Pannonhalmi Főapátság programok 2021
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Pannonhalmi Főapátság programok 2021

2021.06.26. - 12.26.

Pannonhalmi Főapátság fesztiválok, programok, események, rendezvények. A jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző programok mellett idén is megrendezésre kerülnek a népszerű orgonahangversenyek. Mindannyian vendégek vagyunk ebben a világban és egymás életében. Az a szerzetesi tapasztalat, amely a bencés monostorok vendégfogadását mindmáig meghatározza, különös gonddal veszi körül a vendéget. És éppen ez a tapasztalat hívja fel a figyelmet arra is, hogy vendégnek és vendéglátónak egyaránt figyelemre és nyitottságra van szüksége ahhoz, hogy a találkozás megtörténhessék. Pannonhalma monostora - lehetőségei szerint - szívesen látja a zarándokokat, a csendre vágyókat, és azokat a turistákat is, akik a múlt tükrébe pillantva szeretnék jobban megérteni a jelent.

Nyári orgonatúra
2021. június 26. szombat

Közreműködik: Kiss Zsolt orgonaművész és Dejcsics Konrád OSB
Helyszín: Pannonhalma Főapátság
Belépődíj: 3.500 Ft
A Múzeumok éjszakáján Kiss Zsolt és Dejcsics Konrád vendéglátásában megismerkedhetünk a nagyközönség számára ritkán látható és hallható különleges pannonhalmi orgonákkal. Éjszakai túránkat apátsági sör- és borkóstoló zárja.
Ritka alkalom, hogy a nagyközönség előtt elzárt apátsági terekbe is bepillanthatnak a vendégek. A káptalanteremtől a gyilokfolyosón át a bazilikáig, valamint a Boldogasszony-kápolnában értő vezetéssel, sőt működés közben megtekinthetik a Pannonhalmi Főapátság hat orgonáját, melyekről Dejcsics Konrád kulturális igazgató ad szemléletes eligazítást, és Kiss Zsolt orgonaművész meg is szólaltatja őket. Megtudjuk, hogy mi az a portatív orgona, hogy a káptalanterem orgonája barokk kori, a bazilika orgonája pedig 1984-ben épült. Megismerkedhetünk a regiszterekkel, a mixtúrákkal, a crescendo és a decrescendo eredetével, a szívórendszerű és a fúvórendszerű harmóniumokkal, a recsegő padlóval, a szerzetesi élet kulisszatitkaival, a keletelt templommal, a Bauhaus-oltárokkal, de még a harangok típusaival is.

SZŐKE NIKOLETTA QUARTET
2021. július 2. péntek 19.30 óra

Szőke Nikoletta - ének
Farkas Zsolt - zongora
Barcza Horváth József -nagybőgő, basszusgitár
Balog László - dobok

A VIATOR Jazzvacsorák eseményeire érvényes belépőjegy ára egységesen bruttó 9.000,- Ft/fő, amelyből bruttó 5.000,- Ft/fő az étterem gondosan válogatott alapanyagokból összeállított ételeinek alkalmi kínálatából és itallapjáról történő fogyasztás árába beszámításra kerül!

Főapátsági Orgonahangverseny
2021. augusztus 20. péntek 15:30

Fellépő: Szamosi Szabolcs orgonaművész
Helyszín: Szent Márton-bazilika
Belépődíj: Jótékonysági koncert a Szent Márton asztala program javára

Szent István király intelmei Imre herceghez
2021. augusztus 20. péntek 20:00

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság
Belépődíj: 3.000 Ft
Szent István király fiához, Imre herceghez írott, és feltehetően bencés szerzetesek által megfogalmazott intelmeit a monostoralapító király ünnepének estéjén évről évre egy színész és egy improvizatív zenész tolmácsolásában hallgathatjuk meg. Az Intelmek szövegét Nádasdy Ádám fordította újra.
Előadja: Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész
Zenei improvizáció: Jávori Ferenc “Fegya” Kossuth-díjas előadóművész
Rendező: Mispál Attila

Arcus Temporum XVII. – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál
2021. augusztus 27 – 29. péntek – vasárnap

Az Arcus Temporum kortárs művészeti fesztivál a Főapátság kulturális és spirituális kínálatának legkiemelkedőbb eseménye. A háromnapos összeművészeti fesztivál ideje alatt a látogatók bekapcsolódhatnak a monostor és bencés szerzetesközösség mindennapjaiba.

Az Arcus Temporum programjában kiemelt szerepet kap a főapátság idei tematikája, amely az „Emlékezet” hívószava köré épül.

A keresztény élet alapvető eleme a visszaemlékezés és az emlékezet továbbörökítése. Isten jelenléte a közösség és az egyén életében az emlékezet által lesz megragadható. Az ezeréves Pannonhalmi Főapátságban kiemelt feladatunk gazdag múltunk eseményeinek, kulturális és spirituális értékeinek kutatása és továbbadása.

Főapátsági Orgonahangverseny
2021. október 01. péntek 19:00

Fellépő: Mali Katalin orgonaművész
Helyszín: Boldogasszony-kápolna (rossz idő esetén Káptalanterem)
Belépődíj: 3.000 Ft (felnőtt), 1.500 Ft (diák, nyugdíjas)

A Boldogasszony-kápolna építése 1714-ben kezdődött. Eredetileg az apátság közelében élő nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemploma volt. Belsejében három barokk oltár és egy 18. századi kis orgona látható. A hátuljátszós, pedál nélküli hangszer Burchart Gáspár nevéhez fűződik. A billenytyűk traktúra nélküliek, közvetlenül nyitják a sípszelepeket. A barokk épületet 1865-ben romantikus stílusban megújították, ekkor készült falainak és kapuzatának tagolása és díszítése is.

Teremtésvédelem és-vagy klímavédelem? - Konferencia az “5T” jegyében a Pannonhalmi Főapátságban
2021. október 04. hétfő

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát 2020. február 26-án, Hamvazószerdán zöld böjtöt hirdetett. Arra buzdít mindenkit, hogy keressük meg azt, miben kell megújulnunk, környezettudatossá válnunk. Ehhez Cirill főapát úr öt szempontot ad útmutatásként, ami tulajdonképpen egy teremtésvédelmi, zöld lelki tükör, az ”5T”.

    Takarékoskodj az energiával!
    Tudatosan vásárolj!
    Tölts több időt a természetben!
    Táplálkozz egészségesen!
    Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

A változás egyik útja a megtérés. A fogyasztás visszafogása, a lemondás bizonyos nem környezetbarát termékekről és megoldásokról. Hangsúlyos a méregtelenítés is, az étkezésnél részesítsük előnyben a természetes eredetű termékeket, és méregtelenítsük a környezetünket. Továbbá éljünk a természet gyógyító erejével! Fontos a megújulás, kizöldülés: legyünk többet a természetben, engedjük, hogy hasson ránk.
És végül nem maradhat ki a hulladékgyűjtés kérdése sem egy olyan intézményben, ahol több százan élnek egy fedél alatt. Az elmúlt években vált jó iskolai gyakorlattá a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, amely a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Diákönkormányzatának egyéb, zöld kezdeményezései mellett a legfontosabb előrelépés volt egy környezettudatosabb működés felé.

A konferencián számos előadást hallgathatnak meg a téma jeles szakértőinek tolmácsolásában. A workshopok pedig segítséget adnak, példákat mutatnak be az ”5T” gyakorlati megvalósításához.

Szent Márton ünnepe
2021. november 11. csütörtök

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Pannónia szülötte, Szent Márton szerzetespüspök főmonostorunk védőszentje. Ezen a napon hagyományosan őrá emlékezünk. Pannonhalma Magyarországon a legősibb Szent Márton-szentély: karoling mintára István király választotta Mártont az első hazai monostor patrónusának. Márton püspök élete során számos csodát hajtott végre, betegek gyógyított, halottakat támasztott fel. Fáradhatatlanul dolgozott a hit terjesztésén még idős korában is. Tisztelegve a szent élete előtt ereklyéjét őrizzük a bazilika altemplomában.

Első adventi gyertyagyújtás
2021. november 27. szombat 17:30

Helyszín: A Pannonhalmi Főapátság előtti tér
Advent első gyertyáját immár hagyományosan közösen gyújtjuk meg Hortobágyi T. Cirill főapáttal.

“Jézustól tudjuk: az a belső erő, amely a várakozó keresztényt hatalmába keríti, a szívünkbe kiáradt Lélek ereje. Hogy a Lélekkel találkozzunk, ahhoz félre kell húzódnunk az események áradatából, s meg kell tanulnunk hallgatag türelemmel várni. Ha egy hívő ember Urára vár, megáll az idő, és átcsillog rajta az örökkévalóság!” Hortobágyi T. Cirill főapát

Főapátsági Orgonahangverseny
2021. december 26. vasárnap 13:30, 15:30

Fellépő: Dr. Finta Gergely orgonaművész és Czabán Angelika énekművész
Helyszín: Szent Márton-bazilika
Belépődíj: 3.000 Ft (felnőtt), 1.500 Ft (diák, nyugdíjas)

Műsor: J. S. Bach
G-dúr prelúdium BWV 568
Három tétel a „Schemelli Énekeskönyvből”e-m triószonáta I. tétel BWV 528/1
Quia respexit – ária a Magnificatból BWV 243/3
Lass uns, o höchster Gott… – ária a BWV 41. kantátából
C-dúr prelúdium és fúga BWV 547
L. Vierne
Préambule Op. 31. No. 1.
Ave Maria Op. 3.
Pastorale Op. 31. No. 20
Berceuse Op. 31. No. 19
Carillon de Westminster Op. 54. No. 6.


2021.06.26. - 2021.12.26.
További ajánlataink

2021.12.26. Pannonhalma koncertek 2021
2021.01.01. - 2021.12.31. Eranthis Ösvény Pannonhalma
2021.01.01. - 2021.12.31. Pannonhalmi kirándulás
2021.01.01. - 2021.12.31. Pannonhalmi Apátság Arborétum, séta az apátság kertjében
2021.05.10. - 2021.12.31. Pannonhalmi Apátság látogatás
2021.05.10. - 2021.12.31. Pannonhalmi Apátság arborétum és gyógynövénykert látogatás
2021.08.20. - 2021.12.26. Orgonahangversenyek Pannonhalma 2021
Találatok száma: 4

Família Panzió Pannonhalma

Família Panzió Pannonhalma

A panzió Pannonhalma csendes, háborítatlan, falusias részén, nem a főút mentén található. A közelben söröző, borozó, étterem, szauna, automata tekepálya, lovaglási, horgászási stb. lehetőség is van. Bővebben


Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Levendula Vendégház és Apartmanház Pannonhalma

Az 1000 éves Pannonhalmi Apátság lábánál családias, erdővel övezett, természetbarát, gyermekbarát, nyugodt környezetben található, igényes felszereltségű négy szobás vendégház, füves, parkosított udvarral, hintával, homokozóval, tollas labdázási, footbal lehetőséggel. Ideális hely pihenni, ... Bővebben


Szent Jakab Zarándokház Pannonhalma

Szent Jakab Zarándokház Pannonhalma

Vendégházunk Szent Jakab apostolról, a Pannonhalmától 40 km-re álló, egykori lébényi bencés apátsági templom védőszentjéről kapta nevét. A település egyik legeldugottabb pontján, a zárt Cseider völgyben álló szállás- és közösségi épületek elsősorban osztályok, ifjúsági csoportok, táborok, zarándokcsoportok ... Bővebben


Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

A Pannonhalmán található Pannon Vendégház étteremmel várja a vendégeket. A szobák síkképernyős műholdas tévével és saját fürdőszobával rendelkeznek. A tökéletes kényelemről terasz, ingyenes wifi és díjmentes magánparkoló gondoskodik. Bővebben
Találatok száma: 5

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A borászati vezetések során egy kis sétát követően a tárlatvezető bemutatja a vendégeknek az Apátsági Pincészet épületén belül a présházat és a borházat, ismerteti a borkészítés technológiai folyamatát. Bővebben


VIATOR Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma

A VIATOR Apátsági Étterem és Borbár a Pannonhalmi Főapátság látogatóépületében található a pannonhalmi Kosaras dombon. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe; egyszerre tradicionális és modern. Az étlap kínálata rendkívül változatos és évszakonként megújuló, amit kiemelt ... Bővebben


Herold Pince

Herold Pince

A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék legfiatalabb borászata. A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták. Bővebben


Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

Hotel Pannon Étterem Panzió Apartman

A Pannonhalmán található Pannon Vendégház étteremmel várja a vendégeket. A szobák síkképernyős műholdas tévével és saját fürdőszobával rendelkeznek. A tökéletes kényelemről terasz, ingyenes wifi és díjmentes magánparkoló gondoskodik. Bővebben


PAUSA Apátsági Kávéház

PAUSA Apátsági Kávéház

Saját készítésű fagylaltok és sütemények széles választéka. Az Apátsági Kávéház a Pannonhalmi Apátsági Múzeum épületében, Pannonhalma Főterén található, ahol a monostori pincészetünk, éttermünk és gyógynövénykertünk találkozik. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Pannonhalma koncertek 2021
Pannonhalma koncertek 2021
  • Pannonhalma
2021. december 26.
Orgonahangversenyek Pannonhalma 2021
Orgonahangversenyek Pannonhalma 2021
  • Pannonhalma
2021.08.20. - 12.26.

Közeli ajánlatok

Pannonhalma koncertek 2021
Pannonhalma koncertek 2021
  • Pannonhalma
2021. december 26.
Pannonkamra Termelői piac 2021 Pannonhalma
Pannonkamra Termelői piac 2021 Pannonhalma
  • Pannonhalma
2021. december 18.

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események