ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Hungexpo Utazás Kiállítás 2024. február 22-25..
Hungexpo Utazás Kiállítás 2024. február 22-25..
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Orgonahangversenyek Pannonhalma 2024

2024. április 1. (hétfő)
9090 Pannonhalma , Pannonhalmi Főapátság (47.5558 x 17.7589) Megnézem a térképen

Az orgonahangversenyek Pannonhalmán többnyire jeles egyházi vagy állami ünnepekhez kapcsolódnak.

Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat 2024

A Pannonhalmi Főapátság nagy múltú orgonahangverseny-sorozata változatos repertoárt kínál, magas színvonalon interpretálva a klasszikus és kortárs orgonaműveket. Az orgonahangversenyek nem csupán zenei élményt nyújtanak, hanem egyben a művészet és a spiritualitás összefonódását is megjelenítik a pannonhalmi bencés monostor impozáns környezetében. A felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Szent Márton-bazilika nagyorgonája mellett, a Boldogasszony-kápolna, valamint a Főapátsági Könyvtárban elhelyezett felújított barokk orgonák is főszerephez jutnak a 2024-es jubileumi ünnepi évben.

ORGONAHANGVERSENY-SOROZAT - LÉVAI KAMILLA ORGONAMŰVÉSZ HÚSVÉTI KONCERTJE
2024. ÁPRILIS 1.

A Pannonhalmi Főapátság nagy múltú orgonahangverseny-sorozata változatos repertoárt kínál, magas színvonalon interpretálva a klasszikus és kortárs orgonaműveket. A hangversenyek nem csupán zenei élményt nyújtanak, hanem a művészet és a spiritualitás összefonódását is megjelenítik a pannonhalmi bencés monostor impozáns környezetében. A Szent Márton-bazilika nagyorgonája mellett, a Boldogasszony-kápolna, valamint a Főapátsági Könyvtárban elhelyezett felújított barokk orgonák is főszerephez jutnak a 2024-es jubileumi ünnepi évben a hatalkalmas orgonahangverseny-sorozaton.

Műsoron:
Johann Sebastian Bach: C-moll Prelúdium és Fúga BWV 546
Olivier Messiaen: Offrande au Saint Sacrément
Georg Muffat: Toccata Decima
Georg Muffat: Passacaglia
Jan Welmers: Passacaglia
Johann Sebastian Bach: D-moll Concerto BWV 596

Lévai Kamilla 4 évesen kezdett zongorázni. Bachelor diplomáját a budapesti Zeneakadémián, majd mesterdiplomáját a krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián szerezte. Jelenleg a Łódź-i Zeneakadémia “Młodzieżowa Akademia Muzyczna” programjában tanul.
Zongoratanárként és korrepetitorként dolgozott a Komáromi Egressy Béni Zeneiskolában. Jelenleg két zeneiskolában oktat és vállal korrepetitori feladatokat, valamint a Krakkó főterén található Balettiskola korrepetitora, zongorakísérője. Mindemellett a krakkói Főkonzulátuson működő magyar iskola és óvoda ének-zene tanára és orgonistája.
Művészeti eredményei közül kiemelkedik a 2019-es második helyezése az Írországban rendezett Nemzetközi Orgonaversenyen, a 2020-as Białystok-i versenyen bejutott a legjobb 8 döntős közé, valamint 2021-ben második helyezést ért el a “France Music orgona kategóriájában. Koncertezett a budapesti Zeneakadémia Nagytermében, az amszterdami és az utrechti Konzervatórium Festival Oude Muziek rendezvényein, továbbá számos lengyel városban.

Teljesárú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

FŐAPÁTSÁGI ORGONAHANGVERSENY-SOROZAT
HOMOLYA DÁVID & VADÁSZ ATTILA KONCERTJE AZ ORGONÁK ÉJSZAKÁJÁN
2024. 05. 18., SZOMBAT 19:00
HELYSZÍN: PANNONHALMI FŐAPÁTSÁGI KÖNYVTÁR

A Pannonhalmi Főapátság 2021-ben nagyszabású orgonarekonstrukcióba kezdett. Dr. Szigeti Kilián bencés szerzetes még az 1970-es években fektette le egy muzeális orgonagyűjtemény alapjait. Egyedülálló gyűjtőmunkájával még a 24. órában tudott megmenteni késő-reneszánsz és korabarokk hangszereket, amelyekre a biztos pusztulás várt. 2024 tavaszára a gyűjtemény 3. barokk orgonája nyeri el eredeti formáját, amely az Orgonák Éjszakáján mutatkozik be a nagyközönségnek.

Homolya Dávid lenyűgözően sokoldalú művész: orgonaművész, nemzetközi orgonaszakértő, orgonatervező. Zenei végzettségét a Bázeli Zeneakadémián, a Schola Cantorum Basiliensis Régi Zenei

Főiskoláján, valamint a Trossingeni Zeneművészeti Főiskola nemzetközi OrganExpert Master-stúdiumán szerezte. Orgonistaként maga is rendszeresen ellát egyházzenei szolgálatot. Orgonaszakértőként igazi hiányszakmában végez ismeretterjesztő, építő munkát. Nevéhez több orgonakincs megmentése fűződik a történelmi Magyarország területén. Egyik kiemelt jelentőségű munkája, a Kálvin téri református templom rekonstruált Deutschmann-orgonája, amelynek hangját sokan élvezhetik.

Vadász Attila a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulójaként érettségizett, majd a zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának orgona szakára, ahol Karasszon Dezső irányításával diplomázott. Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben. Számos külföldi és hazai mesterkurzus résztvevője. 2013 őszétől a komáromi Egressy Béni Zeneiskola zongoratanára, 2016 őszétől pedig a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában oktat orgonát. 2016-ban az előkelő harmadik helyen végzett a brexeni Daniel Herz nemzetközi orgonaversenyen.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft

FŐAPÁTSÁGI ORGONAHANGVERSENY-SOROZAT
TABAJDI ÁDÁM ORGONAHANGVERSENYE A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN
2024. 06. 22., SZOMBAT 19:00
HELYSZÍN: BOLDOGASSZONY-KÁPOLNA

A pannonhalmi Boldogasszony-kápolna Elgasz Ferenc győri orgonaépítő mester által 1820-ban épített hatregiszteres pozitív orgonája a Pannonhalmi Főapátság, a Pannonhalmi Egyházmegye, valamint a Kisalföld legértékesebb és legérdekesebb történelmi orgonája. 2023-ban teljeskörű felújításon esett át.

Tabajdi Adám zongoratanulmányait 5 éves korában kezdte, melyhez az orgona később, 14 éves korában kapcsolódott Dr. Karasszon Dezső hatására, akire a mai napig meghatározó zenészegyéniségként tekint. A debreceni Kodály Szakközépiskolában zongorát Grünwald Bélától, orgonát Sárosi Dánieltől tanult. Később a Budapesti Zeneakadémián Fassang László, Pálúr János és Ruppert István, míg a Párizsi Conservatoire-on Olivier Latry és Michel Bouvard irányította szakmai előremenetelét. Érdeklődésében meghatározóak a különböző kultúrák népzenéi és az improvizáció, melyekre állandó inspiráció forrásként tekint művészetében. Repertoárjában az állandó középpontot jelentő Bach mellett fontos szerepet tölt be Liszt és Franck, a 20. századi zene, benne Messiaen, Florentz és Ligeti műveivel, elkötelezett előadója kortárs zeneműveknek, de szoros kapcsolatot érez régi mesterek munkásságával is, mint Sweelinck, Weckmann vagy Couperin.
Tabajdi Ádám a Párizsi Notre-Dame székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként széleskörű nemzetközi tapasztalatokra tett szert, melynek köszönhetően napjaink egyik kiemelkedő fiatal magyar orgonaművészeként tarthatjuk számon. 2023-ban a Longwood Gardens Nemzetközi Orgonaversenyen 3. díjat, míg 2021-ben a Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen 1. díjat nyert.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft

SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE
FŐAPÁTSÁGI ORGONAHANGVERSENY-SOROZAT
SZABÓ IMRE ORGONAMŰVÉSZ ÜNNEPI KONCERTJE
2024. 08. 20., KEDD 15:30
HELYSZÍN: SZENT MÁRTON-BAZILIKA

Műsor:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): h-moll prelúdium és fúga, BWV 544
Liszt Ferenc (1811 – 1886): Andante religioso „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” variációk
César Franck (1822 – 1890): a-moll korál
Antalffy-Zsiross Dezső (1885 – 1945): Játékos faunok – Scherzo (A. Böcklin nyomán)
Koloss István (1932 – 2010): Fantasia in festum Sancti Stephani regis Hungariae

Szabó Imre, a szlovákiai orgonaművészet egyik kiemelkedő alakja 1956. szeptember 9-én született Érsekújvárott. Orgonatanulmányait Baróti Istvánnál kezdte magánúton Budapesten, majd Pozsonyban folytatta, ahol a Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskolán Ferdinand Klinda tanítványaként szerzett diplomát.
A főiskola elvégzése után két évig, mint a Szlovák Zenei Alap ösztöndíjasa Ivan Sokol vezetésével tanult tovább. Több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja. 1979-ben elnyerte a Prágai Tavasz Nemzetközi Orgonaverseny 3. díját, 1983-ban a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyen a kortárs zenemű legjobb előadásáért járó különdíjat.
Rendszeresen koncertezik, hazai fellépései mellett a többi között Magyarországon, Csehországban, Németországban, Franciaországban (Párizs, Notre-Dame; Toulouse, St. Sernin), Angliában, Svédországban, Svájcban (Lausanne, Cathédrale), Ausztriában, Romániában, Lengyelországban adott hangversenyeket. Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J.S.Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai.
Szakértőként részt vesz orgonák építésének és restaurálásának munkálataiban. Kezdeményezője és művészeti vezetője a pozsonyi Szlovák Rádió már hagyományos orgonahangversenyeinek. 1988 és 2003 között a pozsonyi Konzervatórium, 1995-től a pozsonyi Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskola orgonatanára, docense.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

FŐAPÁTSÁGI ORGONAHANGVERSENY- SOROZAT
SÁROSI DÁNIEL KONCERTJE A ZENE VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL
2024. 09. 27., PÉNTEK 19:00
HELYSZÍN: SZENT MÁRTON-BAZILIKA

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A virtuóz hegedűművész szerint a zene egy kivételes eszköz, a kultúrák közötti párbeszédhez és a béke előmozdításához.

Sárosi Dániel 1981-ben Kecskeméten született. Zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2000-ben nyert felvételt a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia orgona szakára, ahol Ruppert István és Pálúr János tanítványa volt. 2003 nyarán a freiburgi Zeneakadémián kezdett orgonatanulmányokat a világhírű magyar származású professzor, Szathmáry Zsigmond osztályában. 2005 júniusában kiváló eredménnyel szerzett orgonaművészi diplomát Freiburgban. Ezután sikeresen felvételizett az intézmény posztgraduális szólista osztályába, ahol Martin Schmeding növendékeként végzett 2007-ben. Ugyanebben az évben fejezte be budapesti tanulmányait is, a Zeneakadémián orgonaművész–tanári oklevelet szerzett.
Középiskolás kora óta rendszeresen koncertezik Magyarország különböző templomaiban és hangversenytermeiben, így a többi között a debreceni Református Nagytemplomben, a budapesti Szent István Bazilikában és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében. Szintén koncerteket adott a németországi Freiburgban, Dortmundban, Trierben és Paderbornban.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

FŐAPÁTSÁGI ORGONAHANGVERSENY-SOROZAT
KISS ZSOLT KARÁCSONYI KONCERTJE
2024. 12. 26., CSÜTÖRTÖK 13:30, 15:30
HELYSZÍN: SZENT MÁRTON-BAZILIKA

Kiss Zsolt 1979-ben született Kapuváron. 8 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tovább tanulmányait orgona és szolfézs-zeneelmélet szakokon. Orgonatanára Hoffmann László, majd Baróti István lett. 1999-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára, 2003-ban Lehotka Gábornál diplomázott. Tanulmányai során részt vett Gárdonyi Zsolt, Karasszon Dezső, Koloss István, Jesper Madsen, Pálúr János, Szathmáry Zsigmond kurzusain. Jelenleg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének-, és orgonatanára, valamint a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya. Több alkalommal adott koncertet Németországban, Ausztriában, Romániában, Svájcban, Szlovákiában, valamint hazai városokban.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

Forrás: Az Apátság honlapja


2024.04.01.
2024.05.18.
2024.06.22.
2024.08.20.
2024.09.27.
2024.12.26.
Találatok száma: 4

Família Panzió Pannonhalma

Família Panzió Pannonhalma

A panzió Pannonhalma csendes, háborítatlan, falusias részén, nem a főút mentén található. A közelben söröző, borozó, étterem, szauna, automata tekepálya, lovaglási, horgászási stb. lehetőség is van.

Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Az 1000 éves Pannonhalmi Apátság lábánál családias, erdővel övezett, természetbarát, gyermekbarát, nyugodt környezetben található, igényes felszereltségű négy szobás vendégház, füves, parkosított udvarral, hintával, homokozóval, tollas labdázási, footbal lehetőséggel. Ideális hely pihenni, ...

Szent Jakab Zarándokház Pannonhalma

Szent Jakab Zarándokház Pannonhalma

Vendégházunk Szent Jakab apostolról, a Pannonhalmától 40 km-re álló, egykori lébényi bencés apátsági templom védőszentjéről kapta nevét. A település egyik legeldugottabb pontján, a zárt Cseider völgyben álló szállás- és közösségi épületek elsősorban osztályok, ifjúsági csoportok, táborok, zarándokcsoportok ...

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

A Pannonhalmán található Pannon Vendégház étteremmel várja a vendégeket. A szobák síkképernyős műholdas tévével és saját fürdőszobával rendelkeznek. A tökéletes kényelemről terasz, ingyenes wifi és díjmentes magánparkoló gondoskodik.

Találatok száma: 6

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A borászati vezetések során egy kis sétát követően a tárlatvezető bemutatja a vendégeknek az Apátsági Pincészet épületén belül a présházat és a borházat, ismerteti a borkészítés technológiai folyamatát.

Herold Pince Váralja

Herold Pince Váralja

A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék legfiatalabb borászata. A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták. A család 2010-ben vásárolta meg a ...

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

A Pannonhalmán található Pannon Vendégház étteremmel várja a vendégeket. A szobák síkképernyős műholdas tévével és saját fürdőszobával rendelkeznek. A tökéletes kényelemről terasz, ingyenes wifi és díjmentes magánparkoló gondoskodik.

Németh Borház  Pannonhalma

Németh Borház Pannonhalma

A Németh Borház több mint két évtizedes fennállása óta folyamatosan növeli termőterületeit. A pannonhalmi hegyoldalon található ültetvényen többségben fehér szőlő terem, de természetesen a vörös fajták - kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt - is megteremnek. Németh Endre ...

PAUSA Apátsági Kávéház

PAUSA Apátsági Kávéház

Saját készítésű fagylaltok és sütemények széles választéka. Az Apátsági Kávéház a Pannonhalmi Apátsági Múzeum épületében, Pannonhalma Főterén található, ahol a monostori pincészetünk, éttermünk és gyógynövénykertünk találkozik.

Torell Pince  Pannonhalma

Torell Pince Pannonhalma

A Torell Pince családi kézműves pincészet. Pannonhalmán a Gesztenyés Horogban található pincéjük jelenleg felújítás alatt van. A felújítás célja, hogy a pince egyaránt alkalmas legyen vendégfogadásra és a kézműves borászat hagyományainak, értékeinek bemutatására is. Mostanra egy 25 fős, hangulatos ...

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Pannonhalmi Főapátság programok 2024 Pannonhalmi Főapátság programok 2024
  • Pannonhalma
2024. február 23. (péntek)

Közeli ajánlatok

Pannonhalma koncertek 2024 Pannonhalma koncertek 2024
  • Pannonhalma
2024. február 23. (péntek)
Pannonhalmi Főapátság programok 2024 Pannonhalmi Főapátság programok 2024
  • Pannonhalma
2024. február 23. (péntek)
Múzeumok Éjszakája Pannonhalma 2024 Múzeumok Éjszakája Pannonhalma 2024
  • Pannonhalma
2024. június 22. (szombat)

Hasonló ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program