azoknak a történetét is, akik vezették ezeket a hadakat, vagy részesei voltak az eseményeknek. Eger történelmének különleges kaleidoszkópját nézhetik és hallgathatják végig az érdeklődők Bujdosné Dr. Pap Györgyi történész vezetésével.

Gyülekező 15.00 órakor a Dobó téren a Dobó szobornál

Ingyenes program!

Sétálj, gyalogolj, bringázz! - EGRI CSILLAG TÚRA
2018. OKT 04. 15:00 - 16:30

A séta során Eger városa és az egri vár egyes helyszíneit járjuk be, miközben felfedezzük azokat a helyszíneket, ahol a regény és a film legfontosabb eseményei történtek.
Megnézzük, mely területre „ütöttek ki” a végvári vitézek az ostrom első napjaiban, hol járt be a várba Varsányi, hogy híreket vigyen a kapitánynak. Nyomon követjük, hogyan zárták körbe a törökök a várat, hol állították fel a pasák ütegeiket. A várban sorra vesszük az Egri csillagok című regényből és a filmből ismert legfontosabb történések helyszíneit. Hol szökött be Vica és Miklós, hol volt Bornemissza Gergelynek, az egri vár eszének a műhelye, hol tárolták a gabonát, a bort, hol állította fel Dobó István koporsóját, hol sebesült meg a kapitány, honnan öntötték a törökökre a forró szurkot a hős egri nők, melyik bástyákon álltak a névről is ismert ágyúk? (Baba, Béka) A sétát Gárdonyi Géza egri otthonában, a Gárdonyi Géza Emlékházban zárjuk, ahol az Egri csillagok című regény keletkezésének műhelytitkaival ismerkedhetünk meg, illetve néhány pletykát is megtudunk az 1968-as filmforgatásról.

Ingyenes, előzetes regisztráció szükséges! Gyülekező a Dobó-szobornál 15.00 órakor.

Szakmai programok - 6VAN HATÁS
2018. OKT 05.

A Dobó István Vármúzeum 60 éves fennállását ünnepli 2018-ban, ez alkalomból október 5-én nyílik 6van hatás - a Dobó István Vármúzeum 60 éve című időszaki kiállításunk.
A Dobó István Vármúzeum egyik legfontosabb küldetése, hogy a felhalmozott tárgyi örökséget és az egyedülálló műemléki környezetet sokoldalúan, élményszerűen bemutassa.

A Vármúzeum megyei hatókörű és gyűjtőterületű intézmény, 1958-tól viseli a Dobó István Vármúzeum nevet. A múzeum létrehozásának gondolata a 19. századra vezethető vissza, melynek előzménye és egyúttal összetevője az egri Lyceumban elhelyezett érseki gyűjtemény

Szakmai programok - VÉGVÁRI KONFERENCIA
2018. OKT 10-11.

Az egri Dobó István Vármúzeum és a Vártörténeti Műhely kétévente rendezi meg az immáron több, mint három évtizedes múltra visszatekintő végvári konferenciáját.
Idén 2018. október 10–11-én kerül sor a rendezvényre, Önérdek, közérdek, államérdek. Az érdek hatása Magyarország koraújkori történelmének alakulására címmel.

Magyarország 20. századi történelme során, néhány század eleji évtől eltekintve, nem volt „ildomos”, érdemes vagy célszerű elismerni, hogy egy egészséges társadalomban az egymásra épülő köz- illetve magánérdek a fejlődés hajtóereje. A kiegyezés gazdasági és társadalmi felvirágzását követő években, sem az az I. világháború, sem Trianon árnyéka, sem a II. világháború, sem a szocializmus időszaka nem volt alkalmas arra, hogy elismerje, az egyén érdekeltté tétele nélkül a fejlődés megreked. A politikai rezsimek által gyártott ideológiák az eszmék, társadalmi „látomások” közösségek, osztályok elsődlegességét hangsúlyozták az egyénnel és annak érdekeivel szemben. Ennek hatásai alól természetesen a történettudomány sem vonhatta ki magát. A történetírói szakma szűkebb körein kívül, az átlagember számára továbbra is érthetetlen, hogy a törökkori Magyarországon mi miért, milyen okokból történt, vagy nem történt. A 16–17. században ugyanis még természetes volt, hogy az országot, a nemzetet az védelmezi a legjobban, aki a sajátmagát, saját tulajdonát, saját jövőjét (is) védelmezi. Ezt a jelenséget, ezt az akkor még természetesnek tekintett elvet kívánjuk megmutatni, elemezni, „rehabilitálni” az idei előadásokkal.

Az országos szintű konferencián ez évben is több hazai felsőoktatási intézmény, múzeum és levéltár kutatói fognak előadni.

Ingyenes program! Regisztráció szükséges!

Pincétől a padlásig - AZ EGRI VÁR NAPJA
2018. OKT 17. 09:00 - 17:00

Az 1552-es győztes várvédelmet ünnepeljük szakmai és családi programokkal.
1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt az emlékezetes napot múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünnepli a Vár. Bemutatkoznak a muzeológusok, a restaurátorok, régészek. A szakmabeliek megmutatják a látogatóknak a múzeum műhelytitkait pincétől a padlásig. 9 és 17 óra között a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók.

Ingyenes program!

Irodalmi találkozások a múzeumban - GÁRDONYI NAPOK - MÚZEUMPEDAGÓGIAI TEMATIKUS HETEK
2018. OKT 18. - 2018. NOV 09. 08:00 - 16:00

Múzeumpedagógiai foglalkozások és élő irodalom a Gárdonyi életműhöz és a Gárdonyi Géza Emlékház állandó kiállításhoz kapcsolódóan
Az alábbi foglalkozásokkal várjuk sz érdeklődőket:

Gárdonyi titkos élete

A foglalkozás során Gárdonyi Géza életének eddig járatlan útjait fedezzük fel és titkosírásával ismerkedünk, majd ezt követően egy kincskereső játék során próbáljuk ki az elsajátított tudást.

Gergők és Vicuskák

A foglalkozás során Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének világával ismerkedünk meg. Érdekes keletkezéséről, a regényírás nehézségeiről beszélgetünk, miközben kéziratokat és relikviákat is kézbe veszünk. A foglalkozás második felében lajstromjátékot játszunk. Mindenki új szerepet találhat magának, és újraírhatjuk, újrajátszuk a regény néhány jelenetét.  

Gárdonyi regénye – Élő irodalom

Gárdonyi Géza utolsó éveit idézzük meg az Élő irodalmi produkció során. Megelevenednek az író keserves évei, ugyanakkor szó esik arról is, hogy a nehézségek milyen hangokat szólaltattak meg benne, s ez hogyan hatott művészetére. Az időszakot három, Gárdonyi életében jelentős karakter jeleníti meg: Gárdonyi nagy szerelme, egy újságíró, valamit Gárdonyi barátja és orvosa.

A foglalkozást elsősorban középiskolás dákoknak ajánljuk.

JEGYÁRAK:
A foglalkozások részvételi díja: 400 Ft/fő
Az élő történelem című foglalkozás díja: 500 Ft/fő

Regisztráció szükséges!

Irodalmi találkozások a múzeumban - GÁRDONYI-KUCKÓ. CSALÁDI NAP AZ EGRI VÁRBAN
2018. OKT 20. 10:00 - 15:00

Gárdonyi emlékére egy őszi szombat délelőttjén irodalmi játszóházat szervezünk, ahol a Gárdonyi életműhöz kapcsolódó játékokat lehet kipróbálni.
Családi vetélkedőn mérhetik fel idősek és fiatalok, hogy mennyire ismerik Gárdonyi műveit. Az író egy-egy regényéhez kapcsolódóan egy-egy irodalmi kézműves, tárgyalkotó műhelyt rendezünk be. Lehet naplót, könyvjelzőt készíteni és díszíteni, ki-ki megalkothatja saját Ex Librisét, de az író meséihez kapcsolódóan bábok és készülhetnek. A napot bábelőadás és irodalmi műsor színesíti.

JEGYÁRAK:
A program múzeumi belépővel látogatható.

KEDVEZMÉNY:
Diák és nyugdíjas belépő: 850 Ft/fő

Múzeumi szünetelő - ALKOTÓI SZABADSÁG
2018. OKT 29. - 2018. OKT 31. 10:00 - 16:00

Minden nap más témában és más technikával teheti próbára mindenki alkotói kreativitását a Vármúzeum Várműhelyében.
Az őszi szünetben is arra törekszünk, hogy a szabadságon lévők a múzeumban, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, mely során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg. Lesz nemezelés, fazekasság, kékfestés, papírmerítés, tűzzománc, fa-és üvegfestés, hímzés. Ki-ki kedvére válogathat. A programok a három nap során kötetlenül zajlanak majd.

JEGYÁRAK:
A részvételi díj egy napra: 1000 Ft/fő, amely a helyszínen fizetendő.

Regisztráció szükséges!

Múzeumi Őszbúcsúztató - MÚZEUMI MÁRTON-NAPOK
2018. NOV 05. - 2018. NOV 09. 08:00 - 16:00

A múzeumpedagógiai tematikus héten a Márton-napi szokásokat elevenítjük fel.
Óvodás kortól felső tagozatos korig várjuk azon iskolás csoportok jelentkezését, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a Márton-nap eredetével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, a szokások modern továbbélésével. A múzeumi órákhoz tematizált műhelyfoglalkozások is kapcsolódnak.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 600 Ft/fő

Regisztráció szükséges!

Szakmai programok - EGY MAGYAR FESTÉSZ
2018. NOV 06. 14:00 - 17:00

Emléknap Kovács Mihály születésének 200 évfordulóján
Kovács Mihály (1818-1892) azon festőnemzedék tagja, majd reprezentánsa volt, mely az 1830-as évektől megteremteni vágyta a nemzeti művészetet. Így hazájában akart gyökeret ereszteni. Művészetét hazai elvekből, eszmékből eredeztetve, hazai közönségnek szánva, művészöntudatát megbecsült polgári életideáljára alapozva, a hazai társadalom tisztes és hasznos tagja kívánt lenni. Kovács Mihály művészete Pest-Buda, Bécs, Itália, kiemelten Eger és az Egri egyházmegye, valamint Párizs, München és Spanyolország (Madrid, Sevilla) vonzásában egy fél évszázadot ívelt át. Egyik monográfusa szerint korának egyik legműveltebb és legjobban képzett művészét tisztelhetjük benne, akinek életműve oly gazdag, hogy nagyságára vonatkozóan még becslésekbe is nehezen bocsátkozhatunk. Azonban jó áttekintést ad művészetéről, de a 19. század derekának magyar festészetéről is a halálakor Egerbe került hagyatéka. Egy, a Dobó István Vármúzeum Képzőművészeti gyűjteményében őrzött és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurálásra került festménye köré szervezett emléknap négy előadással kívánja bemutatni példaértékű életútját. Felkért előadók: Dicső Ágnes restaurátor, Ludányi Gabriella művészettörténész (a festő monográfusa), Szücs György művészettörténész (Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria), H. Szilasi Ágota művészettörténész (Dobó István Vármúzeum).

Ingyenes program!

Irodalmi találkozások a múzeumban - GÁRDONYI EMLÉKNAP
2018. NOV 08. 14:00 - 18:00

Gárdonyi emlékkonferencia, koszorúzás és irodalmi teadélután
Gárdonyi Géza író halálának évfordulójához kapcsolódóan megkoszorúzzuk az egri várban található sírját, majd ismeretterjesztő előadásokon méltatjuk életművét és irodalmi teadélután keretén belül elevenítjük meg művei legszebb részleteit. Gárdonyi titkai címmel élő irodalmi bemutatót tartunk, ahol legkedvesebb barátai kelnek életre és beszélnek utolsó éveiről, szerelmeiről, barátairól, műveiről.

Ingyenes program!

Találatok száma: 2

Hunguest Hotel Flóra Eger***

Hunguest Hotel Flóra Eger***

Hunguest Hotel Flóra*** a gyógyvízforrások központjában, a városi strand és a versenyuszoda közvetlen szomszédságában található. A vendégek a szálloda halljából közvetlenül és díjtalanul mehetnek át a városi termálfürdőbe. A hotel wellness részlege az igényes kikapcsolódást, a tartalmas pihenést ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Imola Hotel Platán

Imola Hotel Platán

Magyarország első felnőttbarát szállodája, így kizárólag 16 éven felüli vendégeket fogad. Szállodánk hitvallása, hogy minden szülő, nagyszülő megérdemli a kényeztetést. A gyógyászati és wellness egységek kiváló lehetőséget teremtenek reumatológiai és mozgásszervi betegségek kezelésére. A helyi, ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


TOP szállás Eger

Kiemelt ajánlatok

Egri vár programok 2019
Egri vár programok 2019
  • Eger
2019. május 10.
Emlékhelyek Napja 2019 Egri Vár
Emlékhelyek Napja 2019 Egri Vár
  • Eger
2019. május 11.
Régészet Napja 2019 Eger
Régészet Napja 2019 Eger
  • Eger
2019. május 24 - 25.

Közeli ajánlatok

Egri koncertek 2019
Egri koncertek 2019
  • Eger
2019. május 12. 16:00
Food Truck Show Eger 2019
Food Truck Show Eger 2019
  • Eger
2019. április 25 - 28.

Hasonló ajánlatok

Göcseji Múzeum programok 2019
Göcseji Múzeum programok 2019
  • Zalaegerszeg
2019.04.05. - 11.09.
Blaskovich Múzeum programok 2019
Blaskovich Múzeum programok 2019
  • Tápiószele
2019.01.01. - 12.31.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Várkert Bazár
Szépművészeti Múzeum Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Szigetvári Zrínyi Vár
MINI világ ÓRIÁSI élmények! A világ egyik legnagyobb modellvasút kiállítása Budapest belvárosában
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket