Nagykőrösi Arany Napok 2019
Családi játszópark Budapesten! Szeretettel hívuk és várjuk.
Családi játszópark Budapesten! Szeretettel hívuk és várjuk.
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Nagykőrösi Arany Napok 2019


Arany János emlékét felidézve rendezik meg Nagykőrösön szeptember második hétvégéjén a Nagykőrösi Arany Napokat. A város családi hétvégéje számos szórakoztató programmal várja a nagykőrösieket és a Nagykőrösre érkező vendégeket.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

XX. Nagykőrösi Arany-Napok és Polgárrá Fogadási Ünnepség

2019. szeptember 6. - 2019. szeptember 8.,

Megújulva, de a régi jó hagyományokat megőrizve, Arany János emlékét felidézve rendezzük meg szeptember első hétvégéjén a Nagykőrösi Arany Napokat. A város családi hétvégéje számos szórakoztató programmal várja a nagykőrösieket és a hozzánk érkező vendégeket. A programok sorát megtalálja a rendezvény honlapján, szórólapjában, a város honlapján és újságjában, az Önkormányzati Hírekben is. Szívemben tele reménnyel, hogy a Jóisten gondviselése is kíséri majd a Nagykőrösi Arany Napokat, bízom benne, hogy minél többen találkozunk majd a programok helyszínein. Kívánok mindenkinek jó szórakozást, felhőtlen órákat, a programok után pedig térjenek haza otthonaikba szép emlékekkel, pozitív energiákkal feltöltődve, szívükbe zárva mindazon értékeket, melyeket a Nagykőrösi Arany Napokon egymásnak adhatunk.

Nagykőrös az Alföld szívében elterülő gyönyörű kisváros, ahol az idelátogatókat egyből megérinti a város hangulata a virággal borított tágas terek, a több száz éves, a klasszicista építészet szellemiségét tükröző polgári házak és elegáns kúriák által nyújtott városkép. Településünk a következő címeket nyerte már el az elmúlt években: Kulturális Települési Környezet Díj, Év Kórháza Díj (2006, 2010), Köztérmegújítási Nívódíj, Pest Megye Biztonságos Települése, Családbarát Önkormányzat, Idősbarát Önkormányzat, Kerékpárosbarát település, Arany Rózsa-díj, Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny különdíja.

A rendezvény eredetileg a nagykőrösi közönség szórakoztatására indult, a településhez való kötődés és a közösségbe tartozás érzetének erősítésére. Az évek során egyre jobban kinőtte magát a programsorozat, mára már egy teljes hétvégét, három napot betöltő fesztiválról van szó. Ebből adódóan a célok közé bekerült az országos ismertség elérése is: szeretnénk, ha minél távolibb helyekről is érkeznének látogatók, ezzel lendítve a város turisztikai értékén, és nem utolsó sorban országos ismertségén.

Az idei év újdonsága lesz a korábbi rendezvényekhez képest, hogy nagy hangsúllyal szeretnénk szerepeltetni Arany János kultuszára vonatkozó programokat – Nagykőrösön töltött évei emlékére (1851-1860).

A múzeum részéről az Arany Jánossal kapcsolatos tárgyak, kéziratok is szerepet kapnának az eseményen, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a neves magyar költővel kapcsolatos értékes anyag.

A rendezvénnyel egy időben Nagykőrös városában a már évek óta látogatott, és sok vendég által bejárt ún. „Arany-út” idén már városnéző kisvonattal bejárható lesz: megtekintve az Arany János nagykőrösi tartózkodásával kapcsolatos helyszíneket (lakóháza, a gimnázium, a református temetőben a költő által írt sírversek, stb.). Az egymást követő látogatói turnusokat szakavatott idegenvezető kíséri, aki részletes tájékoztatást nyújt az egyes helyszínekhez kapcsolódóan. Ezzel a programponttal – a konkrét rendezvény helyszínén kívül – maga a város helyszínei, fekvése is nagyobb ismertségre tesz szert.

A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál megrendezése, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű-és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern-és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve rendezvényünket a térségben. Ilyen, Arany Jánossal, mint az egyik legnagyobb magyar költővel és irodalmárral kapcsolatos fesztivál korábban nem volt az országban, ezzel egyedülálló programsorozatot kínálva az egész ország lakosságának. Széles társadalmi rétegek, korosztályok, hátrányos helyzetben élők elérését szolgálja, hogy rendezvényünk ingyenes. Az ingyenesség mellett minőségi kulturális előadásoknak adunk helyet, teret adva a helyi és országos hírű fellépőknek. Mindezek a fesztiválunkat egyéni arculatú rendezvénnyé teszik, melyek méltán járulnak hozzá a pozitív országkép kialakulásához, jó hírnevének erősítéséhez.

Az Arany Jánossal kapcsolatos programsorozattal célunk egy olyan egységes arculat kidolgozása, melyben a magyar irodalomtörténet egyik legkiemelkedőbb alakjának nagykőrösi vonatkozását hangsúlyozzuk, mely városunk büszkesége. A lakosságban erősítjük a lokális értékek felismerését – a nagy költő helyi vonatkozásait, valamint országosan hangsúlyozzuk a költőóriás nagykőrösi vonatkozását, ezzel a városnak is országos ismertséget szerezve. A rendezvénysorozatra vendégül látjuk a település testvérvárosainak képviselőit (Espelkamp – Németország, Szászrégen – Románia, Haagsbergen - Hollandia), akik által nemzetközi viszonylatban is híre megy a fesztiválnak.

A fesztivál hosszú távú célja, hogy a Nagykőrösi Arany Napok a jövőben is egyrészt nívós programokat nyújtó, tömegeket megmozdító, a város számára idegenforgalmi szempontból is meghatározó esemény lehessen, másrészt, hogy Nagykőrös egyik fő, fejleszthető, bővíthető arculati rendezvényévé léphessen elő.

Fontos cél Nagykőrös és környéke turisztikai és kulturális kínálatának minél szélesebb körben való megismertetése. Törekszünk arra, hogy az ide látogató hazai és külföldi érdeklődők a Arany János nagykőrösi működésének története mellett a legteljesebb képet kapják az alföldi mezőváros speciális kínálatáról: megismerhessék Nagykőrös képzőművészeti alkotásait, történelmi eseményeit, a helyi múzeumok kincseit, megkóstolhassák a környék jellegzetes gasztronómiai, bor és pálinka választékát. Legyen lehetőségük a város másik nagy vonzerőt képviselő szolgáltatását, a természeti kincseket bemutató Pálfája tanösvény, az Alföld egyik utolsó erdősztyeppje kínálta lehetőségeket igénybe venni.

Összefoglalva: Arany János nagykőrösi emlékének ápolása, a belváros utcáin korhű jelmezekben felvonuló honvédek, lovas huszárok, tüzérek, a fellépő néptánc és népi együttesek, zenekarok, a helyszínen elhangzó előadások, megkóstolható helyi és nemzeti étel-ital különlegességek, a mindezt övező felnőtt és gyermekprogramok, kézműves vásár, továbbá a látogatók kimagasló száma, a „Nagykőrösi Arany Napokat” olyan értékteremtő, egyéni arculatú rendezvénnyé teszi, mely méltán járul hozzá a pozitív országkép kialakulásához, és jó hírnevének erősítéséhez.

Részletes program

2019. szeptember 6. péntek, Hősök tere

9.00 óra
– A rendezvényt megnyitja Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.

- 1368 diák jeleléssel mutatja be Arany János Toldi című művének, első versszakának, első sorát. Magyar Rekorderek kísérlet beállítása.

- Zala György szobrászművész, 2018-ban születésének 160. évfordulójára elkészült roll – up kiállítás megnyitója. Köszöntőt mond a kiállítás kurátora: Horváth Ferenc a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség  elnöke.

2019. szeptember 7. szombat, Cifrakert (Ceglédi út 21.)

10.00 óra  Hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére a XIX. századi hagyományok jegyében az Arany-út vonalán, „Arany” városnéző kisvonat kíséretével. A felvonulást Sasvári Sándor színművész vezeti. Indulás az Arany János utca 27. elől.

13.30 óra Sasvári Sándor Jászai Mari- és EMeRTon – díjas színművész és Sasvári Léna közös előadása.

14.30 óra A 26. Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny területi díjátadója. Sztárvendég: Csengeri Attila EMeRTon – díjas musicalénekes. Esőhelyszín: Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ színházterme.

16.00 óra Varga Miklós EMeRTon és Világ Magyarságáért – díjas, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művész előadása.

17.00 óra Pontiac zenekar koncertje.

19.00 óra Retro Party

Sub Bass Monster
Frehs
Hip-Hop Boys és O. G. Duck
Kerozin
Ámokfutók

Cifrabuli:
22.30 óra Dj. Antonyo

2019. szeptember 8. vasárnap, Cifrakert (Ceglédi út 21.)

8.00 óra Polgárrá fogadási ünnepség.

10.00 óra Nagykőrös Szépe verseny döntője a színpadon.

12.00 óra A Kőrösi Nagy Sportágválasztó a rendezvény területén.

13.00 óra Kőrösi táncegyesületek bemutatója.

14.00 óra Nagykőrös Szépe verseny eredményhirdetése.

15.00 óra  Szandi EMeRTon – díjas énekesnő műsora.

16.00 Nagykőrös című könyv bemutatója
A könyv Papp Elek Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett fotográfus képeiből készült. A kiadványt L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke szerkesztette.
A vendégeket köszönti: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.
A könyvet bemutatja: L. Simon László.
Helyszín: Svájci Ház.

16.00 óra Bartha Tóni Bábszínháza bemutatja: Paprika Jancsi

17.00 óra Nagykőrösiek Nagykőrösért Díjátadó

17.30 óra Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes műsora.

18.00 óra Rocklegendák – Az élő koncert a rock műfaj hazai és nemzetközi megteremtőit mutatja be számos ikonikus zenekar és rocklegendán keresztül. Közreműködik: Bordás József dob, Baricz Gergő ének.

20.30 óra Szikora Róbert és az R-GO élő koncert. (ez a kiírás legyen nagyobb mint a többi.
A rendezvény szervezője: Nagykőrösi arany János Kulturális Központ, 2750 Nagykőrös Szabadság tér 7., A látogató a rendezvényen való részvétellel elfogadja a rendezvény házirendjét, amelyről a helyszínen és a rendezvény honlapján tájékozódhat.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt események

Hasonló ajánlatok

Újhartyáni Városnap 2020
Újhartyáni Városnap 2020
  • Újhartyán
2020. június 13.
Tompa Városnap 2020
Tompa Városnap 2020
  • Tompa
2020. június 27.
Szandi koncertek 2020
Szandi koncertek 2020
2020.07.04. - 12.28.

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
2750 Nagykőrös , Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Nagykőrösi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás