Pannonhalmi Főapátság programok 2022
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Pontyshow 2022 - Horgászkiállítás és Vásár Budapest, Hungexpo
Pontyshow 2022 - Horgászkiállítás és Vásár Budapest, Hungexpo
Csabai Kolbászfesztivál programok
Csabai Kolbászfesztivál programok
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló
Őszi programajánló

Pannonhalmi Főapátság programok 2022

Népszerűség
2022. október 21.

Pannonhalmi Főapátság fesztiválok, programok, események, rendezvények. A jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző programok mellett idén is megrendezésre kerülnek a népszerű orgonahangversenyek. Mindannyian vendégek vagyunk ebben a világban és egymás életében. Az a szerzetesi tapasztalat, amely a bencés monostorok vendégfogadását mindmáig meghatározza, különös gonddal veszi körül a vendéget. És éppen ez a tapasztalat hívja fel a figyelmet arra is, hogy vendégnek és vendéglátónak egyaránt figyelemre és nyitottságra van szüksége ahhoz, hogy a találkozás megtörténhessék. Pannonhalma monostora - lehetőségei szerint - szívesen látja a zarándokokat, a csendre vágyókat, és azokat a turistákat is, akik a múlt tükrébe pillantva szeretnék jobban megérteni a jelent.

Pannonhalmi Főapátság programajánló 2022

2022. október 21., péntek
Tevékeny részvétel a közösségben.
Ökumenikus tapasztalatcsere a szinodalitás lehetőségeiről
Nemzetközi konferencia a Pannonhalmi Főapátságban

Az ökumenikus szellemiség ápolása a pannonhalmi szerzetesközösség számára nem csak az idők kihívása, hanem pápai küldetés is egyben. Szent II. János Pál pápa 1996-ban a Szent Márton-bazilikában ezekkel a szavakkal fordult a bencés testvérekhez: „A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel.” Ebben a misszióban Ferenc pápa is megerősítette szerzetesközösségünket tavaly a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Szent II. János Pál és Ferenc pápa kérését szem előtt tartva testvéregyházainkkal párbeszédben szervezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Ökumenikus Konferenciát 2022. október 21-én, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság

2022. október 23., vasárnap
A BAROKK PANNONHALMA - RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉS

Az uralkodónak és magas rangú vendégeknek készült, de most a nagyközönség is felfedezheti a monostor egyik különleges helyszínét a Prelaturát. A „Barokk Pannonhalma” elnevezésű rendhagyó tárlatvezetésünkön más „titkos” helyek is feltárulnak. A sétához Biriszló Lőrinc szerzetes szintén csatlakozik, és mesél a bencések életéről.

Pannonhalmáról úgy tartják, hogy ezer éve kortárs, hisz minden korban hozzáépítették azt, amire lehetőségük volt az akkori szerzeteseknek. Így volt ez a török uralom után is, amikor a visszatérő testvérek előtt nagy feladat állt: a lakhatatlanná vált épületeket kellett felújítaniuk, újjáépíteniük. Sajghó Benedek egykori főapát 1723. évi naplójából pontosan tudjuk, hogy ő építtette meg a pannonhalmi várépület keleti és északi szárnyát egészen a mostani könyvtár-épület sarkáig.

A rendhagyó séta ezeket a részeket is érinti. A Barokk Pannonhalma vezetés során a 18. század első évtizedeiben épített, s napjainkban a nagyközönség számára ritkán látogatható részeket, a barokk ebédlőt (Refektorium) és a kastély lakosztályt (Prelaturát) szintén megcsodálhatják, melyek a mai napig az itt élő szerzetesközösség mindennap használatos terei.

Gyülekező 9:50 a Pannonhalmi Főapátság főkapujánál.

Jegyek korlátozott számban kaphatók.

2022. november 26., szombat 17:30
Adventi gyertyagyújtás

Helyszín: a Pannonhalmi Főapátság előtti tér
Adventi készületünk egyik legfontosabb eleme az adventi koszorú első gyertyájának imádságos, ünnepélyes meggyújtása. Az Úr érkezésére való várakozást, a karácsonyt megelőző időszakot közös készülettel, énekekkel indítjuk, amely az elcsendesülés lelkületébe kapcsol be bennünket.

2022. december 26., hétfő 13:30; 15:30
Főapátsági Orgonahangverseny

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Pannonhalmi Főapátság kiállításai

2022. március 21 – 2022. november 11.
Megújulás - Időszaki kiállítás a Megújulás kulturális évadban
Helyszín: Főmonostori Kiállítótér

Az időszaki kiállítás elsősorban az egyén megújulásával foglalkozik, amit általában az önreflexió, a saját élet tudatos kritikai vizsgálata előz meg. Ez a folyamat lassú és nehéz, viszont enélkül nem létezik igazi változás sem. A kiállításon megjelenő művek különböző módokon kapcsolódnak Pannonhalmához, illetve az egyházi megújulás gondolatához. Néhány, máshol már bemutatott munkát új kontextusban láthatnak a nézők. A tárlaton szereplő művek többsége azonban kifejezetten erre az alkalomra készült.

Kurátor: Don Tamás
Alkotók: Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla), Fátyol Viola, Juhász Nóra, Mátrai Erik, Molnár Judit Lilla, Puszt Zsófia

2022. március 21. – 2023. március 21.
De thesauro suo nova et vetera
Kincseiből újat és régit
Időszaki kiállítás a Megújulás kulturális évadban
Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtára

A Pannonhalmi Főapátság kulturális tevékenysége az utóbbi években egy-egy meghatározott hívószó köré szerveződik, 2022-ben ez a Megújulás.
A klasszicista teremkönyvtárban, a tíz tárlóban elhelyezett kiállítás címe: De thesauro suo nova et vetera – magyarul: kincseiből újat és régit. A cím Szent Máté evangéliumából való, a 13. fejezet 52. versének részlete. A teljes vers a Békés –Dalos Újszövetség fordítása szerint: Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a családatyához, aki kincseiből újat és régit szed elő.
A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár a nemzeti kulturális vagyon része, gyűjteménye jelentős része „régi könyv,” muzeális, védett dokumentum. A Világörökség címet birtokló Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében elhelyezkedő könyvtár hozzátartozik a Világ Kulturális Örökségéhez is.
A különleges gyűjtemény különleges gondozást igényel, az egyik fő feladat a muzeális gyűjtemény fizikai állagmegóvása, a preventív állományvédelem és az egyedi restauráltatás.
A kiállítás azt a könyvmentő munkát kívánja bemutatni, melyet támogatók-pályázatok segítségével a könyvtáros és a restaurátor együtt végez, hogy ezeket a muzeális köteteket még a további századokban is megcsodálhassák az érdeklődő látogatók.

2022. július 11-től
„Szent hegyén vetette meg az Úr háza alapját”
Időszaki kiállítás a pannonhalmi szerzetességről
Helyszín: Tricollis Foglalási és Látogatóközpont

A Pannonhalmára látogató vendégek időről időre felteszik a kérdést: hogyan él, milyen a 21. századi szerzetes. A kiállítással ennek a valós igénynek, kíváncsiságnak teszünk eleget, bepillantást engedve a monostori életbe. A látogatók megtudhatják hogyan élik meg hétköznapjaikat az itt lakó atyák: például milyen ételek a kedvenceik, vagy milyen munkát végeznek. A szerzetesek munkaköre ugyanis igen változatos. A bencés közösség belső munkái a ház körüli munkák, liturgikus és közösségi szolgálatok mellett, a gimnáziumi oktatás-nevelés, a területi apátság tizenöt plébániájának ellátása, a vendégek és zarándokok segítése, valamint a turisztikai és kulturális tevékenységük.

Kurátor: Kusler Ágnes

2022. augusztus 28-től
Mária, újul világ nevedben
Időszaki kiállítás
Helyszín: Boldogasszony-kápolna

2021 folyamán a Pannonhalmi Főapátság egy meghívásos pályázat keretében három művészt kért fel, hogy készítsenek olyan műalkotásokat, amelyek fókuszában Mária és Jézus alakja áll. A Boldogasszony kápolnában a három alkotó – Zellei Boglárka, Imre Mariann és Czene Márta – most elkészült művei mellett a Főapátság gyűjteményében található, Szűz Mária alakjához köthető tárgyak, műalkotások jelennek meg.

Alkotók: Czene Márta, Zellei Boglárka, Imre Mariann
Kurátor: Mélyi József

Forrás: Az Apátság honlapja


2022.10.21.
2022.10.23.
2022.11.26.
2022.12.26.
Találatok száma: 4

Família Panzió Pannonhalma

Família Panzió Pannonhalma

A panzió Pannonhalma csendes, háborítatlan, falusias részén, nem a főút mentén található. A közelben söröző, borozó, étterem, szauna, automata tekepálya, lovaglási, horgászási stb. lehetőség is van. Bővebben


Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Az 1000 éves Pannonhalmi Apátság lábánál családias, erdővel övezett, természetbarát, gyermekbarát, nyugodt környezetben található, igényes felszereltségű négy szobás vendégház, füves, parkosított udvarral, hintával, homokozóval, tollas labdázási, footbal lehetőséggel. Ideális hely pihenni, ... Bővebben


Szent Jakab Zarándokház Pannonhalma

Szent Jakab Zarándokház Pannonhalma

Vendégházunk Szent Jakab apostolról, a Pannonhalmától 40 km-re álló, egykori lébényi bencés apátsági templom védőszentjéről kapta nevét. A település egyik legeldugottabb pontján, a zárt Cseider völgyben álló szállás- és közösségi épületek elsősorban osztályok, ifjúsági csoportok, táborok, zarándokcsoportok ... Bővebben


Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

A Pannonhalmán található Pannon Vendégház étteremmel várja a vendégeket. A szobák síkképernyős műholdas tévével és saját fürdőszobával rendelkeznek. A tökéletes kényelemről terasz, ingyenes wifi és díjmentes magánparkoló gondoskodik. Bővebben
Találatok száma: 5

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A borászati vezetések során egy kis sétát követően a tárlatvezető bemutatja a vendégeknek az Apátsági Pincészet épületén belül a présházat és a borházat, ismerteti a borkészítés technológiai folyamatát. Bővebben


VIATOR Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma

A VIATOR Apátsági Étterem és Borbár a Pannonhalmi Főapátság látogatóépületében található a pannonhalmi Kosaras dombon. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe; egyszerre tradicionális és modern. Az étlap kínálata rendkívül változatos és évszakonként megújuló, amit kiemelt ... Bővebben


Herold Pince

Herold Pince

A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék legfiatalabb borászata. A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták. Bővebben


Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

A Pannonhalmán található Pannon Vendégház étteremmel várja a vendégeket. A szobák síkképernyős műholdas tévével és saját fürdőszobával rendelkeznek. A tökéletes kényelemről terasz, ingyenes wifi és díjmentes magánparkoló gondoskodik. Bővebben


PAUSA Apátsági Kávéház

PAUSA Apátsági Kávéház

Saját készítésű fagylaltok és sütemények széles választéka. Az Apátsági Kávéház a Pannonhalmi Apátsági Múzeum épületében, Pannonhalma Főterén található, ahol a monostori pincészetünk, éttermünk és gyógynövénykertünk találkozik. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események